AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.494
|
čitano: 6.201.762
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
20 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Da onda je na svim pločama tako, uglavnom sve ok iako mi tih 15-16 sekundi boota djeluje ko usporeni film (bez obzira sta imam nasviran RAM) kada sam navikao da bude oko 7 sekundi.

EDIT

Iako je zanimljivo vidjeti kako najjeftiniji modeli imaju najbrži boot, a skuplji modeli istog proizvođaca sporiji boot, to je do bolje memory podrške unutar BIOS-a na skupljim modelima pa imaju kompleksniju izvedbu dok su na jeftinijima to stavili u drugi plan, nemam drugo objašnjenje kada je i sama stvar usko povezana oko rama.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 17:13 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
7 sekundi od pritiska tipke do windows pozadine?
Evo ja isprobao svog intela ima 17s boot u tom scenariju a meni to djeluje brzo 😂
20 mjeseci
protjeran

I ne samo on nego i ryzen 5600.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

U task manageru mi piše last BIOS time 4.5s 

A imam osjecaj da najviše od tih 17s otišlo na crni ekran dok maticna odradi svoje. Imam 11400f + neku prebuild maticnu i spore rame :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

Postoji i opcija u BIOSU fast boot, probaj sa time.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ma uključen je, vjerojatno ne ide brže. Nije da mi smeta, samo sam mislio da je brži boot 

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Jacked kaže...
hahhaajaads kaže...

Ovo da je allcore klokanje na ryzenu bolje od pbo+co je totalna glupost. Eksperimentirao sam sa allcore klokom prvo je nisam vjerovao tolko ovom automatskom klokanju a i tad nisam bas znal kak CO funkcionira, kad sam skuzil kak radi i kad je sve namjesteno onda sam imao sta i vidjet... Uglavnom allcore klok na ryzen je njesra, nisam dobio nista fpsa vjerovatno iz razloga sto mi je za 4.55ghz trebalo prek 1.3v, dok mi je na pbo2+co trenutno efektivan klok varira izmedju 4.650 i 4.675ghz ali na max 1.25v tokom igranja... I ne, ne govorim o nekakvoj 8k rezi i ultra postavkama nego u cpu intenzivnim igrama (tipa neki fpsi, warzone/pubg/rust i sl.) na 1440x ili 1728x1080 i low postavkama. Znaci po mojim testiranjima allcore klok = pbo+oc, s tim da su na pbo+oc temp manje za prek 5c

Edit: da nadodam, i CO mi uopce nije nafrljen kak se spada jer nemam bas neki primjerak, 4 jezgre na -13 i 2 jezgre na -5, slicno mi je izbacio i ryzen master co test

To si ti nesto slabo poštelao u BIOS-u, pogotovo oko tempretura ce PBO zbog nabijanja napona automatikom da zadrzi takt lupati na 1.45v+ i odma temp odu u nebo

Premotaj na 12:30min, brutalna razlika u temp i potrošnji, tu je mogao jos za 200MHz nabit all core da dođe na temp i potrosnju od PBO i onda bi tek odvalio razliku poštenu u rezultatu.

Da pogledamo malo i funkcioniranje na zen 3, obrati pažnju poglavito na min FPS statistiku koja je 5-10% bolja i to su Sp naslovi gdje se ne uoci toliko razlika

Probao sad nabrzinu replay preko PUBGa, iste situacije (avion, slijetanje u grad pun ljudi, cca 4min trajanje gejma), PBO/CU 198 AVG FPS i 115MIN, manual 4.55ghz 198 AVG i 120MIN, manual topliji za 2 stupnja... s tim da mi i ovaj 4.55ghz na 1.33v baca errore na 5min stress testa tj. znaci vjerovatno bi trebao 1.35v ak ne i vise... da ga mogu siknut na 4.65ghz i 1.35v bilo bi i neke razlike, ovak nula bodova kad bi ja vjerovatno trebao 1.45v+ konstantno da imam 4.65 allcore

16 godina
hahhaajaads kaže

Probao sad nabrzinu replay preko PUBGa, iste situacije (avion, slijetanje u grad pun ljudi, cca 4min trajanje gejma), PBO/CU 198 AVG FPS i 115MIN, manual 4.55ghz 198 AVG i 120MIN, manual topliji za 2 stupnja... s tim da mi i ovaj 4.55ghz na 1.33v baca errore na 5min stress testa tj. znaci vjerovatno bi trebao 1.35v ak ne i vise... da ga mogu siknut na 4.65ghz i 1.35v bilo bi i neke razlike, ovak nula bodova kad bi ja vjerovatno trebao 1.45v+ konstantno da imam 4.65 allcore

Naravno da je topliji kad su sve jezgre na toj frekvenciji, a treba rizi dosta napona za oc stoga i jak hladnjak.Zato ja svoga ni ne želim ubijat ocanjem.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
15 godina

Moj boosta na 4.65 sve stock i nema te igre koja bi koristila svih osam jezgri na 100%, da bi imalo bilo kakvog smisla tjerati sve jezgre na max klok cijelo vrijeme. 

Ovak je CPU hladan ko privjesak i može ovako trajati trideset godina koliko još mislim živjeti :D... plug and play.

Moj PC  
1 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

zasto bi uopce trebale sve jezgre ici na 100%, bottleneck je i kad samo jedna ode na 100%  a isto tako nemas dovoljno jaku grafu da pokaze razliku

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 21:01 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Gle kad ti za 7600x stave pod preporučeno AIO 240 znaš da nekaj ne štimac. Ali eto taj curve optimaizer na negative i limit na 65w donekle spasi stvar po to može fercerat tiho i hladno. I fakat gubitak je zbilja mali za gamere prvenstveno. Pa da se razmemo niti Intel nije hladan kad ga otključaš čak ni ovi non k modeli. Čim se digne power limit ode on u sferu 7600x
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 21:06 (mislioc).

0 0 hvala 0
11 godina
dery kaže...
hahhaajaads kaže

Naravno da je topliji kad su sve jezgre na toj frekvenciji, a treba rizi dosta napona za oc stoga i jak hladnjak.Zato ja svoga ni ne želim ubijat ocanjem.

Ma dosta je ovaj hladnjak ali ne zelim ga tolko opterecivat naponom, nekak sam si slozil u glavi da sve iznad 1.35v daily je previse, ali i manual i pbo+oc su mi bili ispod 60c u igrama

20 mjeseci
protjeran
hahhaajaads kaže...

Koci te hladnjak pa ti udara u thermal limit i onda vise trosi struje. Što je hladniji proc manje troši i manji je leakage. Mozes probat soc napon na 1.1v i LLC na level 4 ali sa tim hladnjakom sumnjam da moze bolje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.9.2023 21:14 (Jacked).
19 mjeseci
Jacked kaže...

zasto bi uopce trebale sve jezgre ici na 100%, bottleneck je i kad samo jedna ode na 100%  a isto tako nemas dovoljno jaku grafu da pokaze razliku

Ako jezgra lupa 100% i grafa je na full loadu, to je bottleneck? 

20 mjeseci
protjeran

Tad grafa nije na 100%

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Evo da nebi bilo da se čeka ove nove Intele da se dohvati 6.0ghz kupiš Ryzena 7600x za zračnim drlogom i dobiješ ovo:

1 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

Sta ti ovo uopce predstavlja sad kad je to boost na stotinku koji nis ne znaci a taktovi u realnom vremenu su ti vidimo kakvi, ko harmonika uz prilicno niske stabilne vrijednosti stalne frekvencije. 

Inteli ce taj takt drzati stalno i na svim jezgrama.

A koliko je mutav taj PBO i koliko amd prodaje muda pod bubrege ti govori to zasto nisu jednostavno omogucili fiksno klokanje svake jezgre... a nisu jer znaju da im.je dizajn los i procesori imaju nikakav OC potencijal uglavnom.

Na intelu mozes svaku jezgru fiksno klokat vec zadnjih 5 godina pa se svejedno ljudi ne bakcu sa time jer nema utjecaja to kaj 2 jezgre drze oarsto MHz vise, isto tako imaju i Thermal velocity boost koji radi na principu kao PBO pa ni to niko ne fura nego standardno all core.klokanje kao najbolje i najstabilnije za rad.

Uvijek bi uzeo prije 200mhz manji all core OC nego PBO jer ce all core uvijek imati stabilne rezultate i krivulju frekvencije, a narocito biti jaci u MT radnjama i igrama koje funkcionalno koriste vise procesorsku snagu a takve su uglavnom danas.

Evo ti ovdje kako bi to trebalo izgledati sa Thermalright pearkess assassinom PBO stock va 5.4GHz all core, blizu 7% jaci rezultat

Ili na 360mm AIO 5550MHz na svega 79c u CB R23 pa ti vidi gdje su PBO rezultati od toga i temperatutom i performansama 

Ni Buildzoid ni itko iz OC community ne koristi nikakav PBO ni vid automatike, nego fiskno sve all core

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.10.2023 16:06 (Jacked).
Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina

Ma ovaj PBO radi ko sat taj fiksni clock je za papke.

3 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

Pa radi kad neznate drugacije i bolje 

Imas iznad 3 primjera kako to rade ljudi i sta dobiju, plus ovaj cetvrti koji sam ranije stavljao

Pametnom dosta

Moj PC  
0 3 hvala 0
13 godina

Da inače klokanje zahtjeva ogromno znanje danas, rijetki kao  ti to mogu.

5 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

Naravno, nije OC kako 99% laika misli vcore i frekvencija, ima tu postavki. To vidis i po rezultatima zasto neki imaju po 15% jace performanse od drugih sa istim komponentama na Hwbot tablicama.

A gdje je jos OC rama kojega na ryzenima nezna kako treba 0.5% ljudi odraditi kako spada.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.10.2023 16:24 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Vrlo jednostavno ima bolji primjerak procesora lol.

4 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

Ima utjecaja ali ne toliko, bitan je sami pristup, metodologija overkloka (all core, PBO, TVB, per core...) tu je vec pola posla samo kod odabira nacina, i koje postavke sve i kako namjestiti da komplet platforma izvuce max skupa s ramom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.10.2023 16:40 (Jacked).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Najbolje ti je upalit PBO po novom standardu overkloka. Kažu da tek kad upališ PBO procesor prodiha pravo. Diže na sve jezgre abnormalno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.10.2023 16:44 (mislioc).

1 0 hvala 0
14 godina
Moj 7800x3d neće ni pišljivih 200mhz više, smeće od primjerka

0 0 hvala 0
13 godina
Volume kaže...
Moj 7800x3d neće ni pišljivih 200mhz više, smeće od primjerka

Ma to ti Jacked optimizira za dva tjedna testova i dobiješ 5 frameova više u igrama.

14 godina
Jacked daj adresu, šaljem odma sutra

0 0 hvala 0
15 godina

Ali sa tih 5 frejmova više nemaš CPU BN i grafa više nije na 99% nego na 100% a to su bitne razlike...prvo je nob komp a drug je profi komp by Jacked :D

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina

Novi standard za AMD Jacked approved.

1 0 hvala 0
20 mjeseci
protjeran

Pogledaj Superposition temu, laganih 21% veci rezultat od forumaša pejkovac 57953 vs 47799 a iste komponente (rtx 4090 r7 7800X3D), jedan post iznad mog klik

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice