Koristim MBO - Asrock ConRoeXFire-eSATA2 sa Intel 945P chipset-om (socket 775) sa southbridge controller-om ICHR7. MBO ima sveukupno 4 SATA II porta i ja koristim sva četiri.
Zanime me dali je nekome poznato da postoji neka poznata/opisana međuovisnost između tih portova (pitanje je općenito vezano i za druge novije soutbridge controller-e ).
Pokušao sam google-ati informacije o SATA controller-ima no nisam uspio pronaći neko objašnjenje.
Simptomi koje sam doživo.
Koristim četiri HDD-a na sva četiri SATA porta (WinXP na portu 0). Jednom prilikom pokvario se HDD na portu 1 i nije bio vidljiv u BIOS-u. Nakon podizanja WinXP, HDD na portu 3 je nedostupan (iako vidljiv u BIOS-u).
Taj pokvareni HDD (inače Seagate 640GB 7200.11) sam premjestio na port 2 -> i dalje on nije vidljiv u BIOS-u i sada se ni WinXP(HDD na port 0) ne želi podići.
Moj zaključak - na dotičnom MBO-u SATA port 0 i 2 su međuovisni te isto tako port 1 i 3.
Nešto što je ometalo komunikaciju između pokvarenog HDD-a i SATA controller-a na nekom portu, također je onemogućavalo komunikaciju i na međuovisnom portu.
Ima li ovo smisla? Dali nekome ovi simptomi zvuče poznato? Postoji li neki link gdje bi mogao pročitati više o SATA cotroller-ima a da bi to objasnilo ove simptome.
Uskoro namjeravam kupiti novo računalo pa želim kuiti konfiguraciju na kojoj bi svi HDD-ovi bili potpuno neovisno povezani tj. konfiguraciju bez međuovisnih SATA portova.
Thanks!