Netbook vs Jeftini laptop

poruka: 17
|
čitano: 9.209
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Znači zanima me, što bi bilo pametnije uzeti: Netbook ili jeftini laptop? Kod jeftinog laptopa mislim na one ~3500 kn, a kod netbooka, čim jeftinije tim bolje. Bitnije mi je vrijeme autonomije i svakodnevni rad, naravno i prenosivost, pa sam zato mislio da je bolji netbook.

Možda bih i zaigrao neku stariju igru, ili Football Manager 10 (ali budući da se on pokreće i na 10 g starijim kompjuterima to ne smatram problemom), Top igra bi bila COD 2 (dakako na niskim postavkama) ako i to, jer kažem, to bi bilo za Svakodnevni rad prije nego za išta drugo.

Nvidia ION platforma koliko znam ima nešto jače performanse, jer ima jaču GPU i DDR3 RAM. Problem je što ne mogu naći nikakav netbook s tom platformom, ili vrijeme autonomije ne zadovoljava.

Uglavnom, da sve rezimiramo: Bitno mi je vrijeme autonomije, svakodnevni rad u koji se ubraja uredski posao, surfanje i gledanje videa, možda pokoja igra. Prenosivost mi je također bitna, ali budući da su netbooci poznati po tome mislim da to nije presudno spominjat. Nije na odmet niti više rama, a prostran disk mi je dosta bitan (ne treba iznad 250 Gb, to mi je nekako optimum). Bitno je da ima WLAN, OS nije nužan (iako je tu uglavnom Win 7 Starter, al ja planiram gore stavit svoje Ultimate sa maknutim nekim funkcijama). Cijena je također naravno bitna, da nikako nije iznad 3000 kn - 3200 kn.

Nešto što sam našao da se u to uklapa je Acer Aspire One AO532h-2Db, 7 sati baterije, 250 Gb diska, 1 Gb RAM, Pine Trail - 2559 kn. Zanima me jedino kako se on ponaša u svakodnevnom radu i u npr. COD 2 ili CS ili FM10. Budući da se to vrtilo na jednojezgrenom procesoru (1.6 Ghz), SiS intergrirki i 512 mb RAMa mislim da i ovdje neće bit problema...

Recite svoje komentare...

Prodajem razne računalne komponente, sastavljam konfiguracije i ponude, detekcija i otklanjanje kvarova, čišćenje računala od virusa, reinstalacija Windowsa i drugih OS-a. Obratite mi se na PM.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja bih ti preporucio neki prijenosnik,meni je to puno bolje od netbooka ;)

nije vazno ciljati u metu,nego metati u cilj :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bjež od netbooka ko od vraga! Bolje ti je onda kupit neki smartphone :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2010 11:12 (Glamdring).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gledao sam ljude po faksu koji imaju netbook i radio sam nešto malo na njemu i moj zaključak je da je netbook koristan jedino ljudima kojima se rad na računalu svodi na facebook i news portale. Za sve ostalo ima premali ekran, pogotovo za igre i rad u uredu. Mislim da bi meni ispale oči i otpale ruke da moram na tome raditi više od sat vremena dnevno.

There are 10 types of people in the world... those who understand binary and those who don't.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ako misliš igrati išta uzmi bolje najjeftiniji laptop, netbook nije za nikakvo igranje (cod2 se na većini neće niti pokrenuti)

http://hr-invites.com (chiteri i trejderi nisu dobrodošli) ; last.fm: BORG_CRO
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Igre igram na ovom kompu, netbook bih koristio za internet, eventualno koji dokument ili filmić. Ukoliko idem na Notebook onda moram dati minimalno 1000 kn više, a dobijem nešto jače performanse, manju autonomiju i veći ekran. Po meni se to ne isplati, jer igre mogu igrati odlično na ovome kompjuteru. Smartphone mi ne treba, imam sasvim OK mobitel koji služi svrsi...

EDIT: Samo da kažem da sam igre spomenuo ako bih eventualno išao na more s njim, a onda bih ga i ovako priključio na TV.

Prodajem razne računalne komponente, sastavljam konfiguracije i ponude, detekcija i otklanjanje kvarova, čišćenje računala od virusa, reinstalacija Windowsa i drugih OS-a. Obratite mi se na PM.
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2010 12:35 (RoyalBlood).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo baš sam napravio komparaciju:

Pobjednici:

Prenosivost - Netbook

Vrijeme Autonomije - Netbook

Performanse - Notebook

Veličina ekrana - Notebook

Cijena - Netbook

Dodatne mogućnosti - Nema

VAU efekt i zavist kod drugih Smijeh - Netbook

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ipad? ^^

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Netbook vs Jeftini laptop
Glamdring kaže...

ipad? ^^

Ma daj :D

Jel itko ima što za reć na ovo što sam još rekao? Ugl igro bih to na moru a tamo spojim netbook na tv...

16 godina

U linksu imaš nove netbookove sa nvidia ion grafikom i novim atomima( dvojezgreni modeli), imaju 2GB rama i veći ekran, jedino su i dosta veće cijene naprema ostalima, dođu oko 3800kn

klik

klik

klik

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2010 17:13 (Stoja).
Moj PC  
0 0 hvala 2
17 godina

Netbook je jedan veliki promasaj za bilo sta drugo osim tu i tamo lurknut na net

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RoyalBlood kaže...

Pobjednici:

Prenosivost - Netbook

Performanse - Notebook

Cijena - Netbook

Po pitanju prenosivosti, pogledaj Lenovo X301, koji je usporediv sa netbookovima po prenosivosti.

Po pitanju cijene, pogledaj Asus eee 1201n koji se cijenom opasno približio notebookovima.

VAU efekt i zavist kod drugih, Macbook Air. Smijeh

16 godina

A čuj evo sad gledajući ove nove modele što sam postao gore i nisu toliko loši. Dobiješ sa njima win7 home premium a nvidia ion ti je zapravo 9400m grafika, koju ti imaju appleovi macbook i macbook pro modeli(svi do ove zadnje najnovije linije koji imaju nove grafe) te su na njima čak uspjeli i crysis vrtiti(naravno sve na low i 800x600 ali je vrtilo, malo prošnjofaj po youtubu ako mi  ne vjeruješ) Također, novi atom ima 2 jezgre odnosno 4 sa hypertreading, što znači da je to skoro kao i oni intelovi CULV procesori koji se koriste u ultraprijenosnicima. Još su mu i 2 GB rama stavili tako bi u normalnom radu trebalo biti sasvim dosta i joše ekran digli na 12.1'' a težina je samo 1,4kg. Sad kad sam ovo vidio sam se i ja zainteresirao za njih xD

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
the_tux kaže...
RoyalBlood kaže...

Pobjednici:

Prenosivost - Netbook

Performanse - Notebook

Cijena - Netbook

Po pitanju prenosivosti, pogledaj Lenovo X301, koji je usporediv sa netbookovima po prenosivosti.

Po pitanju cijene, pogledaj Asus eee 1201n koji se cijenom opasno približio notebookovima.

VAU efekt i zavist kod drugih, Macbook Air. Smijeh

Uvijek ima iznimka.

Vidim da svi pljujete po netboocima, kako to da dosta ljudi koje znam govore da su oni ok za svoju namjenu. Ja netbook ni netrebam za nešto drugo, eventualno koji dokument i net. Ponavljam, bitna mi je simbioza cijene, autonomije (bolesne) i prenosivosti...

EDIT: Evo stoja je rekao prije mene. A k tome je i memorija DDR3... Samo me zanima autonomija, ali ako je ona uredu onda bih ga vjerojatno uzeo prije ičeg drugog. Čak mislim da su najjači NVIDIA ION novi netbooci jači od cjenovno isto rangiranih jeftinih laptopa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2010 17:28 (RoyalBlood).
15 godina

Ako ti je za posao onda definitivno laptop. Laptopi imaju veći ekran dok se kod netbookova moraš naprezati da bi vidio slova kad čitaš neki dokument. Nećeš sad ti igrat igre na laptopu no ponekad zatrebaš urediti nešto u excelu ili wordu pa netbook se pokaže beskorisnim.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da ne kenjuck*mo više nego što treba, ajmo povuć crtu između dva cjenovno jednaka predstavnika svake grupe:

Šta je bolje:

HP ProBook 4515s VC412EA

15.6" Ekran

2 Gb RAMa

ATI Radeon HD4200

Athlon X2 2.1 Ghz

250 Gb HDD

2:36 baterija (WLAN aktivan)

ASUS EEE 1201N

12.1" Ekran

2 Gb RAMa

NVidia 9400M

Intel Atom 330 (Dual Core + HT ako se ne varam)

250 Gb HDD

4:01 baterija (WLAN aktivan)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
pro book.
www.vodopija.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail: