Pentium Dual Core i Core 2 Duo

poruka: 17
|
čitano: 5.361
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle, zanima me razlika između ovih procesora?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dual core ima manje chachea.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pentium dual core - 800 MHz sabirnica, 1 Mb Cache,

Core 2 Duo - serija 4xxx - 800 MHz sabirnica, 2 Mb Cache,

Core 2 Duo - serija 6xxx - 1066 ili 1333 MHz sabirnica, 4 Mb Cache,

Core 2 Duo - serija 8xxx - 1333 MHz sabirnica, 6 Mb Cache.

Uostalom - web stranica Intela pa sve piše.

Pozdrav

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pentium Dual Core i Core 2 Duo
jel e2xxx ima 2 fizicke jezgre? ili je to samo ht?
17 godina
neaktivan

Ma  znam i ja razlike, no ciljam na to da se malo  više  usporedi...

Tehnologija izrade, da  li  se  Core  2  Duo  rade  u  45  nm,  a  dual  core  u  65nm  ili?

Ima  li  tehničkih  razlika u izvedbi samih procesora, da li imaju isti princip rada, recimo kod dohvaćanja cache memorije i

dijeljenja između jezgri, te same efikasnosti cache memorije, da li kod Core2Duo to ide bolje te procesor češće dobiva

traženi podatak nego kod Dual Core?

Da li možemo ovu usporedbu svesti kao usporedbu recimo prijašnjih Pentiuma i Celerona, ili Athlona i Durona?

Ako  netko  zna  i  ima  volje  to  malo  podrobnije  usporediti bio bi zahvalan...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ima wikipedia pa se pogleda :D.. Core duo je 32bitni dvojezgreni procesor x86, a core2duo je 64 bitni procesor sa x86-64 instrukcijama

Sve što možeš sad ostavi za kasnije

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ma znam i ja da postoje stranice i Intela i Wikipedie, i također znam i čitati i pisati, nego smatram da je ova tema zanimljiva sama po sebi te potiče na raspravljanje (što je po meni i smisao foruma) tipa bolje-lošije, jeftinije-skuplje. Stoga, ako nemate volju reći nešto o tome, onda zaobiđete ovu temu i sretno, valjda će biti i netko tko će reći nešto  konkretnije,  a  ne  samo  reći  imaš  vamo,  imaš  tamo...

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Alen kaže...

Ima wikipedia pa se pogleda :D.. Core duo je 32bitni dvojezgreni procesor x86, a core2duo je 64 bitni procesor sa x86-64 instrukcijama

Tako je, ali Pentium Dual Core  E2xxx je također sa  x86-64 instrukcijama koji je tema ovoga topica. Serija E2xxx je vrlo clockabilna, jeftina i ima 2 jezgre.

Developer,developers,developers...coming and coming and coming...
17 godina
neaktivan
free_ kaže...

Ma  znam i ja razlike, no ciljam na to da se malo  više  usporedi...

Tehnologija izrade, da  li  se  Core  2  Duo  rade  u  45  nm,  a  dual  core  u  65nm  ili?

Ima  li  tehničkih  razlika u izvedbi samih procesora, da li imaju isti princip rada, recimo kod dohvaćanja cache memorije i

dijeljenja između jezgri, te same efikasnosti cache memorije, da li kod Core2Duo to ide bolje te procesor češće dobiva

traženi podatak nego kod Dual Core?

Da li možemo ovu usporedbu svesti kao usporedbu recimo prijašnjih Pentiuma i Celerona, ili Athlona i Durona?

Ako  netko  zna  i  ima  volje  to  malo  podrobnije  usporediti bio bi zahvalan...

Za početak moramo navesti kako postoji više verzija Pentium DualCore procesora

Stari PentiumD procesori temeljeni na Netburst arhitekturi sa Smithfield (PentiumD 8xx) odnosno Presler jezgri (PentiumD 9xx)
Oni su u usporedbi sa današnjim dvojezgrašima Core generacije poprilično spori.

Novi Pentiumi DualCore zovu se PentiumE i to su Pentium E2xxx koji se temelje na Core arhitekturi sa Allendale jezgrom i pravljeni su u 65nm tehnologiji izrade i TDP je 65W
FSB je 200MHz odnosno 800MHz efektivno (quad-pumped) a količina L2 cache-a je 1MB
Jedina razlika u odnosu na Core2Duo procesore jest u količini cache-a i tome što nema Intel virtualization technology. (OK i E4xxx serija nema Intel virtualization technology iako je C2D)

Po svemu je dakle to CPU koji je podjednak C2D-u samo ima manje L2 cache-a.

To nije nešto kao prijašnji Celeron jer postoje i novi Celeroni kako jednojezgreni 4xx tako i dvojezgreni E1xxx koji se također temelje na Core arhitekturi

malo više o perf imaš ovdje

usporedba sa s939 i starim / novim Celeronom

Celeron E1200 OC

Alen kaže...

PentiumD također podržava EM64T tako da to što si izjavio ne stoji Namigiva

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2008 16:15 (Wolverine_pce).
17 godina
neaktivan

Wolverine, hvala na konkretnijoj usporedbi

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
free_ kaže...

ma znam i ja da postoje stranice i Intela i Wikipedie, i također znam i čitati i pisati, nego smatram da je ova tema zanimljiva sama po sebi te potiče na raspravljanje (što je po meni i smisao foruma) tipa bolje-lošije, jeftinije-skuplje. Stoga, ako nemate volju reći nešto o tome, onda zaobiđete ovu temu i sretno, valjda će biti i netko tko će reći nešto  konkretnije,  a  ne  samo  reći  imaš  vamo,  imaš  tamo...

Zašto onda nisi započeo diskusiju odmah ovako umjesto sa jednom prostom rečenicom?

17 godina
Znaci uglavnom ako bi se kupovalo prijenosno racunalo bolje je kupit ono koje ima Core 2 Duo procesor nego npr. Pentium dual-core T2310 ili neki visega takta??
17 godina
neaktivan
Maha kaže...
Znaci uglavnom ako bi se kupovalo prijenosno racunalo bolje je kupit ono koje ima Core 2 Duo procesor nego npr. Pentium dual-core T2310 ili neki visega takta??
 Da, svakako Core 2 Duo!

bobo desmra
17 godina

Da ponovno otvorim temu.

Danas mi je čovjek u Konikomu rekao da Core 2 Duo ima fižički dvije jezgre a da Dual Core ima jednu fizičku i jednu logičku  i da kao jedna radi na 2 GHz a druga pošto je kao virtualna radi na 1 Ghz.

Molim ko je tu lud.

Jesam ja njega dobro čuo ili šta.

I on menu trubi da je tako, ja samo aha da da da.

Radi  mojeg psihičkog stanja neka mi netko potvrdi da to nije istina kao što mislim da nije.

Thenks

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pa nije istina..Dual Core ima 2 fizičke jezgre!

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis

0 0 hvala 0
17 godina
Exploder kaže...

Da ponovno otvorim temu.

Danas mi je čovjek u Konikomu rekao da Core 2 Duo ima fižički dvije jezgre a da Dual Core ima jednu fizičku i jednu logičku  i da kao jedna radi na 2 GHz a druga pošto je kao virtualna radi na 1 Ghz.

Molim ko je tu lud.

Jesam ja njega dobro čuo ili šta.

I on menu trubi da je tako, ja samo aha da da da.

Radi  mojeg psihičkog stanja neka mi netko potvrdi da to nije istina kao što mislim da nije.

Thenks

Hahaha koji ti je to troll rekao???

Dual core pentium i core 2 duo i core duo svi imaju 2 jezgre fizicke i logičke.

Jedini procovi koji imaju ht su atom,core i7 i pentium 4 sa ht-om. Ovo su koje ja znam, sad dali ima nekih drugih nemam pojma,ali mislim da nema.
Konfa: athlon x2 5000+ BE @3,0Ghz /HD4870 512MB/ 2x2GB kingmax 800MHz / corsair TX650W / WD 6400AAKS blue edition / Pioneer 215-DBK / Gigabyte MA 770-ds3 rev2.0/ logitech x-530, Samsung T220(s-panel) LAPTOP - ACER 5630G ( t5800, hd3470,2GBram ,320GB hdd) MSN- drazen016@net.hr Windows 7 x86
17 godina

Hvala lijepa.

Neki bi ljudi trebali nešto znat o poslu na kojem rade a ne ovako širiti dezinformacije.

Ne treba vjerovati seljacima koje rade po našim IT trgovinama je mnogi nemaju pojma o nekim stvarima, iznimke not included

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice