Vodič kroz matične ploče za početnike
- poruka: 2.050
- |
- čitano: 782.035
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
pozz...imam jedno pitanje - imam ddr2 matičnu,i ddr2 grafu,i sad planiram kupiti novu grafu...
i sad me zanima ako kupim grafu ddr3 ili gddr5 hoće li te nove grafe moći ići na moju matičnu?
moći će ako tvoja matična ima PCI-E utor.
jel to ovo?
da to ti je to...imaš pci-e 16x možeš stavit bez problema grafu
inače tip memorije na grafičkim karticama nema veze sa utorom, bilo da je ddr - pa do ddr5 ako je pci-e grafa, ti imaš pci-e na ploči sve štima
Možete li mi preporučiti neki procesor za moju asus k8u-x matičnu ploču i zanima me hoće li htjeti raditi s ovim procesorom
Imam pitanje:
Skinuo sam everest ali samo za matičnu mi kaže unknown
Znam ID od matične ali me zanima naziv
imam pitanje..dali ja mogu spojiti SATA II HDD u SATA III maticnu??
konkretno ovu
http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=8655
EDIT: sorry na glupom pitanju, moze delete?
imam ovu MBO GA-EP41-UD3L sad me interesuje pojašnjenje ovog što piše na njihovoj web-stranici 4 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory
Dual channel memory architecture
Support for DDR2 1066(OC)/800/667 MHz memory modules
(Go to GIGABYTE's website for the latest memory support list.)
* Because of Intel chipset limitation, please use single-side memory module if four memory modules are to be installed.
jel ovo znaci da samo podržava DDR2 najvise od 1066 MHz i to do 8 GB.....i sta znaci ovo navedeno pod zvjezdicom (*) ????
-
pozz imam pitanje nezz da li spada u ovu grupu ali et pokusati cu:pitanje ide ovako:Imam maticnu Asrock 775 dual VSTA ehh sad me zanima mogu li ja tu prikljuciti obicni hdd ATA sada imam SATA hdd ali moram testat da nije do njega sto mi komp ledi aa tesko mi doci do istog takvog jer svi drugovi imaju obicne hdd ako neko zna da mi pomogne hvala :D
pozz imam pitanje nezz da li spada u ovu grupu ali et pokusati cu:pitanje ide ovako:Imam maticnu Asrock 775 dual VSTA ehh sad me zanima mogu li ja tu prikljuciti obicni hdd ATA sada imam SATA hdd ali moram testat da nije do njega sto mi komp ledi aa tesko mi doci do istog takvog jer svi drugovi imaju obicne hdd ako neko zna da mi pomogne hvala :D
da možeš naravno spojiti "obični" odnosno IDE hdd..označio sam ti na fotografiji na tvojoj matičnoj gdje su ti ulazi (crni i plavi gdje piše ATA 133) tu slobdno spoji hdd
da možeš naravno spojiti "obični" odnosno IDE hdd..označio sam ti na fotografiji na tvojoj matičnoj gdje su ti ulazi (crni i plavi gdje piše ATA 133) tu slobdno spoji hdd
hvala ti druze pomoc je stvarno velika jer skoro sam kupio maticnu bice da sam bezz bacio pare jer mi ledi na banalnim stvarima gledam youtube ili online film i ldi aa temperatura maticne ide mi od 42 znaci upaljen i stoji do 68 max ,kako da je snizim na manje ?Dok od proc ne premasuje 33 hdd takodje do 32 Hvala ti ! :D
hvala ti druze pomoc je stvarno velika jer skoro sam kupio maticnu bice da sam bezz bacio pare jer mi ledi na banalnim stvarima gledam youtube ili online film i ldi aa temperatura maticne ide mi od 42 znaci upaljen i stoji do 68 max ,kako da je snizim na manje ?Dok od proc ne premasuje 33 hdd takodje do 32 Hvala ti ! :D
temp proca mi je ok, hdd-a također ok...jedino je ovo do grafe...(navedi koju imaš)...vjerovatno problem s njom...možda imaš problema sa driverima pa ti ledi slika ili je možda kvar grafe...dali si možda klokao procesor, grafu?
može li netko pokušati pojasniti što znače pojmovi "regulacija napona 4+1" u matičnim pločama, često nailazim na takve postove na forumu. ili "regulacija napona na matičnoj je 8+2". što označava koji od pojmova, koje su prednosti i slično
primjer:
hvala
može li netko pokušati pojasniti što znače pojmovi "regulacija napona 4+1" u matičnim pločama, često nailazim na takve postove na forumu. ili "regulacija napona na matičnoj je 8+2". što označava koji od pojmova, koje su prednosti i slično
primjer:
http://www.bug.hr/forum/topic/slaganje-pc-konfiguracija/gamerska-konfiguracija-do-4000-kn/130142.aspx?page=0&jumpto=2523357&sort=asc&view=flat
hvala
8 je fazna regulazija za procesor,dok je npr. 2 regulacija za grafičku.
Veća regulacija znači bolji overclock.
matična mi ima dva utora za ddr2 memoriju i do sad sam imo dvije pločice od po 1gb u svakom utoru i pri paljenju kompa mi je uvijek pisalo dual chenl,sve dok sad nisam kupio jednu od 2gb a jednu od 1gb izvadio obadvije memorije rade na 800mhz!?i sad kad palim komp mi piše singl chenl zašto,hvala??
Zato što je uvjet za dual channel da su oba modula jednaka. Dakle, isti kapacitet, takt, latencije, a uglavnom i proizvođać.
hvala ti znači trebale bi obadvije bit od dva gb!sta preporučaš pustit ovako ili vratit na dual?
Bolje veći kapacitet.
Da, obje bi trebale biti 2 GB od istog proizvođača i isti model.
Imam jedno pitanje. Koja je maticna bolja: MSI Z68A-G43 (G3) ili ASRock P67 Pro3 ?
Mogo li na ovu maticnu staviti PATA diskove bez nekog doatnog adaptera? Kako se meni cini maticna ima 4 x Serial ATA (3Gb/s)..
Probaj pročitati specifikacije na linku i kaj piše iznad 4xSATA???
Odgovor: da
Pozz
Moze li mi neko pomoci da nadem drivere za maticnu , ja sam uspio napisati samo ovo sa jednog cipa Intel 21152-AB. U pitanju je izgleda bio neki Dell server stari neki i sad trebaju mi driveri a nigdje na maticnoj nije pisao tacan model pa sam ja napisao samo ovo ali nigdje ne mogu naci , pa bih bio zahvalan ako bi mi mogli pomoci.
Skini CPU-z (http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html),instaliraj,klikni na motherboard i trebalo bi ti pisat koju matičnu imaš!
Znam ja za to ali nije kod mene taj kompjuter vec u skoli , i ja trebam da donesem drivere na sticku da ih instaliram zajedno sa operativnim sistemom , znaci ne mogu ni sa jednim programom to pronaci jer treba prvo instalirati OS pa onda ide instalacija drivera , pa zato ako neko moze pomoci nek pomogne.
Evo sad pretrazujuci uspio sam pronaci da se radi o Dell Precision 410 , procesor je pentium II , pa ako mi sad neko moze pomoci ali ja i dalje trazim i nikako ne mogu naci drivere za maticnu.
Mislim da ti za tu maticnu nece trebati driveri buduci da vecina drivera dodje sa samim operativnim sistemom.Cak mislim (mozda bubam) da za takve maticne ploce nisu izdavani ''posebni driveri'' nego su vec dolazili sa operativnim sistemom Windows 98.
Posto cemo mi instalirati najvjerovatnije XP hoce li trebati driveri ili ne.