Ivy bridge info

poruka: 530
|
čitano: 77.296
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Ivy bridge info
zoharbizo kaže...

SB se ne grije vise od IB-a, IB losije prenosi toplinu na cooler pa se sam CPU vise zagrijava dok SB ima nize temperature ali je kod njega prisutna veca disperzija topline na cooler i okolinu.

Ali kažem da ih je staviti u iste uvjete, da i Ivy ima zalemljen IHS a ne jeftinu pastu, imao bi bolje temp od Sandya.

Sandy na 3.5GHz mi se držao na 50C uz odličan prijenos topline(zalemljen ihs, lappana baza coolera i MX-4 pasta), a Ivy uz onu plastiku od TIM-a se na 4.4GHz drži na 65C po jezgrama. Šta misliš zašto je Intel stavia pastu a ne lem? Zato jer može. Zato jer je jeftinije, zato jer bi inače bio toliko hladan da se ljudi nebi bojali nabiti preveliki napon i tako napraviti teški masakr procesora. {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 15:48 (Penryn).
14 godina
Ivy bridge info

Da IB ima izvedenu disperziju topline kao i SB imao bi dobre temperature ali bi i dalje clockanjem sa masnijim naponom imao mnogo vise temperature jer je to boljka 22NM procesa za sada.

Na stocku bi bio hladan kao i SB, ako ne i hladnji ali pri masnijem overclocku ne.

Inace IB jest super, GEN3 support, odlican OC potencijal do granice od kakvih 4.5GHZ i super undervolt mogucnost naspram SB i7.

clock2much

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ivy bridge info

A ne znam. Dođe mi da baš uđem malo dublje u to. Npr. ovako nešto mi pada na pamet:

Zalipin jedan termalni senzor na bazu performe sa gornje strane, najbliže procesoru, i onda pratim kolika je razlika u temperaturi između te temp i one od jezgri. I sve to ponovin sa Sandyem i Ivyem i vidia bi gdje je manja razlika, odnosno gdje je prijenos topline bolji i za koliko stupnjeva.

Vidjet ću, ako budem imao vremena i dobre volje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 16:51 (Penryn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Ivy bridge info

Bravo Penryn. Ako se on sa stock coolerom na stock brzini ugrije do 90C i radi, to je to, znaci da je garantirano da ce da radi tri godine minimalno.

Ako vec trazimo onoga ko zna o max temp/Vcore, onda je to Intel, valjda znaju sta su dizajnirali.

Granica za 3D tran je nepoznata, ali sigurno nije 1.3V.

Ljudi kada su stavljali Liquid Pro na jezgru, mogli su i sa preko 1.4V da drze temp ispod 80C u Linx/IBT sa high end coolerima.

Ljudi previse brinu oko temperatura, to je elektronika, ne ziva bica, meni je 3X vaznija tisina, jer glasni ventovi ometaju, dok temperatura bas i ne.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 16:41 (Leopard_st).
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Ivy bridge info

Mah, najveći Ivyev problem je TIM. Evo baš gledam po stranim forumima, uglavnom skidaju po 20ak stupnjeva sa skidanjem orginal paste i stavljanjem Coollaboratory Liquid Pro.

E sad, zanimljivo je to što su stavljali i obične paste između IHS-a i jezgre, tipa MX4, GC-Extreme i poboljšanja nije baš bilo, možda par stupnjeva. Tek kad su stavili Coollaboratory Liquid Pro, koji je inače 100%tni tekući metal, su dobili ogroman pad temperatura. 

Da je IHS tvornički zalemljen dobili bi otprilike iste temperature kao sa Coollaboratory Liquid Pro.

Evo jedan od rezultata:

Setup:
CPU: 3770K @ 4500Mhz - 1.224v (1.2v DMM)
MB: Asus Maximus V Gene
Cooler: Antec Kuhler 920

STOCK: 
IDLE: 28 25 19 26
LOAD: 70 73 74 72

Ceramique 2:
IDLE: 24 23 16 21
LOAD: 62 66 66 64

Coollaboratory Liquid Pro + Ceramique 2
IDLE: 23 22 14 21
LOAD: 53 56 58 57

Ugl. rezultati su takvi da mi se sve čini da ću i ja svome skinuti oklop. {#}

Moj PC  
2 0 hvala 4
14 godina
neaktivan
Ivy bridge info

Ja imam tubu Liquid Pro, ali se bojim skinuti IHS, mozda skupim hrabrosti kasnije.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ivy bridge info

Probao sam ja na C2D E4600(isto nema zalemljen IHS) sa skalpelom, ma kakvi, ne ide. Treba sa žiletom, al tu se više bojim da ću sebe izmasakrirat nego da će se procesoru nešto dogodit. {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ivy bridge info

Nemogu da vjerujem da postoje jos rasprave o zagrijavanju SB vs IB.

Vidim sve vrvi po forumu od 5GHz primjeraka IB na zraku {#}

1.4V+ ne moze ni da boota IB na zraku sa upaljenim HT-om {#}

IB za 24/7 4.5 super, za sve ostalo tu je SB... 5.0+ na zraku neprocijenjivo {#}

Kad se sjetim prvog boota na zraku na 5.8 sa 2700k, to su bili dani, ovo sad bez LN2 nema nikakvog smisla...smrc {#}

Google is your friend
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jurky kaže...

Za tebe su onda stari Celeroni, idu u vis koliko god ti srce želi. {#}

17 godina
Penryn kaže...
Jurky kaže...

Celeroni jel kak te ni sramota,{#} tak besramno lagat a ko on drži svjetski rekord u nabijanju CPU frekvencije do daske.{#}{#}

http://www.vhnd.com/a-different-kind-of-truth/
17 godina
Penryn kaže...
Cele303 kaže...

S druge strane kakve ti koristi od tako malih napona kad je Ivy uvijek topliji od Sandy-a, 3770K 4.5 1.21V je topliji 15°C od 2600K 4.6 1.28V, ok ako nekog veseli downvoltanje ali kod overclocka je možda 10kn manja mjesečna struja, meni je draže da mi je proc za 24/7 hladniji nego da potroši par kuna manje

Evo da se još 1 put ponovim:http

Imam i7-2600 u drugom kompu, sve default, sa Zalman Performom dolazi do 50C u primeu. Sad sam Performu preselio o komp sa i7-3770k, 4.4GHz @ 1.13v - temperatura oko 65C. Isti broj rpm, isti mount, sve isto.

I sad 100% mogu potvrditi, jer sam isprobavao više puta, Sandy puno više zagrije Performu. Aida javlja 50C na jezgrama, a na dodir je to oko 45C, ugl. se osjeti poprilična toplina. Sad sa i7-3770k javlja 65C a na dodir je pa jedva 40C, ali doslovno, mlako samo. 

Da ne spominjem i7-2600 @ 4GHz, išao bi do 60C a količina topline koja bi izlazila iza performe je puuno veća nego mi je sad sa ivy-em na 4.4GHz.

A evo, reci, jel ovih 65C puno i opasno za Ivy? Bez obzira što je prijenos topline lošiji, još uvijek je unutar dobrih temp.

Naravno da nije ni puno ni opasno, iako meni nije ništa opasno pa nismo baš na istoj valnoj dužini :D

Evo izvukao sam moja dva screenshota sa occt sat vremena, prvi je 3770K 4.6 1.27V a drugi 3930K 4.8 1.36V, oba sa NH-D14, 3770K najtoplija jezgra 70°C, 3930K 71°C, znači Ivy 4.6 = SB-E 4.8 a nije baš mala razlika u korištenom naponu

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.9.2012 23:19 (Cele303).
14 godina
neaktivan
Ivy bridge info

može mi netko izbacit link ovdje, za prime 95 da si mogu napravit stres test. pitam, jer obično kad naletim na nešto tipa prime 95 počne mi skidat nešto sasvim deseto. pun je internet navlakuša, piše jedno a skida nešto sasvim drugo, pa ako može netko da mi okači baš link odakle je on skinuo taj prime 95 bio bih zahvalan.

AMD Phenom II x 6 1090T
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Jurky kaže...

Nisam se bas nagledao celerona na 5.0+ na zraku....{#}

Kako god bilo da bilo IB je za mene korak nazad u odnosu na SB po pitanju OC na zraku/vodi i po pitanju zagrijavanja..... Ili bolje receno svi SB koje sam do sad imao su davali bolje 24/7 performanse na noctui d14 u odnosu na sadasnji 3770k.  Ukratko zahebao sam se sa 3770k....{#}

Google is your friend
14 godina
Ivy bridge info

Ima li kakvih naznaka od nove revizije za IB?

clock2much

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jurky kaže...

Kako god bilo da bilo IB je za mene korak nazad u odnosu na SB po pitanju OC na zraku/vodi i po pitanju zagrijavanja..... Ili bolje receno svi SB koje sam do sad imao su davali bolje 24/7 performanse na noctui d14 u odnosu na sadasnji 3770k.  Ukratko zahebao sam se sa 3770k....{#}

A jbg, vjerojatno nisi naletio na dobar primjerak. Ja sam sa ovim svojim prezadovoljan, da mi netko nudi sad i7-2600k stabilan na 5GHz za 24/7 uz pristojni napon nebih ga mijenjao. :D 

Al dobro, sve je to li-la, možda ti je epišo veći{#} kad imaš proc na 5GHz za 24/7, meni je svejedno.

15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Jurky kaže...

A jbg, vjerojatno nisi naletio na dobar primjerak. Ja sam sa ovim svojim prezadovoljan, da mi netko nudi sad i7-2600k stabilan na 5GHz za 24/7 uz pristojni napon nebih ga mijenjao. :D 

Al dobro, sve je to li-la, možda ti je epišo veći{#} kad imaš proc na 5GHz za 24/7, meni je svejedno.

Pa da u tome i je problem li-la performanse razlika 2-3 godine razvoja. cijena +10% gore.... ti zadovoljan???

Ovo za epišu neću komentirat {#}

Google is your friend
17 godina
neaktivan
Jurky kaže...

Pa da u tome i je problem li-la performanse razlika 2-3 godine razvoja. cijena +10% gore.... ti zadovoljan???

A štaš sad, evo sad će Haswell brzo, govore 10% veće performanse clock per clock, još ako bude clocker kao Sandy svi sretni. Meni se jedino ne sviđa jer će biti na prijelazu sa DDR3 na DDR4, koji će doći sa Skylakeom.

A sa Ivyem sam zadovoljan, moglo je to bolje al šta sad, dobro je i ovako. Tj. draže mi je držati Ivy na 4.4GHz nego sa Sandyem 4.6GHz.

A pišo, samo sam htio reć da ima ljudi koje napaljuje kad lupaju recimo 5GHz sa procesorom, meni nije toliko napeto, samo želim manju potrošnju i stabilan rad. {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 11:23 (Penryn).
13 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Probao sam ja na C2D E4600(isto nema zalemljen IHS) sa skalpelom, ma kakvi, ne ide. Treba sa žiletom, al tu se više bojim da ću sebe izmasakrirat nego da će se procesoru nešto dogodit. {#}

Mene nešto strašno zanima kada skineš onu crvenu ili crnu tvorevinu koja veže Integrated heat spreader i substrate pcb skalpelom ili bilo čim.I kada staviš novi TIM i sve to poklopiš.Kako znaš da će ona tvorevina koja veže IHS i pcb držati.Kaj to ima isto reflow karakteristike kao i solder pa se ponovo veže kad se zagrije pa ohladi.To mi stvarno nije jasno ljudi skinu tu tvorevinu(meni izgleda ko guma ili ljepilo) i vrate sve nazad i opet sve šljaka,kako to?Kaj je taj gumeni adheziv to me užasno zanima već dosta vremena.

Penryn kaže...
Jurky kaže...

A štaš sad, evo sad će Haswell brzo, govore 10% veće performanse clock per clock, još ako bude clocker kao Sandy svi sretni. Meni se jedino ne sviđa jer će biti na prijelazu sa DDR3 na DDR4, koji će doći sa Skylakeom.

A sa Ivyem sam zadovoljan, moglo je to bolje al šta sad, dobro je i ovako. Tj. draže mi je držati Ivy na 4.4GHz nego sa Sandyem 4.6GHz.

A pišo, samo sam htio reć da ima ljudi koje napaljuje kad lupaju recimo 5GHz sa procesorom, meni nije toliko napeto, samo želim manju potrošnju i stabilan rad. {#}

Mislim da si u pravu,dosta već slušam Broadwell će uvesti DDR4 nativnu podršku i SOC dizajn,pa onda ovo i ono.No onda sam si malo promislio pa rekao nema teoretske šanse kad je Broadwell samo die-shrink.Izgleda da će uvesti DDR4 tek u Skylake kako kažeš,a to ne bi trebalo doći(govorim optimistično) ništa prije 2016.

Baš mi je žao što nisam u bil u Kaliforniji prije par mjeseci,Jedec je održavao neku prezentaciju o DDR4.I jedini razlog zbog kojeg su me pozvali je zato jer misle da sam neki multi milijunaški vlasnik tvrtki.Mrzim to kod tih semiconductor stranica ideš se registrirat i najmanji income koji možeš je izabrati 200 000 dollara(mjesečno),isto kao i 5000 u pbz-u.Ne znam baš koliko im hrvata s 5000+ plaćom dolazi u PBZ.Osobito učenika i studenata.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 13:53 (Ikarus01).
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Jurky kaže...

A pišo, samo sam htio reć da ima ljudi koje napaljuje kad lupaju recimo 5GHz sa procesorom, meni nije toliko napeto, samo želim manju potrošnju i stabilan rad{#}

Da tebi IB na recimo 1.2V moze radit na 5.0GHz ti bi ga drzao na 4.4 na 1.1V? Onda je najbolje da ga stavis na 0,5V i 1GHz{#}

Ako je SB do 1.35V mogao radit za 24/7 na 5.0 zasto onda nebi i radio... jel tvoja teorija - besplatni GHz-ci - ne hvala?? Neznam zasto si ga i clockao uopce ako zelis manju potrosnju i stabilan rad - 1.0V i drzis ga na stocku rock stable i niko sretniji od tebe...

Cinjenice i brojevi su na strani SB po pitanju OC ostalo je fatamorgana.

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 14:04 (Jurky).
17 godina
neaktivan
Jurky kaže...

Da tebi IB na recimo 1.2V moze radit na 5.0GHz ti bi ga drzao na 4.4 na 1.1V? Onda je najbolje da ga stavis na 0,5V i 1GHz{#}

Ako je SB do 1.35V mogao radit za 24/7 na 5.0 zasto onda nebi i radio... jel tvoja teorija - besplatni GHz-ci - ne hvala?? Neznam zasto si ga i clockao uopce ako zelis manju potrosnju i stabilan rad - 1.0V i drzis ga na stocku rock stable i niko sretniji od tebe...

Držim ga na default taktu i offset -0.15v trenutno, nema potrebe za clockom pošto trenutno nema posla, kad bude štagod za rendanje dignit ću ga. 

Jesu svi sandy primjerci mogli držati 5GHz uz 1.35v? Da dignem ovoga i7 na kakvih 1.3v i 4.7GHz eto dobio bih isto što i sa sandyem na 5GHz uz nižu potrošnju.

Ne znam zašto si sad ovako neozbiljan, smatrao sam te za puno ozbiljniju osobu sve do sada. Ne znam koji ti je cilj, uvjeriti me da je ivy smeće zato jer se slabije clocka i manje troši? Ne gledaju svi sve kroz overclock mogućnosti. 

13 godina
neaktivan
Jurky kaže...

Cinjenice i brojevi su na strani SB ostalo je fatamorgana.

Svako podizanje napona,degradira procesor i tranzistore.Ako si jedan od onih koji kupuju na svaki tock ok,to te nije briga.Ali ako misliš taj procesor sačuvati preko 4 godine to treba uzeti u obzir.

Ne znam koja je fora u držanju 5 GHz 24/7.Kad 4.0 obavlja fino posao.Što je 5.0 Ghz klokeru kad i većinu njih ni ne zanimaju igre.Po meni napraviš validaciju,Prime95(Blend),OCCT IBT ak si malo hrabriji.I kad vidiš da ide downklokaš ga.A i studije su pokazale da dosta manja potrošnja može i uštediti i do jedan HSF na godinu.Po meni diži clock na 24/7 kad ti treba za nešto ozbiljnije poput renda.Nije sve u ciklusima,veoma je važan IPC,koji se ne dobiva uvijek većim ciklusima.Bulldozer je dobar primjer toga.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 14:19 (Ikarus01).
17 godina
neaktivan
Ikarus01 kaže...

Mene nešto strašno zanima kada skineš onu crvenu ili crnu tvorevinu koja veže Integrated heat spreader i substrate pcb skalpelom ili bilo čim.I kada staviš novi TIM i sve to poklopiš.Kako znaš da će ona tvorevina koja veže IHS i pcb držati.Kaj to ima isto reflow karakteristike kao i solder pa se ponovo veže kad se zagrije pa ohladi.To mi stvarno nije jasno ljudi skinu tu tvorevinu(meni izgleda ko guma ili ljepilo) i vrate sve nazad i opet sve šljaka,kako to?Kaj je taj gumeni adheziv to me užasno zanima već dosta vremena.

Ah, smiješno mi je da ti, koji inače voliš puno pričati o procesorima, ne znaš kako se skida IHS, kakva je ona guma itd. {#} Malo prosurfaj. Ima puno za pisati a stvarno mi se ne da sad.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 14:36 (Penryn).
14 godina
Ivy bridge info

Yebiga Penryn, moras i ti shvatiti da je nekome bitni OC potencijal od osrednjeg clockanja sa malim naponom, ti pazis na potrosnju, Jurky ne.

Zato je on clocker, njemu je bitan sto veci validation i 24/7 OC takt.

clock2much

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ivy bridge info

Deprimirate me {#}

Ja se nedavno bio dvoumio izmedu SB i IB i na kraju ubo 3770K. Nekako mi bilo privlacnije novije, a eto, nadam se nekom ok clocku od recimo 4.4, 4.5. Imam NH-D14... Imate mozda kakav savjet? S cim da krenem... kolki naponi itd...?

I possess a skill to google.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 15:33 (Minoza).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Minoza kaže...

Deprimirate me {#}

Ja se nedavno bio dvoumio izmedu SB i IB i na kraju ubo 3770K. Nekako mi bilo privlacnije novije, a eto, nadam se nekom ok clocku od recimo 4.4, 4.5. Imam Noctuau... Imate mozda kakav savjet? S cim da krenem... naponi...?

Pa nisi nista pogresno uradio, CPU je odlican.

Stavi napon na 1.1V i opali 4.2-4.3GHZ pa testiraj.

clock2much
15 godina
neaktivan
Penryn kaže...
Jurky kaže...

Držim ga na default taktu i offset -0.15v trenutno, nema potrebe za clockom pošto trenutno nema posla, kad bude štagod za rendanje dignit ću ga. 

Jesu svi sandy primjerci mogli držati 5GHz uz 1.35v? Da dignem ovoga i7 na kakvih 1.3v i 4.7GHz eto dobio bih isto što i sa sandyem na 5GHz uz nižu potrošnju.

Ne znam zašto si sad ovako neozbiljan, smatrao sam te za puno ozbiljniju osobu sve do sada. Ne znam koji ti je cilj, uvjeriti me da je ivy smeće zato jer se slabije clocka i manje troši? Ne gledaju svi sve kroz overclock mogućnosti. 

Dakle govori se o K modelima, modelima za OC, ja govorim o OC mogucnostima i temperaturama koje se pojavljuju, o cemu ti pricas...stock VS stock je odavno prozvakana prica....IB nije smece nego nikakav porast po pitanju performansi nije donio u odnosu na SB.... opet napomena govorim o K modelima

opali jedanlinx-om na 1.3V na IB pa pogledaj temperature.

jel tko bacio oko na celetove SS IB sa četri jezgre na 4.6 topliji od SB-E šest jezgara na 4.8??? WTF krasan napredak tehnologije!!

ozbiljan ili ne dovoljno sam kompetentan i stojim iza svega napisanog, svidjelo se to nekom ili ne...

jeli nekom nesto potrebno ili ne ovdje je sasvim suvisno za raspravu, bit je ono sto mozes izvuci iz K modela bilo IB bilo SB, a to je u ovom slucaju ili isto ili na strani SB, s tim da je IB nesto skuplji u startu.

Google is your friend
17 godina
neaktivan
Jurky kaže...

jeli nekom nesto potrebno ili ne ovdje je sasvim suvisno za raspravu, bit je ono sto mozes izvuci iz K modela bilo IB bilo SB, a to je u ovom slucaju ili isto ili na strani SB, s tim da je IB nesto skuplji u startu.

I šta sad, da prodam ovog Ivya i kupim nekog Sandya jer svi hvataju 5GHz za 24/7 na 1.35v?

13 godina
neaktivan
Penryn kaže...

Ah, smiješno mi je da ti, koji inače voliš puno pričati o procesorima, ne znaš kako se skida IHS, kakva je ona guma itd. {#} Malo prosurfaj. Ima puno za pisati a stvarno mi se ne da sad.

Nemam pojma kako skinuti IHS,nikad nisam bio dovoljno lud da probam.Nije me toliko strah heatspreadera(samo da se ne zagrebe gore di ide TIM)jer je ipak nehrđajuči čelik koliko me strah da si ne razrežem ruke jer moja nespretnost je legendarna.{#}

I jesam surfao prije i to puno i jedino što sam saznao je kemijske sastojke TIM-ova.Kad god napišem what binds Integrated heat spreader with substrate pcb svi govore o adhezivu ili ljepilu ili što ja znam.Mene užasno zanima koji je to materijal.Ne zanima me što veže IHS s die(iako sam vidio lika koji je stavio HSF direkt na die) tipa flux-less solder u kombinaciji s oksidom ili obični TIM.Zanima me što je ono crno što veže IHS s substrate PCB ispod kojeg su pinovi koji idu na LGA(zanemarite die ko da ga nema).Kažu da je obični adheziv mene zanima koji je njegov kemijski sastav.

14 godina
Ivy bridge info

SB K modeli

- bolji clockeri

- hladniji od IB modela

- jeftiniji od IB modela

IB K modeli

- bolji undervolteri

- sitno manji potrosaci

- PCIE 3.0 podrska

Da osobno opet kupujem i5 kupio bih 2500K jer su generalno jako dobri clockeri i bolji clockeri od i7 SB K modela, to jest idu na visi takt od i7 SB K modela.

Da kupujem i7 kupio bih 3770K jer su SB i7 losiji clockeri nego i5 modeli, ovaj Jurkyev je rijetkost prava, rijetko koji SB 2600/2700K ide na vise od 4.7GHZ sa HT-om pri naponu 1.375V za 24/7 pod zracnim ili vodenim hladenjem pa ovi 3770K 1.1V @ 4.3GHZ malo zaostaju za SB i7.

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.9.2012 15:58 (zoharbizo).

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice