Ubrzavanje laptopa

poruka: 11
|
čitano: 6.673
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Ubrzavanje laptopa

Pozdrav!

Trebam pomoć. Zanimaju me sve moguće ideje kako da ubrzam laptop. Laptop je već dosta star (ima jedno 5-6god sigurno). Radi se o ovom:http://panam.acer.com/acerpanam/notebook/0000/Acer/Aspire5315/Aspire5315sp2.shtml. Moj model ima 80Gb HDD i WinVistu. Užasno je spor Ajmo otpočetka. Particija C na kojoj su Win je prepuna (ima svega 500Mb slobodno od 32Gb i mislim da je to glavni razlog zašto je spor) i koliko god ga čistim, on se opet puni. Imam Avast i on javlja da je laptop čist. Provjeravao sam i s Malwarebytesom, on je isto javljao da je sve ok. E sad sam uspio među startup programima naći trojanca (xyx9.exe). Maknuo sam ga iz startupa, ali na računalu ga nisam uspio naći da ga izbrišem (je li to dovoljno?). Druga stvar, počeo me zezati i Acerov eDataSecurity Manager, javlja mi error kad mi se upali lap. Maknuo sam sad i njega iz startupa. I sad me zanima što vi još preporučate za ubrzanje laptopa.

Hvala!

0 0 hvala 0
14 godina
Ubrzavanje laptopa

- Iskopirati sve bitne podatke sa laptopa, fino zbrisati cijeli HDD i napraviti clean install OSa.

- Na ovaj način eliminiraš sve nepotrebno smeće, razne viruse i ostalu gamad.

- Inače pokušavajući to očititi od virusa je samo gubljenje vremena.

- Taj laptop ako dobro vidim ima 1GB RAMA, preporuka je svakako staviti još 1 GB, tako da onda imaš 2GB, a i veći disk ne bi škodio.

- Fino si snimiš Win 7 Ultimate x32 SP1 i imaš bolji OS od Viste, čist od svih gamadi i ostalih sra...

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.5.2013 18:05 (Valentin17).

0 2 hvala 2
13 godina
neaktivan
Ubrzavanje laptopa

Nadograđivanje laptopa mi baš i nije opcija. Ne bi mi možda bilo pametnije stavit XP nego 7?

2 0 hvala 0
14 godina
Ubrzavanje laptopa

Inače ako ne misliš stavljat još 1GB RAMA i veći disk, onda je XP svakako bolja opcija.

Valentin

0 0 hvala 0
15 godina
Ubrzavanje laptopa

Kad sam imao laptop te klase (ok, ne baš toliko slab{#}), odmah sam maknuo Vistu i stavio XP, što je puno pomoglo. Definitivno bi se isplatilo i dodati još 1GB RAM-a koji je zasigurno jeftin, ali možda ga je danas teško pronaći.

.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Ubrzavanje laptopa

Taj laptop ima DDR2 memoriju koju uopće nije problem pronaći i nije preskupa, tako da tih dodatnih 1GB bi dobro došli.

Problem bi mogao biti SATA disk... U specifikaciji ne piše koji je ali lako moguće da ima SATA kontroler pa će instalacija XPa biti poprilično "zanimljiva".

http://nighthawk-software.blogspot.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Ubrzavanje laptopa

zanimljiva?

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Ubrzavanje laptopa
Da, "zanimljiva".

XP nema podrsku za SATA kontrolere (bez dodatnih drivera - Pres F6 if you need additional drivers, tako nes kaze). Inace je rjesenje u BIOSu prebaciti iz AHCI u IDE (legacy) mod ali u pravilu, ta opcija na laptopima ne postoji.

Jedini nacin je slipstreamati .inf drivere na CD od XPa i tako pokrenuti setup jer bez drivera, setup nece vidjeti HDD. To je sve divno i krasno u teoriji ali nabava tog drivera bi mogla biti sve osim jednostavne - naime, kumstvo OEM proizvodjaca sa MSom je zaebana stvar - drivera za XP ili nema ili su tu tek toliko da rade.

Nerijetko je nemoguce nac drivere za chipset ili mrezne kartice.

Ugl, prije cijele avanture, pokusaj skupit sve drivere i onda vidi jel se isplati zezat sa time.

Takve laptope ne diram za manje od 300kn, pogotovo ne toshibe. Pikni jos 2GB RAMa i budi na Win7.
14 godina
neaktivan
Ubrzavanje laptopa

Ili nadjes u biosu opciju "sata native mode" i stavis na disable.

Moj PC  
1 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Vidim da si se potrudio procitat moj post -.-
14 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
Vidim da si se potrudio procitat moj post -.-

Par acer extensi/travelmatea iz pretpotopnog doba jednojezgrenih centrinoja je imalo tu opciju. Znaci, naravno da nema za odabrat ide/ahci/raid, ali svaki lap sa sata kontrolerom koji mi je proso kroz ruke imao je "native sata mode" - i fino samo stavis na disable i sve radilo bez muke, a ako netko bas zeli ahci, nek si na stick ili u samu instalaciju stavi drivere i problem riješen.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice