Ventilator za Zalman CNPS10X Flex

poruka: 16
|
čitano: 3.634
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Za početak se ispričavam ako sam ovo stavio u krivi forum. Nisam siguran pod koju kategoriju ovo spada, ali pošto se radi o hladnjaku za procesor, onda pretpostavljam da ide ovdje. :)

Naime, planiram kupiti hladnjak Zalman CNPS10X Flex, za svoj Core i5 750 proc. Trenutno mi je samo lagano clockan na 3.0GHz, i već sad mi je ovaj stock hladnjak prebučan, zuji ko blesav. A planiram clockat još malo, pa mi ovaj stock neće bit dovoljan.

A odlučio sam se za ovaj Zalman, jer mogu sam odabrati ventilator koji će ga hladiti, pa vas molim za preporuku nekog 120mm venta, koji je ultra tih, a moći će hladiti dovoljno da se proc može vrtiti bar na 3,4GHz (ne mislim ići na neki ekstremni overclocking).

Trenutno mi je oko zapelo za ovaj Scythe Slip Stream 120mm vent:

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=5837

Unaprijed hvala na konstruktivnim odgovorima. Namigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja mislim da ti je ovaj zalman hladnjak čisti pasivni.......

a zaš ne uzmeš neš kao pasivni dio + aktivni dio zajedno?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Moja preporuka bi bila da ides na PWM vent jer ce mijenjati brzinu po potrebi, npr.

Ventilator ARCTIC-COOLING F12 PWM imam ga na svom Flex-u i vrti se gotovo cijelo vrijeme

na ~600rpm-a pri cemu je necujan. Inace 120mm ventovi su uglavnom necujni oko/ispod

800rpm. Mogao bi probati i Kama Flow 2 900rpm nije pwm ali bi trebao biti dosta tih...

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

brisati.

- xFire: rebelsy - bc2: rebelsyz0r - please add me ! -
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.3.2010 21:12 (rebelsy).

0 0 hvala 0
15 godina
RE: Ventilator za Zalman CNPS10X Flex
rebelsy kaže...

cek ... ti ces s ventilatorom hladit procesor ?

????

A s cim ga ti hladis?

15 godina
neaktivan

krivo sam procitao bio .. :)

sorry.

- xFire: rebelsy - bc2: rebelsyz0r - please add me ! -

0 0 hvala 0
16 godina

Eh to me zanimalo. Znači ovi PWM ventovi mijenjaju brzinu okretaja ovisno o temp, kao što to radi vent na stock hladnjaku? A ovaj Scythe bi se stalno vrtio na max brzini? To se ne može podesiti u biosu nekak? Ili sa nekim fan kontrolerom (npr. Fan Mate)?

Hvala puno za prijedlog, btw. Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.3.2010 21:57 (pero82).
16 godina
neaktivan
pero82 kaže...

Eh to me zanimalo. Znači ovi PWM ventovi mijenjaju brzinu okretaja ovisno o temp, kao što to radi vent na stock hladnjaku? A ovaj Scythe bi se stalno vrtio na max brzini? To se ne može podesiti u biosu nekak? Ili sa nekim fan kontrolerom (npr. Fan Mate)?

Hvala puno za prijedlog, btw. Namigiva

Da PWM ventovima upravlja maticna, za obicne ventove ako su ti preglasni se mora uzeti neki kontroler (kao fan mate) ili adapter jer imaju samo 3 zice, fali im ova 4-ta

za upravljanje brzine, pa im se mora mijenjati brzina smanjivanjem napona. Jedino bas za hladnjak je koristenje kontrolera malo nezgodno jer ga treba negdje smjestiti,

mozda bi bilo bolje uzeti adaptere 12V->7V ili cak 5V pa mozes uzeti brze ventove npr. i do 1400rpm pa si namjestiti kako ti odgovara.

Ali mislim da bi trebao gledati ventove do nekih 800-900rpm max ako mislis koristiti jedan tihi vent. Ako pak uzmes 2 venta mogao bi ici na najtise kao npr.

2 Slip Streama na 500rpm (dobijes zice za 2 vetna uz hladnjak) u push/pull sto bi trebalo dati dobro hladenje i biti apsolutno necujno.

Ima i jos ovaj Scythe Kama PWM samo mi se cini da ima zatvorene strane, tj. neznam jel se moze pricvrstiti (bez pilanja) s onom zicom sto se dobije uz hladnjak.

Scythe S-Flex modele mislim da nije dobro uzimati jer 800rpm model ima problema s 'klikanjem', a opcenito bi kama flow 2 trebao biti cak i bolji, a kosta puno manje.

Ovaj Arctic Cooling sto sam prije spomenuo je po meni best buy jer ima PWM i opcenito je solidan vent i to za 45kn.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
16 godina

Hvala puno na odgovoru :)

Budem odlucio još, pa javim za razultat (ionako čekam zalmana da dođe u dućan, rekli su krajem tjedna).

Poz

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Da ne otvaram novu temu postaviću ovdje nekoliko pitanja.

Ventilator od AMD stock hladnjaka je previše bučan i planiram ga zamijeniti. Ne želim mijenjati čitav hladnjak jer ovaj je dovoljno dobar, nego samo ventilator. Probao sam isključiti ventilator i temperature su dobre i sa pasivnim dijelom, tako da mi treba nešto tiho da se ne vrti brzo. Mislim uzeti ovaj tako da mogu mijenjati broj obrtaja. Da li je neko montirao ovaj ventilator na procesor, i da li dođu svi dijelovi za montažu? Ima li ovaj ventilator 4 žice tako da se automatski regulira brzina vrtnje? Može li se nekako na procesor montirati neki 120mm ventilator koji je još tiši od ovog?

0 0 hvala 0
15 godina
uss kaže...

Da ne otvaram novu temu postaviću ovdje nekoliko pitanja.

Ventilator od AMD stock hladnjaka je previše bučan i planiram ga zamijeniti. Ne želim mijenjati čitav hladnjak jer ovaj je dovoljno dobar, nego samo ventilator. Probao sam isključiti ventilator i temperature su dobre i sa pasivnim dijelom, tako da mi treba nešto tiho da se ne vrti brzo. Mislim uzeti ovaj tako da mogu mijenjati broj obrtaja. Da li je neko montirao ovaj ventilator na procesor, i da li dođu svi dijelovi za montažu? Ima li ovaj ventilator 4 žice tako da se automatski regulira brzina vrtnje? Može li se nekako na procesor montirati neki 120mm ventilator koji je još tiši od ovog?

To ti je ono što ja osobno zovem kemijanje, a za svako kemijanje treba malo iskustva i puno živaca. Ako imaš oboje od navedenog može se pripasat bilo koji vent ali kad kupuješ gledaj da ima PWM regulaciju ili potenciometar(može i oboje). Inače oriđiđi vent na tom hladnjaku je 80mm a ne 120mm pa ti vidi šta želiš i što ti paše. Po meni neisplativa solucija jer se aftermarket cooler da nabavit za 100-150kn polovan(dobar) ili 150-1000kn novi(od tak-tak do odličan). Moj savjet je da nađeš neki polovan za 100kn.

BTW taj što ti gledaš nije niš tiši od stock venta a ako te smeta buka a temperature su ok onda manualno smanji brzinu vrtnje na tebi prihvatljivu na stock ventu što je također i najjeftinija solucija.

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 10:53 (strit).
16 godina
strit kaže...
BTW taj što ti gledaš nije niš tiši od stock venta a ako te smeta buka a temperature su ok onda manualno smanji brzinu vrtnje na tebi prihvatljivu na stock ventu što je također i najjeftinija solucija.

To i jeste problem što ne mogu na stock hladnjaku smanjiti brzinu ventilatora, jer je na matičnu spojen sa 3 žice. Jedino da spojim na njega neki potenciometar, ali ne znam kako bi to uradio da radi normalno.

15 godina

Možeš. Kod mene su ventovi od kučišta spojeni sa tri žice te im mogu manualno mjenjat brzinu vrtnje u amd overdrive-u(ne u svakoj verziji - nove mi ne očitavaju brzinu vrtnje i ne dozvoljavaju mijenjanje brzine). Ali to mogu samo ako je spojeno na cpufan ili sysfan1 na drugim štekerima za fanove ne mogu. Mislim da bez obzira što je vent od proca spojen s tri žice da je i dalje PWM jer u suprotnom nebi sam mjenjao brzinu vrtnje a ako radi preko PWM-a može i manualno.

Nadam se da sam ti pomogao.

Ako ti matična ne podržava AMD overdrive ima programčić koji se zove speedfan(s njim bi trebao moć manualno podešavat brzinu vrtnje venta od coolera od proca).

Pozz

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
16 godina
strit kaže...

Možeš. Kod mene su ventovi od kučišta spojeni sa tri žice te im mogu manualno mjenjat brzinu vrtnje u amd overdrive-u(ne u svakoj verziji - nove mi ne očitavaju brzinu vrtnje i ne dozvoljavaju mijenjanje brzine). Ali to mogu samo ako je spojeno na cpufan ili sysfan1 na drugim štekerima za fanove ne mogu. Mislim da bez obzira što je vent od proca spojen s tri žice da je i dalje PWM jer u suprotnom nebi sam mjenjao brzinu vrtnje a ako radi preko PWM-a može i manualno.

Nadam se da sam ti pomogao.

Ako ti matična ne podržava AMD overdrive ima programčić koji se zove speedfan(s njim bi trebao moć manualno podešavat brzinu vrtnje venta od coolera od proca).

Pozz

Upravo sam probao AMD Overdrive i moj chipset nije podržan. Speedfan sam već ranije probao međutim ni on ne podržava moju ploču tako da moram pokušati nešto srediti na ventilatoru. Pokušat ću ugraditi potenciometar ili ću kupiti ventilator sa potenciometrom.

15 godina

Probaj skinut full staru verziju speedfan(vjerojatno će radit)

link (desno su ti stare verzije speedfan-a)

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.9.2010 12:31 (strit).
16 godina
strit kaže...

Probaj skinut full staru verziju speedfan(vjerojatno će radit)

link (desno su ti stare verzije speedfan-a)

Skinuo i očitava sve parametre, ali kada smanjim brzinu vrtnje u opcijama ventilator se i dalje vrti istom brzinom preko 3000 ob/min. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice