Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.698
|
čitano: 14.676.391
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Bok,

trazim laptop za svoje potrebe i trebam prijedlog.

Iznos do kojeg bi isel je hm...pa do max 7 k (naravno sto manje to bolje !).

Uvjeti su 17", FHD, i7 ili even. i5 (bolje vise jer je na dugi rok), baterija totalno nebitna (lap. bude samo povremeno prenosivi, ne prenosni), kvaliteta izrade da je sto bolja...

Ugl. treba mi za lagani gaming (w3, d2..) stoga grafa nije sad u 1. planu, multimedija (spajal budem preko HDMI na LCD kad gledam filmove), ali budem puno surfal, radil prezentacije, word/exel za posel i sl. 

Na ovo sam naletil: http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=1_103_109&products_id=11658 

Bi to bilo best za moje potrebe? (kupnje bude sad kroz mjesec, dva..mogu se strpiti ako dolazi nesto novo ili ako se ocekuju popusti).

..e da, bitno mi je da mogu ugraditi naknadno ssd (bar 60 GB), uzasno me jebe kad je komp spor, sporo ucitava ili dize sustav....

hvala,

nadam se kvalitetnom odg.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 13:31 (klokan_jack).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Onda dođeš i pitaš za mjesec, dva kada budeš kupovao jer da ti netko kaže dobro je ako tada može biti i nešto bolje za te novce. :)

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Ajde zanemari tu recenicu da kupnja bude za mjesec dana.

Recimo idem danas/sutra u kupnju.

12 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa,

molio bih vas ako može mala pomoć oko izbora laptopa. Dvoumim se između slijedeća dva modela:

http://www.protis.hr/products/details/prijenosno-racunalo-asus-k750lnt4146/88818

ili

http://www.protis.hr/products/details/prijenosno-racunalo-hp-probook-470-g6w63ea/89076

Namjena je raznolika, ali najviše surfanje, office, nešto multimedije te od igranja jedino football manager.

Još me zanima da li je vidljiva velika razlika u rezoluciji?

Unaprijed se zahvaljujem!

0 0 hvala 0
11 godina

@Bazen21

ovaj Asus je bolji odabir, neznam na kolko rata ide,

a puno bolji odabir i nesto sto ti preporucujem da se protegnes je novi model Asusa kojeg sam sada prvi put uocio: Asus X550jk U odnosu na proslog best buy n550jk koji je jedno vrijeme bio za 6000kn, x550jk nema tako dobar IPS, a niti FHD ekran, ali ima jaki i7 procesor koji bi dobro dosao za tvoju namjenu i koji je 2x jaci od stedljivog i7, tj. onog u proslo navedenom Asusu i Dellu. Znaci razlika izmedju U i M i7 je nebo i zemlja. Takodjer, 850m je masivno bolja od 840m graficke! Imas tog Asusa inace, skupa sa torbom na ekupi.hr te je kod njih ista cijena za cash i rate (95% sam siguran, nikako da mi to netko potvrdi), samo neznam na kolko rata mozes beskamatno sa americanom.

@Lu Zwei

Boja mu strasno nabija cijenu, stoga nije isplativ model.

U tom rangu imas po svemu bolji HP jace serije: HP Probook 450
Ako te zanimaju igre onda: Acer/Asus - lista (moj odabir bi bio Acer izmedju ta 2 radi malo jaceg procesora i vjerojatno boljeg ekrana, naravno samo ako su igre u pitanju, inace probook 450)

@hudini

Da, jako dobro si gledao, nadam se da si uzeo nest od toga ako si isao sam kupovati. Moja osobna preporuka bi bio najskuplji Asus, samo u prvom ducanu koji nudi najjeftiniju cijenu, tj. ovak

@Steep

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=probook+i5

Za svaki slucaj se dodatno informiraj o touchpadu.

@matsigeca

840m + i3 rastura m260 + taj amd za igre, osobno bih isao na i3-4030U, a ne i3-4010U, znaci Acer e5-571g ne Asus f550ln, ako gledas nabava.net najnize cijene, tj. Lenovo z50-70 ako gledas za 3600kn jer Lenovo jos nudi FHD rezu

@mrle503

model kojeg si uzeo je generalno super, hvaljen na temi i do sad nisam vidio zalbi, dopalo te sto te dopalo, javi nam kako je proslo

@cic

Trebao bi moci da. Pitanje je moze li proci bilokoja ladica za SSD/HDD koju bi onda stavio na mjesto przilice ili treba nekakva posebna posto je to nesto stariji model. Ja bih to rjesio sve u servisu na tvom mjestu.

@maliHugo

HP je opet bolji, a ima i osjetnih 30% jaci procesor. Btw. isti HP se nadje za 1000kn manje bez windowsa: http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=probook+i3 Oko 4100kn sa windowsima nikako gledati onog sa i3, nego sa i5 - klik Taj ima jos i graficku. Ako se ne bavis nekakvim Autocadom ili jacim programima, tj. cak da se i bavis istima, i3-4000M bi trebao biti skroz oke, da ne pricam za obicnu namjenu.

Jamstvo HP je moguce produljit u roku 11 mjeseci neovisno o ducanu di je kupljen, cijene su ovakve te naravno puno vise ducana nudi produljenje samo nisu svi na listi.

*Ne slazem se sa mrle503 u tvom slucaju jer za 3100kn neces moci kupiti ni priblizno dobar laptop kao Probook 450 u Elipso i Technomarketu. Ti ducani imaju samo neke modele imaju koji su isplativi za kupiti. Npr. ovaj je dosta isplativ - Acer radi odlicnog 17.3" ekrana, samo tebi netreba graficka, a taj i3 bi bio u redu, skroz dobar za osnovnu namjenu.

@RePlaY

Laptop za? Kakvo igranje ukljuceno?? Links je jedini kojeg znam u Splitu, ako ima koji drugi ducan di razmatras kupnju onda ga linkaj.

@dpanijan

Ako bi kupovao vani preporucujem protegnuti se na 500 eura (takvo sto u Hrv kosta blize 4500kn) - Acer - matt 15.6" FHD, 840m, i5-4210U, 508gb sshd

Sto se tice 17.3" ovo je nekakav best buy kojeg sam nasao: Asus (bolje da je X, a ne F serija)

Pretrazivao sam CU i idealo.de

Sestra mi ima E1-570g Acera, kupila bez mog dopustenja heh i ekran je po meni dosta los te je to bolje kod E5 serije (vidio ekran najjeftinijeg modela i po meni je bolji od e1-570g, znaci vjerojatno i od e1-572g). Vanjska izrada je takodjer poboljsana kod E5, ali samo malo.

Nekakav robustan laptop tesko da ces nac u tom rangu. Mainstream laptopi radi novih stedljivih a efikasnih komponenti netrebaju biti izradjeni ko tenkovi, bitno je samo pazit i cuvat..

@mariolon

http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=i3+840m
Acer i Lenovo imaju malo jaci proc, Asus mrvu bolje hladjenje koje i nije tako kljucno kod i3, Asus po notebookchecku ima los ekran, Lenovo ima FHD rezoluciju i radi toga je malo veci best buy

Ovo kaj ti je linkao mrle je najbolje da, ali pitanje je dostupnost te se radi o omrazenom ducanu. Inace 840m je 10-25% bolja od 740m, kako u kojim igrama, a i5-4210U je 20-25% bolji od i3-4030U.

@klokan_jack

Ne valja taj z710. Za 7500kn imas masinu od laptopa: Acer Nitro Vrijedi tih novaca, a ono po cemu je specifican je dizajn, jako dobro hladjenje s obzirom koliko je tanak te ono najbitnije IPS ekran na 17.3" prijenosniku, nesto do sada nevidjeno na nasem trzistu. No, s obzirom na tvoju namjenu to je overkill kao i svaki drugi laptop u tom rangu. Ono sto preporucujem za tebe jeste: Acer e5-771g Nist jace ti netreba za tvoju namjenu. Taj naravno nije high-end kao nitro, ali je za svoj rang solidne izrade, a specifikacije ce bit dobre za tebe. Check 840m Mozes primjetit da to nije najbolje ako bi se igrao na 1080p rezi, znaci za 1080p igranje dote ti je bolji Lenovo z710 i tog moras cekati 20 dana da dodje. Taj je i po izradi nest bolji od Acera. Mana kako za koga kod Lenova je glossy ekran. Acer ima matt.

Sad sam vidio da ces kupovati za mjesec 2.. Znaci okvirno znas kakva je situacija..

@ivek777

Ne isplati se nijedan. Taj noviji probook 470 ne valja pored starog kojeg jos ima, sa jacim i5-4200M i jacom 8750m grafom. Na stranu to, za tebe bi najbolji odabir bio Acer e5-771g radi kvalitetnijeg ekrana FHD rezolucije koji bi te posluzio i za igre, pogotovo tako slabije kao Fmanager. Imas ga i u technomarketu sa 5god jamstva. HP npr. ima samo 1 god jamstva te nemas potrebe za i5.

Odgovarao sam od pocetka prosle 529. stranice teme, ako sam koga preskocio nece bit problem odgovorit.

Ovo inace ne pisem, stisnite Hvala ak sam pomogao..

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 20:50 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan

Znai  neispravna  maticna  nemora  znaciti  da  ce  u  buducnosti  biti  problema  sa  istim.Iskemijo  sam  nesta  da  me  izqde 2800kn .Mogao sam traziti novce nazad no nisam htijeo jer smatram da za te pare nogu kupiti bas nista da mu parira kvalitetom i performansama.Nadam se da nisam pogrijesio.I laptop je radio sasvim normalno jedina stvar je sto se cuo sum neki dok je iakljucen i prikljucen na struju.I mislim da uopce nije bila problem maticna nego neki obicni transformator ili kondemzator ali posto se njim neda zaj....zamjenili su komplet cijelu maticnu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 20:13 (mrle503).

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

stavio  sam  tamo  u  gaming  laptop no  ono  izgleda  nitko  necita  pa  evo  vamo  pitanje. Ljudi jel velika razlika izmedu gt7i0m i gt840m gledam neke uaporedbe fps-ova u igrama i imam dojam da ono sto je igrivo na 840 ide skoro isto i na 740..niti jedna igra nije recimo da 840 tera na medium, a da 740 nemoze..Ubiti sve ide na istu rezoluciju samo 840 daje koji fps vise..

0 0 hvala 0
11 godina

Tom Asusu se u ducanima cijena vrtila oko 3700kn, za tu nizu cijenu je trenutno svugdje nedostupan, od 4200kn navise kak se trenutno nudi vise nije best buy.

Radi Asusovog hladjenja i tih specifikacija je best buy za 3500-4000kn. Za 2800kn si jako dobro prosao. Zamjenu maticne nisi nista platio?

Kako za koje igre vrijedi ta razlika od par fps-eva. Ovdje imas jako dobru vizualnu usporedbu - klik Ukratko, za novije igre se razlika vise osjeti, ali za te iste nove igre niti 740m niti 840m nisu nesto posebno, ipak su to laptop grafe srednjeg ranga. Znaci za fps veci od 30 u novim igrama valja smanjiti postavke da budu srednje, a ne visoke kao u tom linku, naravno na 720p rezoluciji kaj se novih igara tice. Neke starije mogu proci na 1080p bez problema.

Btw. nije tocno oznaceno s kojim procesorima su testirane grafe. 840m obicno, kod nas uvijek, dolazi sa stedljivim i5/i3, a 740m sa nestedljivim i5/i3. Da 840m dodje sa nestedljivim i5 razlika bi definitivno bila veca.

Da skratim pricu 740m + i5-4200U je radi jaceg procesora bolje od i3-4030U vs 840m.

Valja naglasiti foru kod 840m grafe, a to je da je ista bolja od 740m, a trosi 10-15W manje, sto je puno u tom segmentu, i ta efikasnost dolazi do izrazaja vec kod iduce 850m grafe koja je masivno bolja od cijelog tog ranga 740m/840m/750m.

Asus ima super hladjenje pa nije problem kaj imas veceg potrosaca, da se 740m ubaci na mjesto 840m kod vecine drugih mainstream laptopa u tom rangu, prica sa temperaturama bi bila drugacija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 20:32 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan

Garancija 2g nisam platio nista.A sto se igara tice igram nba 2k15 njega vrti na medium/hight postavkama.Fifu cu tek probati mislim da nebi trebalo biti problema i dodat cu jos 4gb rama uskoro.I igrao sam jos metro last light na medium bez problema.Max peyna novog.Bf3 i 4. I sve je na medium islo bes problema max payne na hight postavkama.I laptop drzi temperaturu proceaora na 55c sta je odlicno i bude potpuno hladan jedino sto je toplo je izlaz za zraka kod venta.Sto mi opet nekako govori da je maticna bila uredu.Za moje potrebe gaminga odlican.Nisam perfekcionist i ultra setings mi neznaci nista.poneki trzaj u igri mi nesmeta i slicno..I velike pare uopce nisu potrebne da bi se igre mogle igrati..

2 0 hvala 0
13 godina

@The_Fichek vidim da preporučaš ACER Aspire E5-771G. Misliš li da je to best-buy u toj kategoriji, budući da je 3.700 kn u HGspota? Je li zbilja takva razlika u cijeni između HGspota i npr Technomarketa za identičan laptop? Ili nešto griješim?

Dakle tražim 17'' laptop koji bi bio best buy za igre, do max 4.000 kn. Najbitnije mi je da vrti DotA 2. Da li da odem na spomenutog Aspirea ili imaš neke bolje preporuke. Unaprijed hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 22:13 (bojler1).

0 0 hvala 0
11 godina

Razlika je jer Technomarket nije jedan od ducana koji ima najkonkurentnije cijene, a HGshop u zadnje vrijeme ima dobre ponude laptopa.

Technomarket nebi nikako spomenuo da nema tih 5 god jamstva radi cega mislim da se valja protegnuti 400kn jer je produljenje kod acera i svih ostalih brandove osim toshibe max. moguce na 3g i to onda kosta 300kn za acer.

Za dotu2 ce biti odlican Acer, cak mozes experimentirati sa postavkama na 1080p rezoluciji, naravno fps kako got okrenes nece biti blizu 60, niti 50fps na 1080p. Za 720p rezu prema notebookchecku i drugim stranicama bi fps trebao biti oko 70fps na srednjim postavkama, znaci sve izmaxano na 720p bi to moglo biti zlatnih 60fps, cak i sa tim i3. Vidjet ces kad dodje laptop pa mozes javiti kako si i sta tocno podesio, izmjerit fps ako ce ti se dati :)

17.3" alternativa, jedna jedina je Probok 470 Ne, nema alternative, vidim da je povucen model, onaj jedan jedini sa 8750m grafom. Znaci bolji stariji Probook modeli mjenjaju noviji modeli sa stedljivim, a ne nestedljivim procesorima koji su bili glavna prednost. Probook 450 je za razliku od veceg 470 sacuvao svoje mjesto, ali ti zelis 17.3" ekran. Uglavnom htio sam reci da mislim da nebi puno dobio u doti2 sa kombinacijom jaceg procesora i slabije grafe na 720p rezi, tj. vjerojatno bi opet bili losiji rezultati. Btw. izgleda da je 840m za Dotu2 u stvarnom svijetu bolja i od generalno jace generaciju starije 750m. Mogo bih ja jednom testirat 750m u Doti bas da vidim, al necu zurit s tim, jer jednom kad se instalira.. :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 22:29 (The_Fichek).
12 godina
neaktivan

http://www.njuskalo.hr/dell-prijenosnici/notebook-dell-inspiron-5547-oglas-13387274

ljudi evo nesta odlicno nov 36mj garancije.Da imam pare kupio bi odma

0 0 hvala 0
16 godina

Evo da vas pitam za savjet i mišljenje. Dakle, jedan prijatelj (isti onaj za kojeg sam gledao prijenosnik prije 3-4 godine) me je pitao ponovno što bi mogao uzeti. Dakle, namjena bi bila kako svakodnevni uobičajeni rad na računalu, tako i igre. Cijena do 6 000 kn, dućan mu nije bitan - kreće se na relaciji Šibenik-Split-Zagreb. Od prijenosnika očekuje performanse, pouzdanost i naravno, bilo bi dobro da ima što dužu garanciju. Isto tako bi bilo dobro da ima Windowse, ali oni se mogu i naknadno kupiti.

I on je našao jedan Acer i pitao me za mišljenje. Rekao sam mu da Acer i nije baš pouzdan i da gleda Asus, HP, Dell ili pak Lenovo. Komponente na papiru izgledaju dobro, ali s obzirom da su AMD-ovi procesori na neki način arhitekturalno slabiji i nešto veći su potrošači u odnosu na Intelove, onda sam mu preporučio da neka gleda Intelov procesor (i to i5). I tko zna kakvo mu je hlađenje, ekran i općenita izrada prijenosnika? Taj Acer ima puno RAM-a, ali toliko sigurno neće iskoristiti. S druge strane, velik disk je dobro imati.

A kada gledam usporedbu grafičke - R7 265 Vs. 840m ispada da je 840m nešto jača. Kažem 840m jer vidim da se većinom ugrađuju te grafičke u prijenosnike cijenom od oko 4-6k Kn. Samo me zanima kakva je to fora da Technomarket daje 5 god. garancije na prijenosnike?

Uglavnom da nastavim, za sada sam mu preporučio ovaj Lenovo, ali jasno, izlazi izvan buđeta i još čekam njegov odgovor na taj prijedlog. Rekao sam mu da dođe do OS-a "alternativno" ako se odluči za taj Lenovo da ne troši dodatno na Windowse. Vidio sam da je pohvaljen u Bug-u i kao mana mu se navodi ekran. Kao prosječan je...

A sada maloprije sam malo gledao i naišao na ovog Asusa. Vidim da ima štedljivi i5 procesor i sada me zanima jesu li mu dobre performanse s obzirom na to? Ima 840m grafičku, rezolucija nije visoka tako da je valjda dobra za igre i nekakve srednje do visoke postavke u ovogodišnjim igrama. Što mislite? Jer vidim da sada prijenosnici manje-više imaju dobre procesore po povoljnim cijenama, ali grafička je problem - jače se ugrađuju tek u one prijenosnike cijenom iznad 6.5k kn.

Pa dajte prijedloge i mišljenje. Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 22:37 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

@mrle503

Brutalna ponuda {#}

Na nabavi ga je bilo po 6700kn, sad je nesto nedostupan, uglavnom ja bih ga radi ipak slabijih specifikacija za taj rang prije smjestio blize 6000kn.

Cijenu na trzistu dize to sto je to najbolji Dellov model, tj. sa najboljom izradom, i ta 36 mjeseca redovno dizu cijenu kod Della, jos IPS ekran koji se do sada nije pojavljivao na Dellu. Bas me zanima kakav je tocno taj IPS ekran, u detalje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 22:47 (The_Fichek).
13 godina
The_Fichek kaže...

Razlika je jer Technomarket nije jedan od ducana koji ima najkonkurentnije cijene, a HGshop u zadnje vrijeme ima dobre ponude laptopa.

Technomarket nebi nikako spomenuo da nema tih 5 god jamstva radi cega mislim da se valja protegnuti 400kn jer je produljenje kod acera i svih ostalih brandove osim toshibe max. moguce na 3g i to onda kosta 300kn za acer.

Za dotu2 ce biti odlican Acer, cak mozes experimentirati sa postavkama na 1080p rezoluciji, naravno fps kako got okrenes nece biti blizu 60, niti 50fps na 1080p. Za 720p rezu prema notebookchecku i drugim stranicama bi fps trebao biti oko 70fps na srednjim postavkama, znaci sve izmaxano na 720p bi to moglo biti zlatnih 60fps, cak i sa tim i3. Vidjet ces kad dodje laptop pa mozes javiti kako si i sta tocno podesio, izmjerit fps ako ce ti se dati :)

17.3" alternativa, jedna jedina je Probok 470 Ne, nema alternative, vidim da je povucen model, onaj jedan jedini sa 8750m grafom. Znaci bolji stariji Probook modeli mjenjaju noviji modeli sa stedljivim, a ne nestedljivim procesorima koji su bili glavna prednost. Probook 450 je za razliku od veceg 470 sacuvao svoje mjesto, ali ti zelis 17.3" ekran. Uglavnom htio sam reci da mislim da nebi puno dobio u doti2 sa kombinacijom jaceg procesora i slabije grafe na 720p rezi, tj. vjerojatno bi opet bili losiji rezultati. Btw. izgleda da je 840m za Dotu2 u stvarnom svijetu bolja i od generalno jace generaciju starije 750m. Mogo bih ja jednom testirat 750m u Doti bas da vidim, al necu zurit s tim, jer jednom kad se instalira.. :D

Zahvaljujem na brzom odgovoru! Upravo taj HP Probook 470 s 8750M sam preporučio frendu pred jedno mjesec dva, i sada gledam uzeti jedan, i vidim ga ga nigdje nema s tom grafom! :D Tako da će izbor vjerojatno pasti na ovog Acera! Jedino moram vidjeti kolika je default garancija u HGspota, godinu ili dvije? Ako je dvije, to mi je sasvim ok i necu odlaziti na skuplju varijantu.

11 godina

2god mora biti za Acer za fizicke osobe u svim ducanima, ak kupujes kojim slucajem prek firme onda je 1god.

12 godina
neaktivan

Izy  zovi  ovog  sa  njuskala  i  kupun  laptop  je  odlican  i  ima  apsolutno  sve  i  vise  od  toga.

0 0 hvala 0
17 godina

@bojler1 imas pp :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa,

standardno pitanje - preporuka za laptop, kombinacija poslovnog i privatnog. 

Neki normalni workload na dnevnoj bazi bi bio: otvorena 2-3 word dokumenta, Chrome s 15-20 tabova, photoshop i tu i tamo nekakva igra (FM, PES 2015, ništa ekstra zahtjevno). Jako mi je bitno da sve teče glatko, da mogu brzo prebacivati između aplikacija i da nema štekanja.

Ekran - 15,6'', može i manji. Po mogućnosti Full HD, ali prihvaćam i HD Ready. Što lakši laptop to bolje jer ga dosta nosim, tako da igra i manji ekran.

Procesor - Kao što sam napisao, dosta mi je bitno da se sve događa brzo. Ne planiram raditi ništa senzacionalno (word+surfanje+photoshop uglavnom), bitno je da sve teče glatko bar 2 godine ;) Koliko je realno minus štedljivi i5 (1,7ghz) kontra neštedljivog (2,5ghz)?

Grafička - za standardnu multimediju plus tu i tamo kakva igra. Ako može pokrenuti novi PES - sasvim dovoljno, sve više od toga je bonus, al nije mi problem ubaciti koju stotku više za bolju grafiku.

Cijena - trebat će mi dvije ponude. Jedna do cca 4,500kn (svjestan sam da tu nešto moram žrtvovati, al neka best-buy opcija onda). Druga ponuda - do cca 6k kuna, parsto gore-dolje.  

Zahvaljujem!

0 0 hvala 0
11 godina
Izzy kaže...

Evo da vas pitam za savjet i mišljenje. Dakle, jedan prijatelj (isti onaj za kojeg sam gledao prijenosnik prije 3-4 godine) me je pitao ponovno što bi mogao uzeti. Dakle, namjena bi bila kako svakodnevni uobičajeni rad na računalu, tako i igre. Cijena do 6 000 kn, dućan mu nije bitan - kreće se na relaciji Šibenik-Split-Zagreb. Od prijenosnika očekuje performanse, pouzdanost i naravno, bilo bi dobro da ima što dužu garanciju. Isto tako bi bilo dobro da ima Windowse, ali oni se mogu i naknadno kupiti.

I on je našao jedan Acer i pitao me za mišljenje. Rekao sam mu da Acer i nije baš pouzdan i da gleda Asus, HP, Dell ili pak Lenovo. Komponente na papiru izgledaju dobro, ali s obzirom da su AMD-ovi procesori na neki način arhitekturalno slabiji i nešto veći su potrošači u odnosu na Intelove, onda sam mu preporučio da neka gleda Intelov procesor (i to i5). I tko zna kakvo mu je hlađenje, ekran i općenita izrada prijenosnika? Taj Acer ima puno RAM-a, ali toliko sigurno neće iskoristiti. S druge strane, velik disk je dobro imati.

A kada gledam usporedbu grafičke - R7 265 Vs. 840m ispada da je 840m nešto jača. Kažem 840m jer vidim da se većinom ugrađuju te grafičke u prijenosnike cijenom od oko 4-6k Kn. Samo me zanima kakva je to fora da Technomarket daje 5 god. garancije na prijenosnike?

Uglavnom da nastavim, za sada sam mu preporučio ovaj Lenovo, ali jasno, izlazi izvan buđeta i još čekam njegov odgovor na taj prijedlog. Rekao sam mu da dođe do OS-a "alternativno" ako se odluči za taj Lenovo da ne troši dodatno na Windowse. Vidio sam da je pohvaljen u Bug-u i kao mana mu se navodi ekran. Kao prosječan je...

A sada maloprije sam malo gledao i naišao na ovog Asusa. Vidim da ima štedljivi i5 procesor i sada me zanima jesu li mu dobre performanse s obzirom na to? Ima 840m grafičku, rezolucija nije visoka tako da je valjda dobra za igre i nekakve srednje do visoke postavke u ovogodišnjim igrama. Što mislite? Jer vidim da sada prijenosnici manje-više imaju dobre procesore po povoljnim cijenama, ali grafička je problem - jače se ugrađuju tek u one prijenosnike cijenom iznad 6.5k kn.

Pa dajte prijedloge i mišljenje. Hvala!

Slazem se sa skoro svim navedenim sto se tice komentiranja na statistike koje si dobro uocio. Ne slazem se kaj se tice Acera jer su noviji modeli poboljsani u odnosu na stare. Sa svakom novom serijom se vidi da se firma trudi i da za razliku od vecine brandova radi pomak, zadnji pomak je napravljen sa high-end Nitro serijom, nije to jos onaj high-end Asusa, ali je jako dobar.

Druga stvar su stedljive i efikasne komponente (intel U procesori, 8xx grafe) koje pogotovo u jeftinijem rangu ne traze neznam kakve izrade, nego su i prosjecni rashladni sustavi i prosjecna plastika skroz dovoljni.

U tom rangu oko 4000kn linkani Acer iz technomarketa je zastario i los odabir (ne zbog izrade, nego zbog specifikacija i ekrana), ali necu o tome jer je nerelevantno za laptop koji trazis za frenda.

Lenovo y50 je super, pogotovo kao gaming odabir. Druga mana osim ekrana su temperature. Kolega AirLive ima taj laptop pa ga pitaj za dodatna misljenja i dojmove. Kako got bilo za taj Lenovo u jacem gamingu se preporucuje cooler i tu bi preporucio Notepal XL kojeg sam imam.

Dolazim do pitqnja koje to uopce performanse ocekuje? Igranje je ukljuceno ili je bitnija multimedija u pauzi. Ako je igranje ukljuceno, koliko je ono bitno? Da se izvuce max. ili je u redu rang 840m/m265(inace rebrand poznata 8750m), tj. 1080p ili 720p gejmanje??

Ako je ovo drugo, multimedija, kvaliteta izrade, 720p igranje novih, ali ne najnovijih naslova, onda bi mu npr. komentirani Dell sa Njuskala odlicno dosao, narocito jer su IPS ekrani na laptopima za sada jako rijetki, tj. trenutno ih jedva uopce ima na laptopima ispod 7000kn. Iznad 7k je druga prica. Za sada je samo 4 laptopa medju kojima je i taj Dell ispod 7000kn imalo IPS ekran. Za sada jedini dostupan takav je ova Toshiba

Nesto izmedju Lenovo y50 i ranga oko 5000kn, da nije taj Dell sa Njuskala ili Toshiba sa IPS-om, nema. Velika je rupa u tom rangu i tu bih preporucio kupnju vani. Npr. prvi najjeftiniji Nitro Acer sa 850m grafom. S takvim laptopom nebi imao nikakve brige sa temperaturama, jos dobis IPS ekran, ali takvi najjeftiniji Nitro Aceri ne dolaze odmah sa H, nego prvo sa U procesorima, a tu je ogromna razlika. Za 6000kn mislim da bi mogo ugrabit i jaki i5 i 850m grafu. I da, mislim da je Nitro Acer bolje izrade od takodjer high-end Lenovo y50. Dell tu nemrem mjerit jer su 850m i 860m grafa veci potrosaci od m265. 860m je overclockana gddr5 850m inace, a gddr5 850m je rijetka..

**Zaboravih reci, imas novi X550jk Asus sa 850m i i7 za 6000kn, ali nema IPS ekran, a bome ni FHD rezoluciju, stoga neznam sta ce mu jaka grafa.. Cudan model, ima ga jos na presales u Instar informatici.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 23:27 (The_Fichek).
16 godina

Hvala na odgovoru. Zanimljiv je taj Asus X550jk. Onda ću mu preporučiti i njega, pa da vidimo što kaže.

11 godina

Taj mu je najbolji odabir za 720p gejmanje kod nas za te novce, svakako, ali za 1080p je Lenovo osjetno jaci odabir. Naravno ako mu treba i7, nema se kaj mislit.

Pitaj ga koju rezoluciju bi htio i kakav ekran ocekuje, zna li sto je uopce IPS, pitaj ga i za matt ili glossy ekran, nekima je to isto bitan uvjet.

16 godina

Evo što je on napisao jučer kada sam mu govorio o tome da FullHD rezolucija na 15.6" ekranu daje oštru sliku, ali da je onda sve sitnije. I baš sam mu sada poslao i poruku sa pitanjem koliko mu je bitan "multitasking". Ali nije on nikakav "profesionalni" korisnik -  najzahtjevnije što će se izvoditi su u biti igre. No, čekam da mi još odgovori na poruku poslanu jučer vezano za onaj Lenovo Y50-70.

Ovako, što se tiče rezolucije, sadašnji može držat nešto x 768, tako nekako. Ja bi veću ako je to izvedivo, znači idemo na FullHD od 17 incha ako sam dobro skužia. Masa mi uopće nije bitna, najvažnije su mi performanse, kvaliteta i stabilnost. Npr sadašnji laptop je bija odličan, ali ispostavilo se da je ima slabo hlađenje za svoju snagu. Prijašnje stolno računalo je bilo oke, al je imalo problematičnu matičnu ploču. Takve stvari bi hito izbjeći u budućnosti. Ako je max ocjena 10/10 za odličan laptop, ja ciljam na 6-7/10 jer znam da oni bolje ne prodaju po jefitinim cijenama, a veliko ulaganje mi se ne isplati.

11 godina
The_Fichek kaže...

**Zaboravih reci, imas novi X550jk Asus sa 850m i i7 za 6000kn, ali nema IPS ekran, a bome ni FHD rezoluciju, stoga neznam sta ce mu jaka grafa.. Cudan model, ima ga jos na presales u Instar informatici.

Što se mene tiče ovo uopće nije tako loš model što se tiče gaminga na 720p. Imamo jaki i7 i 850m (vjerojatno je ddr3, iako nigdje ne vidim da je spomenuto), istina da nema FHD što je dobro kod ostalih stvari osim igara. Ali ima 720p rezoluciju što znači da će moći s ovom konfiguracijom pokrenuti sve najnovije igrice na high postavkama u nativnoj rezoluciji. Istina je da se kod FHD ekrana može u postavkama igre smanjiti rezoluciju na 720p, no to ipak nije to jer dodje do malog rastezanja slike pogotovo jer 1366x788 nije čisti 16:9 widescreen. Ako korisnik nije baš nabrijan na FHD, zauzvrat će dobiti viši fps i bolju grafiku kod najnovijih igara. Kažem najnovijih jer 850m može ove malo starije naslove pokrenuti na 1080p high.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2014 0:04 (AirLive).
11 godina

@Izzy

17.3" FHD ponuda nije tako dobra, najisplativiji bi kod nas bio Lenovo z710 u tom rangu. Mozes uocit da nije bas dostupan, ali ce doci.

Pitaj ga jos i sto je sa kupnjom vani, ja bih npr. bas da mora biti 17.3" gledao opet Nitro acer, ne jer sam fan acera nego jer stvarno ima isplativih modela vani po dobrim cijenama, tj. best buyeva, ili mozda kakav MSI 17.3", treba pogledati. Ima i drugih marki kojih nema kod nas, nema smisla o tome razglabat, ako neznamo interesira li ga kupnja vani.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2014 2:11 (The_Fichek).
16 godina
neaktivan

Koliko ja sa nitra znam ovi jeftiniji nitrači su sa U verzijama procesora i sa 840M grafikom i nisu black edition serija. (Znači nemaju H proceve) :)

0 0 hvala 0
16 godina

Evo poslao sam mu link na ovu temu da pročita naš razgovor i odgovori na postavljena pitanja (meni na E-mail). (kupovina vani, želi li veće performanse ili pak bolji ekran...?)

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pozdrav!Evo ovako trebam pomoc oko odabira laptopa za brata do 4000kn.Treba mu za gledanje filmova,surfanje,te neke igrice(CS,Dota...),pa bi vas zamolio koji se razumijete da mi linkate laptope u toj cijeni sa najboljim performansama.Unaprijed zahvaljujem!

0 0 hvala 0
16 godina

Najvjerojatnije će uzeti Asus X550JK-XO045D. Stvarno je moćan, a grafička je odlična s obzirom na rezoluciju kao što ste i sami rekli. Sada još samo tražimo potvrdu da je dobar, tj. da je ekran u najmanju ruku OK. S obzirom da mu sadašnji prijenosnik ima istu rezoluciju (1366x768) i zadovoljan je, onda će mu ovaj prijenosnik biti odličan jer nudi visoke performanse.

Onda, slažete li se da je prijenosnik općenito dobar? I pretpostavljam da se manje zagrijava u usporedbi s onim Lenovo Y50-70 jer ima slabiju grafičku (GTX850m), a možda i kvalitetnije hlađenje?

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2014 11:40 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Trebo bi pomoc oko odabira laptopa, nisam vec neko vrijeme pratio trziste pa sam se izgubio u ovim svim oznakama. Trebo bi mi 17'' bez windowsa sa naglaskom na igricama za nekih 3200. Shvacam da je to malo love, ne ocekujem da vrti sve najnovije na najjacim postavkama, dosta da odradi pes i takve stvari. Naso sam ovaj i tu su cijene za njega sa nabave pa me zanima jel se moze sta bolje nac u tom rangu. Gledo sam malo ove benchmark testove i graficka je koliko vidim solidna, samo me malo procesor muci. Pa ako neko zna jeli moguce naci nesto bolje za te novce? Isto tako, vidim da ima ove beats audio zvucnike pa me zanima jel valja to sta jer sam dosad imo jako losa iskustva sa zvucnicima i na dosta skupljim laptopima pa neznam jel to samo marketinski trik il mogu posluzit i kad nemam neke vanjske za spojit u blizini?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice