AMD Phenom II X4 965 i temperature
- poruka: 134
- |
- čitano: 33.975
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Prvo cu probat sa novom pastom. Kako se to nanosi? Odnosno kako ide cijela procedura od skidanja paste do stavljanja nove?
Procedura je jednostavna... Skini hladnjak i dobro ga obriši od ostataka stare paste. Isto tako procesor očisti (na njemu nipošto ne smije biti ostataka stare paste), nanesi novi sloj paste, vrati hladnjak i to je to.
Evo ti slika gdje vidiš koliko je dovoljno paste na procesoru.
EDIT: Mitsuoka me prestigao ali sam našao lijep link sa slikama... Pa EVO!
Evo sa pceksperta na hrvatskom i sa slikama:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=63469&highlight
Za one koji žele više:
Mene sad zanima dali to moze bit mozda problem do maticne, sta ako kad zamijenim proc, opet bude isto. Koja bi onda bila druga stvar zasto se zagrijava?
Nego ti meni reci jesi ti cooler od procesora popipao uopće? Možda senzori seru kvake
Uključi smart fan/q-fan ili šta već imaš u biosu da ti se vent na cpu cooleru sporije vrti.
Da ti odgovorim na pitanje, ja imam vodeno hlađenje i high end hladnjak ali znam po drugima kolike bi trebale biti temperature, meni je proc na 4.0ghz hladniji od tvojeg na defaultu... Čisto da eliminiramo i moguće probleme sa biosom, imaš li zadnji bios koji podržava C3 i možeš li pogledati koje napone bios automatski stavlja?
Daj nam ovakav screenshot da vidimo kakva je situacija, pokreni i hwmonitor uz amd overdrive da vidimo temperature i tvoje trenutne postavke...
Koliko buke oko ovoga....
Temperature su ti relativno uredu!
To je jak procesor i relativno "jako" se grije....
Temperatura u laodu ti je kao i svakom drugom ko ima taj procesor sa stock coolerom (koji nije neka sreca)....
Ako te bas tako jako brine kupi cooler i dobru pastu, i rjesit ces 10-ak celzijevaca!
Neznam =) nemam trenutno niti jedan software koji mjeri temperature gore....a neda mi se sada stavljati,
Load mi je oko 55, a idle je oko 35-40 kolko se sjecam, ali meni hladjenje od kucista dosta dopinosi,a i
samo kuciste je dosta prostrano, i odrzavam ga cistim redovito - sve to igra ulogu!
Jos jedna stvar, malo sam se igrao sa AMD-ovim procesorima, iz nekog razloga pasta koju dobijes na AMD stock
cooleru je prelosa (ni cooler nije bajka), mada ju ni sam jos nisam promjenio (ljenost), neznam dali je do paste
ili pak do pakiranja (sa onim plasticnim kvazi-pokrovom na cooleru), ali kao da je poluisusena i jako je losa!
Do ljeta ce ti drzati ovako bez greske, ali kad vani zatopli ozbiljnije, ako nemas klimu, barem pastu promjeni!
ja imama phenom II x4 920 am2+ i temperature se kreću od dana kada sam ga kupio kao i njemu 37-42 mirovanje, do 62 rad, mislim da su to za PII normalne temperature i da ćeš si s drljanjem po procesoru samo napravti problem...
p.s. uključi u windows power saver ako nisi
ja imama phenom II x4 920 am2+ i temperature se kreću od dana kada sam ga kupio kao i njemu 37-42 mirovanje, do 62 rad, mislim da su to za PII normalne temperature i da ćeš si s drljanjem po procesoru samo napravti problem...
p.s. uključi u windows power saver ako nisi
Da, to čak i ja uključim, samo još treba C&Q u biosu postavit na auto ili enabled pa spušta frekvu na 800MHz i napon na 1.00V, a u loadu se digne na 3,4Ghz (kod mene).
No imam problema sa tim C&Q recimo ako igra dosta neopterećuje procesor pa se on stalno diže spušta sa 800MHz na 1.6GHz i na 3,4GHz i stalno mijenja frekvenciju pa igra svaku sekundu trzne. Napravio sam si shortcut od power optionsa pa prije ulaska u igru stavim high performance (na xp-u home/office desk) profil koji automatski gasi C&Q i vraća ga na konstantnih 3,4GHz.
Da, to čak i ja uključim, samo još treba C&Q u biosu postavit na auto ili enabled pa spušta frekvu na 800MHz i napon na 1.00V, a u loadu se digne na 3,4Ghz (kod mene).
No imam problema sa tim C&Q recimo ako igra dosta neopterećuje procesor pa se on stalno diže spušta sa 800MHz na 1.6GHz i na 3,4GHz i stalno mijenja frekvenciju pa igra svaku sekundu trzne. Napravio sam si shortcut od power optionsa pa prije ulaska u igru stavim high performance (na xp-u home/office desk) profil koji automatski gasi C&Q i vraća ga na konstantnih 3,4GHz.
zanimljivo, nisam primjetio trzanje (kod mene je raspon 800-1600-2800) možda je to nuspojava otključavanja procesora???
Ako se ne varam, ovo je stock AMD-ov hladnjak još uvijek. I ako pogledate ovu tablicu (ili onu baš na njegovoj recenziji ali u ovoj ima više novijih hladnjaka) i nađete ga, primjetit ćete da to uopće nije loše rješenje. Dapače, vrlo dobro hladi ali je i vrlo glasan (ja ga nisam koristio tako da ne znam, ali koliko vidim).
Tako da problem autora teme sigurno nije u hladnjaku (osim ako je defektan).
edit: tek da spomenem, meni su na sa TRUE-om na 4.0 GHz sa 1.5 V temp u full loadu sa occt-om ili Primeom na 54-56 stupnjeva (bez kućišta). A na 3.8 i default naponom mi je oko 40-45 stupnjeva, nisam siguran. Ne znam pomaže li ti išta...
Meni taj C&Q nije tako bajan. Ako mi je ukljucen dobivam cesto BSOD
procitao sam u BIOSu da taj C&Q moze uzrokovati probleme sa nekim komponentama - u mom slucaju sa RAM memorijem jer svaki BSOD mi pokazuje error za memoriju.
eeeeeeeeeee ima u biosu funkcija koju treba ukljuciti to je CPU Configuration i tamo cool n quiet postaviti kao enable i sa cd driver-a od maticne snimiti programe koji su za podrsku procesoru
zanimljivo, nisam primjetio trzanje (kod mene je raspon 800-1600-2800) možda je to nuspojava otključavanja procesora???
Nije otključan. Ionako čas posla..
procitao sam u BIOSu da taj C&Q moze uzrokovati probleme sa nekim komponentama - u mom slucaju sa RAM memorijem jer svaki BSOD mi pokazuje error za memoriju.
Meni prije ovog P1.80 biosa uopće nije radio. Pazi ti šta je meni bilo:
Loadam bios postavke na default, upalim comp,dođe u windowse radi 20-30sec i freeza se i tako stalno. Malo podesim postavke, i radi ,ali kada se prčka po naprednim postavkama procesora (frekva,napon,množitelj) opcija za C&Q nestane jer kao neradi dok je procesor tweakan. U biosu P1.80 su to popravili,a i comp mi napokon radi bez freeza na default postavkama. Stvarno nemam pojma čemu je to uzrok prčkao sam satima(integruša->napon,frekva onda memorija napon i frekva te nešto oko usb-a,boot-a, pci/pci-e/onboard), ,ali nikako ga nisam mogao dobit na defaultu stabilnog do ovog biosa. Sumnjam da je integrirka bila kriva.
eeeeeeeeeee ima u biosu funkcija koju treba ukljuciti to je CPU Configuration i tamo cool n quiet postaviti kao enable i sa cd driver-a od maticne snimiti programe koji su za podrsku procesoru
Ako imaš vistu ili sedmicu one dolaze sa predinstaliranim C&Q driverima za procesor (negdje piše amd cpu driver, to nije driver za cpu(u smislu da diže performanse i te đinđe) već samo cool&quiet)
Na XP-u treba instalirat C&Q drivere, netreba sa cd-a od matične,može se skinut sa interneta.
Meni prije ovog P1.80 biosa uopće nije radio. Pazi ti šta je meni bilo:
Loadam bios postavke na default, upalim comp,dođe u windowse radi 20-30sec i freeza se i tako stalno. Malo podesim postavke, i radi ,ali kada se prčka po naprednim postavkama procesora (frekva,napon,množitelj) opcija za C&Q nestane jer kao neradi dok je procesor tweakan. U biosu P1.80 su to popravili,a i comp mi napokon radi bez freeza na default postavkama. Stvarno nemam pojma čemu je to uzrok prčkao sam satima(integruša->napon,frekva onda memorija napon i frekva te nešto oko usb-a,boot-a, pci/pci-e/onboard), ,ali nikako ga nisam mogao dobit na defaultu stabilnog do ovog biosa. Sumnjam da je integrirka bila kriva.
Ovo podebljano se i meni dogadjalo u rijetkim trenucima kad nisam dobivao BSOD.
Nije do integrirane jer je meni od pocetka automatski iskljucena zbog diskretne graficke.
Na mojoj ploci sam 3x mijenjao bios: 1.10 - 1.20, 1.20 - 1.60 i 1.60 - 1.70 (to je trenutno i zadnja verzija) i dalje imam taj problem pa si je lijepo AA-d00d to iskljucio i nema vise zajebancije.
Ja na svom 955 imam dosta visoke temperature.
Oko 58 °C u loadu, oko 45-55 °C u Idle-u.
Imam jako slab protok zraka jer imam stock cooler i nemam nikakve ventove od kucista osim onog od napajanja...
To je vjerojatno razlog visokih temperatura kod tebe.
Paste pomazu ali da ces vidjet nek preveliku razliku - sumnjam.
Nemoras se nicega bojati jer AMDovi procesori mogu izdrzati te temperature.
Ako si overclocker investiraj u hladenje.
kaj ako prijede tu temperaturu? Do koliko ustvari moze ic?
65°C je gornja granica, tebe hebe i to što ti Asrockica pumpa napon, sa 1.375V ti overvolta na 1.415V ako dobro vidim malu sliku, makni napon sa Auto na 1.35V i bit će ti napon oko 1.38V i past će ti malo temperatura... Vidi temperature sa big typhoon-om u idleu
65°C je gornja granica, tebe hebe i to što ti Asrockica pumpa napon, sa 1.375V ti overvolta na 1.415V ako dobro vidim malu sliku, makni napon sa Auto na 1.35V i bit će ti napon oko 1.38V i past će ti malo temperatura... Vidi temperature sa big typhoon-om u idleu
Njemu treba samo bolji hladnjak od onog stock obicnog nesretnika koji ide uz taj 965, jer on nije za takav proc hladit uopce osim za silu to je isto ko da bi isel jahat konjske utrke na magarcu.
Vecina AMD-a moze i do 70° (Al sigurno ne predugo)
Dobro je kad je oko 60, po mogucnosti manje od 60.
Provjeri voltaze, kako je netko vec rekao.
Moguce je da ti maticna dize voltaze.
Al mislim da ti se nista nece desiti na 62°.
Vecina AMD-a moze i do 70° (Al sigurno ne predugo)
Dobro je kad je oko 60, po mogucnosti manje od 60.
Provjeri voltaze, kako je netko vec rekao.
Moguce je da ti maticna dize voltaze.
Al mislim da ti se nista nece desiti na 62°.
Zakaj trpit takve temperature na procu kad se to jednostavno tak ne radi, proc od 1300 kn i obican hladnjak idu zajedno ko krava i balet takvi procesori zasluzuju bolji hladnjak bez dileme.
Imam 965BE C3 125W, oko mjesec dana. Prva instalacija je bila sa stock coolerom. Temperature su bile ok ali je bio mrvicu prebučan za moj ukus, pa sam iz ormara izvadio stari AC Freezer 64pro i isprobao s njim. Bio sam skeptik jer sam ga zadnji put imao na Athlonu 3800+ i nisam bio nešto impresioniran, a pogotovo mi je sad bio upitan jer mu je dodirna površina tijela manja od površine proca- ne puno, cca 2 mm sa svake strane. No njegova je brzina 2000rpm - tih je i to mi je važnije od eventualnih par stupnjeva više pa sam ga odlučio isprobat.
Da ne duljim više, Freezer64pro je ostao na procu i temperature su sljedeće: idle je na 32-33°, uz bilo kakvu aktivnost je 36° (kao trenutno), na full loadu sa primeom ili seti@home nikad nije prešao 53°. U bilo kakvom gejmanju od par sati ne prelazi 49° (zauzeće proca u bilo kojoj igri je 25-40%- vidim na G15 displayu, prime i seti ga drže na 100%). Ventilator vrti 1500 (trenutno) do 2000 rpm na fulll loadu.
Stock cooler sam prekrižio u trenutku kad sam vidio da ovaj drži proc 3-4° niže. Dakle za njega od svega gore navedenog dodaj 4° i 1500-2000 rpm i sukladno tome decibele
Sve mjereno CPUID hardware monitorom. Sobna temperatura 21-22° i zatvoreno kućište sa 2 venta (1 in, 1 out).
Nadam se da sam pomogao.
Smanjio sam napon na 1.35 v, i kad gledam na hardware monitor i voltaza je na 1.38 - 1.39 v. Da ga smanjim jos malo? I na koliko?