Noctua NH-D14/D15

poruka: 120
|
čitano: 30.824
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Noctua NH-D15
miki1981 kaže...
kole2689 kaže...

Što se tiće coolera perf. su odlične. Mene sada jedino brine pošto ću mijenjati svoje vodeno za taj cooler da mi gpu koja ce biti ispod coolera (ASUS gtx 970) ne bude dodatno stvarala probleme sa temp. jer se backplate na njoj isto dosta grije pa bi vrući zrak išao drito u cooler.

Jel bi imalo kakav utjecaj na temp?

Neće to predstavljati problem nikakav.

Imali smo već dosta ugradnji takvih, tj većina ih je takva jer većinom idu u mašine sa jačim komponentama, i povratne informacije su ok.

Super, hvala na odgovoru! A recimo između Corsair H110i GT i Noctua NH D15 što bi bilo bolje uzeti?

NH D15 je tih, super hladi, ne zahtjeva održavanje, jeftin je, ima 6 godina garanciju i u slučaju bilo kakvog kvara jedino treba zamijeniti ventove. Nažalost poprilično je velik i boja nije baš da se uklapa sa drugim komponentama.

H110i GT također super hladi, na matičnoj je samo pumpa pa djeluje manje i dizajn je odličan. Nažalost bučniji je, ima potencijalnih problema sa curenjem, skuplji je, garancija je ako se ne varam manja i u slučaju kvara može otići pumpa ili ventovi ili nešto treće.

E sad, to je moje razmišljanje. Imate li kakve druge argumente u svrhu odabira?

Lijepi pozdrav!

11 godina
Ma Noctua, ne bih ni razmisljao.
Hejjjjj
15 godina
kole2689 kaže...

Super, hvala na odgovoru! A recimo između Corsair H110i GT i Noctua NH D15 što bi bilo bolje uzeti?

NH D15 je tih, super hladi, ne zahtjeva održavanje, jeftin je, ima 6 godina garanciju i u slučaju bilo kakvog kvara jedino treba zamijeniti ventove. Nažalost poprilično je velik i boja nije baš da se uklapa sa drugim komponentama.

H110i GT također super hladi, na matičnoj je samo pumpa pa djeluje manje i dizajn je odličan. Nažalost bučniji je, ima potencijalnih problema sa curenjem, skuplji je, garancija je ako se ne varam manja i u slučaju kvara može otići pumpa ili ventovi ili nešto treće.

E sad, to je moje razmišljanje. Imate li kakve druge argumente u svrhu odabira?

Lijepi pozdrav!

Moj odgovor je pristran ali svejedno ću reć: Noctua.

14 godina

Ja sam imao i H110 kao i NH-D14 a sad imam NH-D15 tako da mogu reći nešto o tome. Ako tražiš hladnjak s apsolutno najboljim performansama onda je to H110. Ali ako tražiš najbolji paket onda je to definitivno NH-D15. H110 hladi nešto bolje ali uz naravno veću buku i puno je skuplji te standardne potencijalne zavrzlame s vodenim. A NH-D15 ima jedini minus u veličini, no obično onaj tko kupuje tako nešto ima kućište za takvo hlađenje.  Tako da ja mislim da definitivno za taj i7 4790K ti je bolje NH-D15 nego H110 osim ako ne ideš baš na maximalna clockanja radi bencheva i tako toga.

16 godina
Noctua NH-D15

Koja je razlika između nh-d14 i d-15? Da li je opravdana razlika u cijeni od 150kn?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Ja sam imao i H110 kao i NH-D14 a sad imam NH-D15 tako da mogu reći nešto o tome. Ako tražiš hladnjak s apsolutno najboljim performansama onda je to H110. Ali ako tražiš najbolji paket onda je to definitivno NH-D15. H110 hladi nešto bolje ali uz naravno veću buku i puno je skuplji te standardne potencijalne zavrzlame s vodenim. A NH-D15 ima jedini minus u veličini, no obično onaj tko kupuje tako nešto ima kućište za takvo hlađenje.  Tako da ja mislim da definitivno za taj i7 4790K ti je bolje NH-D15 nego H110 osim ako ne ideš baš na maximalna clockanja radi bencheva i tako toga.

Gledao sam da uzmem nešto što će biti vrh kod hlađenja, a da nije veliko/skupo pa sam uzeo nepton 240m. Nakon što sam već 2 puta slao na RMA nemam više povjerenja u vodena. Jednostavno se bojim da uzmem bilo koje vodeno ću završit sa opet pumpom koja je defektna ili vent koji zuji. Tako da tih 2-3°C u temp. mi nije bitno više, nego pouzdanost. A sad to što je grdosija od 1.3kg kaj sad...glavno da je tih, pouzdan i da hladi dobro... Nadam se samo da neće mi matičnu pomotat LOL :D

14 godina
neaktivan
ivan7 kaže...

Koja je razlika između nh-d14 i d-15? Da li je opravdana razlika u cijeni od 150kn?

Ako se ne varam mrvicu su veći ventilatori, malo su izduženi finovi na tornjevima, i pri dnu tornjeva su par redova "skratili" tako da se mogu RAM moduli stavljati bez problema. Po meni opravdana cijena jer je i nešto malo hladniji...

14 godina

Uzmi NH-D15 i nećeš pogriješiti. Hladit će ti odlično a hladnjak nećeš ni čuti nikad ako ne ideš u extremno clockanje.

12 godina
itomic009 kaže...

Uzmi NH-D15 i nećeš pogriješiti. Hladit će ti odlično a hladnjak nećeš ni čuti nikad ako ne ideš u extremno clockanje.

sad sam malo pročitao temu i već neko vrijeme razmišljam isto dal vodeno ili NH-D14/15

znači tebi NH-D15 drži 3770K na 4.5GHz 24/7 bez beda?

14 godina

Pa naravno da drži s tim da cooler ama baš nikad niti ne čujem jer se ventovi rijetko kad zavrte uopće do nekih 900 okr. a preko toga manje više nikad. Inače ti je s Ivy procesorima drama oko samog chipa više nego oko hladnjaka radi prijenosa topline.

12 godina
itomic009 kaže...

Pa naravno da drži s tim da cooler ama baš nikad niti ne čujem jer se ventovi rijetko kad zavrte uopće do nekih 900 okr. a preko toga manje više nikad. Inače ti je s Ivy procesorima drama oko samog chipa više nego oko hladnjaka radi prijenosa topline.

kakve ti temp budu u full loadu?

13 godina
Noctua NH-D15

@miki1981

pozz miki, daj jel mi mozes ikako dat informaciju koliko tocno noctua ide u visinu kad se montira na plocu. znaci finovi i ventilatori ukljucujuci i onaj prednji koji mrvicu strši radi rama. promijenio sam kuciste u cooltek w2 i sad pise da podrzava coolere do 163mm ali lik na netu je uspio ubacit bequiet od 166mm s tim da mu je ostalo 1mm do bocne stranice.

pitam zato jer sam se radi toga morao rastat od cryorig r1 ultimate koji ima 168mm.  sad razmisljam o noctui al nemam volje na blef narucivat pa montirat pa ak ne stane onda skidat pa prodavat, gubit opet 200kn na preprodaji nove stvari i sl.

svaka informacija je dobrodosla. pozz

p.s ako negdje na skladistu cuci koji koristeni testni primjerak pa da ga posudim na 2 dana za probu necu se bunit 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neznalica90 kaže...

@miki1981

pozz miki, daj jel mi mozes ikako dat informaciju koliko tocno noctua ide u visinu kad se montira na plocu. znaci finovi i ventilatori ukljucujuci i onaj prednji koji mrvicu strši radi rama. promijenio sam kuciste u cooltek w2 i sad pise da podrzava coolere do 163mm ali lik na netu je uspio ubacit bequiet od 166mm s tim da mu je ostalo 1mm do bocne stranice.

pitam zato jer sam se radi toga morao rastat od cryorig r1 ultimate koji ima 168mm.  sad razmisljam o noctui al nemam volje na blef narucivat pa montirat pa ak ne stane onda skidat pa prodavat, gubit opet 200kn na preprodaji nove stvari i sl.

svaka informacija je dobrodosla. pozz

p.s ako negdje na skladistu cuci koji koristeni testni primjerak pa da ga posudim na 2 dana za probu necu se bunit 

U W2 smo ga ugradili točno jednom, i to možda pred 10ak dana, i stane, ima sitno mjesta do bočne, iako da me ubiješ ne sjećam se koliko je bio vent podignut iznad vrhova toplovodnih.

Inače od procesora do vrha toplovodnih ima 162 mm.

Ako to ne pomaže, i ako si iz Rijeke i/ili okolice - prođi do nas, isprobat ćemo ga ovdje na licu mjesta i odmah znat.

Ako ništa ne pali javi se na mail: ivan@opric-informatika.hr

17 godina
Kamikaza1600vti kaže...

kakve ti temp budu u full loadu?

Na 3930k od ljetos je NH-D15 i temperature su vrlo dobre. U mirovanju oko 40, pri igranju između 60 i 70 i u Primeu maksimalnih 90 stupnjeva. Temperature su za Core 0, a ventilatorima je dozvoljeno da se zavrte na maksimalnoj brzini (oko 1350 rpm). Za overclockiranog šestjezgraša pravi izbor.

A legend says that Chuck Norris was intended to be included as a wonder/unit in Civ4 but was removed due to a seemingly irreparable bug that allowed his creator to defeat UN in less than one turn.
14 godina
neaktivan
Noctua NH-D15

Jel zna tko dali bi na nh d15 se mogli staviti NF-P14s ventovi i dali bi imalo kakve razlike?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Da i ne.

14 godina
neaktivan
Noctua NH-D15

Prije 2 dana sam montirao nh d 15 u kučište i za sada sam zadovoljan coolerom. No ono što me čudi je da temp. se dosta sporo spušta, za razliku od vodenog i to što ne primječujem neku veliku razliku u temperaturama kada cooler radi na min. rpm i max rpm. Razlika je MOŽDA nekih 2°C. E sad, temp. u sobi mi je bila cca 22°C, a cpu(i7 4790K 4.0Ghz) na min. 28°C i to dok je rpm bio na max. Dok je rpm na min. je od 30-32°C. Čini mi se da je ok, ali da bi mogli biti i bolje. Što se tiće buke, na min. rpm je deslovce tih, dok na max rpm. se bome čuje.

Pitanje, nebi li trebalo biti razlike da se primjeti baš u temp. između min. rpm i max. rpm. ? i koliko bi trebala biti razlika u temp. između sobne temp. i temp. cpu dok je u idle i igrama na min. i max. rpm?

PITANJE ZA ONE KOJI IMAJU NH D15!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Clockni to malo s naponom i nekih 4.5 - 4.6Ghz a ne samo 4.0 Ghz .  Veća temperaturna razlika između minimuma i maximuma okretaja se vidi ako je veće opterećenja na sam hladnjak, odnosno ako treba prebaciti puno toplinske energije u okolni zrak. Kad ti je CPU na idle modu tada je zagrijavanje minorno i već sa minimalnim okretajima hladnjak hladi dosta efikasno tako da extra brzina ventova ne donosi puno. Da opališ 1.3V na 4.6Ghz i P95 onda bi vidio puno veću temperaturnu razliku nego 2C između minimalnih 600 okr. i max 1500 okr. To je sasvim ok i normalno da je nekih 8C između sobne i temperature procesora u idle modu i teško može manje sa zračnim hladnjakom a nije da i ima neke vajde da bude manje od 30C temperatura procesora. U igrama je razlika veća utoliko što je naravno CPU opterećen pa generira i više topline koju treba predat u okolni zrak. Pravila kolika ta razlika treba biti nema a ultimativno pravilo je da sve dok je ispod točke koju propisuje proizvođač da je ok. Naravno, što je CPU hladniji to bolje. Inače svi ovi noviji i7 zbog male jezgre i koncentracije topline na maloj površini i jadnog prijenosa topline na sam hladnjak od strane Intela imaju poteškoća sa kontroliranjem temperatura kad se podigne napon. Zato ti NH-D15 nije tako brutalno efikasnji nego neki cooler iz srednjeg segmenta jer ne može doći do izražaja njegov puno veći rashladni kapacitet od nekog Hyper 212 i sličnih kod procesora kao i7 4770K ili kao moj i7 3770K a nije puno bolji ni tvoj. Sa FX 8350 ili ovi V3 2011 Intel procesori je bolja situacija jer oni (način kako je riješeno hlađenje i sama površina jezgara) mogu prenjeti više topline. A što se tiče buke do 900 okr - 1000 okr je ok, do 1200 se lagano čuje a na maximalnih 1500 je i meni bučan. Ni pod razno mi ne bi radio na 1500 okr. a niti ima potrebe.

Poruka je uređivana zadnji put sri 17.6.2015 21:59 (itomic009).
15 godina
protjeran
Noctua NH-D15

1.3V i Prime95 28.5 nije dobra ideja ako se Haswella ne delid-a, i pod D15 bi to bilo blizu 100C.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Noctua NH-D15

Dobar dan mislio sam uzeti AMD fx-8320e cpu te ga overclockat 4,2ghz dali da uzmem noctua nh-u12s ili Scythe Mugen MAX

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Noctua NH-D15

Svejedno,i jedan i drugi će odrađivati dobro svoj posao.Jedino gledaj da ti nesmetaju možda za Rame.

1 0 hvala 0
12 godina
Noctua NH-D15

Zbog garancije bih išao na noctu-u :)

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Noctua NH-D15

Bok svima, naime danas sam slozio komp s NH-D15, i7 4790k, G2 850W napajanje, Asrock Z97 Pro4 maticna. Termalna mx-4

Problem je sto na stocku mi temperature budu preko 90 stupnjeva (small FFT Prime95), to nisam ocekivao od ovog hladnjaka.

Probao sam i vise i manje paste stavljat, maticna je po defaultu stavljala 1.27V, ja sam stavio na 1.135 (prvo stabilno na stocku)

i problem je malo manji ali 85 stupnjeva uglavnom. Postoji li kakva caka ili je ovo normalno? Moram priznat da sam pomalo razocaran...

EDIT: NH-D15 radi u Push-Push-Pull (kupio sam dodatni noctua vent), nisu stavljeni low noise adapteri, a venotvi su na 100%, bome se cuju onda.... Jedno 7, 8 puta sam vracao hladnjak na proc, vise paste, manje paste, zrno, crta, stegnut hladnjak jace, stegnut manje... Temperature s realtempom hwmonitorom i aidom svi pokazuju isto... 

mojpismonosa
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.7.2015 9:37 (Mojpismonosa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Probaj vrtit neki drugi test tipa OCCT ili x265 ili Fryrender. Ne zam koju verziju P95 imaš ali jedna od njih kolje Haswelle. Drugo rješenje je da nisi imao sreće i dobio si smeće od primjera procesora u vidu paste. Stvarno se popišam na Intel i njihovu idiotsku politiku da stavljaju takvo smeće od TIM-a na tako skupe procesore koji e još i reklamiraju kao clockerski. Moj i7 3770K nijen vruć ko tvoj ali čim dignem napon na 1.2V ili više onda je dosta vruć. Nije ti to do Noctue nego do jebenog Intela. Sandy je bio dobar a nakon toga su sjebali i ne pokazuju naznake popravljanja.

16 godina
neaktivan
Noctua NH-D15

al kakvog smisla mi ima pokretat druge testove, ja i zelim vidjet maksimalno opterecenje... smece sam platio 3 kile kuna, plus 800kn za hladnjak i jos jedan vent. majko mila ljut sam ko ris. a i asrock me isto ljuti overvolta za poludit. trebo sam fino kupit laptop....

mojpismonosa
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Noctua NH-D15

To je "normalno" kad vrtis prime95 28.5, bez delida ga je nemoguce vrtit iznad 1.25-1.3V. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Pa zato što ta verzija što kaže Ancha nije normalna. Jedno je opteretit CPU punom gasom da se vidi jel drži ili ne a drugo je sintetičko prženje bez veze. To radi ta verzija Prime-a. Vrti neke rendere i slično pa gledaj.  To ti je maximalno opterećenje u realnom svijetu.

16 godina
neaktivan
Mojpismonosa kaže...

Bok svima, naime danas sam slozio komp s NH-D15, i7 4790k, G2 850W napajanje, Asrock Z97 Pro4 maticna. Termalna mx-4

...Problem je sto na stocku mi temperature budu preko 90 stupnjeva (small FFT Prime95), to nisam ocekivao od ovog hladnjaka.

...

Imam procesor kao i ti i kada sam ga spojio i pustio test (prime95) temperature su vrlo brzo otišle preko 85° u prvih 10min testa. Sve je na matičnoj bilo podešeno na default.

Prvo sam mislio da nešto nisam dobro napravio i nekoliko puta sam hladnjak vadio i ponovo namještao.

Nakon toga sam undervoltao procesor na 1.05V (bio je na 1,26V) i podesio Load Line Calibration tako da ne prelazi 1.16V na 4,4GHz.

Sad u Prime-u temperature idu do 80°, ali je u normalnom radu ispod 70°, pri enkodiranju videa (x264) ide do 75°. Još uvijek nisam zadovoljan, pa sad pokušavam nešto skemijati sa vodom.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.7.2015 13:08 (Zura).
14 godina

A pati te to što ide do 75C zato što neće trajat 20 godina nego 19,8 godina ili ?

16 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

A pati te to što ide do 75C zato što neće trajat 20 godina nego 19,8 godina ili ?

znojim se jer mi je vruće

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice