Intel B85 Express

poruka: 11
|
čitano: 1.100
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Intel B85 Express

Pozdrav,

ima tko iskustva sa Intel B85 chipsetom. Koje su mu mane?

Vidim da ima i jeftinih verzija:

Matična ploča ECS B85H3-M4, Intel B85 Express, DDR3, zvuk, S-ATA, G-LAN, PCI-E, USB 3.0, D-SUB. DVI, HDMI, mATX, s.1150

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Intel B85 Express

Obično se radi o manjem broju PCI Express utora, SATA i USB portova u odnosu na skuplje H, Q i posebno Z čipsete. I UEFI je jasno, siromašniji u pogledu opcija i mogućnosti.

14 godina

hvala.

Pa vidim da svi preporučuju Asrock sa H81 chipsetom, ali on ima 2 utora za memoriju i 4 sata (što je meni premalo) ..... ova gore jeftina ima svega više, pa reko mora nešto drugo da ne valja.

Proučit ću još što (ne) nudi bios.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.11.2015 15:48 (Darko1983).
14 godina
Intel B85 Express

Bježi od ECS ploča što dalje možeš. Ima je frend, i još nekoliko ljudi na forumu, i imali su dosta problema s njima. Radije neki brand name uzmi

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
1 1 hvala 1
14 godina
Intel B85 Express

Da li bi AsRock B85M Pro3 bila bolja? (cijena je nešto ispod 500kn)

http://www.asrock.com/mb/Intel/B85M%20Pro3/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Dobra je. Asrock je inače poznata firma i dugo je na tržištu, ali je ispod Gigabytea i Asusa po kvaliteti. Koje sve komponente gledaš kupiti (CPU, GPU itd.)?

EDIT: Npr. ova je odlična s obzirom na cijenu i mogućnosti (ima Z97 čipset).

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.12.2015 10:55 (Izzy).
11 godina
Intel B85 Express

Ja imam b75m d2v gigabyte sa i5 3470 već 2 godine. Ploča radi fenomenalno za ono za što je namjenjena, a to je da staviš procesor i ram u nju i da tako ostaviš. Najjači su mi ovi komentari bježi od ovog bježi od onog a pišu samo onako da nešto komentiraju pa bila to i čista glupost. B75, b85 chipset je namijenjen za poslovne korisnike što znači da je rock solid out of the box. Štoviše, mnogo više sam imao problema sa jednom sabertooth pločom nego sa ovom pa ti vidi.

Uostalom b75, b85 chipset je nešto bolji od h61, h81 chipseta jer imaš usb 3.0.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Intel B85 Express

Plan je uzeti npr i5 4460 i neku MBO. Najviše će se koristiti za virtualizaciju. Memoriju imam sastrane.

Bitno mi je da ima 6x sata jer imam "hrpu" diskova :), te da ima 4 utora za rame, za buduće nadogradnje.

GPU ne bi još uzimao, pa sam mislio gore navedeni procesor zbog toga što ima GPU na sebi (inače bi vjerojatno išao ne neki FX procesor sa 8 jezgri)

u nadi sam da ne pređem 2000kn

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.12.2015 11:01 (Darko1983).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Darko1983 kaže...

Plan je uzeti npr i5 4460 i neku MBO. Najviše će se koristiti za virtualizaciju. Memoriju imam sastrane.

Bitno mi je da ima 6x sata jer imam "hrpu" diskova :), te da ima 4 utora za rame, za buduće nadogradnje.

GPU ne bi još uzimao, pa sam mislio gore navedeni procesor zbog toga što ima GPU na sebi (inače bi vjerojatno išao ne neki FX procesor sa 8 jezgri)

u nadi sam da ne pređem 2000kn

- nije najoptimalnije imati 'hrpu' diskova.. optimalnije je imati usb-sata .. spajati po potrebi (ovako bi za diskove morao osigurati cca 100w.. jer sve radi na struju).

- buduće nadogradnje RAMa? Gledaj cijene starijeg RAMa, u pravilu dvostroko više od aktuelnog.. obrnuto ako ideš na ddr4 trenutno je skup.. tako da ovisno o requirementsima kupi RAM, ne računaj na budućnost jer je mutna.. (opet razlika staro-novo, kao max 32 vs 64 GB + server MBO..). Bitna je količina koju planiraš jer lako se dođe do granice hardwarea. VM voli puno RAMa.. nikad previše. Kupiš sad i miran si + eliminiraš problem kompatibilnosti koji se može desiti s budućim chipovima. To sve zbrojeno može biti razlog kupnje konkretne MBO pa i s.2011.. pa tad i CPU+tip RAMa ili ECC itd. itd..

- svaki intel CPU ima iGPU..

- granica 2000kn je niska za nabrojeno. Teoretski možeš uzeti celerona za 300kn i baciti ga kad uzmeš neki jači.. možeš uzeti s 4GB RAMa pa kasnije dodati.. ali to je teorija, jer počevši s MBO i CPU nešto će nestati iz trgovina .. i istina, RAM je najlakše dodati.. ali za svaku platformu postoje HW granice.

Prvo zbroji koliko RAMa stvarno trebaš + koliko želiš, tad ćeš znati koju platformu moraš odabrati.. nije isto ako računaš na npr 16 ili 128GB...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Intel B85 Express

Napajanje imam Corsair TX650W, pa ne bi trebao biti problem.

imam 3x1TB u raidu 5

te 2xSSD 120GB

+DVD

to je 6xsata

u ladici imam nove DDR3 2x2GB, kad će biti para kupio bi možda još 8 ili još 2x8, pa bi htio ploću sa 4 utora.... 16GB bi trebalo biti dovoljno za moje potrebe jer se najćešće vrti do 4 stroja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

da, 16GB je dosta.. ali 4-VMa .. ne znači ništa. OS u VMu troši najmanje resursa .. a sam OS nije sam sebi svrha, nego nešto na njemu.. aplikacija-task. Taj requirements je jedini bitan. Ovak na ćoravo od 512MB do 2GB je dovoljno svakom OSu...

diskovi u RAIDu (pogotovo na običnom kontroleru) ne utječu na brzinu kao što je to nekad bilo.. samo dobiješ rizik i teh.ovisnost. Pogotovo za VM. Brzinski efekt je jednak ako je sys na jednom, radni file na drugom disku, tad OS-sys-app.. istovremeno koristi oba.. dok brži ssd zapravo sam dolazi do granice propustnosti kontrolera..

ok, veći volumen može biti razlog... ali uvijek ostane ali... :))

KISS kaže, više diskova = više potencijalnih problema. Složeniji sys = više problema.. KISS je 'lowteč' i često zapanjujuće brži, robustniji.. i jeftinij.

+ vidi temu o RAMdiskovima, poveži ... dakle, može se nešto dobiti, biti brže... ali pitanje je svih ostalih kriterija.

U pravilu i sam chipset (MBO) ima određenu propustnost, namjenu. Server će uvijek popišati jeftinog, jednostavno tamo je više staza (mem-pci..) i transfer je time veći.

RAID 0 teoretski zbraja transfer (minus logika, dobija se cca +90%) dok seek ostaje jednak (minus logika). RAID5 s 3 diska nije optimalan, premalo 'benefita'... u odnosu na običnu redundanciju ili backup nije ni sigurniji ni brži.. itd. Dok su brzine ipak ograničene kontrolerom.

Pojedini disk u paralelnom radu daje iste/bolje rezultate, ali tad moraš tako podijeliti 'poslove' (sadržaj). RAM je i cache, win to jako dobro koristi, agresivno, sav 'višak' RAMa..

bezbroj if-then i 'ako'.. moj savijet idi na KISS i ne računaj daleko u budućnost, često je varljiva i sve se mijenja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice