Hitno dok nije crklo - problem sa adapterom

poruka: 5
|
čitano: 3.399
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Pozdrav,

Nakon što sam ustanovio problem kod svog laptopa, odmah sam požurio na BUG smatrajući da ću jedino ovdje dobiti pravi odgovor ;) !

Naime, koristim HP 635 notebook, i prije dva mjeseca crko mi je adapter. Jedno vrijeme ga nisam koristio, izvadio bateriju, da bi skoro naručio online i čovjek mi poslao pogrešan! Ccc.. mislim, maltene isti po "jačini", međutim opet nije to to. Utikač je isti kao moj stari. Eh sad.. šta sam primjetio malo prije na laptopu, a vjerujem da se dešavalo i ovo vrijeme kako koristim ovaj drugi adapter (cca 3 sedmice...) .. On je jači za pola volta od mog starog, orinalnog. U mene je bio 18,5 V a ovaj je 19V. U mene je bio 65W ovaj je 90W i, što se tiče amperaže, u mene je bilo 3,5A ovaj je 4,7A ! konstultirao sam se s nekim ljudim i kazali su mi da je volataža najbitnija, pa pošto razlika nije velika, savjetovali su mi da ga koristim (0,5A je razlika - novi je jači, kao što vidite).

Sad, šta mi se dešava? stoji mi nekih... 15-tak minuta 99% da je baterija puna, a uključen je adapter.. i očekivam da napuni na 100% ali .. "duze malo ide" i evo upravo kad sam vam počeo pisati post, tek sad se lampica promjeni iz crvene u bijeli (znak da je pun) ..

da li ovo može napraviti neke posljedice na bateriju? kao na primjer da je oslabi vremenom?

ili je to ustvari normalno, samo ja nisam na to obraćao pažnju dok je bio orginalni adapter.

PS. Šta mi savjetujete u vezi adaptera? Da li pod svaku cijenu da kupim orginalni ili mogu koristiti ovaj? Ili da bolje kažem, mislite li da je i ovaj adapter u redu te da neće pruzrokovati probleme?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

"jači" odnosno snaga je u watima

Ukoliko je adapter original Hp-ov nećeš imati problema.

Veća snaga odnosno manja na hp-ovim laptopima s smart pinom ne može uzrokovati  oštećenja bilo adaptera ili notebooka.

Manja snaga adaptera će smaniti i prilagoditi potrošnju sistema adapteru

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Hitno dok nije crklo - problem sa adapterom

To je manje više OK. Punjenjem baterije upravlja laptop u saradnji sa elektronikom iz baterije. Ispravljač je tu samo da "doturi" struje koliko laptop vuče.

Normalno je da kako se procenat napunjenosti baterije pribiližava 100%, da automatika punjenja smanjuje struju punjenja. I onda se čini kako mu dugo treba da dođe do 100%.

Instalirao sam dosta novih laptopa i dosta njih se isto tako ponaša.

A opet možda ti i baterija nije u najboljem stanju (nejednak kapacitet ćelija) pa je tu problem.

Tih 0,5 V je nebitno. Imao si 65W punjač, sada imaš 90W. Zato ti je sad struja 4,7A, a bila je 3,5A. To ti ništa ne znači. Bio bi problem da je obrnuto (imao 90W, a sada je 65W).

15 godina
neaktivan
dragans kaže...

To ti ništa ne znači. Bio bi problem da je obrnuto (imao 90W, a sada je 65W).

Kod smart pina nije ni to neki problem, samo bi se performanse laptopa smanjile ali drugih problema nebi bilo za razliku od klasičnih punjača di bi punjač bio preopterećen

17 godina
neaktivan
lucco85 kaže...
dragans kaže...

To ti ništa ne znači. Bio bi problem da je obrnuto (imao 90W, a sada je 65W).

Kod smart pina nije ni to neki problem, samo bi se performanse laptopa smanjile ali drugih problema nebi bilo za razliku od klasičnih punjača di bi punjač bio preopterećen

Da, to je tačno.

Ali je i pitanje kako zamjenski punjači implementiraju smart pin. Primjetio sam da su se noviji HP-ovi počeli ponašati kao Dell. Samo originalni punjač puni bateriju.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice