Jel zna netko mozda moze li se u hrvatskoj gdje
odnijeti Mac book pro, koji je kupljen u Americi,
da se u njega ugradi Hrvatska tipkovnica.
Sigurno postoji način jer kako bi se inace prodavali
Macovi tu kod nas, pa ako tko zna kome se treba
obratit bio bih zahvalan na informaciji.
HVALA!!!
Hrvatska tipkovnica
- poruka: 17
- |
- čitano: 19.211
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Evo pa pogledaj http://www.apple.com/hr/mac/accessories/
Ako misliš na promjenu tipkovnice ona ti se ne isplati radije kupi vanjsku tipkovnicu ili se moraš naviknut na englesku.
Eto pogledaj bezicnu macovu tipkovnicu cujem da su jako kvalitetne ipak je to apple :D xd
Eto pogledaj bezicnu macovu tipkovnicu cujem da su jako kvalitetne ipak je to apple :D xd
To je svakako samo je malo nezgodno koristiti laptop s vanjskom tipkovnicom.
To je svakako samo je malo nezgodno koristiti laptop s vanjskom tipkovnicom.
To je istina ali nek se snadje ili nek je zaljepi preko stare hahaha :D:D
Jel zna netko mozda moze li se u hrvatskoj gdje
odnijeti Mac book pro, koji je kupljen u Americi,
da se u njega ugradi Hrvatska tipkovnica.
Sigurno postoji način jer kako bi se inace prodavali
Macovi tu kod nas, pa ako tko zna kome se treba
obratit bio bih zahvalan na informaciji.
HVALA!!!
ako je to ovaj novi unibody macbook proonda se NE može mijenjati tipkovnica.
na starima se mogla zamijeniti neka druga s aHR. Na ovome s ene može jer je Apple odlučio (da zaštiti legalnu prodaju laptopa po pojedinim tržištima) da tipkovnice nemaju isti raspored i nemaju istu veličinu tipke ENTER tak oda fizički ne stanu!
:(
kao što su ti ranije rekli - kupi vanjsku i uživaj! i drugi put kupi u hr....
drugo rješenje -> kupi naljepnice za tipke i zalijepi na mjesta HR znakova
Nazovi neki servis koji je zastupnik za apple, evo prvi hit sa googla: http://www.istyle.hr/hr/Servis
Ispadne te vjerovatno puno jeftinije ako sam ugradis, inace se kod laptopa dosta lako da izvaditi
tipkovnica (uglavnom se ne mora rastavljati cijeli laptop nego samo mali dio iznad tipkovnice),
vjerovatni imas neke upute na netu kako se to radi kod macbooka. Treba samo spojiti jedan kabel, to je to.
Raspored i slicno tipkovnice nema nikakve veze samo da dimenzije i konektor pasu, jer se ne mijenaju
tipke (nemozes ih posebno naruciti) nego cijela tipkovnica.
Postoji tu jedan problem s kojim sam se ja susreo (ne na macbooku). US tipkovnica ima 1 tipku manje nego HR tipkovnica.
Prebrojite tipke na US tipkovnici u 2 redu od dole (iznad space-a) i ima 12 tipki.
Na Hr tipkovnici (west balkan - najčešća oznaka) ima u istom redu 13 tipki. Linke je na Davorov test prijenosnika i tu je izvrsna slika hr tipkovnice na macbooku.
--
Sad sam još malo pogledao i vidim i da je u redu iznad ista stvar.
Moje mišljenje je da nećeš moći promjeniti tipkovnicu jer ti nedostaju bar 2 rupe u kućištu + tipka enter izgleda drugačije.
E hebiga da, sad bas gledam, skorz sam zaboravio da apple ima one "drugacije" tipkovnice.
Onda mozes dati ugravirati hrvatska slova, to bi ti trebao moci napraviti i obican veci servis za laptope,
ili nabavis naljepnice za tipke s hrv slovima.
Inace meni je US layout dosta bolji zbog boljeg rasporeda ne-alfanumerickih znakova pa ga cesto koristim
sa hrv tipkovnicom. Samo treba dovoljno dugo tipkati i zapamtis bilo koji raspored bez da se i trudis previse.
Onda mozes dati ugravirati hrvatska slova, to bi ti trebao moci napraviti i obican veci servis za laptope,
Pa nemože dati ugravirati slova kad mu fizički nedostaju 2 tipke, a i naljepnice zbog istog razloga nisu neko rješenje.
Pa nemože dati ugravirati slova kad mu fizički nedostaju 2 tipke, a i naljepnice zbog istog razloga nisu neko rješenje.
Kako da ne, samo ce mu ž biti iznad entera gje je pipe/slash znak znaci biti ce u gornjem redu (p)šđž a u donjem samo (l)čć, takav je layout.
Najveci problem je u ne-alfanumerickim zankovima koji imaju drugaciji layout na hrv tipkovnici, tih par hrv slova nije nikakakv problem ni za zapamtit
bez da ti pisu.
Kako da ne, samo ce mu ž biti iznad entera gje je pipe/slash znak znaci biti ce u gornjem redu (p)šđž a u donjem samo (l)čć, takav je layout.
Najveci problem je u ne-alfanumerickim zankovima koji imaju drugaciji layout na hrv tipkovnici, tih par hrv slova nije nikakakv problem ni za zapamtit
bez da ti pisu.
To si dobro rekao uopce nije tesko naviknuti se na drugciji raspored slova
Daj mi reci kako će dobiti znak < i ovaj npr. > .
--
I ispravak prijašnjeg posta, nedostaje mu 1 tipka, ne 2.
Nazovi neki servis koji je zastupnik za apple, evo prvi hit sa googla: http://www.istyle.hr/hr/Servis
Ispadne te vjerovatno puno jeftinije ako sam ugradis, inace se kod laptopa dosta lako da izvaditi
tipkovnica (uglavnom se ne mora rastavljati cijeli laptop nego samo mali dio iznad tipkovnice),
vjerovatni imas neke upute na netu kako se to radi kod macbooka. Treba samo spojiti jedan kabel, to je to.
Raspored i slicno tipkovnice nema nikakve veze samo da dimenzije i konektor pasu, jer se ne mijenaju
tipke (nemozes ih posebno naruciti) nego cijela tipkovnica.
ja mu i govorim jer je moj kolega (ima mac iz US) želio miijenjati!
i naravno da smo provjerili kod ovlaštenog servisa/distributera. kod unibody mac laptopa ne može se mijenjati zbog toga što je kučište "iz jendog komada" aluminija "rezano" za US tipkovnicu
s obzirom da HR tipkovnica ima drugačiji izgled (što zbog veličine entera što zbog viška tipki) naša tipkovnica NE stane u kušite (laptop) kupljen "vani"!
i ne, ne može to svaki servis za laptope raditi, jer s ene žele baviti i čeprkati po mac-u. moraš u ovlašteni. i tamo češ dobiti ovaj odgovor.
definitivno najbolje d akupi naljepnice i nalijepi naše znakove.
Postoji li za macOS nešto kao Microsoft Keyboard Layout Creator za Windowse?
Postoji li za macOS nešto kao Microsoft Keyboard Layout Creator za Windowse?
https://alternativeto.net/software/microsoft-keyboard-layout-creator/?platform=mac