nekako mi je 16 sekundi previše sa proć bios. nije to serverska ploča.
Task Manager -> Startup -> gore desno ispod X, Last BIOS time
Istina, u početku je bilo tako čak i više uz probleme cold boota, a sada je bez problema i uz razumno vrijeme.
nekako mi je 16 sekundi previše sa proć bios. nije to serverska ploča.
Task Manager -> Startup -> gore desno ispod X, Last BIOS time
Istina, u početku je bilo tako čak i više uz probleme cold boota, a sada je bez problema i uz razumno vrijeme.
8.8 kod mene sa R5 1600 + Gigabyte AB350M Gaming 3, fast boot iskljucen
Edit: sa F42D tj. proslim biosom je bilo oko 15, tako da je ovo jako dobar napredak
Nikad nisam primijetio taj Last BIOS time podatak.
Za sustav iz potpisa iznosi 11.7sec, pre-Zen2 BIOS za B350 Tomahawk.
9.3 kod mene r7 2700 + ga320m-s2h f50 bios fastboot isključen
Intel i Samsung 970 evo 10 sec.
Ryzen 7 2700x i asus x370 pro sa jos stock biosom, 9.5 sec na win 10 i wd blue m2...
21 sec, Fastboot ukljucen. R5 3600 + Asus Strix B450-E Gaming. Hmm.
U međuvremenu konkurencija se muči sa proizvodnim procesom.
Intel je, 4g nakon Skylakea, konačno izdao novu arhitekturu Ice Lake, koja je po single thread IPCu brža od stare za solidnih 18%, međutim dostupan je samo u 4c mobilnoj varijanti. 10nm yieldovi još su slabi (eq. TSMC 7nm), a po performansama, u usporedbi sa njegovim vlastitim procom Comet Lake na unapređenom 14nm++++, nije baš brži zbog svog nižeg takta. A nema ni 6 jezgri kao 14nm top end proc.
Ovdje je direktna usporedba mobilnog AMDovog Ryzena i Intelovog Ice Lakea na istom laptopu:
Rezultati: u single thread ga dere skoro do 50%. Kada dođe Zen 2, AMD će malo smanjiti zaostatak, ali i dati nam vjerojatno 8 jezgri na laptopu u APU.
Intelov grafički dio je osjetno povećan i novi Iris G7 može konačno parirati AMDovoj Vegi.
Sve u svemu, Intel polako vraća udarce, pogotovo na mobilnom segmentu gdje je još uvijek nedodirljiv.
Povećanje performansi im nije problem, problem im je vlastiti proizvodni proces koji to mora omogućiti i gdje su trenutno podosta u zaostatku. No navodno njihov idući 7nm ide po planu.
koliko sam skuzio iz vasih odgovora moje vrijeme je jos ok..
upravo sam vidio da je izasao novi bios https://www.asrock.com/MB/AMD/Fatal1ty%20B450%20Gaming%20K4/index.asp#BIOS
damn, opet igranje...
Nisam kod kuce da bas pogledam taj startup time na desktopu ali mogu reci da mu brzina nije bas neka velika prednost, znam da prodje sigurno pola minute od kako kliknem power tipku i pocetnog windows ekrana.
Smijesno je da mi na laptopu sa dvojezgrenim apu-om BIOS time iznosi 1.4 sekunde i da se dosta brze podize citav sistem.
Vezano za napredak Intela, odlicna vijest, zdrava konkurencija je najbolja za nas konacne korisnike
https://www.anandtech.com/show/15213/the-microsoft-surface-laptop-3-showdown-amd-picasso-vs-intel-ice-lake
Rezultati: u single thread ga dere skoro do 50%. Kada dođe Zen 2, AMD će malo smanjiti zaostatak, ali i dati nam vjerojatno 8 jezgri na laptopu u APU.
Intelov grafički dio je osjetno povećan i novi Iris G7 može konačno parirati AMDovoj Vegi.
Da, treba naglasit da je u tom testu sukob Intelovog najnovijeg proizvoda (Ice Lake, 10nm) s AMDovim već starim Picassom koji je Zen+ arhitektura na 12nm, od koje je trenutni Zen2 brži oko 15% clock per clock, a nadolazeći Zen 3 će prema glasinama biti dodatnih 15ak% brži od Zen2, dakle u konačnici Zen3 vs Ice Lake će biti dosta tijesno. Međutim kada će Ice Lake na desktop tržište - tko zna, jer tek nadolazeći Comet Lake(cca 4. mjesec) s novim socketom i dalje ostaje na Skylake arhitekturi.
U međuvremenu konkurencija se muči sa proizvodnim procesom.
Intel je, 4g nakon Skylakea, konačno izdao novu arhitekturu Ice Lake, koja je po single thread IPCu brža od stare za solidnih 18%, međutim dostupan je samo u 4c mobilnoj varijanti. 10nm yieldovi još su slabi (eq. TSMC 7nm), a po performansama, u usporedbi sa njegovim vlastitim procom Comet Lake na unapređenom 14nm++++, nije baš brži zbog svog nižeg takta. A nema ni 6 jezgri kao 14nm top end proc.
Ovdje je direktna usporedba mobilnog AMDovog Ryzena i Intelovog Ice Lakea na istom laptopu:
https://www.anandtech.com/show/15213/the-microsoft-surface-laptop-3-showdown-amd-picasso-vs-intel-ice-lake
Sve u svemu, Intel polako vraća udarce, pogotovo na mobilnom segmentu gdje je još uvijek nedodirljiv.
Povećanje performansi im nije problem, problem im je vlastiti proizvodni proces koji to mora omogućiti i gdje su trenutno podosta u zaostatku. No navodno njihov idući 7nm ide po planu.
A da, ali ja to ne vidim nigdje a posebno ne u Cinebench R20(Cinema4D)koji za Intel danas(tak Intel kaže) više nije relevantan test.
https://www.anandtech.com/show/15213/the-microsoft-surface-laptop-3-showdown-amd-picasso-vs-intel-ice-lake/3
Zanimljivo da nisu odradili i Blender test ili još V-RAY, usput nek se nađe kao beskorisan Multithreding test."S obzirom da su to sve beskorisne aplikacije", koje eto malo ko koristi ok sasvim razumljivo.
Imaju u vidu da oba proca Singlethread ne udaraju preko 4ghz, ili točnije dvojac skače do ili oko 4ghz vrlo blizu.
Na kraju treba dodati, da je Intel 10nm prinos(Core i7 1065G7)i dalje ispod 40%+procovi ne mogu udarat dalje od 4.2ghz dakle od 5ghz Desktop zastave više nema ništa.40% 10nm CPU prinosa je bogu za plakati, ili to je samo proizvod za marketing a nikako ne za masovnu prodaju u velikim količinama.
- Zen+ Ryzen 7 3780U/AMD ili Globalfounddies 12nm prinosi 93%
- Zen 2 AMD ili TSMC 7nm prinosi 85-90%, pa dalje je lako izračunat kaj to znači za Mobilni Zen 2 APU koji stiže vrlo skoro
upravo sam vidio da je izasao novi bios https://www.asrock.com/MB/AMD/Fatal1ty%20B450%20Gaming%20K4/index.asp#BIOS
damn, opet igranje...
I za moju je izasao novi BIOS, koji je pogorsao performanse :P I sad sam nakon opet dosta potrosenog vremena na testove i igranje na kraju zavrsio s losijim rezultatom nego s prethodnim biosom :P
EDIT: Zapravo, zanimljiva situacija - s istim postavkama kao s proslim BIOSOM imam losije rezultate kad gledamo stock vs stock voltazu, ali undervolt offset -0.05 je promijenio situaciju - daje mi znacajno bolje rezultate nego sto sam sa starim biosom imao (benchao sam Shadow of the Tomb Raider i Cinebench R20). Zapravo sad su mi rezultati s undervoltom cak vidljivo bolji nego rezultati BEZ undervolta u proslom BIOSU.
damn, opet igranje...
I za moju je izasao novi BIOS, koji je pogorsao performanse :P I sad sam nakon opet dosta potrosenog vremena na testove i igranje na kraju zavrsio s losijim rezultatom nego s prethodnim biosom :P
evo ja bas testiram novi bios i vidim da ide na 4200mhz odmah po defaultu sto do sada nije bio slučaj čak ni sa ukljucenim pbo na max.. a sa uključenim pbo sad ide 4275mhz i to čak uz nesto nižu temperaturu.. bravo asrock
nesto malo bolji scor u testovima, nebitno al covjeka veseli :)
vidim i neke nove opcije, i nesto premjesteno, al neda mi se sve istraživati jer radi bez greške
jedino se vrijeme biosa popelo za 3 sec na 19.. lol
edit: primjetio sam da sada ne ide bas na nize frekvencije kad ga ostavim u idle kao s proslim biosom.. stalno su sve jezgre na 3600 (efektivno jesu na par mhz, ali core ratio ne pada kao ranije)
probao sad iskljuciti soc/uncore oc mode, jer sam vidio da je bio enable po defaultu i vidim da ih je sad dvije od sest spustio na 2880 nakon par minuta idle...
jel to inace tako zabavno s amd platformom ili? :D
zadnji amd mi je bio barton
...
- Zen 2 AMD ili TSMC 7nm prinosi 85-90%, pa dalje je lako izračunat kaj to znači za Mobilni Zen 2 APU koji stiže vrlo skoro
E sad je pitanje što ti više paše u laptopu, 8 core sa slabijim single threadom, i mislim osjetno kraćim trajanjem baterije, ili štedljiviji i jači 4 core?
Ne znam kak će Zen2 APU bit sa potrošnjom, ali Zen+ nije ravan Intelu u tom segmentu.. a grafika im otprilike jednaka.
Ne branim Intel, samo se pitam što bih rađe, i za svoj laptop osobno.
Ne znam kak će Zen2 APU bit sa potrošnjom, ali Zen+ nije ravan Intelu u tom segmentu.. a grafika im otprilike jednaka.
Pa u odnosu na Zen+ definitivno puuno bolji, barem što se CPU dijela tiče. I dalje lošije od Sunny Cove arh, al zato stiže Zen 3..
...
E sad je pitanje što ti više paše u laptopu, 8 core sa slabijim single threadom, i mislim osjetno kraćim trajanjem baterije, ili štedljiviji i jači 4 core?
Ne branim Intel, samo se pitam što bih rađe, i za svoj laptop osobno.
pa bio je test Acera Swift 3, s Ryzenom 3500u i 8250u i AMD je imao dulje trajanje baterije, ostatak je bio manje više isti, čak je mislim baterija bila manja na AMDu
a ja stalno slušam kako je "konačno Intelova integrirana grafika dostigla AMDovu" ali to možeš mačku o rep objesiti..
iako, Intel ima jače mobilce, AMD je dostigao i prestigao i5 U serije, ali ne i i7....
pa bio je test Acera Swift 3, s Ryzenom 3500u i 8250u i AMD je imao dulje trajanje baterije, ostatak je bio manje više isti, čak je mislim baterija bila manja na AMDu
a ja stalno slušam kako je "konačno Intelova integrirana grafika dostigla AMDovu" ali to možeš mačku o rep objesiti..
iako, Intel ima jače mobilce, AMD je dostigao i prestigao i5 U serije, ali ne i i7....
Tu je i ovaj dolnji kvalitetniji Lenovo primjerak, dakle kaj se tiče Zen+ zelenaša ili 4/8 proc.
https://www.notebookcheck.net/Lenovo-IdeaPad-S540-13API-Laptop-in-Review-Slim-Ryzen-Companion-with-Long-Battery-Life.448177.0.html#toc-emissions-energy-quiet-13-inch-laptop-with-good-battery-life
Za Intel 14nm ili 10nm i7 žutanjka je treči link, dakle 6/12 Intel Mobilni(i dalje Skylake) procevi na 14nm.Intel 10nm Mobile ili kao Žabe u Sahari, toga nema više od 4/8 procova i dalje stop.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/series/195734/10th-generation-intel-core-i7-processors.html
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/codename/74979/ice-lake.html
Dalje sve ovisi kaj buš si mogel priuštit u određenom skupljem laptopu. Dakle kak sad stvari stoje, hm najeftiniji CPU izbor trebal bi bit APU sa 8 CPU jezgri.
https://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-ryzen-mobile-renoir-apu/272695.aspx
- Intel 10nm na kapaljku Ice Lake 25W TDP 4/8 proc vs 7nm AMD Renoir 8 Core 25W TDP hm........
- Intel 14nm Comet lake 25W TDP 6/12 proc vs bilo koji AMD 6/12 ili 8/16 Renoir APU....................
Konačno sklopio novu konfu! Sve radi kak se spada, samo friški windowsi još i ggwp. Hvala ekipi na savjetima
aha sad vidim taj boot time. ja sam mislio da je to bios boot time, da vam stoji tako dugo. to vi pišete koliko vam se diže cijeli sistem.
meni je boot do sistema 10.9 sekundi. ali to nema veze s matičnama. bitan je disk koji podiže OS. u mom slučaju m.2.
aha sad vidim taj boot time. ja sam mislio da je to bios boot time, da vam stoji tako dugo. to vi pišete koliko vam se diže cijeli sistem.
meni je boot do sistema 10.9 sekundi. ali to nema veze s matičnama. bitan je disk koji podiže OS. u mom slučaju m.2.
Zasto mi je onda sad duplo duzi boot nego na intel platformi, a zadrzao sam isti disk? :)
Imam ja isti komp već godinama, ali sam primjetio da sa novom windows nadogradnjom se je boot produžio.
Niti sam dirao bios, winsi su na ssd-u, sve je isto ali boot time je znatno duži.
upravo suprotno.
last bios time je vrijeme prije početka bootanja windowsa, i ovisi samo i isključivo o ploči i njenim postavkama (uefi)
sam os se digne za par sekundi i na ssd starom par godina, to uzima višestruko manje vremena od bios timea
i dalje ne razumijem zasto taj dio tehnologije ide unazad.. kanta stara 7 godina se podigne za više nego duplo brže. prosječan laptop još brže, bios time 0.1 i sl.
Cold boot danas mi je bio 10.1, zar nebi on trebao bit bolji ?
Kolko puta dnevno vi palite te svoje Kompljutere? Jel boot time 5 ili 25s, totalno nebitan broj u moru životnih i neživotnih problema. Ja se sjećam da mi se HEDT platforma uvijek palila nešto dulje od socijalne.
Meni osobno ne smeta nit da je 2 minute jer ga tak i tak palim jedanput u 24 sata... Ali ono, zanimljiv podatak i zanimljivo je usporedit takve stvarcice
Last BIOS time varira oko 13 sec kod mene, 12.2-13.5 sec. Cini mi se da startup stvari ne utjecu previse, cak ni za mene useless Onedrive. Vjerojatno najvise zavisi od sata/m.2 kontrolera i pcb-a maticne i valjda samog diska za bootanje. Kod mene su to X370 Crosshair VI i Adata SX8200 Pro. CSM kod mene ne utjece na bootanje, bio disabled ili enabled. Fast boot isto ne utjece sto sam tek sad skuzio, cak je mrvicu brzi s fast boot disabled. Pokazivanje logoa utjece, s 1sec ide blize 13 sec. Isto imam osjecaj da je kod Intela to bilo malo/mrvu brze i sjecam se da nije bilo isto Z170 vs H170 ploca ili sam barem takav dojam dobio.
dax-lax Nema potrebe za biti buthurt, samo se dijele informacije i dojmovi :) Ja sam uredno zivio s bootom od 5+ min na staroj kanti prije 10g, iako sam toj kanti htio dat poticaj nogom za fast boot.
Sto se tice situacija di je bitno, bilo mi je bitno u online multiplayer igri kad je bila pauza pa se ekipa nabrzake reconnecta i onda nije lose nabrzake restart komp, iako je to uglavnom bilo do Valve-ovih servera.
Kolko puta dnevno vi palite te svoje Kompljutere? Jel boot time 5 ili 25s, totalno nebitan broj u moru životnih i neživotnih problema. Ja se sjećam da mi se HEDT platforma uvijek palila nešto dulje od socijalne.
pa ono, i bitno i nebitno.. nekad ga palim 30x dnevno, nekad ne gasim 3 tjedna.
poanta je da bi covjek ipak u 2020 godini ocekivao malo brzi boot nego na onom iz 1996 god.
u teoriji sam ove godine ocekivao ispod 1 sekunde boot al ajd.. svakako bi kupio to sto sam kupio.. nije mi to presudan faktor za stolno racunalo
i to sto fichek kaze, zasto bi beskonacno cekao restart nakon updatea ili neceg treceg.. nema smisla u danasnje doba..
a ustvari najtragikomicnije od svega je to sto 20 sekundi gledas u crn ekran i ne znas sta se desava i sto ustvari ploca radi, dok se boot windowsa zavrsi u par sekundi
.
Ploca vjerojatno u tih 20sec namjestava razno razne postavke, fan/RAM/proc profile, clockove, napone n shit. Vjerojatno zato imam dulji boot time s top X370, nego ekipa s B350, makar ne mora bit. Vjerujem da zbog fizicke limitacije, pcb-a i udaljenosti svih elemanata na ATX ploci, neces jos dugo vidit boot time ispod 1sec, ali zivi bili pa vidjeli. Mozda ima veze i s nekim kontrolerom u procesoru pa vec s iducim Ryzenom vidimo napredak. Neda mi se istrazivati, ovo su samo moje pretpostavke..