Zna li možda itko može li se to igdje kupiti i kad bi bio dobavljiv kod nas?
Na nabava.net nisam vidio išta, a CPU se čini kao stvoren za overclocking......
Zna li možda itko može li se to igdje kupiti i kad bi bio dobavljiv kod nas?
Na nabava.net nisam vidio išta, a CPU se čini kao stvoren za overclocking......
E8600? To si mislio,Wolfdale?
Ili ovaj 6800?
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=42811
Mislim oba idu na 5ghz LOL.
Ako je to taj intel dualac i ako nije mislio na core 2 duo 8600, onda mi nije jasno zašto baš mora bit 6800??
Mada mi ne bi bilo ni jasno zašto baš mora bit E8600 .
E8600? To si mislio,Wolfdale?
Ili ovaj 6800?
http://ark.intel.com/Product.aspx?id=42811
Mislim oba idu na 5ghz LOL.
Tako je, na taj E6800 Wolfdale koji si linkao.
Ako je to taj intel dualac i ako nije mislio na core 2 duo 8600, onda mi nije jasno zašto baš mora bit 6800??
Mada mi ne bi bilo ni jasno zašto baš mora bit E8600 .
Pa, nisam ekspert u OC-u, ali koliko znam, ideja je da imaš što veći množitelj na određenoj sabirnici. U biti, taj E6800 je samo pimpani E5200 sa VT-om i native FSB-om od 1066 MHz.
Takvog (E5200) imam i ja, ali sam loš, pa sam ga uspio natjerat na samo 3.33 GHz (nativno radi na 2.5 GHz) i to sa Prolimatech Megahalemsom i AC 5 pastom (samo sam mu dignuo množitelj na maksimum, tj. 12.5).
Ako taj E6800 ne ide na barem 4.5 GHz, onda mislim stvarno....
Prijelaz sa Dualca E5200 na drugog dualca E6800 je po meni nebuloza. Osim ako je razlika koju nadoplatiš jako mala. I jedni i drugi (i serija E6xxx i serija E5xxx) se u večini slučajeva, mogu natjerat dosta dobro.
Inače, E6800 nisam vidio kod nas. E6700 imaš u asbisu, a dalje di ima, pojma nemam.
Prijelaz sa Dualca E5200 na drugog dualca E6800 je po meni nebuloza. Osim ako je razlika koju nadoplatiš jako mala. I jedni i drugi (i serija E6xxx i serija E5xxx) se u večini slučajeva, mogu natjerat dosta dobro.
Inače, E6800 nisam vidio kod nas. E6700 imaš u asbisu, a dalje di ima, pojma nemam.
Je li to zaista nebuloza? Mislim, za cca 600-700 kn dobiti 1.5 GHz brzine (dakle, računam na nekih 4.5 GHz - je li to preoptimistično?) nije niti najmanje nezanemarivo, osobito kad znamo da današnje aplikacije ipak još više cijene takt, nego polijezgrenost.
Koja je alternativa - najjeftiniji C2Q košta oko 1050 kn (E8300 na 2.5 GHz!); možda griješim, ali čini mi se da će taj procesor u uredskim aplikacijama, razvojnim alatima (tipa Eclipse) pa čak i u dosta igara, ipak biti inferioran. Druga su stvar aplikacije tipa Photoshop, Cinebench i slične, koje daleko bolje koriste više jezgri.
Također, mislim da je s tim zadnjim batchom Wolfdalea praktički izbrisana granica između C2D procesora i Pentium-DC, osim što potonji manje koštaju.
Misliš li drugačije?
Imaš li kakav prijedlog kako još dodatno iscijediti moj E5200?
Je li to zaista nebuloza? Mislim, za cca 600-700 kn dobiti 1.5 GHz brzine (dakle, računam na nekih 4.5 GHz - je li to preoptimistično?) nije niti najmanje nezanemarivo, osobito kad znamo da današnje aplikacije ipak još više cijene takt, nego polijezgrenost.
Koja je alternativa - najjeftiniji C2Q košta oko 1050 kn (E8300 na 2.5 GHz!); možda griješim, ali čini mi se da će taj procesor u uredskim aplikacijama, razvojnim alatima (tipa Eclipse) pa čak i u dosta igara, ipak biti inferioran. Druga su stvar aplikacije tipa Photoshop, Cinebench i slične, koje daleko bolje koriste više jezgri.
Također, mislim da je s tim zadnjim batchom Wolfdalea praktički izbrisana granica između C2D procesora i Pentium-DC, osim što potonji manje koštaju.
Misliš li drugačije?
Imaš li kakav prijedlog kako još dodatno iscijediti moj E5200?
E5200 se da OC-at preko 4GHz, ako zelis brz dvojezgreni procesor pogledaj po oglasniku i kupi E8400 za 600Kn i OC-aš ga bez problema preko 4GHz, moj ide s stock coolerom na 4GHz 24/7. a ako ti treba cetverojezgreni cpu, imas po oglasnicima Q6600 za 600-700Kn koji se da OC-at bez problema na 3GHz
Jasno da se da, ali je pitanje može li se s mojom pločom i mojim chipsetom.....nekako mi se čini da bi E6800 daleko lakše otišao preko 4 GHz nego što bi ovaj E5200.....
S obzirom na 1066mhz memoriju i solidnu ploču mislim da bi i tvoj E5200 vidio 3.8 u najmanju ruku.
Ništa ne možeš znat bez da pokušaš. Ako te šta bude mučilo, postaviše pitanje u temi za OC intela. Probaj, ništa te ne košta. Uzet češ E6800 i opet nečeš moč na dobar OC ako se ne namučiš i ne pokušaš. Ni jedan se procesor neče sam od sebe OC-at.
Quadovi za LGA775 su preskupi. Eventualno preko oglasnika ili pcekspert tržnice. Ili možda naleti kakav jeftinjak i na našoj tržnici tu na forumu.
Jasno da se da, ali je pitanje može li se s mojom pločom i mojim chipsetom.....nekako mi se čini da bi E6800 daleko lakše otišao preko 4 GHz nego što bi ovaj E5200.....
tvoja maticna bez problema moze gurat FSB 400 (1600MHz) a tvoj CPU radi na default FSB 200 (800MHz) znaci da mu je množitelj 12,5. Znaci da ti MBO nece predstavljat problem prilikom OC-a jer teoretski bi cpu mogo OC-at na 400x12,5=5000MHz. Znaci sve ovisi o CPU-u, odnosno kolika je njegova granica, s naponom od 1,35v bi bez problema trebo ic na 4GHz. Pazi da u Biosu dobro namjestis djeljitelj frekvencije memorije (RAM:FSB) ,jer dizanjem FSB-a odjednom dižeš frekvenciju CPU-a i frekvenciju memorije, pa pazi da ti frekvencija memorije neprelazi 1066MHz. (I samo da ti kažem da E5200 i E6800 imaju isti množitelj (12,5X) a to znaci da su to ubiti identicna dva CPU-a samo što je kod E6800 povišen FSB na 1066MHz)
tvoja maticna bez problema moze gurat FSB 400 (1600MHz) a tvoj CPU radi na default FSB 200 (800MHz) znaci da mu je množitelj 12,5. Znaci da ti MBO nece predstavljat problem prilikom OC-a jer teoretski bi cpu mogo OC-at na 400x12,5=5000MHz. Znaci sve ovisi o CPU-u, odnosno kolika je njegova granica, s naponom od 1,35v bi bez problema trebo ic na 4GHz. Pazi da u Biosu dobro namjestis djeljitelj frekvencije memorije (RAM:FSB) ,jer dizanjem FSB-a odjednom dižeš frekvenciju CPU-a i frekvenciju memorije, pa pazi da ti frekvencija memorije neprelazi 1066MHz.
(I samo da ti kažem da E5200 i E6800 imaju isti množitelj (12,5X) a to znaci da su to ubiti identicna dva CPU-a samo što je kod E6800 povišen FSB na 1066MHz)
OK, probat ću tako - mislim da mi je sad ploča automatski digla napon na 1.35 V, i više množitelj nemrem dizat (množiteljem sam došao do plafona ploča). Javim se kad probam, thx.
Kako da znam koji je dobar omjer RAM:FSB?
P.S. Što se boldanog tiče, jasno mi je to; zato sam i mislio bocnut taj procesor, jer ima veći headroom za dizanje frekvencije preko FSB-a....no sad kad pomislim unazad, ne vidim što bih zapravo s time dobio.....