Opća rasprava o procesorima (CPU) izdvojena tema

poruka: 1.945
|
čitano: 468.309
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Opća rasprava o procesorima (CPU)
Boris grozni kaže...
segregator kaže...
forumaš kaže...

Serija 6 pretpostavljam da dolazi sa 12X multifrejm turbo gen 7. AI transformer 8

Da, igre će se nativno pisat za 160x72 rezoluciju nekadašnjih mobitela, a onda će se radit upscale na 4k

https://videocardz.com/newz/__trashed-22

Pa ovo je zapravo odlicno za konzole i handheld poput steam decka i ostalih koji su sve vise popularni. Znaju zeleni kaj rade ostali propadaju jer ne rade nista.

...osim što Nvidiu nitko ne stavlja u konzole i handhelde i AMD drži 100% tog tržišta  minus udio koji drži Switch 2

5 godina
Opća rasprava o procesorima (CPU)

Pa evo sad ulaze Intel i Nvidija u to...sve se to promijeni

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

https://videocardz.com/newz/asrock-confirms-its-z790-and-other-lga-1700-motherboards-will-not-support-bartlett-lake-cpus

Edit: iako oni misle da nece podrzavat, ako ostali vendori budu i oni ce bit prisiljeni.. desilo se vec slicno sa AMDom tak da

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.1.2026 19:11 (hahhaajaads).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina

Da malo razvedrim vikend. Jedan klasik ;)

scion of the storm
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
metallic kaže...

Što je to, dva Orba jedan na drugom?

5 godina
segregator kaže...
metallic kaže...

S tim Orbom sam potrgao die čosak svom prvom athlonu 650, no radio je i bez njega

13 godina
segregator kaže...
metallic kaže...

Cca 9 kom njihovih starih stock hladnjaka za celeron i i3.

Kakav projekt.

scion of the storm
17 godina
hahhaajaads kaže...

https://videocardz.com/newz/asrock-confirms-its-z790-and-other-lga-1700-motherboards-will-not-support-bartlett-lake-cpus

Edit: iako oni misle da nece podrzavat, ako ostali vendori budu i oni ce bit prisiljeni.. desilo se vec slicno sa AMDom tak da

Nece vjerovatno ni drugi podrzavati kad Intel telci ne zele izbaciti Bartlett Lake za consumer market.

IMHO glupast potez jer Arrow Lake se nije bas nesto pokazao, a trenutno bi im takav CPU odlicno dosao zbog suludih cijena DDR5 memorije.

Da su ga izbacili za consumer market bio bi odlicna upgrade opcija za sve one koji imaju LGA-1700 platformu na DDR4 memoriji.

A kako Nova Lake vjerovatno izlazi ove godine, kad ga nisu izbacili do sada (BL) onda sigurno niti nece.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.1.2026 10:16 (Mauro).
17 godina

Testiran 9850x3d za 5% jači od 9800x3d na 1080p low, stoga na večim rezama nema smisla zasad.Kad vidim koliko ovaj 14900k potegne watt u igrama trznem se od udara struje. Kralj 7800x3d je nedostižan po tome pitanju do daljnjeg.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Kolega BlueMax je daaavno i uvik govorio da je Hw proizvod koji trosi najmanje W, tj perf/per watt, najbolji i najnapredniji moguci proizvod.

TV dnevnik BuG. ;)

scion of the storm
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:11 (metallic).
5 godina
dery kaže...

Testiran 9850x3d za 5% jači od 9800x3d na 1080p low, stoga na večim rezama nema smisla zasad.Kad vidim koliko ovaj 14900k potegne watt u igrama trznem se od udara struje. Kralj 7800x3d je nedostižan po tome pitanju do daljnjeg.

A usporedbe ti, 16 vs 32t u potrosnji

Gdje je ovdje barem 14600k  ili ona neka S lite varijanta

Inace zanimljiv chart kod HU gdje Arc Riders ide  40% bolje nego na Intelu, dok kod dosta drugih Youtubera ta igra ocigledno na plavima ide bolje. Realno ako im je i dslje 14900k na bijednih 5.2ghz onda im ta njihova mjerenja nemaju apsolutno ikakvog smisla.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 17:31 (Boris grozni).
17 godina
Boris grozni kaže...
dery kaže...

Inace zanimljiv chart kod HU gdje Arc Riders ide  40% bolje nego na Intelu, dok kod dosta drugih Youtubera ta igra ocigledno na plavima ide bolje. Realno ako im je i dslje 14900k na bijednih 5.2ghz onda im ta njihova mjerenja nemaju apsolutno ikakvog smisla.

Isti su to procevi 8/16 a to šta ti računaš ove batrljke od jezgri jer je intel to je tvoj delusion.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
5 godina
dery kaže...
Boris grozni kaže...
dery kaže...

Isti su to procevi 8/16 a to šta ti računaš ove batrljke od jezgri jer je intel to je tvoj delusion.

usporedujes kruske i jabuke 7800x3d vs 14900k u MT/w
Novi 9850x3d za 3% vece perfomasne mora potegnuti 30% više ili 4% za 44% više (der8auer)! 170+w upsić

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 19:14 (Boris grozni).
12 godina

Kod deraurera vidim 9850x3d na 5.6ghz i varira oko 1.35v, previse, i fps prakticki isti, flopcic

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Ma taj 9850X3D je CPU eto samo da nešto izbace.

Nema uopce smisla gledat kraj 9800X3D, 5% razlike u gamingu, 25% veća potrošnja a o cijeni (barem trenutno) da ne pričam.

Imalo bi smisla da su u 20€ razlike.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Budemo vidjeli koliko će ih porikavati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina

630€ kod nasNavalite, nekad ste kod Intela za to dobivali duplo više i nije vam valjalo, prodali ste se crvenima
"UZMITE I JEDITE OD OVOGA SVI, OVO JE MOJE TIJELO KOJE čE SE ZA VAS PREDATI"..

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 21:50 (Boris grozni).
Moj PC  
0 7 hvala 0
17 godina

.

Moj PC  
5 1 hvala 0
13 godina

Svi pa i sam AMD su svjesni da je ovo izuzetno nebitan proizvod, čekaju korak intela prije izbacivanja ičeg relevantnog. Jedini uspjeh im je što su malo narajcali Stjepanja da mu se plava tikvica južno od pupka prokrvi. 

A i dobar im je tajming, taman nije suspendiran pa nas može malo počastiti svojim mišljenjima o novom procesoru 

Moj PC  
3 0 hvala 0
10 godina

Da, doći će Zen 6 i bit će killer jer nosi jako jako veliki napredak u odnosu na Zen 5.

Ali ćemo ga čekati otprilike godinu dana dulje od Panther Lakea, i toliko fore ima Intel - godinu dana.

Jedino što će kasnije Panther Lake bit nešto jeftiniji jer ga Intel štanca in-house, za razliku od AMD-a.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Sve će to biti gotovo u potpunosti nebitno osim za entuzijaste koji mogu priuštiti nadogradnju na nove grafičke kartice i procesore. Nove korisnike će teško dobiti s ovakvim cijenama diskova, rama i grafičkih kartica. Intel mora gadno razvaliti sljedeći launch da kupci pomisle na kupovinu nove platforme

A to koliko će biti killer isto visi u zraku pogotovo ako ostaju na Am5, zen5 naspram zen 4 se nije baš pokazao. Doduše nije ni trebao jer (kao i intel sredinom prošlog desetljeća) nije bilo konkurencije a samim time ni potrebe.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 12:33 (maks0806).
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
EricCartman kaže...

Da, doći će Zen 6 i bit će killer jer nosi jako jako veliki napredak u odnosu na Zen 5.

Ali ćemo ga čekati otprilike godinu dana dulje od Panther Lakea, i toliko fore ima Intel - godinu dana.

Jedino što će kasnije Panther Lake bit nešto jeftiniji jer ga Intel štanca in-house, za razliku od AMD-a.

Što je najgore u zadnje vrijeme se Tsmc svima prijeti, vec su odjebali Apple neznam u kojoj velicini jer kao zaraduju na njima 100x vise nego sam Tsmc.
Kinezi im rekli da to tako vise nemoze, spominjala se i Nvidija takoder dio oko ciste zarade a dizu se cijene proizvodima radi "nestasice", ocigledno slijedi trgovinski i proizvodni rat izmedu svih.

14 godina
Plejstešnom protiv kuge.
Gledam na njuški plejka 5 pro 2tb za 550e nova pa na piceku za tu lovu jedva 32gb famoznog ddr5.
Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:22 (mislioc).

0 0 hvala 0
5 godina

Je evo sad cemo svi preko poletiti po konzole, trenutni PC su postali neupotrebljivi preko noci

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Govorim za nekog tko sad kupuje novi pc. Hebe se tebi ti imaš kutiju od 5090 i voziš 16k.

0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice