CPU hladnjaci i ventilatori P&O izdvojena tema

poruka: 4.510
|
čitano: 1.196.520
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Hladnjak za OC i7-ice, Hladnjak za OC i5-ice, Koji CPU cooler kupiti?
17 godina
CPU hladnjaci i ventilatori P&O

I ja kažem, LC-CC-120 i neka dobra pasta.

Nego, evo jedan dobar review nekoliko high-end zračnih hladnjaka:

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

SCYTHE Mugen4 PCGH Edition ili scythe fuma za 6600k ...trenutno imam colermaster tx3i mali 92mm

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen

Kako sam uspio zeznuti prošli haldnjak, jutros samu uzeo drugi(scythe ashura). Maloprije sam ga montirao na matičnu, ali kada sam upalio komp počeo mi je bacati beep na zvučniku i na dr. debug ledici kod 55. Koliko vidim to je vezano za CPU i memoriju. Pa sam remontirao ponova hladnjak, opet isto, nakon čega sam se krenuo igrati s memorijom. Došao sam do zaključka kada uštekam RAM u 3 i 4 slot od CPU-a krene s greškom. Probao sam sve, da nisam pretegao ili dovoljno zategao hladnjak, da nisu pinovi ili utori savinuti u utorima za memoriju..ništa ne pomaže.

<----skorvy----> [tcbalkan.eu]
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: CPU hladnjaci i ventilatori P&O

Probaj ram staviti u slot 2 i 4, dakle kad gledaš matičnu uspravno desno od proca, u drugi i najdalji slot stavi rame pa probaj.

12 godina
odjavljen

Neće, ni pojedinačno u tim slotovima, zadnja dva desno tj 3 i 4.

14 godina
neaktivan

Probaj izvaditi matičnu van i staviti na ravnu podlogu i onda probati. Možeš i skinuti maunt od hladnjaka, samo ga staviš na procesor i malo pritisneš da pasta zadihta a gravitacija će učiniti svoje. Ja sam imao slučaj sa Asrock M3N78D koja je dosta mlohava i kad sam stavio teži hladnjak (Thermalright Ultra 120 xtreme) počeli su problemi sa memorijom jer se malo popigala i prekine se dotok signala između CPU-a i memorije.

Moj PC  
1 0 hvala 1
12 godina
odjavljen
carmack kaže...

Probaj izvaditi matičnu van i staviti na ravnu podlogu i onda probati. Možeš i skinuti maunt od hladnjaka, samo ga staviš na procesor i malo pritisneš da pasta zadihta a gravitacija će učiniti svoje. Ja sam imao slučaj sa Asrock M3N78D koja je dosta mlohava i kad sam stavio teži hladnjak (Thermalright Ultra 120 xtreme) počeli su problemi sa memorijom jer se malo popigala i prekine se dotok signala između CPU-a i memorije.

Hvala na savjetu, ali evo upravo sam riješio problem.

Skinuo sam ponova hladnjak i cpu i vidio tri savinuta pina, baš ono "skroz". Polako sam ih ispravio i vratio nazad sve. Pali i radi huh...

Ali koliko vidim, neznam dali je to tvornički što sumnjam, fali jedan pin. Usporediti ću sa slikama s interneta. Ali ako je pukao, očito nije nešto od velike važnosti jer sve je radilo supp do sada.

14 godina
neaktivan

Dobro da si riješio problem. Nisam se dosjetio da bi popigani pinovi na procesoru mogli biti uzrok problema...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen

Da, meni je tek poslije palo na pamet.. Čitao sam na internetu, lik je isti problem imao na z97 mobo, i uspio je neke pinove ispraviti a neki su popucali..izgubio je dual chanel za memoriju, ali na sreću sve ostalo je radilo.

17 godina

Koji zračni hladnjak bi bio isplativa nadogradnja za prelazak s LC-CC-120?

Mislim, LC-CC-120-X3 košta čak i više nego Noctua NH-D14.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
skorvy kaže...

Kako sam uspio zeznuti prošli haldnjak, jutros samu uzeo drugi(scythe ashura). Maloprije sam ga montirao na matičnu, ali kada sam upalio komp počeo mi je bacati beep na zvučniku i na dr. debug ledici kod 55. Koliko vidim to je vezano za CPU i memoriju. Pa sam remontirao ponova hladnjak, opet isto, nakon čega sam se krenuo igrati s memorijom. Došao sam do zaključka kada uštekam RAM u 3 i 4 slot od CPU-a krene s greškom. Probao sam sve, da nisam pretegao ili dovoljno zategao hladnjak, da nisu pinovi ili utori savinuti u utorima za memoriju..ništa ne pomaže.

Drago mi je da si se setio pogledati pinove na cpu -a inace bih ti odma napisao resenje posto se ovo zna i mene desiti do dva puta u mjesecu ,posto radim na sklapanju kompjutera i plus imamo dnevni minimum od deset kompa koje moramo sastaviti pa se i meni zna to desiti od zurenja da na vreme odradim ali zato imam super sefa koji uvek dijagnosticiria perfektno problem😀😀 ,tako da sad cim se pojavi ovaj problem znam da je do pinova na cpu-a😜

LP

9 godina
protjeran
191x7 kaže...

Koji zračni hladnjak bi bio isplativa nadogradnja za prelazak s LC-CC-120?

Mislim, LC-CC-120-X3 košta čak i više nego Noctua NH-D14.

Arctic Liquis Freezer 240 za 700kn, dolazi i sa 6 godina garancije. LC-CC-120-X3 je smece od hladnjaka u rangu duplo jeftinijih Scythe Mugen MAX, Raijintek Ereboss itd...

17 godina

Luciduse, mislim da ti je promaklo, gledam zračne hladnjake a ne gotova vodena rješenja.

9 godina
protjeran

A zasto bas zracna?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Lucidius kaže...

A zasto bas zracna?

Zato što nisu baš svi ljubitelji vodenih hlađenja (mogućnost curenja, zvuk pumpe koji je često glasniji od tihih ventilatora, izgled).

Za ugradnju dobrog vodenog treba imati mjesta za barem 240 ili 280 radijator, a ujedno takva vodena i koštaju više nego zračni u toj klasi.

9 godina
protjeran

Vidi se da nisi nikad imao vodeno zato jer su ovo teske gluposti sta si ti naveo u zagradi. Od 3 vodena koja sam imao apsolutno ni na jednom pumpu nisam cuo, a ventovi su glasni jednako kao i na zracnom (naravno ovisno koji se modeli gledaju al u principu je to tu negdje), curenje ja neznam kad sam procitao da se nekom dogodilo na ovim zatvorenim AIO rjesenjima, prosli su ti dani i godine odavno.... Zracni hladnjak nikad nece moci dostic performanse vodenog hlađenja, razlog tome je jednostavno sta je tekucina uspjesnija u hlađenju od zraka, a drugi je sta vodena hlađenja uspjesnije odvode toplinu i to izrazito dolazi na vidjelo kod vecih temperatura i vecih voltaza i taktova i procesora savecim TDP-om, sta je zahtjevniji chip to je veca razlika za vodeno.

Izgled nemoram ni komentirat, estetski komp izgleda masu bolje kada na njemu vidis lijepo cijelu unutrasnjost i imas cist pogled na maticnu i RAM, a ne kad nabijes hrgu od kilu i pol zeljeza koja sve sakrije ispod sebe i vidis samo dva tornja smrti, koja usput rade i pristisak na maticnu i socket svojom tezinom.

EDIT:

Razlika u cijeni je 100kn između high end zracnog, al zato odma dobijes i 4 venta, ogromnu garanciju i bolji hladnjak.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 22:59 (Lucidius).
Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina

Nisi čuo pumpu ni na jednom? Zanimljivo, kolega je reklamirao Corsair H110 (ili kojiveć) 3 puta dok nije dobio primjerak na kojem se pumpa nije čula. Zafrkavao se s time par mjeseci jesenas. Na par kompova s kojima sam radio, a koji su vodeno hlađeni (iako, mislim da su bili 120mm radijatori) pumpa se čula, pogotovo kada stišaš ventilatore pa ne prikriju zvuk. Na jednom se čak čuo i zrak, uvjeren sam da je tu nešto bilo defektno iako su temperature bile OK.

Zračni hladnjaci dostižu performanse gotovih 240mm vodenih, samo što moraju biti ogromni. Ako mi ne vjeruješ, slobodno se informiraj. Noctua od 700Kn nije ništa lošija od recimo H100i koji košta tisuću. Druga stvar su veća vodena, custom loopovi i slično.

No, nije pitanje rasprava o vodenom naspram zračnog nego jednostavno je upit za preporuku zračnog. Dakle neki "best buy" u high-end kategoriji zračnih hladnjaka. 400-500-800 Kn.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 23:06 (191x7).
9 godina
protjeran

Ja odavno pricam da je Corsair govno, al ekipa i dlaje kupuje te hladnjake jer puse markentiske fore i reklame. Testirao sam ovdje na forumu sa Toxicom kod njega doma Arctic 240 protiv njegovog H100i, na kraju je Arctic pomeo pod sa H100i za preko 15 stupnjeva razlike u istim uvjetima na istoj konfi, imaju slike i sve objavljeno ovdj na temi.

Eto imam i sad doma trenutno jedan H100i v2 koji prodajem, to mi je cetvrto vodeno koje imam, ni on nije glasan, inace Corsairi koji imaju glasnu pumpu to ej uglavnom zbog tvornicke greske ili zujanja zraka u pumpi koji nije istjeran van.

Cak i ovaj Swiftech koji sada koristim uopce ne cujem, a ima pumpu barem 5 puta jacu od ovih najjacih zatvorenih AIO sistema.

Ako bas mora bit zracno, onda bi ja sebi uzeo Cryorig R1 Ultimate, dobro hladi a i ok izgleda naspram ovih ostalih, pogotvo naspram gadne Noctue.

EDIT:

Ako cijena nije bitna onda bi ovo uzeo  ID-Cooling Hunter VC-3D

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 23:17 (Lucidius).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina

Meni se sviđa ovaj... link: http://www.bequiet.com/en/cpucooler/572

coffe,coffe,coffe.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

A koliko je isplativo ulagati u hladnjak koji košta 500, 700 ili 1000 Kn na procesor koji novi košta 1000 Kn?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
191x7 kaže...

A koliko je isplativo ulagati u hladnjak koji košta 500, 700 ili 1000 Kn na procesor koji novi košta 1000 Kn?

To ovisi samo o tvom buđetu i užitku tišine i hladnoće, a skupi hladnjak ti ionako ostaje i za budući build.

coffe,coffe,coffe.....
9 godina
protjeran

Pa nije isplativo, ja sam mislio da imas neki i7, uopceti nisam ni gledao konfu koju imas. Na tvom mjestu bi rađe promjenio prvo platformu pa uzimao hlađenje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

O boljem hladnjaku (samo) razmišljam jer mi je LC-CC-120 s 2 JetFlo 120 ograničenje prilikom overclocka trenutnog procesora. Već preko 4.4 GHz mi temperatura pod Prime95 pređe sigurnu granicu.

Primoran sam procesor držati na 4.3 GHz a uopće nisam mogao saznati ni koji mu je maksimum za stabilan rad (sigurno je samo da ide preko 4.5 GHz) što me peče ko vrela mast kad se prolije po nogama...

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 23:29 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran

A uzmi si onda sad hladnjak pa klokaj kolko hoces, ionako ces ga moci iskoristit i za iducu platformu 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ma dvoumim se, štednja za ryZEN ili za hladnjak. Ovisi.

Edit: Trenutno ne postoji hladnjak koji bi pasao na RyZenov AM4, navodno neće biti kompatibilan s AM2/AM2+/AM3/AM3+ zbog drugih dimenzija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 23:49 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo. Uzea lc power lc cc 120 lico napravio push pull .. Procesor drzim na msi gaming mod na 4.1ghz opcija na maticnoj temperature ne idu preko 41 stupanj na bf1... Na deskop 20 stupnjeva 

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na prime95 i stress testu 50 max temp

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran

Daj klokni taj proc kako treba iz BIOS-a, a ne da tu kao klinac palis Gaming mod putem softwera.

Moj PC  
3 2 hvala 0
14 godina
Lucidius kaže...

Daj klokni taj proc kako treba iz BIOS-a, a ne da tu kao klinac palis Gaming mod putem softwera.

Svatko radi sa svojim novcima (pardon dijelovima) što želi, ako je njemu tako dobro, nema razloga da i tebi isto ne bude dobro.

ps. kad si faca, što ti ne klokneš svoj i5 na barem 4.7 GHz i držiš ga na tom jadnom naponu, a imaš bn velik kao kuća sa tom GTX 1080.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2016 10:41 (Valentin17).
9 godina
protjeran

O cemu ti laprdas, nisam mu ja komponente komentirao niti visinu overkloka vec sam rekao da overkloka kako se spada putem Biosa a ne putem softwera koji mu usput uvijek stavi nepotrebnu voltazu.

Kaj se tice mog i5 nije klokan vise zato jer je ovo max na cemu je 100 posto stabilan, haswelli su generalno slabiji klokeri i griju se ko majka, devils canyon je tu prilicno bolji zbog bolje paste.

Kaj se tice ovog i5 u igrama kojima se ja trenutno bavim mi nije bottleneck, a i kad je bottleneck ionako imam preko 60fps tako sa nije neka greda, vise psihicki smeta nego u praksi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Hladnjak za OC i7-ice, Hladnjak za OC i5-ice, Koji CPU cooler kupiti?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice