Dobar dan. Nadogradio bih za dodatnih 4 Gb memoriju RAM na prijenosniku Asus X55VD. Sada, problem je sto ne znam tocno koju odabrati. Na kompu mi pise ovako: "4,00 GB Single Channel DDR3 @ 665 MHz (9-9-9-24)" a u specifikacijama na stanici internet Asus je ispisano drugacije "DDR3 1600/1333 MHz SDRAM". Sada, zanima me koliko MHz ima moja memorija. Zbunjuju me ovih 665. Po mojem misljenju, isla bi ova od 1333, ali cekam misljenje nekog veceg strucnjaka. I dali bi osjetio da imam dodatnih 4 Gb Ram memorije i koliko bi maksimalno mogao dodati. Hvala. Lp
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dobar dan. Nadogradio bih za dodatnih 4 Gb memoriju RAM na prijenosniku Asus X55VD. Sada, problem je sto ne znam tocno koju odabrati. Na kompu mi pise ovako: "4,00 GB Single Channel DDR3 @ 665 MHz (9-9-9-24)" a u specifikacijama na stanici internet Asus je ispisano drugacije "DDR3 1600/1333 MHz SDRAM". Sada, zanima me koliko MHz ima moja memorija. Zbunjuju me ovih 665. Po mojem misljenju, isla bi ova od 1333, ali cekam misljenje nekog veceg strucnjaka. I dali bi osjetio da imam dodatnih 4 Gb Ram memorije i koliko bi maksimalno mogao dodati. Hvala. Lp
- naziv DDR, Double data... takt je efektivno dvostruki.. tako da se označava na dva načina, stvarni i efektivni 666 (izbjegava se đavolja brojka pa se označava kao 667) = 1333.
-Tako da RAM za taj notebook treba biti SODIMM-DDR3-1333 ili PC3-10600 (umjesto MHz-a ovo je oznaka propustnosti-bandwith i zapravo je bolja oznaka).
-notebook podržava i 1600(PC3-12800). Pošto već imaš 1333 kao u svakoj preporuci trebali bi biti identični ili barem slični moduli, kao preduvijet za dual chanel i/ili stabilan rad.
-BIOS automatski prilagođuje brzinu prema sporijem RAMu, pa bi kupnja bržeg bilo 'bacanje' novca (ali su sad ciejne iste, svejedno).
-najvažnija stvar je CAS, tj tvoj radi na 9-9-9-24 i bil bi poželjno imati takav (ne sporiji, brži bi spustio brzinu prema sporijem), dok npr 1600na CAS-10 može raditi na 1333-C9 tj to je isti RAM, iste brzine samo atestiran na 1600.
-svaka preciznija oznaka RAMa bi morala sadržavati sve te oznake, npr. (ADM) za ovaj model nema sve podatke za druge još manje, ali se iz oznake lako saznaju dok na drugom siteu imaš za primjer precizinije oznake ili na str. proizvođača (prvih par googlanja je dovoljno). Pošto je navedena brzina 1600 i CAS-11 možda taj RAM ima iste brzine kao tvoj na 1333-C9 to treba provjeriti ili tražiti neki na kojem pišu odgovarajući podatci. Možda bi na 1333 postavio C-10, tad bi tvoj stari RAM usporio, ali nebi trebalo biti problema i razlike u brzinama su zapravo neprimjetne, slično i za dual chanel. Problem je smao ako nakon toga računalo postane nestabilno..
-npr utils CPU-ID/CPU-Z vidi koje su predefinirane vrijednosti (njih BIOS automatski koirsiti, može se i ručno podešavati ali može biti i problema jer to već spada pod OC, notebook u pravilu nema takve opcije u BIOSu pa ovisiš o profilima -XMP/JEDEC. Zato je na notebooku bolje provjeriti i tražiti što sličniji ako nema identičnog modula).
edit: napomena, CAS je 'pauza' tj, manji broj je brži, veći sporiji. C-9 je brži od C-11.
-Kod izračunavanja koristi se recipročna vrijednost. Sistem optimalnije radi ako je sinkron CPU-RAM-FSB. Što više CPU ima cachea to je manje važna brzina RAMa, tj između najsporijih i najbržih RAMova se osim benchom-sintetikom, razlika ne može primjetiti u radu prosječnog korisnika... samo na najjačim sistemima je i to bitan faktor (kao dobra guma i brzina automobila...)
Imaš 4GB RAMA, više ti stvarno nije potrebno pogotovo zato što se radi o laptopu, 4GB je dosta za stolni PC čak i da igre igraš, znači samo ostavi kako je, nikakvo poboljšanje nećeš osjetit najviše zbog procesora koji i nije nešto.
-točno, RAM ne može ubrzati, jednako kao gepek ne ubrzava automobil. ... 'ali' može ga usporti ako ga nema dovoljno, jer je potrebno višestruko pristupanje podatcima, disk nadoknađuje nedostatak što je 10-100 puta sporije od RAMa (swap) uz to da je za neku aplikaciju količina RAMa obavezna, tj RAMa mora biti dovoljno, višak je višak.
- višak RAMa OS pametno koristi (to se ne treba nazvati 'trošenje') za ubrzavanje-keširanje podataka. Višak samo omogućuje pokretanje paralelno više aplikacija (razbacivanje resursa ako je brzina bitna).
-čak kao 'kontra argument', prosječan user više osjeti ubrzanje s SSDom nego 4-8 ili više RAMa.
- u usporedbi s jačim i5 CPUom, naravno da je jači ali samo u trenutcima kad se ta snaga može iskoristiti. Kao ferrari u gradskoj gužvi kad stoji u koloni ili na brzoj cesti. Ako bi takav PC imao premalo RAMa bio bi spor. U normalnom korištenju se teško može primjetiti npr i3-i5-i7 razlika, dok se za razliku u cijeni može uzeti RAM, VGA (model notebooka) i SSD što se osjeti konkretno.
-imaš dovoljno za 99% potreba. Najjednostavnije, pokreni task manager i vidi zauzeće RAMa kad koristiš računalo, i slobodan dio (računajući da sistem agresivno koristi višak, ali vraća ga ako aplikacije traži..), pa ako u normalnomm korištenju ne prelaziš 80-100% RAMa, tad dodavanje neće bitno pomoći.
-btw, današnji browseri mogu povuči više RAMa nego prosječne aplikacije, pa i to malo usporedi. Ako imaš više otvorenih aplikacija koje bi mogle iskoristiti više resursa, tad je logičnije promijeniti naviku, tj ako je brzina bitna, nećeš imati istovremeno rendanje videa, ACAD, surfanje na 24sata, forum, torrent.. i šaku virusa. Čist sistem i aplikacija koju stvarno koristiš, kad ne koristiš ugasiš, su recept za najbrži sistem, sve ostalo su dodatci koji samo usporavaju.
-dualchanel je logičan izbor, kupnja 2x4GB je možda bolje od mixanja dva različita modula, ali u pravilu problema nema (problem je što BIOS notebooka nema opcije za podešavanje, pa ako su profili različiti može biti problema). .. no s današnjim cijenama i kapacitetima RAMa (DDR3) ja bi prije uzeo veći modul 8GB ako notebook dozvoljava više RAMa (do 16GB) naravno, iskorištavanje te količine je nešto sasvim drugo jer tebi je i 4GB za sad Ok, .. razlike u brzinama između dual i single chanel u pravilu nisu primjetne. Pa provjeri specifikacije, vjerojatno je max 8GB, tj 2x4GB..
Ništa više ti ne treba.
-ma to je sve 'super' .. rekao bi i previše. (šala)...
-ovako, čišćenje npr cache.. to samo usporava noramlan sistem (opcija koju neki utilsi kao glary-cc nude kod npr gašenja), jer tad sistem mora konstantno rebuildati takve podatke, tj bez njih je sporiji... (kad se uspoređuje XP-Seven to je često razlog, agresivnije korištenje RAMa.. pa sedmica djeluje brže). Tako da pretjerana higijena ponekad daje kontra efekt.
-sistem koji je dobro planiran (raspored particija, OS, apps, podatci, temp) i podešen, ne treba posebno često čistiti ili defragati, opet usporedba s autom, ne pere ga se svaki dan, ne mjenja se ulje, auspuh.. svaki dan, jednom godišnje je OK u suprotnom pohabaš šarafe.. ali to je bolje nego suprotno, na kraju oba extrema mogu ovisno o sreći koristiti godinama PC ili ga idući dan baciti u smeće.. jer sve kombinacije su moguće.
Imam Toshiba L675-11Z i razmišljam si o ugradnji dodatne memorije zbog nekih programa koje izvodim. Ne znam koliko bi to bilo pametno no eto molio bi vaš komentar.
Trenutno imam 3Gb i zamijenio bi jedan modul od 1gb s 4gb (oko 160kn) te bi onda imao 7gb rama. Ne znam koju memoriju kupiti, trenutna radi na 1066Mhz.
Ovo su specifikacije laptopa:
Procesor Intel Pentium P6200, 2.13 GHz, Dual core, 3 MB cache
Memorija 3 GB DDR3, 1066 MHz
Grafika ATI Mobility Radeon HD 5470, 512 MB
Zaslon 17.3" HD+, TruBrite visokog kontrasta s LED pozadinskim osvjetljenjem Rezolucija ekrana 1600 x 900