AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.742.380
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
miki_the_pirat kaže...

Znači bio je relase... proc je najavljen... na lageru ga nema... ne zna se ništa sa sigurnošću ili minimalno... vidjeli ga samo na yt... svaka ćas al u čemu je razlika, realno?

EDIT: pitanje je retoričke naravi. Kužim stvar, al ako ćemo etiketirati stvari... ovo je paper launch za sada.

Ovo nije launch, ovo je najava.

Nemre biti jasnije od toga

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
X-Wind kaže...

Na početku Zen2 generacije je bilo večih razlika, do danas se ta razlika značajno smanjila.

Evo HUB kaže na nekih 5% razlike da su 3950X i 10900K (doduše ima još nekih igri gdje je ta razlika dosta veća) na 1080p, dok na 1440p i 4K razlike skoro da i nema.

19% IPC gain na onih 15% koje je donio Zen 2 prije manje od godine i pol dana i to nije big deal?? Intel donosi 0-5% IPC gaina već pola desetlječa...

Sad onda samo zamisli koliko će se ta razlika još više povečati u koristi Zen 3 u idućih godinu-dvije.

na ovim rezolucijama pogotovo drugoj ne treba uopce niti razgovarati jer tamo je dovoljan i stari i7 6700k jos uvijek kao i npr Ryzen 1600

1440p je drugi par cipela i tu moze biti razlike opet ovisi koje procesore usporedujes na kojim taktovima itd....

1080p je za mene ionako mrtva rezolucija i ovih 5% mi je bezveze... mozemo eventualno vidjeti CS GO i sto se tu dogada s obzirom da je kod LOL-a fps nebitan u ovom marginama

drago mi je da je AMD nesto postigao ali ovdje se puno previse ocekivalo, tipa malo novaca i ogromno gazenje intela u gamingu... niti jedno niti drugo nije tocno...

s novcima je amd sada postao skuplji ali za to ima i argument niti ja ga nebih prodavao za manje a za gaming na 1080p cu reci samo da kasne par godina...

Bnet: mNik987#2148
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:07 (toxic).
16 godina
miki_the_pirat kaže...

Znači bio je relase... proc je najavljen... na lageru ga nema... ne zna se ništa sa sigurnošću ili minimalno... vidjeli ga samo na yt... svaka ćas al u čemu je razlika, realno?

EDIT: pitanje je retoričke naravi. Kužim stvar, al ako ćemo etiketirati stvari... ovo je paper launch za sada.

Nije bio release/launch, bila je najava. Release/launch je 5.11. Ako ga tada ne bude bilo na policama u značajnijim količinama onda će biti paper launch. Također mislim da su dosta toga rekli, ali čak i da su rekli samo ovaj podatak da je IPC 19% veći već je to samo po sebi jako indkativno kakve performanse možemo očekivati.

17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Ne znam što ti nije jasno, ali da ti pokušam pomoći u razumijevanju:

nvidia je imala predstavljanje, ili release event. Onda smo čekali 2 tjedna pa smo dobili 3rd party reviewe. Onda je bio launch za tjedan dana, ONDA je ispalo da je to u stvari bio paper launch.

Nemre biti paper launch dok se ne desi launch, pa ispadne da nema kartica. Release event i launch nisu ista stvar, a "paper launch" je launch koji se već desio, ali je ispalo da nema proizvoda koji se launchau, da je samo na papiru taj  datum uzet kao datum launcha, a kartice će u većem broju biti dobavljive kasnije. Ipak da bi bio launch uopće, barem netko mora karticu moć upit, makar izuzetno mala količina ljudi.

Ovo nije isto, ni blizu, što je nvidia napravila prije koji tjedan, ZA SADA, ne znaći da neće biti isto za koji tjedan kad se launch zaista i dogodi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Ma trebali su još zategnute cijene opet su dobro propustili, ipak napokon amd izbacio gejming procesor koji je bolji od intela.Sve jedno ekipa će kupiti ulozeno/dobiveno zar ne, jer da se razumijemo nije bitno od koga je bitno je da ima cijenu.Do sad je amd dao guzice za niske cijene, sad je malo o krenuo plocu pa ce ekipa iz amd tabor letiti prema jeftinom "intelu". Sad opet pitam jel stvarno "skup" 5600, 5700 5800 ili 5950x ako znamo da intel do prije tri-četri godine 6/12 jezgri naplacivao po msrp 500$ a mozda i više.Za procesore od 8/16 ili 10/20 sto je intel imao ljudi su keširali po 1500$ tad im nije bilo skupo a sad za duplo manju cijenu imas procesor za 750$ koji ima duplo vise jezgri 32/64.Ovo su odlicne cijene da je intel jos glavni u svemu 2/4 i 4/8 bi bili standard.I onda ljudi dođu sa spikom da je 300$ za 6/12 puno za procesor.
Moj PC  
1 0 hvala 0
8 godina
protjeran
toxic kaže...
X-Wind kaže...

Na početku Zen2 generacije je bilo večih razlika, do danas se ta razlika značajno smanjila.

Evo HUB kaže na nekih 5% razlike da su 3950X i 10900K (doduše ima još nekih igri gdje je ta razlika dosta veća) na 1080p, dok na 1440p i 4K razlike skoro da i nema.

19% IPC gain na onih 15% koje je donio Zen 2 prije manje od godine i pol dana i to nije big deal?? Intel donosi 0-5% IPC gaina već pola desetlječa...

Sad onda samo zamisli koliko će se ta razlika još više povečati u koristi Zen 3 u idućih godinu-dvije.

na ovim rezolucijama pogotovo drugoj ne treba uopce niti razgovarati jer tamo je dovoljan i stari i7 6700k jos uvijek kao i npr Ryzen 1600

1440p je drugi par cipela i tu moze biti razlike opet ovisi koje procesore usporedujes na kojim taktovima itd....

1080p je za mene ionako mrtva rezolucija i ovih 5% mi je bezveze... mozemo eventualno vidjeti CS GO i sto se tu dogada s obzirom da je kod LOL-a fps nebitan u ovom marginama

drago mi je da je AMD nesto postigao ali ovdje se puno previse ocekivalo, tipa malo novaca i ogromno gazenje intela u gamingu... niti jedno niti drugo nije tocno...

s novcima je amd sada postao skuplji ali za to ima i argument niti ja ga nebih prodavao za manje a za gaming na 1080p cu reci samo da kasne par godina...

jel ostao još koji razlog za kupnju intel procesora? 

16 godina
toxic kaže...
X-Wind kaže...
toxic kaže...
X-Wind kaže...

Comet Lake dobiva Zen 2 za 7% u prosjeku, Zen 3 dobiva Comet Lake za 1-21%, uglavnom će to najčešće biti oko 6-10%, dakle samo se invertirala situacija. Ako je prije Intel bio neprikosnoveni kralj gaminga radi 7% onda je sada s istim ili sličnim postokom to isto i AMD, ne? Ili to vrijedi samo kada je Intel bolji jer onda je 7% brda i doline razlike, sada kada je AMD za toliko u prednosti onda je to ništa posebno i maksimalno se minimizira činjenica da Intel više nije gaming CPU king.

Da niti ne spominjem da osim toga što je AMD sad najbrži za gaming da 5900X osim što je brži od 10900K, jeftiniji je od njega, troši manje struje i još umjesto 10/20 dobiješ 12/24 (dakle multi core performanse su debelo veće nego Intelove). Ja stvarno ne znam što ste vi više očekivali od toga.

Apsolutno je nebitno dok ga youtuberi ne isprobaju i ne vidi se razlika , ovo je puno premalo od onoga sto se pricalo... Razlika izmedu i9 10900k i prosle serije Ryzena na 1080 je bila kud i kamo veca od 7%...

A da ne pricam bajke o niskim cijenama itd.... sralo se do iznemoglosti...

sorry meni ovo nije uopce big deal.. ali da bih ga kupio, kupio bih ga...

Čekaj malo, ti si prvi spomenuo kako je Comet Lake puno bolji od 7% na 1080p u odnosu na Zen 2, a onda ti dam graf koji kaže da je samo 5% i onda odjednom je to posve nebitna i mrtva rezolucija. I onda još kreneš pričati o 1440p u kojem je razlika još i manja, wtf

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:13 (X-Wind).
7 godina

Nasapunao ih AMD pa sad plaču kad im je do očiju došao. Odozada.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
toxic kaže...
X-Wind kaže...

...1440p je drugi par cipela i tu moze biti razlike ...

... ovih 5% mi je bezveze ...

Aj priznaj da voliš intel, aj molim te... manja je razlika Intel i AMD serija 3000 na 1440p nego Intel i AMD serija 5000 na 1080p

Sorry, ali žestoko navlačiš vodu na svoj mlin, samo ne znam zašto, nemoj da krenem cherrypickat onih 4 naslova koja imaju oko 30% prednosti. Al fakat nemoj...

14 godina

Ne kužim što svi raspravljate samo o "1-2 FPS" razlikama u igrama kao da je to jedini i glavni bench za procesore. I da je identičnih perfomansa novi ryzen ko intel u igrama, to sve radi uz daleko manju potrošnju i daleko veće perfomanse(multicore) u bilo čemu drugom.

Da ne velim igre su i dalje loše optimizirane za više jezgra što će se se vrlo brzo promjeniti...

Ima ljudi(ja) koji rade i druge stvari na računalima osim igrica i intel tu već niti trenutnu generaciju nemože konkurirat AMD-u.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:16 (ivicask).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Riot kaže...
hahhaajaads kaže...

#Onokad se intelasi javljaju da je AM4 mrtva platforma, kolko moras bit na aparatima da tak nesto kazes 

Guši ih, pusti ih nek se uguše do kraja.

Pa je li se na ovu sadašnju AM4 tko ima Ryzena ZEN 2 može instalirati ZEN 3 CPU? Ono izvadim R7 3900X i ubacim Ryzena 5900X?

Nije trolanje, samo nisam to upratio do sada pa pitam ako znaš odgovor.

6 godina
protjeran

I kao što sam napisao prije, ne moramo kupovati reaktor da bi hladili te procesore, TDP im je identičan, dok s druge strane Comedy Lake možda bolje ne komentirati, i ovako im je tlak visok...

2 0 hvala 0
14 godina

Rasprava je toliko zustra da se ne zelim ni petljat u nju , samo cu uzet kokice.

Moj PC  
7 0 hvala 2
6 godina
protjeran
ivicask kaže...

Ne kužim što svi raspravljate samo o "1-2 FPS" razlikama u igrama kao da je to jedini i glavni bench za procesore. I da je identičnih perfomansa novi ryzen ko intel, to sve radi uz daleko manju potrošnju i daleko veće perfomanse(multicore) u bilo čemu drugom.

Da ne velim igre su i dalje loše optimizirane za više jezgra što će se se vrlo brzo promjeniti...

Ljudi vide ono sto im je prikazano, masa je ipak takva, naivna nemos tu nista ni netrudi se. Moram napomenuti jos jednom svima da je ovo novi core complex dizajn+ radjen na novom EUV procesu, ostao je 7NM finFet, ali eto zamislite 7NM+ ali to je ipak intelov marketing. Procesori ce se kazem vam sa sigurnoscu, OC-okati ko ludi i na jezgrama i na IF-u, pogledajte sto su napravili sa 3600 iz 2020 g proizvodnje- svi idu na ryzenovih "nemogucih" 4.4-4.5 ghz-a.

A kao sto si rekao MT snaga neusporediva sa konkurencijom pored 5900x i 5950x.

Once upon a time bila dva prijatelja, zvali su se intel i nvidia....kraj price.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:19 (HCgamingCRO).
13 godina

.

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige

10 0 hvala 0
6 godina
protjeran

Di su oni banirani? znam da prate ovu temu i da ih boli .

1 0 hvala 0
16 godina
Rhodin kaže...
Envy kaže...
Rhodin kaže...

Taj beta u "beta BIOS" je samo da se prosječni korisnik ne bi zahebao i instalirao si njega jer radi SAMO sa 5000 serijom i nema povratka.

U prijevodu ako radiš BIOS upgrade za ploču, imaš 3700X i staviš BIOS za 5000 seriju, defakto si si brikal matičnu, ondosno moraš kupit seriju 5000 CPU ili prodat ploču nekome ko ima.

To je JEDINI razlog zašto će BIOS biti "beta" BIOS i nalaziti se u "bets" dijelu na stranicama proizvođača. BIOS je detaljno istestiran i bit će novih matičnih ploča koje će biti prodavane sa njim (već se shipaju) i imat potpunu podršku proizvođača, vjerojatno i upgrade koji. Ti upgradei će isto tako biti "beta" i uvijek i zauvijek ostat "beta" iako su full production, "release worthy" BIOS-i.

Imaš i za to rješenje: Ploče sa 2 BIOS-a. 

OK, kako to pomaže ljudima koji su kupili ploču i imaju je doma, to je B450 ploča i imaju Zen2?

Iz tog razloga BIOS će uvijek i zauvijek biti u "beta" da se takav korisnik ne zajebe kad radi upgrade iz kojekakvih razloga.

Pa zato sam ovog dole lika Riot pitao može li se iz iste ploče (ne bitno koja je, recimo da je najbolja) Izvaditi 3900X i ubaciti 5900X?

Jer ovog lika pitam a on šuti kao zaliven. Dobor je netko za njega  rekao ovdje na raspravi "samo melje a niti jednu pametnu nije rekao".
Hoće li mi netko reći može li ili ne može? 

MGloc kaže...

Rasprava je toliko zustra da se ne zelim ni petljat u nju , samo cu uzet kokice.

Ništa se ne brini, u ovoj raspravi moja malenkost je redatelj pa ako želiš da krene u pravcu kojim je tebi zanmljiv samo mi piši u pp.

PS: ramboxe vrati se, sve ti je oprošteno.

8 godina
protjeran
Envy kaže...
Rhodin kaže...
Envy kaže...
Rhodin kaže...

Taj beta u "beta BIOS" je samo da se prosječni korisnik ne bi zahebao i instalirao si njega jer radi SAMO sa 5000 serijom i nema povratka.

U prijevodu ako radiš BIOS upgrade za ploču, imaš 3700X i staviš BIOS za 5000 seriju, defakto si si brikal matičnu, ondosno moraš kupit seriju 5000 CPU ili prodat ploču nekome ko ima.

To je JEDINI razlog zašto će BIOS biti "beta" BIOS i nalaziti se u "bets" dijelu na stranicama proizvođača. BIOS je detaljno istestiran i bit će novih matičnih ploča koje će biti prodavane sa njim (već se shipaju) i imat potpunu podršku proizvođača, vjerojatno i upgrade koji. Ti upgradei će isto tako biti "beta" i uvijek i zauvijek ostat "beta" iako su full production, "release worthy" BIOS-i.

OK, kako to pomaže ljudima koji su kupili ploču i imaju je doma, to je B450 ploča i imaju Zen2?

Iz tog razloga BIOS će uvijek i zauvijek biti u "beta" da se takav korisnik ne zajebe kad radi upgrade iz kojekakvih razloga.

Pa zato sam ovog dole lika Riot pitao može li se iz iste ploče (ne bitno koja je, recimo da je najbolja) Izvaditi 3900X i ubaciti 5900X?

Jer ovog lika pitam a on šuti kao zaliven. Dobor je netko za njega  rekao ovdje na raspravi "samo melje a niti jednu pametnu nije rekao".

MGloc kaže...

Ništa se ne brini, u ovoj raspravi moja malenkost je redatelj pa ako želiš da krene u pravcu kojim je tebi zanmljiv samo mi piši u pp.

pa možda te blokirao kao ti mene pa ne vidi tvoje postove, kao što ti ne vidiš moje 

17 godina
Rhodin kaže...

Aj priznaj da voliš intel, aj molim te... manja je razlika Intel i AMD serija 3000 na 1440p nego Intel i AMD serija 5000 na 1080p

Sorry, ali žestoko navlačiš vodu na svoj mlin, samo ne znam zašto, nemoj da krenem cherrypickat onih 4 naslova koja imaju oko 30% prednosti. Al fakat nemoj...

Svi mogu cherrypickat... sta bi navlacio na svoj mlin? malo si zalutao....

Imao sam hrpu vise AMD proceva u zivotu nego intela do vrlo nedavno sam bio na r5 2600 prije toga r5 1600 da ne pricam da sam medu prvima imao shebani Phenom 9500, razno razne Durone i Athlone... hbte fanboyizam u prkno u oba tabora...

jer ako imas intela ne smijes reci nista kontra amda i obrnuto inace sve ide u k k

kupujem iskljucivo ono sto se meni dopada a nekad i fulam kao sto sam to fulao s Phenomom  9500 i Ryzenom 1600

i jos nesto sto mrzim kada ljudi ne kuze i onda ti rezu pola recenica da bi okrenuli pricu kako njima pase...

jako se dobro sjecam u ovoj temi sto i kako se pricalo i govorilo...

konstatno trubljenje o tome da svi igraju na 1440p i 4k da nikakv intel ne treba itd... sada ce se okrenuti prica za 5% GTFO

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:31 (toxic).
16 godina
neampojma kaže...
* * *

pa možda te blokirao kao ti mene pa ne vidi tvoje postove, kao što ti ne vidiš moje 

Nisam te blokirao sve ja čitam kada ti mene spominješ. Nisam nikada nikoga blokirao na ovom forumu niti ikome ne lupam TD. Malo se uozbilji pa možemo biti dobri pa i pivu popiti? A jesi li za, da zakopamo ratne sjekire. Ja jesam. Ja sam radije za 

6 godina
protjeran
neampojma kaže...
Envy kaže...
Rhodin kaže...
Envy kaže...
Rhodin kaže...

MGloc kaže...

LOl pa nije rambo idiot da blokira, lik je skuliraniji od svih vas vamo skupa, pustite covjeka ismijavate "budalu" koja vam vec mjesecima servira realnu sliku.

15 godina
odjavljen

Price bump...

Ayyymdovci na aparatima

0 0 hvala 0
13 godina
Pa ovaj Amd se probahatio skroz em su digli cijenu procesora, sad su još i izbacili stock coolere iz serije 7 i 9.
Pa naša ekipa uloženo/dobiveno u baro komori.

1 0 hvala 0
6 godina
protjeran
mislioc kaže...
Pa ovaj Amd se probahatio skroz em su digli cijenu procesora, sad su još i izbacili stock coolere iz serije 7 i 9.

Nemogu prec preko toga....al ono za full ozbiljno mislim, oprosteno ali se nezaboravlja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:39 (HCgamingCRO).
14 godina
mislioc kaže...

Nisam ni prije kupovao Intel jel je najjeftiniji, već jel je bio najbolji, isto tako mislim kupiti AMD sad jel je najbolji, razlika u par $ nije bitna, otkupit će mi se proc na struji na godinu dana uspram Intela...

17 godina

Meni je fascinantno da je netko ocekivao jeftine procesora pa to je i najveca budala trebala shvatit da se nece dogoditi...

Nitko nije glup da napravi all around najbolji procesor na trzistu i da ga da manje love od konkurencije....pfff

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:39 (toxic).
Moj PC  
11 0 hvala 0
16 godina
HCgamingCRO kaže...
neampojma kaže...
Envy kaže...
Rhodin kaže...
Envy kaže...
Rhodin kaže...

MGloc kaže...

LOl pa nije rambo idiot da blokira, lik je skuliraniji od svih vas vamo skupa, pustite covjeka ismijavate "budalu" koja vam vec mjesecima servira realnu sliku.

Pa jesi li me ti blokirao da mi ti pojasniš moj post o ne tako davnom (mislim ove godine) o ovoj slici šta su nam iz AMD-a obećavali:

16 godina
toxic kaže...

Meni je fascinantno da je netko ocekivao jeftine procesora pa to je i najveca budala trebala shvatit da se nece dogoditi...

* * *

Izgleda da smo svi budale ispali kada je GPU koji je koštao 1200 USD (RTX 2080Ti) nadmašio ga GPU od 700 USD (RTX 3080).

Budimo realni - to nitko nije očekivao.

I nemoj mi pričati sad priče tipa "a gdje je ta kartica i sl." Pa ljudi kupe Ferrarija iz njihove štale direktno pa čekaju po godinu. Iskreno i burek nekada moraš sačekati kada ti ona na pultu kaže "biti će za 5 minuta".

15 godina
Koji burek od sira, krumpira, zelja ili mesa
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:51 (dreadmoore).
6 godina
protjeran

Pa i uz to očekivano poskupljenje AMD opet nudi više za manje, nije AMD više budget opcija pa da idu u beskraj s niskim cijenama, postoje Zen 2 procesori za one koji žele jako jeftino proći, dok za druge postoji Zen 3 koji je opet bolja opcija od svega što konkurencija nudi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.10.2020 20:57 (Riot).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice