Ultimativna tema za odabir prijenosnika izdvojena tema

poruka: 37.677
|
čitano: 14.649.992
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Evo ovako, nakon konzultacije sa robyem i nakon kaj si mi rekao da ce vise biti 2D autocad predlazem 2, tj. 3 opcije:

1) Lenovo g510 - kako bi se vise bavio 2D crtanjem ovo bi ti bila najisplativija opcija (ulozeno/dobiveno), predlazem da ne odbacis skroz opciju iako je 15.6" ekran, barem je fullHD rezolucija. Skrolaj malo dolje ovdje, imas kratki opis, video, malo i sam jos istrazi na youtube-u jer tesko da bus mogo vidjet kakav je ekran u ducan.

2) Acer v3-772g - i5-4200m ce ustvari biti skroz u redu za autocad bio 2D ili 3D, tu je roby pripomogao. Laptop prakticki ima, tj. pomocu hyperthreadinga oponasa 4 jezgre, i to najnovije intelove mikroarhitekture (svi laptopi do sada o kojima smo pricali imaju tu novu Haswell arhitekturu..) tako da ces ti bez problema vrtiti autocad, samo bi to bilo nesto brze sa i7 jer uvijek moze brze i bolje makar se u stvarnom svijetu radilo o dijelicima sekundi. 750m grafa je jaca od one u lenovu te ce sigurno biti dostatna i za bilokakav 3D autocad.

3) Acer v3-772g - isti 17.3" acer kao ovaj pod 2), samo sto se od 5500kn nadalje nudi sa 2gb rama vise i fullHD rezolucijom s kojom bi imao pregledniji rad

Kao sto rekoh, nakon konzultacija i malo istrazivanja ovo su ti definitivno 3 najbolje opcije kod nas za tebe i nemoras ici na npr. onaj acer za 6600kn jer ces dobiti graficku koja ti konkretno u autocadu 2D nece dati apsolutno nikakvu prednost ispred 750m niti r7 265m, dok u 3D cadu bi dala vecu prednost ispred radeonke, a samo malu ispred 750m (ne govorimo o prednosti kao o tome da bi ti sa njom nesto mogao pokrenuti sto nebi sa drugima, nego o tome da bi to malo brze islo, kolko brze, neznam). Ista stvar je sa lenovom z710 u kojem bi dobio 10% slabiju grafu od 750m, a i7 proc, iako bi te i i5-4200m iz acera sasvim dobro posluzio.

Kako preferiras 17.3" ekran te imas dosta fleksibilan budzet, moj prijedlog je da ides na prvog Acera sa FHD, tj. 1920x1080p rezolucijom radi jos detaljnijeg i preglednijeg rada. Unutra stavis SSD, predlazem onaj sandisk x110 ili x210 (isti su) i imas pilu. Ako zivis dalje izaberi si ducan koji ima besplatnu dostavu iznad 2000kn, od 4 ducana koji imaju nude tog acera izmedju 5500 i 5600kn znam da MagazinRS ima besplatnu dostavu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2014 18:09 (The_Fichek).
16 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...
Zylvio kaže...

Pozdrav.

Ovako, treba mi notebook/ultrabook za fakultet.
Sad točno nezz što mi sve treba no znam da imam otprilike 4500 kuna pa što mi preporučate?
Za procesor znam da bi Intelov od i3 na više no dalje sam stao (neka mi se jave fakultetlije koji znaju kako im je, što traže, za što im služi).

Podpitanje: Da li Acer valja (čuo sam da ne pa me zanima) i gdje je nestao Samsung iz trgovina?

Evo da nisam trazio za covjeka prije tebe nebih nasao ovaj model.

Ne da ces dobit i3, ne da ces dobit i5, ne da ces dobit stedljiv i7, nego najnoviji nestedljvi i7 :))

Strasan strasan best buy za jednog studenta u ovom cijenovnom rangu: Lenovo g510

Nemam ti dalje sta pricati.

Sto se Acera tice nova serija je dosta kvalitetna i dosta poboljsana u odnosu na stariju seriju, te ima par best buyeva pogotovo za gejmanje ili za IPS ekran, ali u malo skupljem i malo jeftinijem rangu.

Mozes check, ali za tvoju namjenu je lenovo g510 bolji radi nejeftinog i7 proca i super akcije. Ti aceri za 5000-5500kn su bolje opcije cisto za gejmanje, iako se ti mozes naigrat i se lenovom g510 :)

Sto se samsunga tice meni su poznati njihovi ativ bookovi kojih bas nema kod nas. Nasao sam samo ovaj primjer Nije lose, ali ima boljih stvari za tu cijenu.

Evo pošto je moj zahtjev gotovo identičan, ovom prilikom zahvaljujem na preporuci. Vidim da su osim u ekupi i Arhiteku po 5000kn naviše (pa i oko 6000kn) tako da je ovo odlična ponuda, dok je akcija barem.

The guy who wants too much risks losing absolutely everything. Of course, the guy who wants too little from life might not get anything at all.
11 godina

Nema problema, ja sam slucajno naletio na njega. Da, dosta su skuplji drugdje, cijene znaju jako varirati cim je neki jaci laptop u pitanju. Mozes check i post iznad tvoga jer se radi o slicnom zahtjevu samo sto kupac preferira 17.3" ekran pa sam malo pojasnio razlike u 2D i 3D autocadu.

16 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Nema problema, ja sam slucajno naletio na njega. Da, dosta su skuplji drugdje, cijene znaju jako varirati cim je neki jaci laptop u pitanju. Mozes check i post iznad tvoga jer se radi o slicnom zahtjevu samo sto kupac preferira 17.3" ekran pa sam malo pojasnio razlike u 2D i 3D autocadu.

Nemam potrebe za većim ekranom, a oni gore su 5000 naviše, meni je budžet oko 4500 tako da se ovaj savršeno uklapa u priču. Isto studiram, jedino što me odvlači jest prilično solidna i za moje potrebe jaka desktop konfiguracija pa sam duže vrijeme kod razmišljanja o kupnji gledao jeftinije modele. Zahtjevi su slični, znači all-round laptop, programiranje, dizajn, igranje, internet.

Nije još ništa sigurno, ali stavio sam na bookmark i ako se odlučim na kupnju u narednih par dana, sigurno uzimam taj model.

The guy who wants too much risks losing absolutely everything. Of course, the guy who wants too little from life might not get anything at all.
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2014 18:43 (TIR669).
14 godina
Ultimativna tema za odabir prijenosnika

Ipak mi se budžet malo smanjio pa bih Vas pripupitao za ova 2 modela:

https://www.technomarket.hr/products/09131838/lenovo-ideapad-u510-59-389284

https://www.technomarket.hr/products/09135676/dell-inspiron-5537-272344801

Koji je po Vama bolji, da li negdje ima jeftinije, neki ipak do 4000 kuna (ni lipa iznad, i ovo mi je sada previše)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Zylvio kaže...

Koji je po Vama bolji, da li negdje ima jeftinije, neki ipak do 4000 kuna (ni lipa iznad, i ovo mi je sada previše)?

Steta jer onaj akcijski lenovo mislim da bi ti bio dugotrajnija investicija za buducnost, pogotovo ako si na tehnickom fakultetu.

Par pitanja prije preporuke. Mogu li gledati bilokoji ducan ili bas treba biti technomarket/elipso jer tamo mozda imas american express popust? Je li pozeljno da laptop bude dobar i za nabacit neku noviju igru na kakvim takvim postavkama? Ima li veze koliko ce dugo laptop trajati dok nije ustekan u struju, je li u redu oko 3h ili cim dulje, npr. 6h? Preferiras 17.3" ekran ili ti je svejedno za dijagonalu?

11 godina
neaktivan

Bok Fichek, zadnjih dana pregledavam ovu temu i vidim da si glavni izvor informacija pa se nadam da ćeš i meni nešto naći. {#} Nikad nisam imala laptop i jedva da sam ga ikad uopće koristila, tako da sam malo izgubljena.

Budžet je oko 3 000 kn. Osobno sam (na temelju tvojih dosadašnjih komentara) pregledavala uglavnom Lenovo.

Ovaj mi je posebno zapeo za oko: http://www.ekupi.hr/Lenovo-G710-173-%28Pentium-3550M/4GB/1TB/GT720M%29-%28NB-59404535%29-prijenosno-racunalo-375403.aspx

Problem je što bih voljela i igrati na njemu (zato posebice tražim da nema integriranu grafičku), a vidjela sam da si za to predložio NVIDIA GeForce 740M (ovaj je 720) pa na dalje. Daleko sam od stručnjaka za grafe, hoće li biti presudno?

S druge strane, imam komp koji redovito nadograđujem i koji ima prioritet kad je riječ o gejmanju, tako da ne želim da mi to diktira kupnju (iako je ogromni plus s obzirom na to da većinu vremena nešto igram).

Osim igranja koristit ću ga i za prezentacije u učionicama (novopečena sam učiteljica), tako da bih voljela da bude mobilniji (tj. ja mobilnija s njim) pa pretpostavljam da mi je 17,3 inča ipak malo preveliko? Možda bi što se toga tiče 15,6 bilo idealno? Ili si umišljam?

Također ću na njemu dosta koristiti Office (Word i Excel inače koristim skoro svakodnevno), pregledavati kataloge, časopise i knjige online, a i sve ono uobičajeno - od youtubea preko surfanja do serija i filmova, ako to ima ikakvog utjecaja na konačnu odluku.

P.S. taj multi touch pad me osvojio, ne mogu si zamisliti laptop bez njega. Jesam li u zabludi ili je stvarno totalno zakon?

Hvala!

EDIT: Sjetila sam se još par stvari.

Ja sam pretraživala nabava.net, tako da mi je potpuno svejedno o kojoj se trgovini radi, bitno da je najpovoljnije. No moram naglasiti da se radi o kupovini na rate. I voljela bih da što duže traje (znam da vjerojatno previše toga želim za 3000 kn, ali moram pokušati). {#} I ne mora imati windowse na sebi, dapače, vjerujem da je jeftiniji kao free dos (pogotovo kad je u pitanju windows 8).

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.7.2014 23:48 (warped).

1 0 hvala 0
11 godina
warped kaže...

Bok Fichek, zadnjih dana pregledavam ovu temu i vidim da si glavni izvor informacija pa se nadam da ćeš i meni nešto naći. :D Nikad nisam imala laptop i jedva da sam ga ikad uopće koristila, tako da sam malo izgubljena.

Budžet je oko 3 000 kn. Osobno sam (na temelju tvojih dosadašnjih komentara) pregledavala uglavnom Lenovo.

Ovaj mi je posebno zapeo za oko: http://www.ekupi.hr/Lenovo-G710-173-%28Pentium-3550M/4GB/1TB/GT720M%29-%28NB-59404535%29-prijenosno-racunalo-375403.aspx

Problem je što bih voljela i igrati na njemu (zato posebice tražim da nema integriranu grafičku), a vidjela sam da si za to predložio NVIDIA GeForce 740M (ovaj je 720) pa na dalje. Daleko sam od stručnjaka za grafe, hoće li biti presudno?

S druge strane, imam komp koji redovito nadograđujem i koji ima prioritet kad je riječ o gejmanju, tako da ne želim da mi to diktira kupnju (iako je ogromni plus s obzirom na to da većinu vremena nešto igram).

Osim igranja koristit ću ga i za prezentacije u učionicama (novopečena sam učiteljica), tako da bih voljela da bude mobilniji (tj. ja mobilnija s njim) pa pretpostavljam da mi je 17,3 inča ipak malo preveliko? Možda bi što se toga tiče 15,6 bilo idealno? Ili si umišljam?

Također ću na njemu dosta koristiti Office (Word i Excel inače koristim skoro svakodnevno), pregledavati kataloge, časopise i knjige online, a i sve ono uobičajeno - od youtubea preko surfanja do serija i filmova, ako to ima ikakvog utjecaja na konačnu odluku.

P.S. taj multi touch pad me osvojio, ne mogu si zamisliti laptop bez njega. Jesam li u zabludi ili je stvarno totalno zakon?

Hvala!

Pozdrav, jako lijepo opisani zahtjevi i uvijek mi je drago kada vidim da ima iskre za igranjem kod zenskog roda :)

Ovako, za pocetak, sve sto odstupa od 15.6" ekrana ima malih kompromisa u istom cijenovnom rangu. Nadalje, svaki laptop ima svoje neke karakteristike, a touchpad je nesto specificno za gotovu svaku seriju svakog branda i tu je najbolje traziti malo reviewove i tako. Notebookcheck.net je po meni najbolja stranica kako za reviewove laptopa, tako i za laptop graficke itd., ali nemaju reviewove bas svih laptopa. Mog primjera radi, ja sam znao da ce touchpad na mom aceru koji spada pod novu aspire seriju biti sranje, a jos sam se vise iznenadio jer driveri za touchpad sa njihove stranice ne funkcioniraju kako spada. Doduse citao sam da se to da rjesiti sa nekim starijim driverima. Upravo ti driveri omogucuju multitouch pokrete itd i sve ostale fensi pokrete na touchpadu i najcescce ih ima vise vrsta kod svih laptopa, a najcijenjeniji su synaptics driveri za touchpad.

Sada konkretno sto se tice preporuke i zahtjeva. 720m nvidia nije dovoljno dobra za igranje i preporucujem 8750m jer se 8750m za razliku od 740m nadje za normalnije novce sa nekim i3 pa cak i i5 procesorom. 8750m grafa se nadje za 3000kn, ali sa dosta slabim amd procesorom. Slicno je sa 740m grafom koja se na prvu nadje za super cijenu, ali kad se bolje vidi radi se o nesto starijem aceru aspire e1-570g sa stedljivim i3 malo starijim procesorom (U u imenu = stedljiv), sto znaci da performanse padaju na razinu nekog laptop pentiuma (razlike u procesorima gledati na cpuboss.com ugrubo, detaljnije na cpuworld.com) Ovdje je review tog laptopa (slika iz ducana svijetmedija di je najjeftiniji nije tocna, radi se o ovom laptopu). Doduse touchpad je bolje opisan nego kod mog acera, ali ko zna. Nadalje necu komplicirat jer neznam nista posebno vise nego sto tamo pise.

Kako igranje dolazi u obzir mislim da nikako nebi trebala ici ispod ovog laptopa, dapace mislim da je bolja investicija uloziti jos 500kn i ici na Lenovo g510.

Ne reklamiram ducan nego cu staviti ovaj link Lenovo g510 jer su prvi najjeftiniji ducan sa tim laptopom i imaju lijepo napisan opis. Laptop je vrhunske izrade od hladjenja pa do odrzavanja i nadogradjivanja. Navodno postoje 2 verzije, ona vise plasticna i ona vise metalna koja je ja mislim prikazana na slici. Obadvije su dobre, ali metalna je malo bolja i mislim zapravo skuplja. Zapravo, kada se upise lenovo g510 u trazilicu tog ducana bit ce izbacene i verzije sa "metal" u glavnom opisu sto je zanimljivo jer ducani obicno ne obracaju paznju na to. Uglavnom, ne treba razbijati glavu sa ovim jer je i plasticna verzija uz HP probook jedna od najkvalitetnijih izrada od svih laptopa u tom i skupljem rangu.

Uz tu izradu u paketu dolazi haswell punokrvni i3 sa jako dobrim performasama, spomenuta radeon grafa i SSHD disk koji nije nista ekstra, ali je svakako dodatan plus u odnosu na konkurenciju. SSHD disk inace ima 1000GB obicnog hard diska sto je opet malo vise nego kod konkurencije, a uz njega je naravno i 8GB SSD-a koji ce malo pomoci pri ubrzavanju odredjenih programa ili windowsa. Takodjer laptop ima 6 cell Li-ion bateriju sto je netipicno veca baterija u odnosu na veliku vecinu drugih 15.6" laptopa. Jos jedan dodatan mali plus npr. u odnosu na spomenutog acera je sto se ovaj i3 kasnije moze lako zamijeniti i upgrejdati.

Kako je budzet malen, nema smisla dalje preporucivati skuplje opcije, a jeftinijih i drugih alternativa jednostavno nema. Mislim ima, ali po meni su 740m i 8750m graficke jednostavno nekakav minimum za igranje na medium settings novih igara. Ako si mozda fan dote2 iznenadit ces se koliko je 8750m dobra za tu igru. Za npr. assasins creed je nvidia bolja. Najbolje pogledati malo na "notebookcheck.net" ili na "game debate" za odredjene igre ili jos bolje gejmplejeve na youtube-u.

Edit: Sada sam procitao tvoj edit pa predlazem da ne odustanes od lenova nego da kupis u Linksu: klik Oni imaju iste cijene i za gotovinu i na rate.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 0:37 (The_Fichek).
11 godina
neaktivan

Znači što se tiče touchpada, idiot proof verzija tvog odgovora je da se efekt koji pruža taj multitouch možda može postići driverima? Ili sam pala idiot test i krivo skužila? S driverima sam još gora nego s grafičkama.

Taj g510 se čini odličan. Jedino će mi na kraju biti draže igrati na njemu dok ne uspijem nadograditi komp (pošto je trenutno nešto slabiji od spomenutog laptopa u nekim segmentima {#} ) pa će mi možda nedostajati ta 2 inča.  Ali dobro, baš zbog planirane nadogradnje stolnog i je nešto manji budžet za prijenosni tako da je to dobar kompromis.

Hvala još jednom!

11 godina
warped kaže...

Znači što se tiče touchpada, idiot proof verzija tvog odgovora je da se efekt koji pruža taj multitouch možda može postići driverima? Ili sam pala idiot test i krivo skužila? S driverima sam još gora nego s grafičkama.

Taj g510 se čini odličan. Jedino će mi na kraju biti draže igrati na njemu dok ne uspijem nadograditi komp (pošto je trenutno nešto slabiji od spomenutog laptopa u nekim segmentima {#} ) pa će mi možda nedostajati ta 2 inča.  Ali dobro, baš zbog planirane nadogradnje stolnog i je nešto manji budžet za prijenosni tako da je to dobar kompromis.

Hvala još jednom!

Nije to glupo pitanje. Pretpostavljam da touchpad radi i bez drivera, iako su se meni automatski skinuli driveri od windowsa sa instalacijom windowsa. Onda kako sam htio jos te multi-touch gestures gluposti sam isao instalirat synaptics drivere sa acerove stranice, ali nije uspjelo. Znaci u najgorem slucaju ces se moci sluziti kao ja, da ti prepoznaje samo 1 dodir sam touchpad, a mozes stisnut jos tipku uz taj dodir. Ali nemoj se zamarat s time. Ne zamaram se nit ja jer sam se navikao, a vjerojatno mogu rjesiti problem sa starijim driverima.

Siguran sam da ce dobro proc instalacija drivera i da ces optimalno moci koristiti touchpad.

Kaj se tice 17.3", probaj sutra nazvati prosat i pitati ih za ovaj HP probook 470 je li ista cijena i za rate i za gotovinu jer ja kad sam otvorio link mi je iskocila njihova reklama, tj. cookie da imaju neku akciju sa odredjenom kolicinom HP laptopa da im je placanje isto bilo na gotovinu ili rate. Ako bi to uspjelo i akcija vrijedi i za taj HP preporucio bi ti da dodas jos 100kn i ides na njega jer ces dobiti vecu dijagonalu za malo slabiji hard disk sto je skroz prihvatljivo. Izrada je uz lenovo isto top, s time da svi HP probookovi imaju matt, nebljestav ekran sto je specificno za njih, dok lenovo ima glossy, bljestav ekran. Naravno, ekran i sama kvaliteta ekrana je najveca mana 99% laptopa najvise i zato sto IPS matrice nisu posteno stigle na trziste laptopa, pogotovo ne hrvatsko trziste.

EDIT: Ne vrijedi nazalost njihova akcija za taj Probook jer on vec je na akciji. Jednako placanje za rate i gotovinu vrijedi samo za ove HP laptope kod njih. Malo cu ih preletit pa javim ak sam nasao kaj iako sumnjam da cu nac ista bolje od Lenova g510.

EDIT2: Dap.. To su sve starije serije koje su im na toj akciji i nema nist dobrog. Vjerojatno se zele rjesiti zaliha..

Za kraj, sretno s kupovinom pa slobodno javi dojmove ovdje ili na PM :)

Zamalo sam zaboravio. Imas domaci kratki review i temu za Lenovo G510: link

Lp.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 1:26 (The_Fichek).
12 godina
brejki kaže...

Rekli su mi u ovlaštenom servisu, jer bih radije da to oni odrade nego da se ja upuštam u takve nadogradnje...

Ovlašteni servis nema pojma ili te žele namamit da preko njih odradiš nadogradnju što ce ti i naplatit. Izbor je na tebi. 

Znači vijak kod naljepnice ide van i optika se može izvaditi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 1:30 (roby27).
13 godina
neaktivan

Pozdrav, trebao bi mi neki aktualni gamerski laptop do 8500 kn, best buy za te novce :)

Battlelog: gjurki
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Volvox kaže...

Pozdrav, trebao bi mi neki aktualni gamerski laptop do 8500 kn, best buy za te novce :)

Lenovo y50-70 - sve ima, jedina mana sto ce vjerojatno trebat nekakav vanjski jeftini cooler (preporucujem Notepal XL, X3 ili U3, ili Thermaltake massive tm iz centra), ima samo 1 god garancije (mozes produljiti bilogdje dok ti ne krene zadnji mjesec redovne garancije), nema IPS ekran (kojeg nema 95% drugih laptopa, pogotovo na nasem trzistu)

Asus g550jk - ima malo slabiju graficku, ali i dalje vrhunsku za igranje novih igara na high settings. Imas verziju sa i7 procom, ali cisto za gaming jeftinija za 6881kn sa i5-4200H, znaci najboljim i5 laptop procom, ce biti skroz oke, tj. nece biti gotovo nikakvih razlika izmedju tog i nekog laptop i7. Hladjenje je vrhunsko, 2 god gare i IPS ekran su prednost u odnosu na Lenovo.

Rezultate grafickih gledaj na notebookcheck.net te klikom na brojeve fps-eva u igricama ces vidjeti s kojim su sistemima testirane grafe, znaci ti u obzir uzimaj one brojeve koji su testirani sa nekim i7 ili i5-4200H procovima. Za performanse u tocno odredjenim igrama koje bi najvise volio igrati mozes guglati "game debate ´igra ta i ta´", a najtocnije rezultate ces dobiti ako nadjes nekakve gameplayeve na youtube-u sa tim kombinacijama grafickih i procova.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 15:48 (The_Fichek).
13 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Lenovo y50-70 - sve ima, jedina mana sto ce vjerojatno trebat nekakav vanjski jeftini cooler (preporucujem Notepal XL, X3 ili U3, ili Thermaltake massive tm iz centra), ima samo 1 god garancije (mozes produljiti bilogdje dok ti ne krene zadnji mjesec redovne garancije), nema IPS ekran (kojeg nema 95% drugih laptopa, pogotovo na nasem trzistu)

Asus g550jk - ima malo slabiju graficku, ali i dalje vrhunsku za igranje novih igara na high settings. Imas verziju sa i7 procom, ali cisto za gaming jeftinija za 6881kn sa i5-4200H, znaci najboljim i5 laptop procom, ce biti skroz oke, tj. nece biti gotovo nikakvih razlika izmedju tog i nekog laptop i7. Hladjenje je vrhunsko, 2 god gare i IPS ekran su prednost u odnosu na Lenovo.

Rezultate grafickih gledaj na notebookcheck.net te klikom na brojeve fps-eva u igricama ces vidjeti s kojim su sistemima testirane grafe, znaci ti u obzir uzimaj one brojeve koji su testirani sa nekim i7 ili i5-4200H procovima. Za performanse u tocno odredjenim igrama koje bi najvise volio igrati mozes guglati "game debate ´igra ta i ta´", a najtocnije rezultate ces dobiti ako nadjes nekakve gameplayeve na youtube-u sa tim kombinacijama grafickih i procova.

Ma nisam neki pro gamer da mi sad treba sve na high, samo bi volio da mi barem 4-5 godina izdrzi odnosno da mogu za 4 godine odigrat najnoviju igricu ne na high nego samo da je odigram, kuzis sta hocu rec :)

Sta kazes za ovog?

Battlelog: gjurki
15 godina
neaktivan

hehe ova tema se pretvara u Pitaj The_Fichek-a sve o laptopima :D

Svaka cast Fichek, vise si profesionalan nego 80 % ekipe kaj radi u it ducanima. Samo tako nastavi {#}

Moj PC  
3 0 hvala 1
11 godina
Volvox kaže...
The_Fichek kaže...

Ma nisam neki pro gamer da mi sad treba sve na high, samo bi volio da mi barem 4-5 godina izdrzi odnosno da mogu za 4 godine odigrat najnoviju igricu ne na high nego samo da je odigram, kuzis sta hocu rec :)

Sta kazes za ovog?

To je stariji model asusa kojeg sam linkao. Slabiji je u svakom pogledu, od toga sto nema IPS ekran, do toga sto ima slabiju graficku. Da, nova Maxwell 850m je jaca i bolja od Kepler 760m i 765m. Osim sto se to vidi u rezultatima igrica sa notebookchecka, ako procitas opis 850m na pocetku stranice dobit ces i detaljan tehnicki odgovor koji ukratko glasi da je Maxwell arhitektura puno efikasnija od Keplera.

Ostaje pitanje zasto je onda stariji Asus skuplji. Ja smatram da je to jednostavno zato sto se ili ducanima neda updejtati cijene nesto starijih proizvoda ili sam proizvodjac ne mjenja cijene jer je vise fokusiran na cijenovno agresivnije plasiranje novijih proizvoda. Drugi razlog bi mogao biti i taj sto je efikasnija Maxwell arhitektura vjerojatno efikasnija i u izradi, tj. potrosnji resursi u odnosu na stariju Kepler arhitekturu. To su sve moje pretpostavke za koje vjerujem da su najvjerovatniji razlog tih cudnih cijena.

Nadalje, mislim da se nikako ne isplati dati 9000kn za npr. Asusa sa 860m grafickom kakva je u Lenovu i koja je malo bolja od 850m jer je ustvari overclockana 850m. Ti G750JM asusi jesu 17.3", ali nemaju IPS ekran kao g550jk i n550jk. Isto tako niti novi 17.3" Asusi sa 850m grafama nemaju IPS ekran, tako da to za sada ostaje karakteristicno samo za navedene g550jk i n550jk modele, a predlozeni g550jk je bolji od n550jk jer je u pitanju ROG-ova izvedba sa boljim hladjenjem.

Laptope sa pak jacom grafickom od 860m mozes naci tek za bijesnih 10400kn nadalje sto je po meni bacanje novca, pogotovo kad vec imas 2 best buya koja sam predlozio.

Sto se tice igranja igrica za buducnost, definitivno predlazem da sada ides na lenovo y50 ili asus g550jk, jer u njima jesu vrhunske graficke, ali u smislu laptop grafickih sto znaci da ti sa jednom desktop r7 260x imas slicne performanse u igricama kao 860m laptop grafickom, sto pak znaci da ti vec sada najzahtjevnije igrice kao sto je npr. watchdogs neces moci igrati fluidno na high nego na medium settings. Takvih primjera ce biti vise u buducnosti, a za sada ih nema puno.

Jos nesto. Doticnog lenova y50 vani ima i sa IPS, sa 4k rezolucijom (prvi takav u svijetu), sa SSHD-om itd. sto oce reci da je kod nas trenutno najjeftiniji moguci model i da bi nekom logikom trebali doci skuplji modeli, tj. oni sa IPS ekranom izmedju ostalog. Koliko ce biti skuplji i hoce li i kada doci nemam pojma, ali mozes probati dobiti informacije od nekog od ducana koji za sada ima u ponudi lenovo y50, npr. arhiteh jer su oni prvi od hrv. ducana nabavili taj model pa ce mozda prvi nabaviti i iduci model na hrv. trzistu.

Gam3r kaže...

hehe ova tema se pretvara u Pitaj The_Fichek-a sve o laptopima :D

Svaka cast Fichek, vise si profesionalan nego 80 % ekipe kaj radi u it ducanima. Samo tako nastavi {#}

Hah, hvala :D

Ma zapravo sam manje profesionalan jer sve informacije kupim pamteci tudje testove i iskustva. Jedino sto mogu dati od svojeg iskustva su poneke informacije vezane za novu Acer Aspire seriju i tako.

Kako se meni hardverski tematika samih laptopa uopce ne cini kompliciranom (nema biranja dijelova itd., laptop se bira po principu hoces neces), a i zabavno mi je i uzitak pomagati, bolje da uskocim u ovu temu i pomognem malo robyu jer kolko vidim on sam ima dosta posla po drugim temama.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 18:11 (The_Fichek).
14 godina
The_Fichek kaže...
Zylvio kaže...

Steta jer onaj akcijski lenovo mislim da bi ti bio dugotrajnija investicija za buducnost, pogotovo ako si na tehnickom fakultetu.

Par pitanja prije preporuke. Mogu li gledati bilokoji ducan ili bas treba biti technomarket/elipso jer tamo mozda imas american express popust? Je li pozeljno da laptop bude dobar i za nabacit neku noviju igru na kakvim takvim postavkama? Ima li veze koliko ce dugo laptop trajati dok nije ustekan u struju, je li u redu oko 3h ili cim dulje, npr. 6h? Preferiras 17.3" ekran ili ti je svejedno za dijagonalu?

Naravno da možeš. Znam da bi bio, no reci to mojim starcima. :/
Naravno da bih želio što jače za manju cijenu a dijagonala može biti do 15,6", nema potrebe za večim.
U Mikrosinu imam 10-15% popusta preko frenda i gledao sam tamo, ali ipak mi se sviđa taj Lenovo G510 sa I7. Ako postoji još koja varijanta (u bilo kojem shopu naravno).
I da, sviđaju mi se samo Asus i Lenovo prijenosnici. :$

11 godina
Zylvio kaže...
The_Fichek kaže...
Zylvio kaže...

Naravno da bih želio što jače za manju cijenu a dijagonala može biti do 15,6", nema potrebe za večim.
U Mikrosinu imam 10-15% popusta preko frenda i gledao sam tamo, ali ipak mi se sviđa taj Lenovo G510 sa I7. Ako postoji još koja varijanta (u bilo kojem shopu naravno).

Asus je los ispod 6000kn kod nas jer su modeli ispod n550jk losi za odrzavanje, tj. kod 15.6" modela se moze pristupiti samo hard disku i ramima, a kod 17.3" modela se nemoze ni tome pristupiti i za bilokakvo odrzavanje ili upgrade moras nositi laptop u servis.

Pitaj frenda ima li isti popust i u centro.hr jer je to web shop mikronisa.

Ako igranje ulazi u obzir preporucujem ovaj HP probook 450 G0 kao prvu opciju jer dobis i dobru grafu koja se moze mjeriti sa nvidia 740m i i5 nestedljivi proc, a ako igranje ne dolazi u obzir i netreba ti diskretna grafa (nisi rekao ides li na tehnicki fakultet ili ne, diskretna grafa ce ti trebati za autocad, solidworks i tako) mozes ici na prvu stvar sa i5-4200m: lista Znaci tu imas Toshibu i s obzirom na izradu nesto kvalitetnije Lenovo g510 i opet Probook 450, ali G1 model (isti kao ovaj koji sam linkao samo sa procesorom novije Haswell arhitekture, a onaj koji sam ja linkao ima ivy bridge malo stariji, a slabiji samo 2-10% u odnosu na Haswell i5).

Uz lenovo i nove acere, HP probook serija je takodjer jedna od najkvalitetnijih serija laptopa, a karakteristicno za nju su matt (nebljestavi) ekrani u odnosu na konkurenciju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 19:40 (The_Fichek).
14 godina
The_Fichek kaže...
Zylvio kaže...
The_Fichek kaže...
Zylvio kaže...

Asus je los ispod 6000kn kod nas jer su modeli ispod n550jk losi za odrzavanje, tj. kod 15.6" modela se moze pristupiti samo hard disku i ramima, a kod 17.3" modela se nemoze ni tome pristupiti i za bilokakvo odrzavanje ili upgrade moras nositi laptop u servis.

Pitaj frenda ima li isti popust i u centro.hr jer je to web shop mikronisa.

Ako igranje ulazi u obzir preporucujem ovaj HP probook 450 G0 kao prvu opciju jer dobis i dobru grafu koja se moze mjeriti sa nvidia 740m i i5 nestedljivi proc, a ako igranje ne dolazi u obzir i netreba ti diskretna grafa (nisi rekao ides li na tehnicki fakultet ili ne, diskretna grafa ce ti trebati za autocad, solidworks i tako) mozes ici na prvu stvar sa i5-4200m: lista Znaci tu imas Toshibu i s obzirom na izradu nesto kvalitetnije Lenovo g510 i opet Probook 450, ali G1 model (isti kao ovaj koji sam linkao samo sa procesorom novije Haswell arhitekture, a onaj koji sam ja linkao ima ivy bridge malo stariji, a slabiji samo 2-10% u odnosu na Haswell i5).

Uz lenovo i nove acere, HP probook serija je takodjer jedna od najkvalitetnijih serija laptopa, a karakteristicno za nju su matt (nebljestavi) ekrani u odnosu na konkurenciju.

Idem na Tehnički fakultet u Rijeci za elektrotehničara (ako što pomaže).
Paaaa da, želio bih imati zasebnu grafu.
E puno ti hvala na pomoći. :D

Ako imam budžet od 4 tkn onda ću ići na ovaj HP jer msm da će biti oke, s time da bih dokupio ili 2 ili 4 GB RAM-a a ako ne onda onaj Lenovo sa I7.
I da, misliš da je ovaj HP bolji od Lenova G510 (sa HD8750M 2GB i I3 proc) za 3600 kn (isplativiji, dugovječniji)?

11 godina

Mislim da je to tu negdje, ali mini prednost bi dao Probooku radi aluminijske zavrsne obrade i matt ekrana.

Probook kojeg sam linkao za 4000kn je isto best buy bas radi tog i5 malo starijeg proca, jer kada je unutra novi Haswell proc cijena se dize za 300kn. Razlike izmedju tih i5-ica su jako malene, a izmedju bilokojeg nestedljivog i5 i i3, kao onog u lenovu g510 vec postoje neke osjetne razlike tako da je Probook bolji od onog Lenova cisto radi matt ekrana i i5 proca koji ce donijet razliku najvise u igricama.

Ovdje ti je review HP-a o kojem pricamo samo sto je unutra i3 ivy bridge, a ne i5. Znaci model je isti.

Lenovo g510 za 4700kn sa i7 je pak super best buy jer se rijetko vidi nestedljivi i7 u laptopu ispod 5000kn, tj. do ovog modela ja to jos nisam vidio, a jos dobis Haswell i7 i 6gb rama. Grafa unutra je rebrand 8750m, znaci nema nekih posebnih razlika, osim sto r7 265m moze podrzati 4k rezoluciju kolko sam skuzio.

Kako ti nisi na arhitekturi niti na strojarstvu niti na brodogradnji nego ces vjerojatno najvise programirati mislim da ti nit netreba i7 proc i da ce i5 obavit dobro posao, iako se raspitaj ocete li na visim godinama raditi na nekom zahtijevnijem softveru da te nebi zakinuo i5 proc.

Ako necete raditi na nist zahtijevnijem, a budzet ce se protegnuti do 4700kn mozes uzeti u obzir i ovaj novi Lenovo z50-70 sa novim malo laksim i tanjim dizajnom od g510. To je prvi najjeftiniji dobar laptop sa FHD rezolucijom, unutra je najnoviji stedljivi i5 koji je izmedju i3-4000m i i5-3230m/i5-4200m. Tih max. 2.7Ghz se moze postici tako da se laptop stavi na high-performans mod. Grafa je bolja od 8750m i od 740m i ovo bi vise bila neka prenosivija multimedia opcija, a opet dobra za gaming naravno i rad hehe, pogotovo ako se nebi bavio nicim sto bi zahtijevalo masivan multithreading di i7 rastura. Sa tim laptopom bi ujedno mogao raditi do nekih 6h bez da je ustekan u struju zavisno koliko bi tlacio laptop i na kojoj bi svjetlini bio ekran naravno (kazem iz iskustva 6h jer imam 0.1Ghz slabiji, ali isti i5 u svom laptopu). To nosi prednost jer npr. nebi trebao nositi kablovinu od stana do faksa.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 22:39 (The_Fichek).
15 godina

Prijatelj mi misli uzeti HP G1M18EA, maximalno koliko misli potrositi je 5000kn. Da li je to dobar odabir, ima li šta bolje, vaše preporuke? 
p.s. bitno mu je da je 17" 

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 21:51 (msimu666).

0 0 hvala 0
11 godina

Da, ima puno bolje u svakom smislu jednog laptopa: Acer v3-772g Best buy, od izrade i lakog odrzavanja i upgrejdanja do multimedie/igranja/rada u tom i skupljem cijenovnom rangu. 17.3" ekran je ispostovan. Do 5500kn su modeli sa HD rezolucijom, a od 5500kn su isti sa FHD rezolucijom i 2gb rama vise.

11 godina
neaktivan

Pozdrav The_Fichek, svaka čast na znanju i trudu da nam svima ppomogneš u odabiru laptopa. Zahvaljujuć tvojim postovima ja sam se odlučio za Asus g550jk samo tu http://www.instar-informatika.hr/notebook-asus-rog-g550jk-cn266-republic-of-gamers/0452278 sam nmašao i5 procesor za 7340 kuna, a ovdje http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=11265 i7 procesor za 7420. Gdje si ti našao za 6881 sa i5 procesorom i ako je razlika ipak samo 80 kn što mi preporučaš da uzmem? Hvala ti.

11 godina
Nikola1986 kaže...

Pozdrav The_Fichek, svaka čast na znanju i trudu da nam svima ppomogneš u odabiru laptopa. Zahvaljujuć tvojim postovima ja sam se odlučio za Asus g550jk samo tu http://www.instar-informatika.hr/notebook-asus-rog-g550jk-cn266-republic-of-gamers/0452278 sam nmašao i5 procesor za 7340 kuna, a ovdje http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=11265 i7 procesor za 7420. Gdje si ti našao za 6881 sa i5 procesorom i ako je razlika ipak samo 80 kn što mi preporučaš da uzmem? Hvala ti.

Evo prijemalo se bas javio covjek koji je kupio isti laptop sa i5 procom:

hrconja0208     Re: Pitanje     danas u 21:27     ne     odgovori nepročit. briši     Pozdrav fichek samo da ti javim da sam naso drivere za windows 7 ali se milsim prebacit na 8 ubuduce tako da je ovo samo privremeno pa kad nadjem vremena nabavit cu 8-icu i sve ispocetka haha dojmovi o asusu su odlicni, super je laptop, radi brzo, slika fenomenalna i sve mi se svidja jedino mi smeta sto ne mogu bateriju izvadit pa da ga samo prikljucim na struju i da tako radi, a baterija kratko traje

Nadam se da se doticni nece ljutiti radi kopiranja poruke jer sam ti htio docarati malo dojmove. Pojasnio sam mu sta da radi da produlji trajanje baterije, uglavnom neke softverske fore tako da se netrebas brinuti za to, iako za cim dulje trajanje baterije ima drugih laptopa, a ovaj je vise za nekakvu desktop zamjenu.

Cijene ti je najlakse gledati na nabavi.net. Ako ti ne treba i7 proc za neke zahtjevne stvari kao npr. adoube suit programe, video obrada od bitne vaznosti itd. itd. idi na i5-4200H koji ce konkretno za gaming u 95% igrica donijeti jednake rezultate kao i i7. Ako neznas di sa novcanom razlikom mozes uloziti novce npr. u SSD za koji ce ti trebati caddy tj. ta neka ladica za SSD koju mozes jeftino kupiti na ebayu ili di vec (pitaj robya) i onda stavis SSD na mjesto optike.

Eh sada, kada sam malo bolje pogledao, stvarno im je ponestao model za 6881kn sa i5 u arhitehu tako da predlazem da ih nazoves i pitas hoce li isti doci u neko skoro vrijeme. Ako model vise nece dolaziti u sto malo sumnjam idi ili na najjeftiniji n550jk koji ima nest slabije hladjenje od g550jk ali to lako rjesis sa coolerom ili idi na g550jk sa i7 u arhitehu.

Ako dodje do takvog slucaja ja bi osobno isao na n550jk i prvo vidio kako ce se ponasati laptop u igricama. Ako bi primjetio da se laptop nezeljeno grije uzeo bih neki Notepal do cca. 200kn. Kako sam vec istrazivao te Notepalove ucinilo mi se da su najjefikasniji X3, U3 i XL za kojeg ima najmanje revieweova ali po specifikacijama i svemu bi to trebao biti najveci best buy. Ako bi se laptop previse grijao u sto sumnjam isao bi na najbolji trenutni laptop cooler CM Storm SF-19 i to preko ebaya ili neceg jer ga nema kod nas za kupit. Sa viskom novca dalje kupis rame i SSD. Znaci po meni je bolje n550jk (6330kn) + CM Notepal XL (220kn) + 4gb rami (300kn) + SSD 128GB (600kn) = 7450kn (prakticki cijena g550jk sa i7)

Mozes primjetiti da se onaj g550jk koji je bio u arhitehu za 6880kn savrseno ovdje uklapa u pricu kao zlatna sredina jer s njim za tih 520kn vise u odnosu na najjeftiniji n550jk dobis tih 4gb rama i to extra hladjenje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.7.2014 23:22 (The_Fichek).
12 godina

Mali vodič za rastavljanje Asus G550JK za sve znatiželjne {#} i opčenito da se vidi vrhunski obavljen posao ispod haube

2 0 hvala 0
15 godina

Jel moze preporuka gaming laptopa za oko 6000kn. Pozeljno je da bude 17.3 

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav, majka namjerava kupiti laptop do ove cifre, koji bi joj sluzio uglavnom za office i internet. Međutim trenutno ja imam LENOVO Z575 te me zanima može li se kupiti neki do spomenute cijene, a da je bolji nego moj LENOVO? Meni bi koristio za gejmanje i multimediju.

Uglavnom moje pitanje se svodi na to postoji li neki laptop za gejmanje da je boji od Z575 do 2500 kuna, ako da, da mi nabacite par linkova?

Ako ne, onda neki za office i internet do te cijene.

Hvala.

11 godina
athlon64 kaže...

Jel moze preporuka gaming laptopa za oko 6000kn. Pozeljno je da bude 17.3 

Acer v3-772g - gledaj od 5500kn jer ti za razliku od jeftinijih dolaze sa FHD rezolucijom i 2gb rama vise (8gb sveukupno)

Mozes uzeti u obzir i Asus n550jk za 330kn van budzeta sa dost boljom grafickom od Asusa, ali 15.6" FHD ekranom i 4gb manje rama. Ekran je doduse kvalitetniji jer se radi o IPS matrici.

Ovdje gledaj opis i rezultate 750m, ovdje 850m (koja je inace bolja i od 765m). Klikom na brojeve fps-eva ces vidjeti s kojim su sustavima, tj. procesorima testirane grafe pa to uzmi u obzir.

Ta stranica nije sveta krava, ali otprilike ces moci znati sto ocekivati. Ako te zanima par pojedinih igara kucaj na google "´igra ta i ta´ game debate" i onda upisi 850m grafu i i5-4200H proc, zatim ponovi istu stvar u drugom tabu sa 750m i i5-4200m pa bi ti zadnji graf trebao docarati s kojim ce se sustavom vrtiti bolje igra (za fps brojeve treba biti premium member.., znaci imas samo graf). Za najtocnije rezultate najbolje ici na youtube i traziti gameplayeve sa tim sustavima.

Za neke skuplje opcije, ali sve 15.6", a mozda jos isplativije cisto za gaming, procitaj par zadnjih postova na prosloj stranici teme (lenovo y50-70 860m - 6675kn, asus g550jk 850m bio u arhitehu za 6880kn mozda opet dodje).

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.7.2014 13:25 (The_Fichek).
11 godina
AlterEgo22 kaže...

Pozdrav, majka namjerava kupiti laptop do ove cifre, koji bi joj sluzio uglavnom za office i internet. Međutim trenutno ja imam LENOVO Z575 te me zanima može li se kupiti neki do spomenute cijene, a da je bolji nego moj LENOVO? Meni bi koristio za gejmanje i multimediju.

Uglavnom moje pitanje se svodi na to postoji li neki laptop za gejmanje da je boji od Z575 do 2500 kuna, ako da, da mi nabacite par linkova?

Ako ne, onda neki za office i internet do te cijene.

Hvala.

Koji procesor i koliko rama imas u tom svom Lenovu i imas li zasebnu graficku, ako da koja je?

11 godina
neaktivan

Procesor je AMD A6-3400M APU 4CPUs - 1.4 GHz

Rama imam 4 Gb, a graficka mislim da je integrirana AMD Radeon HD6520G.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice