Help...kako pokrenuti novi laptop?

poruka: 29
|
čitano: 56.418
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Kupio sam novi laptop (Acer eMachines E510) na kojem je navodno predinstaliran Linux. Donio sam ga doma i uključio, međutim OS neće da se boota do kraja.

Prvo što mi pokaže jest Acerov početni ekran s dvije moguće naredbe: F2 BIOS i F10 BOOT Menu, ako ništa ne diram nakon nekoliko sekundi počne sam da izbacuje podatke (vjerojatno provjerava drivere sudeći po napisima) i zatim se zaustavi na komandnoj liniji na kojoj piše nešto otprilike ovako: [root@localhost //]_

Valjda dalje očekuje da upišem nekakvu naredbu...probao sam upisivati sve i svašta, ali na ništa ne reagira, probao sam ubaciti i priloženi CD, mislio sam da će on pokrenuti instalaciju, ali uvijek se ponavlja ista šema.

Ako pritisnem F2 pokaže mi sličnu komandnu liniju i ništa dalje...ako pritisnem F10 pojavi se prozor sa odabirom OS-a (neka vrsta Linuxa) i dalje me tjera da odaberem tu jedinu opciju da bi me opet doveo do prije spomenute komandne linije.

Eto, imam novi laptop, ali nemam pojma kako ga početi koristiti, tj. kako ga staviti u funkciju.

Kladim se da je riječ o nečemu banalnom, ali pošto sam amater u tim stvarima, molio bih pomoć u vezi toga.  :-S

0 0 hvala 0
17 godina

Stavi Windowse, ubaci Windows CD, digni s CDa i slijedi upute. Ovo šta si ti rekao je terminal nekog od Linuxa, a nema grafičkog sučelja vjerojatno jer nema NI GENERIČKE drivere (mada neznam ni za jednu takvu situaciju) za tu grafulju koju ti imaš na laptopu.

Kublach
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Help...kako pokrenuti novi laptop?
autorov komentar

Hmm, sorry, nisam prije napomenuo da sam probao i sa Windowsima, ali baš ništa ne uspijeva.  :(

U međuvremenu sam uslikao par slika s mobitelom.

Prva slika prikazuje zadnju komandnu liniju nakon što on završi sa svojom "grafuljom", a na drugoj slici je prikazan prozor koji se otvori ako izaberem opciju F10 Boot menu.

Lap1 Lap1
Lap2 Lap2
17 godina

A da odneseš laptop tamo gdje si ga kupio i kažeš da ga oni upale ? Praviš se grbav, kažeš ja sam kupio to jer mi treba a ne da gledam kutiju. Kažeš nemaš pojma o računalima i trebaš na internet. LOL.

Kublach
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mr.green kaže...

Hmm, sorry, nisam prije napomenuo da sam probao i sa Windowsima, ali baš ništa ne uspijeva.  :(

Prva slika prikazuje zadnju komandnu liniju nakon što on završi sa svojom "grafuljom", a na drugoj slici je prikazan prozor koji se otvori ako izaberem opciju F10 Boot menu.

Probaj Vistu.
Meni ti je stric imo isti takav problem.Kupio je novi laptop bez Windowsa e sad treba to diči kada smo probali diči windows xp pro nije išlo no kada smo Vistu stavili odmah smo digli.I dan danas mu Vista radi.

PRLJAVI IGRAJU PRLJAVO !!!
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Kublach kaže...

A da odneseš laptop tamo gdje si ga kupio i kažeš da ga oni upale ? Praviš se grbav, kažeš ja sam kupio to jer mi treba a ne da gledam kutiju. Kažeš nemaš pojma o računalima i trebaš na internet. LOL.

To i jest jedna od opcija, ali ostavio bih je kao posljednju...zapravo sam mislio da to i nije nekakav problem i da ću to moći riješiti ovako preko foruma.  ;)
17 godina
neaktivan
autorov komentar
miky moj kaže...
mr.green kaže...

Probaj Vistu.
Meni ti je stric imo isti takav problem.Kupio je novi laptop bez Windowsa e sad treba to diči kada smo probali diči windows xp pro nije išlo no kada smo Vistu stavili odmah smo digli.I dan danas mu Vista radi.

Hvala, ali Vistu nemam, a i ne bih je stavio ionako...mislio sam deinstalirati Linux i postaviti Win XP odmah nakon kupnje, ali zasad još ništa od toga.  :/  
17 godina
neaktivan

Probaj nešta neznam u kojoj si trgovini kupio ali npr. zna da u HG Spotu kada kupiš računalo bez windowsa i kada bi reko dajte mi vi to instalirajte te windowse on bi reko 500 kn.

PRLJAVI IGRAJU PRLJAVO !!!
17 godina
neaktivan

ne vidim u čem je problem?

Ubaci CD od xp-a, resetriaj laptop, i namjesti iz biosa da boota sa cd-a (tj. stisni F2, u tvom slučaju)

ako ti već piše "root@localhost" znači da si več ušao u linux.

Jedino neznam zašto nema grafičkog sučelja (možda nije ni instalirano). Ako ga ima, pokreni ga s "startx" naredbom.

There are 10 kinds of people in the world: those who understand binary and those who don't.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Jel ti se pojavila plava slika pri pokusaju instalacije Xp-a?

Ako da, to ti je zato jer neki Aceri i Toshibe (valjda ovi noviji) ne mogu instalirati Xp, jednostavno su zakljucani za Vistu i Linux. Tako je barem meni sa ACER Aspire 7730, provjerio u servisu, rjesava se flashanjem BIOSA ali pazi da ne izgubis garanaciju!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
miky moj kaže...

Probaj nešta neznam u kojoj si trgovini kupio ali npr. zna da u HG Spotu kada kupiš računalo bez windowsa i kada bi reko dajte mi vi to instalirajte te windowse on bi reko 500 kn.

inače kupljen je u Merkuru...smatrao sam da je ispod cijene (3k) s obzirom na performanse (2 gb RAm, 160gb HD, Intel M560 2,13GHz).
17 godina
neaktivan

Dao si premalo informacija. Zašto windowsi xp "ne idu" koju grešku javlja.

Ukoliko je do toga da ne prepoznaje hard. u biosu imaš opciju AHCI stavi na disable, ili sata mode na compitability ili u ide mode (ovisi o biosu). Ako nema niti jedne od tih opcija ili flashanje biosa ukoliko acer nudi bios sa tim opcijama ili sa neta skini verziju windowsa xp (pazi da je ista verzija kao i tvoj original, home ili pro) sa slipstrimanim sata driverima, pokreni instalaciju, nakon kopiranja fajlova će se restartat, stavi svoj cd sa original windowsima, ukucaj serijski broj.

Acer ne stavlja linpus linux sa grafičkim sučeljem jer ispravno zaključuje da će si ljudi stavit windowse.

--> Moj SIG <-- IBM ThinkPad R61 - C2D T7100 1,8 MHz, nVidia Quadro NVS 140M, 2GB RAM, 120GB HDD, Ubuntu 8.04 acer TravelMate 2483 NWXCi - Pentium M 1.73MHz, 1GB RAM, 60GB HDD, Ubuntu 8.04
17 godina
neaktivan
autorov komentar
niki kaže...

ne vidim u čem je problem?

Ubaci CD od xp-a, resetriaj laptop, i namjesti iz biosa da boota sa cd-a (tj. stisni F2, u tvom slučaju)

ako ti već piše "root@localhost" znači da si več ušao u linux.

Jedino neznam zašto nema grafičkog sučelja (možda nije ni instalirano). Ako ga ima, pokreni ga s "startx" naredbom.

ništa od toga, ni sa WinXP, ni sa Linuxom (verzija Linpus 2.6.22 kako piše na boot meniju) nikakvog sučelja.
startx ne pomaže.  :S
zapravo s naredbom F2 mi uopće ne ulazi u BIOS nego  daje isti onakav meni kao sa F10...nevjerojatno.  :S
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Luka kaže...

Jel ti se pojavila plava slika pri pokusaju instalacije Xp-a?

Ako da, to ti je zato jer neki Aceri i Toshibe (valjda ovi noviji) ne mogu instalirati Xp, jednostavno su zakljucani za Vistu i Linux. Tako je barem meni sa ACER Aspire 7730, provjerio u servisu, rjesava se flashanjem BIOSA ali pazi da ne izgubis garanaciju!

nikakav blue screen, već uvijek ponavlja isto, iste menije, iste linije ispisuje što god da stisnem...ali je možda moguće da je zaključan na Vistu/Linux, međutim to opet ne objašnjava zašto ne podiže bar Linux koji je naveden i u boot meniju.
17 godina
eko013 kaže...

u biosu imaš opciju AHCI stavi na disable, ili sata mode na compitability ili u ide mode (ovisi o biosu).

Probaj to! ...Eko-eko sto krava pije? :D :D :D
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.10.2008 0:02 (Luka).
17 godina
neaktivan
autorov komentar
eko013 kaže...

Dao si premalo informacija. Zašto windowsi xp "ne idu" koju grešku javlja.

Ukoliko je do toga da ne prepoznaje hard. u biosu imaš opciju AHCI stavi na disable, ili sata mode na compitability ili u ide mode (ovisi o biosu). Ako nema niti jedne od tih opcija ili flashanje biosa ukoliko acer nudi bios sa tim opcijama ili sa neta skini verziju windowsa xp (pazi da je ista verzija kao i tvoj original, home ili pro) sa slipstrimanim sata driverima, pokreni instalaciju, nakon kopiranja fajlova će se restartat, stavi svoj cd sa original windowsima, ukucaj serijski broj.

Acer ne stavlja linpus linux sa grafičkim sučeljem jer ispravno zaključuje da će si ljudi stavit windowse.

ne javlja nikakvu grešku, jer se ponaša kao da CD nije niti ubačen unutra...zapravo pržilica unutra radi, čuje se motor i okretanje, ali nikakvih rezultata na ekranu nema, bez obzira bio unutra CD ili ne, on radi po svome.
u bios ne mogu ući nikako ili bar još nisam otkrio kako.
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

http://devoracles.com/acer-emachines-e510-the-beauty-and-the-beast/51

http://soulpass.com/2007/11/10/installing-windows-xp-professional-sp2-on-acer-aspire-5315-2153-laptop/

Sretno!!!!!!

Ah,ah, kakva sreća, stega sve je veća! Al me ovaj čovjek strogo gleda, ovdje mora biti reda. Njegovi mi prsti prijete, ti odavno nisi dijete. O da, ja nisam dijete, tebi moji prsti prijete.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar
Verbatim kaže...

http://soulpass.com/2007/11/10/installing-windows-xp-professional-sp2-on-acer-aspire-5315-2153-laptop/

Sretno!!!!!!

HUH!   Tražio sam nešto po googlu, ali nije mi palo na pamet da mislim da je to zbog radi modela laptopa...vjerojatno i jest zato bio ispod cijene.
Hvala, sreća će mi itekako trebati...zapravo živci i volja.  :)

://
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Samo da javim da sam u potpunosti uspio srediti laptop i da XP radi kako treba.

Zapravo najveći problem mi je predstavljalo pronalaženje ulaska u BIOS, kasnije je sve išlo glatko.

Opise rješavanja problema sam objavio na već spomenutoj stranici među komentarima, pa ako nekom bude zatrebalo pomoć može potražiti na linku:

Još jednom hvala Verbatimu koji me uputio na pravu "adresu", a što se laptopa tiče, vrlo sam zadovoljan s njim kad se uzme da sam ga platio prilično jeftino s obzirom na konkurenciju u tom rangu. Dapače, laptopi sličnih performansi, sa čak slabijim procesorom i upola manje RAM-a koštaju i po 500 do 1000 kn više i to bez obzira da li imaju predinstaliran OS.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nema problema, drago mi je da si uspio riješiti problem.

Btw. imam acer-aspire 5315 na kojem je BILA instalirana

napredna Vista, međutim ja sam se odlučio za zastarjeli

i nazadni XP SP3.

Cijena acer-aspire 5315 je bila 450$.

Ah,ah, kakva sreća, stega sve je veća! Al me ovaj čovjek strogo gleda, ovdje mora biti reda. Njegovi mi prsti prijete, ti odavno nisi dijete. O da, ja nisam dijete, tebi moji prsti prijete.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Verbatim kaže...

Nema problema, drago mi je da si uspio riješiti problem.

Btw. imam acer-aspire 5315 na kojem je BILA instalirana

napredna Vista, međutim ja sam se odlučio za zastarjeli

i nazadni XP SP3.

Cijena acer-aspire 5315 je bila 450$.

napredna vista????
12 godina
neaktivan
Re: Help...kako pokrenuti novi laptop?

Upravo se i meni dogodila ista stvar. Potrošila sam jedan cijeli dan da bih došla do nekih korisnih informacija.

Uglavnom, predinstaliran Linux (Linpus Linux) većinom nema grafičkog sučelja. Što znači trebaš sam instalirati grafičko sučelje. Za Linux-e imaš više grafičkih sučelja (Ubuntu, Kubuntu...)  koje možeš BESPLATNO i LEGALNO skinuti s neta. Očito da bih instalirao grafičko sučelje treba ti internet i neko drugo računalo kao i usb/cd/dvd.

Procedura je sljedeća:

1. kod paljenja svog novog računala na kojem je predinstaliran Linux pritisni F2. Time ćeš ući u bios svog novog računala. U bios-u postavi da računalo podiže sustav s USB-a ili DVD-a, ovisno o tome na što ćeš staviti grafičko sučelje koje ćeš skinuti s neta.
2. otiđi na ovu stranicu i pročitaj daljnje upute:

http://ubunity.org/ubuntu-na-usb-stiku/
Ovdje je primjer za grafičko sučelje za Linux koje se naziva Ubuntu. Vrlo je slično Windows-u, samo treba se malo naviknuti. Na prethodno navedenoj web stranici također možeš saznati neke stvari o Linux-u, grafičkom sučelju za Linux-u, kako radi i ostalo...

Na toj stranici je jedan primjer kako napraviti bootabilni USB (tj. onaj s kojeg ćeš instalirati novo grafičko sučelje na novo računalo) ako ti je drugo računalo (ono s kojeg skidaš grafičko sučelje) na Linux-u i jedan primjer skidanja ako imaš Windows.
Vrlo je jednostavno. Treba ti USB s memorijom od najmanje 2GB (prazan!), internet i to je to.

3. kad napraviš bootabilni USB/DVD umetneš ga u novo računalo (u onaj utor koji si stavio na prvo mjesto u Bios-u za podizanje sustava). Ja sam prvo umetnula USB, a zatim upalila računalo. Odmah će te početi pitati za instalaciju, tamo sve poklikaš i INSTALIRANO {#}.
4. kada je instalirano i kada se podiglo grafičko sučelje. Izvadi USB i formatiraj USB (tako da ga možeš ponovno koristiti za spremanje nekih svojih drugih podataka).
Ako je sve u redu, više ti ne treba taj bootabilni USB.

Nadam se da će ovo pomoći {#}

17 godina

Nakon 5 godina nema sanse da ne pomogne {#}

3 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

pomoccc nemogu pristupit linku stvarno neznam stacu ludim :((

16 godina

Kojem linku. Za što?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

za povezivanje

mojpismonosa
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
odjavljen
karla_aa kaže...

pomoccc nemogu pristupit linku stvarno neznam stacu ludim :((

Sve i da možeš pristupiti linku, nemam nešto mnogo vjere da bi uspjela slijediti upute.

vocap, bičz?
9 godina
neaktivan
Arendelle kaže...

Sve i da možeš pristupiti linku, nemam nešto mnogo vjere da bi uspjela slijediti upute.

Arendelle, ti si jedna obična mizoginistica 

Kruha i igala...
10 godina
odjavljen
fer-de-lance kaže...

Arendelle, ti si jedna obična mizoginistica 

I'm busted. :(

vocap, bičz?
1
Nova poruka
E-mail: