C++, podrobnije objasnjenje za ponavljanje i polja

poruka: 8
|
čitano: 4.399
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
C++, podrobnije objasnjenje za ponavljanje i polja

Dobar dan/vecer(ili u koje doba dana vec citate).

Trebao bi malo bolje objasnjenje za ponavljanje (for..) i polja(vector).C++ ne ucim u skoli ili nekim drugim tecajevima programiranja vec se ucim samostalno uz knjigu. Knjiga se zove Naucite programirati uz C++, napisali su je neki FESBovci. Ugl. potrebno mi je malo podrobnije i detaljnije objasnjenje za for i vector, kako koristit i sve, posto iz knjige nemogu bas dobro razumiti. Otvaram temu prek moba a nemam knjigu uz sebe pa mi je malo teze detaljnije objasniti ali mislim da razumite sta zelim. Ako ima neko ko se razumi da mi pojasni te dvije stvari, sta kako zasto i zbog cega. Hvala!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: C++, podrobnije objasnjenje za ponavljanje i p

Vidi, petljanje nije samo for. Od petlji u C++u imas for, while i do - while. Sto se polja tice, prvo obradi njih kao takve, pa onda vektore. Kazes ucis po knjizi, a htio bi podrobnije objasnjenje, pa u knjizi ti je to najbolje opisano, sad da neko objasnjava ovdje petlje, njihov rad i vektore nije bas prikladno.

Iako ne kontam sta se a detaljisati oko petlji, bitno ti je da znas sta je pocetno stanje, dokle ide petlja i po koliko, to je za for, za while moras znati dokle ce se vrtjeti petlja, tj. dokle ce petljati, a do while se razlikuje u tome sto ce se naredbe iz do bloka izvrsiti barem jedanput, ma sta bilo u while uvjetu.

Savjetujem ti da dobro procitas to poglavlje, rjesavaj sto vise zadataka, pa onda prijedji na polja. Bez petlji nema nista dalje.

Tu se malo pricalo o petljama:

http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/petlje-njihova-primjena-c/167193.aspx

14 godina
neaktivan

zanima me princip rada petlje for, u knjizi mi nije jasno objasnjeno, ustvari nekolicina objasnjenja je u obliku - vjerujte nam, to je tako, ili kako i zasto nije bitno, samo napisi tako lol...

a smatram da programiranje i medicina su dvije stvari koje se nemogu nauciti povrsno...

for(i=1;i<10;i++) -> Za mene je ovo hrpa znakova, slova i brojeva jer ja tocno ne razumim kako se sluziti

i=1 - i ima vrijednost 1

i++ - i se dodaje neka vrijednost(kolika nemam pojma)

i<10 - dok je i manji od 10, znaci ponovit ce se 9 puta...

... jesam li na pravom putu ili sam potpuno krivo razumio?

kad sam vec gore spomenuo i++(dodaje se)

jeli se isto tako moze stavit i--(oduzima se)

hvala za link.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.11.2012 1:17 (Orkanibus).
15 godina
neaktivan
Orkanibus kaže...

To je inkrement operator. Uvećava vrijednost varijable za 1, postoji i dekrement operator on smanjuje vrijednost varijable za 1 (pretpostavljaš dekrement operator se piše na isti način, samo sa minusima umjesto sa plusovima).

Postoje dvije varijante:

primjer prefiks: ++i

primjer postfiks: i++

Oba uvećavaju varijablu za 1, ali se razlikuju po tome kada to rade. Prefiks inkrement će uvećati varijablu prije nego se njena vrijednost uzme u obzir u nekom izrazu, dok će postfiks operator prvo dozvoliti programu da iskoristi trenutnu vrijednost varijable u nekakvom izrazu, te će nakon toga uvećati varijablu.

Jednostavan primjer:

int x = 2, y=0;
y = x++; //prvo y dobije vrijednost 2, zatim se varijabla x uveća za 1

int x = 2, y=0;
y = ++x; //prvo se varijabla x uveća za 1, zatim y dobije vrijednost 3

Orkanibus kaže...

Jesi, na pravom si putu.

for petlja se sastoji od 3 izraza odvojenih točka-zarezom. Prvi izraz se izvrši samo jednom, na početku petlje, drugi izraz služi kao uvjet (dok je taj uvjet zadovoljen petlja će se izvršavati), treći izraz se izvršava svakim novim ponavljanjem petlje.

Tipična uporaba for petlje je da se u prvom izrazu neka varijabla (brojač) postavi na početnu vrijednost, u drugom izrazu postavimo uvjet koji govori dokle se brojač smije povećati ili smanjiti, a u trećem izrazu uvećavamo ili smanjujemo brojač.

Bitno je još i napomenuti da iako je ovo gore neka tipična uporaba for petlje, ona se može i dosta kompliciranije postaviti, ali time se zbilja nemoj odmah na početku zamarati, kasnije kada budeš spreman samo od sebe će ti to nadoći.

Orkanibus kaže...

Može. Možeš tu staviti bilo kakav izraz koji tebi odgovara koji bi nekako utjecao na 'i'. Recimo i+=3 (ovo će uvećati varijablu 'i' za 3 svakim novim ponavljanjem).

Možda nisam ovo baš najbolje objasnio, vidjet ćemo hoće li se javiti netko sa boljim objašnjenjem.

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.11.2012 2:05 (rustweaver).
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Orkanibus kaže...

To je inkrement operator. Uvećava vrijednost varijable za 1, postoji i dekrement operator on smanjuje vrijednost varijable za 1 (pretpostavljaš dekrement operator se piše na isti način, samo sa minusima umjesto sa plusovima).

Postoje dvije varijante:

primjer prefiks: ++i

primjer postfiks: i++

Oba uvećavaju varijablu za 1, ali se razlikuju po tome kada to rade. Prefiks inkrement će uvećati varijablu prije nego se njena vrijednost uzme u obzir u nekom izrazu, dok će postfiks operator prvo dozvoliti programu da iskoristi trenutnu vrijednost varijable u nekakvom izrazu, te će nakon toga uvećati varijablu.

Jednostavan primjer:

int x = 2, y=0;
y = x++; //prvo y dobije vrijednost 2, zatim se varijabla x uveća za 1

int x = 2, y=0;
y = ++x; //prvo se varijabla x uveća za 1, zatim y dobije vrijednost 3

Orkanibus kaže...

Jesi, na pravom si putu.

for petlja se sastoji od 3 izraza odvojenih točka-zarezom. Prvi izraz se izvrši samo jednom, na početku petlje, drugi izraz služi kao uvjet (dok je taj uvjet zadovoljen petlja će se izvršavati), treći izraz se izvršava svakim novim ponavljanjem petlje.

Tipična uporaba for petlje je da se u prvom izrazu neka varijabla (brojač) postavi na početnu vrijednost, u drugom izrazu postavimo uvjet koji govori dokle se brojač smije povećati ili smanjiti, a u trećem izrazu uvećavamo ili smanjujemo brojač.

Bitno je još i napomenuti da iako je ovo gore neka tipična uporaba for petlje, ona se može i dosta kompliciranije postaviti, ali time se zbilja nemoj odmah na početku zamarati, kasnije kada budeš spreman samo od sebe će ti to nadoći.

Orkanibus kaže...

Može. Možeš tu staviti bilo kakav izraz koji tebi odgovara koji bi nekako utjecao na 'i'. Recimo i+=3 (ovo će uvećati varijablu 'i' za 3 svakim novim ponavljanjem).

Možda nisam ovo baš najbolje objasnio, vidjet ćemo hoće li se javiti netko sa boljim objašnjenjem.

ovo si mi super objasnio, sad malo bolje razumijem...

samo jedna jos stvar:

znaci kada zelim na primjer da se uveca za 10 svakim ponavljanjem ja moram staviti treci izraz ovako i+=10 ili i+10, kako je pravilnije?

hvala.

15 godina
neaktivan
Orkanibus kaže...
samo jedna jos stvar:

znaci kada zelim na primjer da se uveca za 10 svakim ponavljanjem ja moram staviti treci izraz ovako i+=10 ili i+10, kako je pravilnije?

hvala.

moraš staviti i+=10, to je u biti skraćena verzija od i=i+10 (možeš napisati i tu dužu verziju ako ti je tako lakše).

Ovo drugo: i+10 je sintaktički točno, ali pazi, zbrojiš vrijednost varijable 'i' sa 10 ali rezultat nigdje ne spremaš znači da ti se varijabla 'i' u tom slučaju neće uvećavati za 10.

0xBADC0DE
15 godina
neaktivan
i+=10 je jednak izrazu i=i+10. Isto tako postoje i slicni izrazi /= -= *= %= i svi su slicni ovom gore samo vrse razlicite operacije. A sto se tice knjige predlozio bih ti Napredno programiranje i algoritmi od Domagoja Kusalić.
14 godina
neaktivan
Dinko7 kaže...
i+=10 je jednak izrazu i=i+10. Isto tako postoje i slicni izrazi /= -= *= %= i svi su slicni ovom gore samo vrse razlicite operacije. A sto se tice knjige predlozio bih ti Napredno programiranje i algoritmi od Domagoja Kusalić.

aha, tnx.

uzet cu novu knjigu kad zavrsim s ovom

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice