Socket775 faktori za upgrade?

poruka: 23
|
čitano: 2.913
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Dakle imam ovu ploču na kojoj vec sto godina visi pentium 4 630 @3.00ghz i htio bih ga dici na e8200. Kada stavim noviji procesor, ventovi se vrte i black screena bez beepa. Da li je socket dovoljni pokazatelj da li je upgrade moguć ili jos neke faktore kod matične treba uzeti u obzir? Znam da procesor nije na službenoj listi, ali kada je ona izašla e serija nije ni postojala koliko me pamcenje sluzi... Da li bi update BIOSa kad vratim starog pentiuma možda pokrenuo stvari?

EDIT: Ploča: http://www.foxconnchannel.com/ProductDetail.aspx?T=Motherboard&U=en-us0000002

Burek s mesom
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2016 23:07 (KKristijan).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Socket775 faktori za upgrade?
KKristijan kaže...

Dakle imam ovu ploču na kojoj vec sto godina visi pentium 4 630 @3.00ghz i htio bih ga dici na e8200. Kada stavim noviji procesor, ventovi se vrte i black screena bez beepa. Da li je socket dovoljni pokazatelj da li je upgrade moguć ili jos neke faktore kod matične treba uzeti u obzir? Znam da procesor nije na službenoj listi, ali kada je ona izašla e serija nije ni postojala koliko me pamcenje sluzi... Da li bi update BIOSa kad vratim starog pentiuma možda pokrenuo stvari?

Link ti ne radi.

Prvo si trebao nadograditi na zadnju verziju Biosa pa onda isprobati quad da vidiš hoće li raditi.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
14 godina
boxer kaže...
KKristijan kaže...

Link ti ne radi.

Prvo si trebao nadograditi na zadnju verziju Biosa pa onda isprobati quad da vidiš hoće li raditi.

Jeli ovaj black screen znak nepodržanog proca?

Burek s mesom
17 godina

Da, čim ti ne podiže bios upućuje da procesor nije podržan.

Btw, u support listi uopće ne piše da su podržani bilo kakvi quad core procesori.

Support Intel® Smithfield, Pentium® 4, Celeron D, Socket T (LGA775) Prescott processors

Intel® 945P + Intel® ICH7R - mislim da su quad procesori ako se dobro sjećam (neka netko ispravi ako nije tako) podržani tek od 965 chipseta pa na dalje.

Eventualno možeš probati sa nekim starim dual core procesorom

http://ark.intel.com/products/27723/Intel-82945P-Memory-Controller#@compatibility

Btw, ništa te ne košta da probaš flashati bios na zadnju verziju i stavi taj quad da probaš, ako ne ide, jbg...

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 0:37 (boxer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

E8200 je dual core processor

No da, probati cu u svakom slucaju. Vise me interesiralo za socket, oduvijek Sam mislio da ako SE socket slaze da mogu tutnuti bilo koji processor Na maticnu

Burek s mesom
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2016 23:25 (KKristijan).

0 0 hvala 0
13 godina
KKristijan kaže...

Piše ti u cpu support list max podržani procovi su pentium D, za e8200 ipak ti treba druga matična.

17 godina
KKristijan kaže...

Sry, prenijelo me malo, ne znam što sam pomislio da se radi o q8200.

Mislim da ne može niti on jer ima  fsb 1333 a ploča podržava max 1066, ali opet možeš probati sa flashom biosa pa vidi šta će biti.

Jeste isti socket LGA 775, ali opet bitan je i chipset.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2016 23:27 (boxer).
13 godina

boxer

Da si pogledao cpu support list na linku od matične koju je dao vidio bi da ne podržava niti jedan dualac već pentium D koji ima HT jezgre, pogledaj dva put pa onda odg. Lp

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Remzi kaže...

boxer

Da si pogledao cpu support list na linku od matične koju je dao vidio bi da ne podržava niti jedan dualac već pentium D koji ima HT jezgre, pogledaj dva put pa onda odg. Lp

Pogledao sam, ali sam isto pogledao koji procesori su kompatibilni sa 945P chipsetom - http://ark.intel.com/products/27723/Intel-82945P-Memory-Controller#@compatibility

10 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Moze li mi neko pomoci, prije 2 tjedna sam kupio intel q8200, i novi hladnjak sam kupio danas, procesor je radio, ali danas kad sam stavio procesor i hladnjak nema slike na monitoru, vratio sam stari procesor (intel e5400) i sve je normalno radilo , e sad, moje pitanje je: Hocu li ikako moci koristiti intel q8200 ili moram novi kupovati?

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Maticna je asrock g31m-vs2
17 godina
ago kaže...
Maticna je asrock g31m-vs2

Procesor bi trebao raditi bez problema na toj matičnoj ploči- KLIK

Probaj ponovno staviti procesor i hladnjak ali pažljivo.

9 godina
neaktivan
Jesam, 3-4 puta, sve pazljivo, izvadio bateriju, vratio za 5 min, prvi dan je radio, ali sad nece da pokaze sliku

0 0 hvala 0
17 godina
ago kaže...
Jesam, 3-4 puta, sve pazljivo, izvadio bateriju, vratio za 5 min, prvi dan je radio, ali sad nece da pokaze sliku

Kako misliš neće da pokaže sliku?

Da li se kompjuter uopće pali, da li podiže bios, prikazuje li post screen, izbacuje li bilo kakvu grešku? 

14 godina
neaktivan

Da ne otvaram novu temu., jel mi se isplati i kakva bi bila razlika, prelaz sa C2D E8400  na Intel Core 2 Quad Q9300 Quad-Core 2.5 GHz LGA 775 95W ?

Radi se o ovom oglasu: http://www.njuskalo.hr/procesori/intel-core-2-quad-q9300-quad-core-2.5-ghz-lga-775-95w-oglas-18872785

Od igara preferiram FPS i simulacije vožnji (npr. pCars ne mogu igrat sa trenutnom konfom, Assetto Corsa također neblista...) al ne patim od velikih FPS i grafičkih detalja.

Hvala!

Ja sam novi vozač s malo radnog staža, široka mi kola a uska garaža...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Prelaza s dualca na quada je naravno poželjan i razlika se osjeti samo taj q9300 ne vrijedi 400kn nikako. Lp

14 godina
neaktivan
Remzi kaže...

Prelaza s dualca na quada je naravno poželjan i razlika se osjeti samo taj q9300 ne vrijedi 400kn nikako. Lp

Razliku bi osjetio samo u igrama koje koriste više od 2 jezgre dok bi u igrama<2 jezgre napravio korak unazad jer je E8400 3.0 MHz a q9300 2.66 MHz ?

Ja sam novi vozač s malo radnog staža, široka mi kola a uska garaža...
13 godina

Da je quad slabiji po frekvenciji od dualca kako si ti naveo svejedno je jači, a svaki se 775 proc da clockati tako da ti je to najmanji problem. Najbolji savjet: pogledaj si tu na forumu temu socket 771 na 775, pikni izvana neki xeon quad(od 20$ na više), za duplo manju cijenu od ovog q9300 dobiš isti proc koji možda i na stocku radi na 3,3,16GHz.

16 godina

socket je 'nevažan'.. tj to je samo šteker-format. (postoji tema za 771-adapter)

važan je chipset+BIOS odnosno jezgra koju podržava. To je direktno povezano s voltažom.

Bolje je gledati oznaku-naziv jezgre nego trgovaćku oznaku CPUa jer je bilo rebrandanja (promjene naziva-oznaka) npr E serija stara-nova wolfdale..

naravno, preduvijet je socket jer nekako moraš staviti CPU, ali može biti pogrešno (kao gorivo za auto, upravo zato su različiti), rizik pregaranja zbog različitih voltaža na kojoj jezgra radi. To je zapravo jedini problem-rizik u slučaju kad ne podržava BIOS neki konkretan CPU.

Kod intela je rizik manji, dosta dobro autodetekt štiti.. rizičnije je za MBO.

za svaku MBO prvo mjesto gdje se provjerava je str. proizvođača + posljednja revizija BIOSa, ali to proizvođaču nakon isteka zakonskih rokova (do kad mora supportati-upadateati) nije isplativo. Uz problem da je možda neki CPU promijenio naziv.

Noviji BIOS je skoro nevažan ako postojeći podržava neku jezgru, npr Prescott, Wolfdale.. (sve provjeriti na intel ark). Ako MSO podržava neki wolfdale tad će podržavati SVE s tom jezgrom bez obzira dali je naveden u supportu i BIOSu. Razlika može biti samo u množiteljima kao opcija BIOSa .. ali to je kod zaključanog množitelja nevažno.

Drugo pravilo, uvijek reset BIOSa, uvijek biti spreman ugasiti struju.. ne krenuti s nekom OC postavkom nego normalnom.

Drugo pravilo koje je više 'isplativost' je sam chipset-MBO kao FSB .. pa sve do tipa RAMa i brzine. Ponekad se jednostavno ne isplati npr CPU s 1333 staviti na MBO kojoj je max 800 ili 1066.. jer je to downclock koji može biti slabiji od dobitka jezgre ili jednostavno jačeg CPUa (ali može biti OK kad se želi niska temperatura...), jer promarno to radiš kad želiš jače..

Uz to, RAM, VGA.. (pa i SATA-1-2-3 USB 1-2-3..) utječu na brzinu sistema. Sam CPU je 'samo' CPU, u igrama (i svemu što se danas koristi na win, aero-directx, npr browseri, video playeri..) važnija je VGA-GPU i količina RAMa. Na neke starije MBO možda ne može novija VGA i razlike u cijeni+kapacitet RAMa jednostavno ne vrijedi.. odnosno ovisi što se radi na PCju, koji je cilj, koliko si siguran u rezultat ... i staro je ipak staro i postoji veća šansa da će tad crknut jer jednom mora (a pogotovo kad staviš 'jači motor'). Tad se obična starost MBO i napajanja možda pokažu kao problem i sve ode u dim.

Na ćoravo, ako je gore 4-640 (i ako je MBO iz te godine kao CPU) tad sigurno ne može noviji-jači, npr wolfdale .. max neki e2180 conroe (nanometri i voltaža!) i problem FSBa same MBO jer ako podržava npr 400-533-667-800 .. to je unutar nekog raspona i bilo je linearno s tadašnjim CPUima, mogla bi podržavati i 667-800-1066 ali jednostavno je to ograničeno binarnim brojem kombinacija (ili jumper) i tad MBO ne podržava npr stariji celeron-pentium.. na nižem FSBu ili noviji-jači na višem (ne pali uopće ili je downclockano). To je tad fizičko ograničenje, možda postoji jumper.. ali to treba provjeriti (+ i novija ver. BIOSa jednako poželjna)

nabava druge MBO koja podržava je neisplativo tj tad je optimalnije nešto novijeg.. današnje core gen ili i-serija s DDR3 (možda i 4) itd. Kad se xeoni s 771 adapterom koriste na 775 to je cca stotinjak kuna.

edit:

u supportu je Smithfield i Prescott (jezgra), mada je 945P podržavao (najdalje je podršku imao 945G i ovisno o proizvođaču chipset je mogao podržavati conroe-wolfdale)..

tad je najjači CPU 8xx Smithfield 90nm,  ali ne Presler 9xx serije i kasniji.. (65nm i voltaže).

Ako u nekoj reviziji BIOSa nije naveden Presler ili Conroe tad imaš optimalan CPU za tu MBO.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 13:37 (ihush).
12 godina

Meni se isplatilo petljanje s xeonom x5450 koji je socket 771 kojeg sam uglavija na ploču DFI LP DK P35 koja je za socket 775. Njih dvoje uspješno surađuju i ne klanjaju se najnovijim i3-cama.

A sad ću vam reć zašto sam se odlučio na to.

Eto čisto iz znatiželje da vidin i ja kako to radi. Ploču sam imao otprije a proc san naša na njušci za 220kn+ poštarina.

Kloknija san ga na 3.60ghz bez ikakvih problema tako da je to sad dobra konfiguracijica.

Svima koji imaju ploču koja se da modat (triba ubacit microcodove za Xeon CPU-eve u njen bios) kažem da je isplativije uzet Xeon za 250-300kn i malo se zezat nego pljunit 500-600kn koliko lihvari traže za q9550 koji je slabiji od mog Xeonćića.

http://valid.x86.fr/wclp5j

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2016 13:55 (nicky.sl).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

s voltažom.

različitih voltaža

i voltaža

i voltaže

/cry

Napinjem se od voltaze.

Bemti napon.

Razocarao si me ihush.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout. MTCNA
16 godina

-pa što.. električarski vicevi hu givz a šit. Ubit će me ovaj napon.. il voltaža ..  :))

gle, ljudi vide oznaku, pišu volti, za napon. I što sad? Ako CPU radi na 1,5V i tudum skuži kad mu kažeš voltaža na što se 'misli'. Napinjanjem bi samo pustio vjetrove ;-)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice