AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU izdvojena tema

poruka: 1.698
|
čitano: 545.550
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 mjeseci
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
Taraba kaže...

Evo snimano sa mobitelom boot time od paljenja pc do ulaska u windowse. Ryzen 7 7700X na GB B650 Gaming X AX sa 32GB rama. Video je snimljen 16.06.2023 za jednog forumaša da on usporedi svoju konfu s mojom tako da ga sad i javno objavljujem i da se vidi da to ne traje par minuta kako ovdje neki to žele prikazati.

Pusti dežurne pljuvače jer nemaju pametnijeg posla, pa pljuju po nečemu što su možda 2 puta u životu probali. Isto se odnosi na tog jednog forumaša koji je sada 2. put kupio i probao Ryzena pa pametuje kako ima problema i to prenosi kao "općenite" probleme koji svi imaju. Da stvar bude bolja linka i širi teme od ljudi koji imaju nekih problema i imaju Amd konfiguracije (a problem možda uopće nije Amd-ov procesor), dok s druge strane Intel mu je i dalje "sveta krava" i tu žmiri na probleme (dapače, svi problemi su "dobre stvari" jer je to ipak Intel).

Isto tako, probleme sa Ryzenom imaju ljudi koji ne znaju uć u Bios i postavit možda 2 stavke pa je onda opet Amd krivac.

notloB kaže...

Mislim da je gigabyte jedini uspio srediti da ne trenira memoriju kod svakog paljenja na AM5, u par navrata sam pokušao omogućiti "memory context restore" na svojoj asusici ali nakon dva reboota uđe u bootloop i moram napraviti reset biosa.

Ne znam otkud ti to ali ima još proizvođača i modela ploča kod kojih se memorija ne trenira svaki put dok pališ PC, između ostalog i Asrock, Msi (više modela), pa čak i kod nekih Asus ploča, zavisno od Bios-a.

HrDsHL
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 6:11 (Matan223).
2 godine
Matan223 kaže...
Taraba kaže...

Evo snimano sa mobitelom boot time od paljenja pc do ulaska u windowse. Ryzen 7 7700X na GB B650 Gaming X AX sa 32GB rama. Video je snimljen 16.06.2023 za jednog forumaša da on usporedi svoju konfu s mojom tako da ga sad i javno objavljujem i da se vidi da to ne traje par minuta kako ovdje neki to žele prikazati.

Pusti dežurne pljuvače jer nemaju pametnijeg posla, pa pljuju po nečemu što su možda 2 puta u životu probali. Isto se odnosi na tog jednog forumaša koji je sada 2. put kupio i probao Ryzena pa pametuje kako ima problema i to prenosi kao "općenite" probleme koji svi imaju. Da stvar bude bolja linka i širi teme od ljudi koji imaju nekih problema i imaju Amd konfiguracije (a problem možda uopće nije Amd-ov procesor), dok s druge strane Intel mu je i dalje "sveta krava" i tu žmiri na probleme (dapače, svi problemi su "dobre stvari" jer je to ipak Intel).

Isto tako, probleme sa Ryzenom imaju ljudi koji ne znaju uć u Bios i postavit možda 2 stavke pa je onda opet Amd krivac.

notloB kaže...

Mislim da je gigabyte jedini uspio srediti da ne trenira memoriju kod svakog paljenja na AM5, u par navrata sam pokušao omogućiti "memory context restore" na svojoj asusici ali nakon dva reboota uđe u bootloop i moram napraviti reset biosa.

Ne znam otkud ti to ali ima još proizvođača i modela ploča kod kojih se memorija ne trenira svaki put dok pališ PC, između ostalog i Asrock, Msi (više modela), pa čak i kod nekih Asus ploča, zavisno od Bios-a.

Negdje na internetu sam čuo, a i ovdje na forumu DarthMarkus sa sličnom pločom kao moja, f model, Jacked na msi i ja imamo problem sa dugim bootom dok Taraba sa svojom gigom nema taj problem na am5, koliko sam čuo giga je taj problem na svojim pločama riješila vrlo rano tako da niti na jednoj njihovoj ploči ne mora trenirati memu kod svakog boota, Za asrock ne znam.

Ako treba mogu snimiti da ne ispadne da kenjam, moja ploča ima i 7 segmentni led display pa možeš točno vidjeti što radi tijekom boota.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 9:13 (notloB).
2 godine
Matan223 kaže...

Ako 2 puta kupiš hardver istog brenda i susretneš se s problemima, trebao bi se zapitati jesi li zaista stručnjak za hardver. Prije bih rekao da takvi ljudi nemaju nikakvih problema s hardverom, već da se ovdje radi samo o trolanju, a s obzirom da znamo svi o kome se radi i njegovu povijest na forumu onda je sve jasno, takve komentare filtrirat/ignorirati. Svi brendovi imaju problema,  nekad će se potrefiti da ih Intel ima više, nekad AMD, ono što je bitno je da svi rade punom parom na popravljanju istih. Kad bi situacija bila tako jednostavna, i kad bi jedan brend bio apsolutno superiorniji kako ih neki pokušavaju prezentirati, onda nebi imali oba igrača na tržištu jer bi se ovaj drugi morao zatvorit zbog loše prodaje i profita.

2 godine
Trilogija kaže...

već da se ovdje radi samo o trolanju, a s obzirom da znamo svi o kome se radi i njegovu povijest na forumu onda je sve jasno, takve komentare filtrirat/ignorirati

Stvar je u tome što mu vjerujem da ne laže jer i sam imam "dugi boot" + još jedan juzer za koga znam na forumu.

13 godina
notloB kaže...

Ja imam Asrock i samo ti je trening pri prvom postavljanju XMP-a ili EXPO-a. I onda svako sljedeće nema treninga niti dugog boota, 15ak sec traje sve skupa.

S tim da su sa zadnjim biosom i taj trening skratili onako od oka barem za pola.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 10:12 (mislioc).
2 godine
mislioc kaže...
notloB kaže...

Ja imam Asrock i samo ti je trening pri prvom postavljanju XMP-a ili EXPO-a. I onda svako sljedeće nema treninga niti dugog boota, 15ak sec traje sve skupa.

Super, znači i asrock je riješio problem, drago mi je to čuti, nadam se da će i asus i msi riješiti probleme... Što se mene tiče radi mi PC 24x7 tako da mi dugi boot ne predstavlja neki problem a i inače neću se rastopiti za pola minute dužeg boota.

2 godine
notloB kaže...
Trilogija kaže...

već da se ovdje radi samo o trolanju, a s obzirom da znamo svi o kome se radi i njegovu povijest na forumu onda je sve jasno, takve komentare filtrirat/ignorirati

Stvar je u tome što mu vjerujem da ne laže jer i sam imam "dugi boot" + još jedan juzer za koga znam na forumu.

To je onda stvar matične ploče jer koliko vidim, nemaju svi brendovi tih "problema", no ako si hardverski guru, majstor, znalac itd, i uz to kritiziraš određeni brend svakom prilikom, i unatoč tome kupiš proizvod istog tog brenda 2 puta, moraš onda preispitati svoju stručnost.

2 godine
mislioc kaže...
notloB kaže...

S tim da su sa zadnjim biosom i taj trening skratili onako od oka barem za pola.

Jesi li namiještao timinge na memi ručno ili si samo postavio xmp/expo?

Ja sam ručno podešavao gotovo sve timinge, moguće zbog toga mora trenirati memu svaki puta...

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 10:56 (notloB).
13 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

notloB  isto mi je ako postavim ručno ili upalim xmp nema treninga baš sam sad isprobao. 

To su kao za hynix neki lagani tajminzi koji bi trebali radit na dosta ramova ovako to izgleda u Aidi64.

Evo tu vam je link za timinge ako se nekom da zezat s time https://www.patreon.com/posts/low-effort-rank-77403831

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 11:57 (mislioc).

0 0 hvala 1
2 godine
mislioc kaže...

notloB  isto mi je ako postavim ručno ili upalim xmp nema treninga baš sam sad isprobao. 

To su kao za hynix neki lagani tajminzi koji bi trebali radit na dosta ramova ovako to izgleda u Aidi64.

Evo tu vam je link za timinge ako se nekom da zezat s time https://www.patreon.com/posts/low-effort-rank-77403831

Nevjerojatno, prvi put se odlučim za asusovu ploču i upravo sada zaseru, prvo drama oko samozapaljenja cpua a sada ne znaju podesiti ram da se ne boota duplo duže od drugih, sramota.

Btw, ja sam namjestio by buildzoid, moja namiještanja imašovdje na postanim slikama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 12:16 (notloB).
14 mjeseci
protjeran
notloB kaže...

Super, znači i asrock je riješio problem, drago mi je to čuti, nadam se da će i asus i msi riješiti probleme... Što se mene tiče radi mi PC 24x7 tako da mi dugi boot ne predstavlja neki problem a i inače neću se rastopiti za pola minute dužeg boota.

Dupli

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 12:09 (Jacked).
14 mjeseci
protjeran
notloB kaže...

Nije nista rijesio, brzi boot je jedino na najjeftinijim modelima, imas testove vec sto je skuplji model boot je sporiji kako sam pricao jer ploca ima jaci bios sa vise funkcija. Obrati pozornost na ovu prvu najjeftiniju pa pogledaj Asrock B650 pro rs sa time da prva ima 6000Mhz ram a ova 5600MHz.

2 godine
Jacked kaže...
notloB kaže...

Nije nista rijesio, brzi boot je jedino na najjeftinijim modelima, imas testove vec sto je skuplji model boot je sporiji kako sam pricao jer ploca ima jaci bios sa vise funkcija. Obrati pozornost na ovu prvu najjeftiniju pa pogledaj Asrock B650 pro rs sa time da prva ima 6000Mhz ram a ova 5600MHz.

Svašta... jel' tako i na x670/e modelima? Kako je kod intela?

14 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Kolko sam istrazivao to sve to ti je trade off, skuplja ploca sporiji boot ali bolji overklok i oprema, jeftinija ploca brzi boot ali slabiji overklok i oprema.

X chipset je i na AM4 imao dulji boot od B550 znam jer mi je krepala jedna Giga X570 pa sam iso na Asus B550 gdje sve ide duplo brze. Samo kaj je i dalje bilo brze od ovog na AM5. 

Nije ni Alder Lake brz kao LGA 1152 ali je dosta brzi od AM5 ako gledamo neke solidne mid range ploce u usporedbi.

Moj PC  
1 0 hvala 1
3 godine
Jacked kaže...
notloB kaže...

đizs 16s najbrza mislim da mi je rekord boot time 6s, naravno Intel konfa pa vama na AMD zivot prolazi samo cekajuci

2 godine
Jacked kaže...

Kolko sam istrazivao to sve to ti je trade off, skuplja ploca sporiji boot ali bolji overklok i oprema, jeftinija ploca brzi boot ali slabiji overklok i oprema.

X chipset je i na AM4 imao dulji boot od B550 znam jer mi je krepala jedna Giga X570 pa sam iso na Asus B550 gdje sve ide duplo brze. Samo kaj je i dalje bilo brze od ovog na AM5. 

Nije ni Alder Lake brz kao LGA 1152 ali je dosta brzi od AM5 ako gledamo neke solidne mid range ploce u usporedbi.

U biti ima smisla, treba sve te dodatne uređaje i kontrolere inicijalizirati kod boota, ali mene živcira trening meme na svakom bootu, mislim da to oduzima najviše vremena, ne prolazi mi "memory context restore" gdje bi trebao upotrijebiti zapamćena podešavanja meme sa prošlog boota a ne konstantno kod svakog novog boota trenirati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 12:41 (notloB).
3 godine
notloB kaže...
Jacked kaže...
notloB kaže...

Svašta... jel' tako i na x670/e modelima? Kako je kod intela?

Uvijek bolje
https://www.tomshardware.com/news/amd-vs-intel-which-pc-boots-faster

14 mjeseci
protjeran
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

I na kraju dolazimo do toga da si kupil turbo opremljenu plocu sa 2 moguca skupa gen 5 ssd-a a glavna stvar bootanje ti ostaje zakinuto. Al to je tak, sa amd uvijek moras dobit djecje bolesti u paketu.

Za RAM ti Asus jos nije izbacil bios za vece frekvencije a cini mi se da ni nebude jer su jako zahladili ionako slabe odnose sa AMD.

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Jacked kaže...

I na kraju dolazimo do toga da si kupil turbo opremljenu plocu sa 2 moguca skupa gen 5 ssd-a a glavna stvar bootanje ti ostaje zakinuto. Al to je tak, sa amd uvijek moras dobit djecje bolesti u paketu.

Za RAM ti Asus jos nije izbacil bios za vece frekvencije a cini mi se da ni nebude jer su jako zahladili ionako slabe odnose sa AMD.

Živcira me ali mi nije bitno, PC radi gotovo 24/7 a i nije mi bitno tih pola minute, svejedno živcira jer ne može... Dodali su podršku za 7800 i 8000mhz, za sada je 4 modela brze meme na qvl!

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 12:51 (notloB).
11 godina
notloB kaže...
Jacked kaže...

Živcira me ali mi nije bitno, PC radi gotovo 24/7 a i nije mi bitno tih pola minute, svejedno živcira jer ne može... Dobili su podršku za 7800 i 8000mhz, za sada je 4 modela brze meme na qvl!

Sta te ima zivcirat... S obzirom da ti PC radi 24/7 to znaci da ces manje love mjesecno potrosit za razliku da imas Intela.

Edit: aleluja

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 13:06 (hahhaajaads).
2 godine
notloB kaže...

Živcira me ali mi nije bitno, PC radi gotovo 24/7 a i nije mi bitno tih pola minute, svejedno živcira jer ne može... Dodali su podršku za 7800 i 8000mhz, za sada je 4 modela brze meme na qvl!

Seedanje?  Ili ako nije tajna čime ga održavaš na radnoj temperaturi tj razlog zašto ga toliko držiš na životu?

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 13:06 (Trilogija).
2 godine
Trilogija kaže...
notloB kaže...

Seedanje?  Ili ako nije tajna čime ga održavaš na radnoj temperaturi tj razlog zašto ga toliko držiš na životu?

Ne, po danu svako malo sjednem za njega, također radim od kuće, a po noći upalim neki film, playlistu na yubito i vrtim čitavu noć. Ovisnik sam o PCu.

2 godine
notloB kaže...

Ne, po danu svako malo sjednem za njega, također radim od kuće, a po noći upalim neki film, playlistu na yubito i vrtim čitavu noć. Ovisnik sam o PCu.

S obzirom da je ovo IT forum oprošteno ti je, ne osuđujemo tu vrstu ovisnosti .

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 13:22 (Trilogija).
3 godine
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Kaj ode Jacked , bezveze nikoga nije vrijedao, bas ste šupci tko ga je isao prijavljivati za bilo kaj

Moj PC  
5 0 hvala 0
2 godine
Boris grozni kaže...

Kaj ode Jacked , bezveze nikoga nije vrijedao, bas ste šupci tko ga je isao prijavljivati za bilo kaj

Šteta, bio je pun korisnih informacija, bez zezanja. Btw. nisam ga ja prijavio (obično saspem u lice razloge prijave onome koga prijavim).

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 13:32 (notloB).
2 godine
protjeran
notloB kaže...
Boris grozni kaže...

Šteta, bio je pun korisnih informacija, bez zezanja. Btw. nisam ga ja prijavio.

Vidjelo se da je fanboj ali i HW entuzijast. Meni je bio simpatičan. Vratit će se brzo 

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 13:32 (Qui-Gon-Jinn).
15 godina
Prijavljuje ga meka mamina maza. Meni je puno pomogao, cijelo vrijeme se dvoumim postati konzolaš ili ostati amd sirotinja ...i uz njegovu pomoć postajem konzolaš za tri do četiri godine. Shvatio sam prije smrti neke stvari, nikad nije kasno
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Koji je ovo pederluk. OK, pomalo je bio naporan sa stavom ja pa ja, ali i dosta koristan i dok je sudjelovao u HW podforumima sve je skupa nekako živnulo.

Ubit ćete forum do kraja sa ovakvim pristupom.

Šta je bolje da nitko ništa ne piše ili da se ipak vodi nekakva rasprava po hardware-skim temama?

Tigar Krezumica
Moj PC  
6 0 hvala 0
14 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Čim netko kaže protiv AMD-a odleti sa foruma.

Čovjek je bio ok kužio je materiju i onda ga netko prijavljuje katastrofa.

rambox -a nećete maknut koji je 10x iritantniji od Jacked -a i ne zna Č i Ć nepismen do bola. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 16:08 (hummer0).
Moj PC  
1 2 hvala 0
16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Jeli Đenka opet na godišnjem?? 

Izgleda da ga deda spalio do kraja :)))) Taj je lupao stalno jedno te isto koliko sam ja vidio, ako je pomogao kome jako lijepo, doci ce taj opet vjerujem, nema takvih puno ako bi usperiđivali sa svijetom filma Čak Noris i SS aka Stevo Segal kategorija

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.10.2023 16:09 (Wiz3m4n).
Moj PC  
1 3 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice