Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.284
|
čitano: 3.094.594
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
4 godine
neaktivan
Re: Intel i7/i9 Club
UltrasVinkovci kaže...
najjeftiniji 12600k sto sam ja vidio negdje po evropi je 320 eura ili 369 dolara. Dakle, 5600x je trenutno budget opcija, a i radi na nekom jeftinjaku od ploce sasvim solidno.

Kakva crna budžet opcija?!

Trenutno su najbolje budžet opcije i5 10400/11400. 5600X je drastično skuplji od njih, a ako gledamo samo igre nije uopšte nešto naročito brži...

13 godina
Intel i7/i9 Club

El Zubo nakon dugo vremena (bez vještice) odradio dost dobar review.

Zanimljiva Asročica z690 extreme. 250 baka.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2021 7:45 (DarthMarkus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
protjeran
Dragonbane kaže...
UltrasVinkovci kaže...
najjeftiniji 12600k sto sam ja vidio negdje po evropi je 320 eura ili 369 dolara. Dakle, 5600x je trenutno budget opcija, a i radi na nekom jeftinjaku od ploce sasvim solidno.

Kakva crna budžet opcija?!

Trenutno su najbolje budžet opcije i5 10400/11400. 5600X je drastično skuplji od njih, a ako gledamo samo igre nije uopšte nešto naročito brži...

Gdje se u tom postu spominje ili 10400 i\ili 11400? Kakve veze imaju ta dva proca sa usporedbom 5600x-12600k ili 12900k -5900x, izmedju njih je AMD sada opet budget opcija i to se vidi iz aviona. !2600k najjeftinij u EU ca 330 eura, a 12900k je ladno skoro 700 eura, sto je 30% skupljhe od 5900x a ne 15 dolara. 

4 godine
neaktivan
UltrasVinkovci kaže...

Gdje se u tom postu spominje ili 10400 i\ili 11400? Kakve veze imaju ta dva proca sa usporedbom 5600x-12600k ili 12900k -5900x, izmedju njih je AMD sada opet budget opcija i to se vidi iz aviona. !2600k najjeftinij u EU ca 330 eura, a 12900k je ladno skoro 700 eura, sto je 30% skupljhe od 5900x a ne 15 dolara. 

Izvini moja greška. Ja sam mislio da se pod "budžet" opcijom podrazumevaju neki procesori tu oko 200 evra (tipa 10400, 11400, 3600), ali eto, budžet je izgleda i 500+ evra. Očigledno sam omatorio...

4 godine
neaktivan

Inflacija na djelu + zarada na kriptovalutama + troši se novac iz firmi/udruga kao legalan način iskorištavanja novca bez poreza.

3 godine
protjeran
Dragonbane kaže...
UltrasVinkovci kaže...

Izvini moja greška. Ja sam mislio da se pod "budžet" opcijom podrazumevaju neki procesori tu oko 200 evra (tipa 10400, 11400, 3600), ali eto, budžet je izgleda i 500+ evra. Očigledno sam omatorio...

Apsolutno imas pravo, ali ja sam se samo nadovezao na post izmedju 5000 ryzena i 12000 intela. Kod novih procesa se jasno vidi da je intel skuplji u svim sku-ima. Ali oke, intel je najavio i jeftine cipove sto ce doci a amd nije. Tako da oboje se slazemo da je ova intel platforma bolja i za kasniji upgrade nego sada mrtva pri kraju am4 platforma.

Ali da je amijesno i tuzno to je, intel ima svoje fabove i diktira proizvodnju kako zeli, a opet nisu uspjeli odrzati msrp cujenu!

Sad te ja pitam zasto? E ocigledno pored plandemije nas sada jebahu i sa transportom. Ili je samo praksa usla pod kozu da se moze sve skuplje prodati jel cemo mi to ipak kupiti.

Pogledaj sto kosta 12900k od intela, a sto za njega trgovci traze u stvarbom svijetu! Bolesna razlika a cipova cujem ima na pretek.

4 godine
Pozdrav ljudi. Evo da se pohvalim sa prinovom. Sad treba odabrati MBO i odlučiti se za DDR4 ili DDR5.

5 0 hvala 1
4 godine
Dupli
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2021 18:17 (Pingvin1717).

0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
Intel i7/i9 Club

Techpowerup ima test memorija, razlicitih DDR4 modula vs DDR5 6000

"Averaged across all CPU tests, the unlikely hero of this review has to be the humble DDR4-3200, which ended up just 3.7% slower than the DDR5-6000 reference"

Isto tako kod DDR4 sve iznad 3600Mhz gimpa performanse, zbog Gear 2 postavki na vecim frekvencijama od 3600

www.youtube.com/TerabitTV
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Pingvin1717 kaže...
Pozdrav ljudi. Evo da se pohvalim sa prinovom. Sad treba odabrati MBO i odlučiti se za DDR4 ili DDR5.

Jesi napravio rebalans kucnog proracuna da mozes platiti struju?

Freak Show Inc.
3 godine
neaktivan

Nije trenutno bolje drzati se ddr4ke boljih latencija?

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.11.2021 12:10 (Danijel Hanžek).
15 godina

Bitno je spricanje po crvenom taboru, struja nije bitna. Kad pogledas potrosnju na godisnjoj bazi to nije ni 100 kn vise, ko ima para za ovakvu mašinu ne gleda na 100kn

3 godine
protjeran
sfc_PsychQ kaže...

Bitno je spricanje po crvenom taboru, struja nije bitna. Kad pogledas potrosnju na godisnjoj bazi to nije ni 100 kn vise, ko ima para za ovakvu mašinu ne gleda na 100kn

Pa bas me zanima koliko ce korisnika zapravo kupiti ovaj proc da samo renda nesto? Budimo realni, samo teski MC gura cip do tih 240+W potrosnje...U svim ostalim situacijama benchevima i taskovima intel trosi manje i hladniji je od AMD-a. S time da iducu generaciju procesora se isto moze natuknuti na taj lga1700 sto je samo win-win situacija za nekoga tko kupi sada ovu platformu. A i DDR5 ce za otprilike godinu dana pokazati prave zube kada pocnu prave frekvencije i latencije. Znaci moj gskill kit od 32 GB bi me isto kostao kao neki DDR5 kit od 32 gigi. Ovo high end ddr4 a ovo low end ddr5(za sada) a ipak malo brzi. Kasnije nadogradis kit za bolji ram pa je i to onda u dvoznameknastom napretku. Nekuzim cemu frka i problemi oko ove platforme, intel je napravio sve kako treba. A cemu low end cipove sada izbacivati kada takva publika ocito nema love nazalost za grafe kad su na budgetu. Sve je po planu samo eto fanboy armada sa svake strane uvijek ima svoj argument xD

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.11.2021 12:43 (UltrasVinkovci).
17 godina
odjavljen
Intel i7/i9 Club

Ono kad budes sarkastican a ekipa ne skonta... Pa tih faking 100 kn sam ja spomenuo na prosloj stranici jbt

Freak Show Inc.

2 0 hvala 0
3 godine
neaktivan

zato sam ih i naveo :D

17 godina
odjavljen
Danijel Hanžek kaže...

zato sam ih i naveo :D

Mislio sam da meni kontriras jer imam AMD procesor pa da ispadam fanboy ili nesto. OK, zabuna

Freak Show Inc.
16 godina
Danijel Hanžek kaže...

Nije trenutno bolje drzati se ddr4ke boljih latencija?

Bolje je kao da imaš 4k USD (Kuna, Konvertibilnih Maraka, Franaka) neko 5k USD. [Uređivano: Mislim na plaću a ne misli na dug]

Ne budalite i kupite si, ako ste u mogućnosti DDR5 jer je to obični RAM, izvadiš ga i utakneš u drugi stroj.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2021 16:18 (Envy).
17 godina
Intel i7/i9 Club

Fine cijene socket 1700 matičnjača, fučkaj ga sad. DDR5 matična jeftinija od DDR4 verzije, ali kaj ti to vrdi kad je DDR5 odurno preskup.

Ako se kupuje za gejming, to je okvirno 1000kn više od AM4 matične ploče koja bez problema(naponska regulacija)gura R5 5600X ili R7 5800X.

https://www.protis.hr/products/index/maticne-ploce/379?filter=99MQAzADAANAB8AH4AfAA5ADEANQAxADUAfAB-AHwAMQA3ADAAMAB8AH4AfABTAG8AYwBrAGUAdAA%3D

AMD,........is that Epyc or what?
Moj PC  
1 2 hvala 0
16 godina
rambox kaže...

Fine cijene socket 1700 matičnjača, fučkaj ga sad. DDR5 matična jeftinija od DDR4 verzije, ali kaj ti to vrdi kad je DDR5 odurno preskup.

Ako se kupuje za gejming, to je okvirno 1000kn više od AM4 matične ploče koja bez problema(naponska regulacija)gura R5 5600X ili R7 5800X.

Ne zanima nas, dosadan si, opet cemo prije kupit intel.

17 godina
odjavljen
bik kaže...
rambox kaže...

Prica gluposti lik...

Ja sam svoju AM4 maticnu platio 400 eura. To valjda nije skupo jer je AMD u pitanju...

Freak Show Inc.
13 godina
Friday kaže...
bik kaže...
rambox kaže...

Prica gluposti lik...

Ja sam svoju AM4 maticnu platio 400 eura. To valjda nije skupo jer je AMD u pitanju...

Još tužnije je što si ga na beefanoj Masterici držao u eko modu :-) To si vjerovatno mogao na šrotu od UD-a.

Ja sam pametan čekao B550. Da ga držim isto u eko modu haha.

Šalu na stranu ovo nije normalno. Kontam da Master, Extreme, Unify i ostale koštaju 4-5 keka, ali da su entry lvl ploče 2 keka, to mi je suludo.

Ono doživio sam da mi je GPU 3x vrijedniji od ostatka kompa ( skupa sa perfierijom ). Sad proživljavam da su entry i mid tier ploče = I5/i7 procesoru. 

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
16 godina
bik kaže...
rambox kaže...

Tako je. Plus K model ima integriranu i to jako finu za mnoge zadeaže kao što je AoE II: DE što komenzira cijenom koju treba nadodati za Z ploče i DDR5 memoriju, a ne treba spominjati će iz dana u dan DDR5 biti mainstrim, + kao što sam rekao, imaš DDR4 primjerice 64 GB ili 128 GB (ok ja tipujem na 2-4 TB) i imaš neku vrstu zaloga za budućnost, kao što sam već rekao... za narednih 5 generacija procesora (a nećemo svaku uzimati).

Friday kaže...
* * *

Prica gluposti lik...

Navikli smo na njegov fanbojizam za kojeg bi mogli učiti i mnoge navijačke engleske skupine kada su u pitanju.

A AM4 si platio 400 eura?! Pa tebe su po ramboxu pravo razgulili, jer čujem da te ploče dolaze gratis uz kupljeni Ryzen 5950 CPU (sarkazam naravno).

Za post slijedi šta drugo nego:  

14 godina

Da, tragikomično je da za matičnu daš toliko novaca. Uistinu je, osim ako nisi baš baš neka uska niša korisnika koji treba neke feature. Ovako za 98% kupaca je teška komedija platiti ploče više od 1000kn ili 1500kn neke bolje. Realno, sve preko 1000kn za "obične" usere i gamere je komedija.

16 godina
itomic009 kaže...

Da, tragikomično je da za matičnu daš toliko novaca. Uistinu je, osim ako nisi baš baš neka uska niša korisnika koji treba neke feature. Ovako za 98% kupaca je teška komedija platiti ploče više od 1000kn ili 1500kn neke bolje. Realno, sve preko 1000kn za "obične" usere i gamere je komedija.

Ba biti će i budžet ploča koje (garantujem) da mogu raditi i sa top-kerovima iz Intela.

Vežina tih High-End ploča pola plaćaš - gluposti. 

10 godina
neaktivan
Envy kaže...

Ba biti će i budžet ploča koje (garantujem) da mogu raditi i sa top-kerovima iz Intela.

Jako teško.. 12900K konfa povuče skoro 150W više od 5950X konfe kad su CPU-ovi full opterećeni a za praktički iste multithread performanse. Mislim tragedija je da za ploču koja bi izdržala full opterećen 12900K treba dati ~2400kn dok za 5950X ne treba skuplja od 1000kn. Ne znam al meni se osobno gadi što moram dati 1500kn više za ploču da bi uzeo neefikasniji proc? A i hlađenje, 12900K pod 360mm AIO ide pošteno preko 90C.. single core performanse su stvarno dobre i uvijek se može napravit određeni undervolt, al svejedno...

ansha: Pomelo te
13 godina
Kaby kaže...
Envy kaže...

Jako teško.. 12900K konfa povuče skoro 150W više od 5950X konfe kad su CPU-ovi full opterećeni a za praktički iste multithread performanse. Mislim tragedija je da za ploču koja bi izdržala full opterećen 12900K treba dati ~2400kn dok za 5950X ne treba skuplja od 1000kn. Ne znam al meni se osobno gadi što moram dati 1500kn više za ploču da bi uzeo neefikasniji proc? A i hlađenje, 12900K pod 360mm AIO ide pošteno preko 90C.. single core performanse su stvarno dobre i uvijek se može napravit određeni undervolt, al svejedno...

Nisi samo uzeo u obzir jednu bitnu stvar. Na 90% opterećenja i malo tweakanja 12900k troši manje od 150W. Sad ako nećeš heavy rendat ili što već mislim da je to izvrsno. Da ploče nisu toliko skupe već bi frknuo Ryzena.

Ako uzmemo jedan 12600k koji šije mog 5800x, nema se što tu pričati.

Treba naravno pričekati iza Nove kada će ploče i ddr5 biti pristupačniji.

14 godina

Ma šije ga da, sad tvoj CPU ne valja . Tvoj 8 core/16 threads CPU je sustigao Intelov 10 core/16 threads. Ne znam baš da ga nešto šije, odnosno šije ga jedino po cijeni samog procesora. Ali očekivano bi sada AMD trebao spustiti cijene.

10 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...

Nisi samo uzeo u obzir jednu bitnu stvar. Na 90% opterećenja i malo tweakanja 12900k troši manje od 150W. Sad ako nećeš heavy rendat ili što već mislim da je to izvrsno. Da ploče nisu toliko skupe već bi frknuo Ryzena.

Pa spomenio sam mogućnost undervolta.. 12900K kad limitiraš TDP na 125W boosta do ~4.25GHz što je nekih 15ak% manje nego kad je bez TDP limita (~4.9GHz), što je odlično s obzirom da mu spustiš potrošnju za 100W i temperature za ogromnih 40C.. ali jbg tu onda ipak gubiš 15ak% zbog kojih ga i uzimaš u odnosu na recimo 5950X a i dalje nemaš normalne ploče ispod 2k kn. DDR5 me osobno ne zanima dok ne dođu zategnutiji 6000MHz+ kitovi koji će činiti nekakvu razliku.

Tako da, mixed feelings, da ploče koštaju kao u AMD taboru onda bi to bilo već.. jbt ja gledam ITX varijante i ASUS Z690I ROG je skoro 500€ dok B550 ROG ~200€.. daj nemoj me j.. 

ansha: Pomelo te
13 godina
Kaby kaže...
DarthMarkus kaže...

Pa spomenio sam mogućnost undervolta.. 12900K kad limitiraš TDP na 125W boosta do ~4.25GHz što je nekih 15ak% manje nego kad je bez TDP limita (~4.9GHz), što je odlično s obzirom da mu spustiš potrošnju za 100W i temperature za ogromnih 40C.. ali jbg tu onda ipak gubiš 15ak% zbog kojih ga i uzimaš u odnosu na recimo 5950X a i dalje nemaš normalne ploče ispod 2k kn. DDR5 me osobno ne zanima dok ne dođu zategnutiji 6000MHz+ kitovi koji će činiti nekakvu razliku.

Tako da, mixed feelings, da ploče koštaju kao u AMD taboru onda bi to bilo već.. jbt ja gledam ITX varijante i ASUS Z690I ROG je skoro 500€ dok B550 ROG ~200€.. daj nemoj me j.. 

S boldanim se slažem. 

J ga, jbte za 6700k sam kupio HERO ploču ta 1500kn i bio oduševljen. Sad je ono užas.

Ovo bi trebala bit odlična bb ploča iako je to Asrock. Imate je u Kauflandu pokraj cikle i krastavaca.

https://www.kaufland.de/product/407267804/?utm_source=idealo&utm_medium=cpc&utm_content=de_01&utm_campaign=pricecomparison&utm_term=30947

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2021 21:19 (DarthMarkus).
17 godina
Kaby kaže...
Pa spomenio sam mogućnost undervolta.. 12900K kad limitiraš TDP na 125W boosta do ~4.25GHzšto je nekih 15ak% manje nego kad je bez TDP limita (~4.9GHz), što je odlično s obzirom da mu spustiš potrošnju za 100W i temperature za ogromnih 40C.. ali jbg tu onda ipak gubiš 15ak% zbog kojih ga i uzimaš u odnosu na recimo 5950X a i dalje nemaš normalne ploče ispod 2k kn. DDR5 me osobno ne zanima dok ne dođu zategnutiji 6000MHz+ kitovi koji će činiti nekakvu razliku.

Ako gledaš samo Cienbench R20 tablicu usporedbi, to je šokantno kad se točno usporedi dakle po watima pa kolko i9 izgura u određenom ograničenju.

https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-i7i9-club/202738.aspx?page=362&jumpto=6433628&sort=asc&view=flat

Eto ti opet tablice, dakle primjeti se da su sa ograničenjem od samo 88W R9 5900 i R9 5950X brži od 125W i9 Alder Lake.

Realno pa to se vidi, i9 je brutalno gurnut preko granice razuma i logike=previsoke CPU frekvencije na P jezgrama. Slično je i sa i7 ali on nije tolko gladan, jer ima samo 4 male E CPU jezgre.Ali drukčije ne može, tako mora bit da bi eto Alder Lake i9 nekak jedva u Multithread konkuriral defoltnom R9 5950X.

AMD,........is that Epyc or what?
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice