Ako vam je fps je otkljucan nije cudno sto je gpu usage manji na tvom kompu, gtx 1080ti moze izbaciti puno vise fps-a nego gtx 1080 pa je tvom procesoru zato teze pratiti.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
OCaj taj i7, kakav 4.0 GHz takt s tom pločom koju imaš, stavi ga barem na 4.6 GHz.

Malo sam se igrao s Ryzenom i pokušao dobiti zlatnu sredinu brzine/topline.
OC 3.8Ghz @1.300V od kad sam ga kupio radi 100% stabilno uz relativno dobre temperature oko 36-37 idle, 50-51 gaming, 59-61 100% load benchmark/render.
Spustio sam clock na 3.6Ghz i dobio potpunu stabilnost na 1.175V (to je minus offset od 0.175V naspram stock 1.350V). Razlika u CB je 100tinjak bodova, ali su zato temperature pale drastično.
OC 3.6Ghz @1.175V: Idle ispod 30c (većinom 28-29c), u igrama ne prelazi 42-43c a tijekom 100% load benchmarka ili rendera temperatura je zabiljezena kao max. 52.5c.
Ultra hladan procesor za minimalnu razliku u performansama :) I like it!
Pod vodom bi ga gurao 3,9-4,0 uz temperature kao na 3,6.
Možda uz nekakav dobar custom loop :) Corsair AIO je imao vrlo vrlo slične temperature kao Noctua. Jedino da nabijem ventilatore na max i izgubim živce onda možda
Ryzen se nakon 3.8Ghz počne zagrijavati opako, ali baš ultra ultra opako - bez šale. Isprobao 4.0Ghz na zraku i jedva je ostao u temp limitu prilikom gaming benchmarka gdje nije 100% CPU usage.. nema šanse proći CB15 ili CPU-Z. Uspio je validaciju napraviti na 3.9Ghz.. preko rušenje.
AIO na 4.0GHz negdje oko 85-87°C pod opterećenjem na 280mm radijatoru i max fanovima. Nije uopće strašno i nepodnošljivo za full load. Custom vodeno će ga držati na oko 75°C s nekim malim radijatorom oko 360mm i fanovima na oko 1200rpm, što nije bučno, a veći nekih 70°C.
...s nekim malimradijatorom oko 360mm
???
jasno da postoje veći i da entuzijasti stavljaju radijatore s pet ventova u nizu, ma možeš spojiti vodeno i na hladnjak od mack kamiona sa metar i pol ventilatora
ali zadržimo se ipak u normalnim okvirima prosječnih gejmera gdje je 360 veliki radijator, 240 srednji, a 120 mali
AIO na 4.0GHz negdje oko 85-87°C pod opterećenjem na 280mm radijatoru i max fanovima. Nije uopće strašno i nepodnošljivo za full load. Custom vodeno će ga držati na oko 75°C s nekim malim radijatorom oko 360mm i fanovima na oko 1200rpm, što nije bučno, a veći nekih 70°C.
Uff :) a pošto Ryzen počinje s throttlanjem na 95c, to mi je baš nekako knapuša :) Nebi sigurno bio miran da mi proc gori na duploj temp od trenutne.
Custom loop da, ali to je neka druga priča i definitivno se s time nebi zabavljao.
Dakle doslovno 40% veća radna temperatura uz 200Mhz veći clock nego 3.8Ghz na zraku uz prihvatljivih 55-60c (100% load naravno)... no thanks :)
A jesi odbio 20C na temperaturu jer je to sjebano u r7 seriji osim kod 1800X modela?

A jesi odbio 20C na temperaturu jer je to sjebano u r7 seriji osim kod 1800X modela?
Običan 1700 nema offset uopće, a 1700X i 1800X imaju. To je riješeno s novim BIOS-om kod više manje svih ploča (tj. uračunat je -20c offset kod prikaza temp) i u Windowsima u HWinfo-u isto tako imaš Tctl koji ima uračunatih +20c temp offseta i linija ispod Tdie koja računa temp sa -20c offsetom, tj. prikazuje realnu temperaturu :)
EDIT: Btw to nije slučajno "sjebano" nego je tako napravljeno s namjerom na X modelima da bi potaklo ventilatore na veću brzinu da bude bolje hlađenje (tako su oni to objasnili).
EDIT: Btw to nije slučajno "sjebano" nego je tako napravljeno s namjerom na X modelima da bi potaklo ventilatore na veću brzinu da bude bolje hlađenje (tako su oni to objasnili).
...s nekim malimradijatorom oko 360mm
???
jasno da postoje veći i da entuzijasti stavljaju radijatore s pet ventova u nizu, ma možeš spojiti vodeno i na hladnjak od mack kamiona sa metar i pol ventilatora
ali zadržimo se ipak u normalnim okvirima prosječnih gejmera gdje je 360 veliki radijator, 240 srednji, a 120 mali
"Prosječan gejmer" ne hladi vodom procesor i ne overclocka toliko. Imamo entuzijaste s malim kućištima i 360mm radijatorom i entuzijaste s velikim kućištima i 420-560mm radijatorom. Za CPU. 8-jezgreni CPU ne možeš hladiti kao i7 igračke s 4 jezgre. 120 zaboravi za bilo što, osim eventualno srednje klase grafičkih kartica ili malih procesora kao i5 i i7. 4-6 240mm je za stock taktove, a 280-360 za overclock. Minimum. Poželjno više za 8-jezgrene i veće.
Uff :) a pošto Ryzen počinje s throttlanjem na 95c, to mi je baš nekako knapuša :) Nebi sigurno bio miran da mi proc gori na duploj temp od trenutne.
Custom loop da, ali to je neka druga priča i definitivno se s time nebi zabavljao.
Dakle doslovno 40% veća radna temperatura uz 200Mhz veći clock nego 3.8Ghz na zraku uz prihvatljivih 55-60c (100% load naravno)... no thanks :)
Od 85 do 95 je 10 stupnjeva. :) Ne brini, procesori ne gore ni na 100°C. :)
Možda uz nekakav dobar custom loop :) Corsair AIO je imao vrlo vrlo slične temperature kao Noctua. Jedino da nabijem ventilatore na max i izgubim živce onda možda
Ryzen se nakon 3.8Ghz počne zagrijavati opako, ali baš ultra ultra opako - bez šale. Isprobao 4.0Ghz na zraku i jedva je ostao u temp limitu prilikom gaming benchmarka gdje nije 100% CPU usage.. nema šanse proći CB15 ili CPU-Z. Uspio je validaciju napraviti na 3.9Ghz.. preko rušenje.
Ovaj moj AIO Freezer 240 bi to zakucao na -10
Gledaj sto radi mom procesoru pri vise od 1.4v full opterecenje i to ivy ne ide visoko, tj ne mogu probit 70 stupnjeva ali hej to je skoro 1.45v
Zakaj Ryzen gurat na 4ghz, dakle preko optimalnih granica kad to uopče nema smisla?Ako je poznato da je optimalno do 3.8hgz, čemu onda guranje na 4ghz osim eto za hvalisanje po seoskim kafanama.
Zakaj Ryzen gurat na 4ghz, dakle preko optimalnih granica kad to uopče nema smisla?Ako je poznato da je optimalno do 3.8hgz, čemu onda guranje na 4ghz osim eto za hvalisanje po seoskim kafanama.
http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=11&jumpto=5374963&sort=asc&view=flat
Po meni isto tako nema smisla.. mislim da je 3.8Ghz neka razumna brzina da bi sve ostalo bilo u "zdravim" okvirima - od temperature, do voltaže. AMD ne preporuča preko 1.4V 24/7 za Ryzen procesore (čak ni preko 1.350V koja je default voltaza R7 modela). Ja recimo svoj primjerak proca nisam uspio natjerati stabilno na 4Ghz ni uz 1.4v ni 1.45v.. jednostavno se previše grijao. Okej, nisam pokušao sa raznoraznim mini offsetima da bi dobio validaciju, ali smatram da je to jednostavno previše za njega tako da sam odustao.
Mislim da se baviš krivom temom ako ti nije jasan odgovor na to pitanje. Zašto uopće overclockati Ryzen? Ili overclockaš ili nisi. Ako možeš ohladiti 4.0, ohladit ćeš 4.0. Ako ne možeš, zadovoljiš se s manjim. Sve je pitanje mogućnosti.
Po meni isto tako nema smisla.. mislim da je 3.8Ghz neka razumna brzina da bi sve ostalo bilo u "zdravim" okvirima - od temperature, do voltaže. AMD ne preporuča preko 1.4V 24/7 za Ryzen procesore (čak ni preko 1.350V koja je default voltaza R7 modela). Ja recimo svoj primjerak proca nisam uspio natjerati stabilno na 4Ghz ni uz 1.4v ni 1.45v.. jednostavno se previše grijao. Okej, nisam pokušao sa raznoraznim mini offsetima da bi dobio validaciju, ali smatram da je to jednostavno previše za njega tako da sam odustao.
Razumna brzina je defaultna na kojoj dolazi. Inače, imaš pogrešan podatak, jer je "maksimum" 1.375V. Kako sam rekao ramboxu, ne vidim zašto uopće overclockati, ako nećeš do maksimuma koji možeš hladiti? Vaša ideja da je to "optimum" je zasnovana isključivo na mogućnostima hlađenja. Ako ću platiti čovjeka da mi sipa tekući dušik dok koristim računalo, overclockat ću ga i na 7GHz ako mogu.
3.8ghz je super sweet spot za ryzen pogotovo za obicne 1700 modele, trose k'o upaljac, nit se griju a sigurno ih mozes ohladiti i sa obicnim 3 heatpipe kulerima bez problema i buke
"Prosječan gejmer" ne hladi vodom procesor i ne overclocka toliko. Imamo entuzijaste s malim kućištima i 360mm radijatorom i entuzijaste s velikim kućištima i 420-560mm radijatorom. Za CPU. 8-jezgreni CPU ne možeš hladiti kao i7 igračke s 4 jezgre. 120 zaboravi za bilo što, osim eventualno srednje klase grafičkih kartica ili malih procesora kao i5 i i7. 4-6 240mm je za stock taktove, a 280-360 za overclock. Minimum. Poželjno više za 8-jezgrene i veće.
A što je sa 295x2 koja je 500w kartica? Ne samo da nije srednja klasa nego su dvije (tadašnji) high end.
Razumna brzina je defaultna na kojoj dolazi. Inače, imaš pogrešan podatak, jer je "maksimum" 1.375V. Kako sam rekao ramboxu, ne vidim zašto uopće overclockati, ako nećeš do maksimuma koji možeš hladiti? Vaša ideja da je to "optimum" je zasnovana isključivo na mogućnostima hlađenja. Ako ću platiti čovjeka da mi sipa tekući dušik dok koristim računalo, overclockat ću ga i na 7GHz ako mogu.
Okej, meni je 3.8Ghz optimum je više od toga ne mogu hladiti u "razumnim okolnostima"
Što se tiče ovih 1.375V, moguće da imam krivi info.. nisam proučavao dalje od toga što mi piše u BIOS-u na ovoj B350 Asusici. Čini mi se da na dnu kod CPU voltage kao napomena Default: 1.350V ili sam krivo zapamtio.
Zadnje što sam imao kao info je 1,375V za maksimum. Doduše, ja sam 1800X maltretirao. Uredno 4.0 na nekih 72-73°C Cinebench R15, BF1 je bio čak i manje (oko 68-70). Sve skupa na 360mm EKWB kit setupu.
Ali jasno mi je da je optimum poželjan.
Mislim da se baviš krivom temom ako ti nije jasan odgovor na to pitanje. Zašto uopće overclockati Ryzen? Ili overclockaš ili nisi. Ako možeš ohladiti 4.0, ohladit ćeš 4.0. Ako ne možeš, zadovoljiš se s manjim. Sve je pitanje mogućnosti.
Nije to nikakvo pitanje hlađenja, nego samo čista realnost Ryzen procesora pa to sam več sto puta linkal.
Eto opet dolnji link, dakle Ryzen do 3.8ghz ok preko toga nema nikakvog smisla= previše struje ždere i previše se grije.
Pa nije valjda da i tebi treba Kineski digitron, da bi izračunal kolko je razlika u CPU performansama između 3.8 i 4ghz.Dakle tu je sve jasno, 4ghz Ryzen izgleda ok samo na papiru=poznata Ryzen energetska efikasnost praktički se raspala.
Kaj ti misliš zakaj su bez frke R7 1700 strpali u laptop, pa upravo zato jer taj proc radi u idelnom frekvencijskom rasponu za Ryzen procove.Da je neko prije godinu dana rekel, pa bit če Laptopa sa AMD 8/16 procoesorima rekel bi mu da je totalno pošandrcal.
rambox naporan si s tim linkanjem samog sebe i bojicama. Ne interesiraju me linkovi, sam sam probao i vidio kako što radi. 1800X uredno kucka na 4.0 bez ikakvih problema s temperaturama. Čak i da ih ima, kad overclockam, očito je da me ne interesira koliko struje troši i ako ga mogu ohladiti, sasvim mi je svejedno grije li se. Struja mi je nebitna stavka. 4 je od 3,8 brži 5,2%, otprilike isto kao i 3,8 od 3,6 (5,5%).
https://www.computerbase.de/2017-06/dirt-4-benchmark/3/#diagramm-dirt-4-1920-1080_2
ma da, 4 jezgre su kjut and stuff ali vise jezgri je buducnost i ugodniji gameplay sveukupno
Doslo vrijeme da i modernatoru rambox postaje naporan sa svojim linkovima i bojicama.
e ovo mi je vrh i jedva cekam to kupit.
e ovo mi je vrh i jedva cekam to kupit.
Sto da ne, u kvalitetne masine tipa ASUS ROG koje su sve osim obicnog laptopa
rambox naporan si s tim linkanjem samog sebe i bojicama. Ne interesiraju me linkovi, sam sam probao i vidio kako što radi. 1800X uredno kucka na 4.0 bez ikakvih problema s temperaturama. Čak i da ih ima, kad overclockam, očito je da me ne interesira koliko struje troši i ako ga mogu ohladiti, sasvim mi je svejedno grije li se. Struja mi je nebitna stavka. 4 je od 3,8 brži 5,2%, otprilike isto kao i 3,8 od 3,6 (5,5%).
To šta ti doma radiš je potpuno nebitno, kad se znaju Ryzen detalji zapitaj se zašto 95% ekipe preporuča baš do 3.8ghz.Tebi je struja nebitna, ali to nema veze sa bitnim činjenicama oko Ryzena to su kruške i jabuke.
Kad se raspadne energetska efikasnost procesora, to ti dovoljno govori da guranje Ryzen procesora na 4ghz nije preporučljivo.
Kaj se tiče linkanja, pa zato i služe postovi+opcija da se na njih linka fučkaj ga sad.Samo bedak piše dva puta isto, pametan človek jedamput napiše nekaj korisno pa onda dalje samo šalje putokaze.
Kad se raspadne energetska efikasnost procesora, to ti dovoljno govori da guranje Ryzen procesora na 4ghz nije preporučljivo.
Kaj se tiče linkanja, pa zato i služe postovi+opcija da se na njih linka fučkaj ga sad.Samo bedak piše dva puta isto, pametan človek jedamput napiše nekaj korisno pa onda dalje samo šalje putokaze.
nemože se "raspast" energetska efikasnost,vjerovatno govoriš o tome da nije linearna potrošnja prema frekvenciji ali ko overklokira nije ga ni briga za to. cpu je zalemljen na ihs i šta imaš bolje hlađenje više se kloka, nije limitiran ćip pastom nego hladnjakom, nema šta bit preporućljivo.
ok je linkanje ali ako tvoj link vodi na drugi tvoj link u drugoj temi koji vodi na n-ti tvoj link u n-toj temi da bi se došlo do izvora s kojeg si to proćita to nema smisla , jednostavno zaljepi izvor i rjesen problem.