Zamjena procesora prijenosnicima

poruka: 15
|
čitano: 4.567
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam dva laptopa HP Copmaq nc6000 i  HP Compaq nx6110. Na prvom se nalazi procesor Intel Pentium M 725 (1.6 GHz ), socket 479 mPGA, a na drugom je Intel Celeron M  360J (1.6 GHz) , socket 479 mPGA.  Zelio bi im zamjeniti procesore, jer mi  je kod ovog sa Pentiumovim procesorom pokvarena matrična ploča.  Da li mogu zamjeniti ovo dva procesora i imal koji trik prilikom mijenjanja procesora na laptopu?

0 0 hvala 0
17 godina

trebas ih skroz rastaviti, ali to nekada nije u potpunosti moguće, jer su dobro oklopljeni!

svakako, jako puno zivaca!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa ako imaju isti "soket" trebali bi biti kompatabilni (ima slučajeva da matična ploča to ne podržava tako da to još malo guglaš)...

Ako je zamjena moguća moj savjeti su:

Obavezno kupi termalnu pastu jer češ morati skinuti staru kada skineš hladnjak (skini staru pastu sa CPU-a i hladnjaka ispropilnim alkoholom), stavi malu količinu i nemoj da ti CPU zapliva.

Nabavi si malih posudica (ili nešto tog tipa) u koje češ stavljati silne vijke (kojih će biti dosta vjerojatno), isto tako stavi si natpise na posudice (od kuda su vijci skinuti) jer ćeš se PUNO lakše snalaziti pri sastavljanju (možeš i slikati sve prije rastavljanja, ne može ti škodit).

Pazi na odspajanje i spajanje žica.

Ništa ne radi na silu, samo polako.

Skini si tehnički priručnik tvog modela i prati upute za rastavljanje.

Sretno.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vjerojatno biš mogao jer su isti socket

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Zamjena procesora prijenosnicima
Oly_E3 kaže...

Ne mora značit, nekad se dogodi da prve "revizije/verzije" matičnih ploča ne podržavaju promjenu procesora (osim istih, naravno)...

Neka odgugla za svaki slučaj...

Možda ti bude potreban i update BIOS-a...
17 godina
neaktivan

Prvo provijeri da li matična ti podržava taj procesor (makar bi trebala). A onda sretno s skidanjem procesora - kao što su neki naveli jer su kod nekih modela jako teški za izvaditi.

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
exxe kaže...
Oly_E3 kaže...

Ne mora značit, nekad se dogodi da prve "revizije/verzije" matičnih ploča ne podržavaju promjenu procesora (osim istih, naravno)...

Neka odgugla za svaki slučaj...

Možda ti bude potreban i update BIOS-a...
 Piše vjerojatno, ali ipak je to laptop, a ne desktop pa je malo komplicirano i možda neizvedivo ako procesori imaju različiti FSB
Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W
16 godina
neaktivan

Hvala vam mnogo na savjetima, pokušat ću to odraditi dok skupim još podataka.

15 godina
protjeran

da ne otvram novu temu...

riknuo mi je CPU na HP 6715b. zna li netko gdje nabaviti bilo kakav CPU koji se može ugraditi u taj prijenosnik? novo, rabljeno, na crno na bijelo...što jeftinije...

kontaktirao sam neke poznatije trgovine i oni ili nemaju, ili im se ne da nabavljati i šalju me preko ovlaštenog servisa, oni kažu 4k kn, što mi ne pada na pamet :)

0 0 hvala 0
16 godina

-ako je fizički identičan socket, potreban je i odgovarajući chipset jer se procesori vremenom mijenjaju (jezgre, voltaže, FSB..), možda samo update BIOSa, a možda čak ni to nije potrebno.

Zamjena je kao i na svim računalima, osim fizičke nespretnosti.

Moraš imati odgovarajući (kvalitetan) alat, torx, philips i ostale ključeve i nikako ne stavljaj šarafe na jednu hrpu, jer nisu isti, nego ih po redu slaži na stolu da ih kao po shemi možeš vratiti nazad.

Da bi otvorio kompletan notebook, ovisno o modelu, moraš pronači i poneki skriveni šaraf, kvačicu ili samo jače povuči... ako nešto pukne znači da je bilo prejako... pazi.

-ili nađi nekog tko je to radio (kao serviser).

btw, dobro je sve usput počistiti, naravno i staru pastu sasvim ukloniti, ali nije potreban alkohol ili neki spec. postupak, najobičnije čišćenje i kod sklapanja staviti 'kap' paste. Svi notebookovi imaju dovoljno velik pasivni (bakreni) hladnjak i mehanizam na zatezanje (šaraf) tako da nebi trebalo biti problema.

btw. pasta ne hladi, ona samo služi boljem prianjanju (kontaktu) na površinu procesora, što kod ovakvog mehanizma s tri šrafa nije obavezno (ali ipak stavi pastu i ravnomjerno zategni).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
ihush kaže...

-ako je fizički identičan socket, potreban je i odgovarajući chipset jer se procesori vremenom mijenjaju (jezgre, voltaže, FSB..), možda samo update BIOSa, a možda čak ni to nije potrebno.

Zamjena je kao i na svim računalima, osim fizičke nespretnosti.

Moraš imati odgovarajući (kvalitetan) alat, torx, philips i ostale ključeve i nikako ne stavljaj šarafe na jednu hrpu, jer nisu isti, nego ih po redu slaži na stolu da ih kao po shemi možeš vratiti nazad.

Da bi otvorio kompletan notebook, ovisno o modelu, moraš pronači i poneki skriveni šaraf, kvačicu ili samo jače povuči... ako nešto pukne znači da je bilo prejako... pazi.

-ili nađi nekog tko je to radio (kao serviser).

btw, dobro je sve usput počistiti, naravno i staru pastu sasvim ukloniti, ali nije potreban alkohol ili neki spec. postupak, najobičnije čišćenje i kod sklapanja staviti 'kap' paste. Svi notebookovi imaju dovoljno velik pasivni (bakreni) hladnjak i mehanizam na zatezanje (šaraf) tako da nebi trebalo biti problema.

btw. pasta ne hladi, ona samo služi boljem prianjanju (kontaktu) na površinu procesora, što kod ovakvog mehanizma s tri šrafa nije obavezno (ali ipak stavi pastu i ravnomjerno zategni).

sve točno rečeno i hvala na tome...ali to nije moj problem, jer znam što mi je činiti, problem je nabavka procesora :)

16 godina

-sad tek vidim da je izvorno pitanje prastaro.. (odgovor je na gornje pitanje)

-za cijenu CPUa od 4k kn, je khmmm (kretenizam?) jer čitav notebok je od 3k kn... naravno, poznate su mi cijene takvih servisa van garancije. Obično je cijena bilo kakvog popravka takva da se može kupit novi.

Nema rješenja osim oglasnika, poneki neispravan notebook se prodaje u rasponu od 500-1.500 kn upravo zato.

Provjeri koje procesore službeno podržava ploča i pokušaj u Msanu vidjeti cijenu CPUa.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
ihush kaže...

-sad tek vidim da je izvorno pitanje prastaro.. (odgovor je na gornje pitanje)

-za cijenu CPUa od 4k kn, je khmmm (kretenizam?) jer čitav notebok je od 3k kn... naravno, poznate su mi cijene takvih servisa van garancije. Obično je cijena bilo kakvog popravka takva da se može kupit novi.

Nema rješenja osim oglasnika, poneki neispravan notebook se prodaje u rasponu od 500-1.500 kn upravo zato.

Provjeri koje procesore službeno podržava ploča i pokušaj u Msanu vidjeti cijenu CPUa.

msan kaže da samo s partnerima na veliko rade...

16 godina

-da, veleprodaja, ali svakog lokalnog trgovca možeš zatražiti da uzme... (može i direktno, na firmu).

btw msan ima i King, a spominjem msan samo kao glavnog distributera, ako kod njih nema onda vjerojatno nema nigdje. Zato sam napisao 'provjeri-vidi cijenu' umjesto 'kupi' .. Namigiva

15 godina
protjeran

ne žele niti razgovarati...kažu da se obratim distributerima

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice