Grijanje CPU

poruka: 26
|
čitano: 8.900
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Grijanje CPU

Pozdrav ekipi,

imam laptop HP 4710s i imam jako zagrijavanje kompa. Iz kompa izlazi jako vruć zrak. Slika u prilogu.

Također, CPU i memorija su mi skoro na 100% i bez da imam upaljeno bilo sto od programa. Specke laptopa možete vidjeti na slici iz priloga.

Jel je to normalno ponašanje kompa? U čemu je stvar i što napraviti? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Grijanje CPU

Temperature su mi vecinom 72-73 CPU, a desetak manje je temperatura na maticnoj ploci.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2015 15:29 (DFurka).
14 godina
neaktivan
Grijanje CPU

Izgleda da smrdim kad nitko nece podijeliti svoje misljenje samnom :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Grijanje CPU

Promijeni pastu i preporodit ces se.

Ako sam nešto progriješio, ispravite me. :D Mlad sam, još učim! :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Grijanje CPU

ako ti je cpu konstantno na 100% onda si vrlo vjerovatno pobrao neki virus... kreni od toga samim time će pasti i temperature

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Tu sam te cekao! :)

Promijenio sam pastu i detaljno pocistio laptop - doslovno promjene nije bilo niti u jednom stupnju, a ocekivao sam pad od sigurno desetak stupnjeva jer pasta nije mijenjana u 6 godina nijednom. Podmazan je i ventilator. Doslovno se nista nije desilo. Ostao sam u bunilu.

14 godina
neaktivan

Provjerio s dva antivirusa, takoder provjerio i s minimalno 6 programa za malware, nalaze povremeno neke sitne stvari, ali uglavnom je sve cisto.

Pretpostavljam da ce friska instalacija biti must u ovom slucaju?

11 godina
neaktivan
Grijanje CPU

Poz ljudi imam problem s grijanjem procesora, iako sada nije mnogo vruce , procesor mi se grije pogotovo u igrama, dok su temperature maticne i diskova odlicne. Hladnjak mi nije neki na procesoru ali radi sasvim dobro, ociscen je samo sto nije termalna pasta mjenjana odavno znaci temperature procesora stizu i do 89 i cim izadjem iz igre padaju na 50. Imam problem jer mi se ugasi racunar nakon nekog vremena igranja ili nekog tezeg rada na racunaru. Znaci moze li biti do termalne paste ako je nisam odavno mjenjao?, cak mi je i bocna strana kucista otvorena, da li da je zatvorim?  Molim za pomoc, hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
14 godina
Replicant kaže...

Poz ljudi imam problem s grijanjem procesora, iako sada nije mnogo vruce , procesor mi se grije pogotovo u igrama, dok su temperature maticne i diskova odlicne. Hladnjak mi nije neki na procesoru ali radi sasvim dobro, ociscen je samo sto nije termalna pasta mjenjana odavno znaci temperature procesora stizu i do 89 i cim izadjem iz igre padaju na 50. Imam problem jer mi se ugasi racunar nakon nekog vremena igranja ili nekog tezeg rada na racunaru. Znaci moze li biti do termalne paste ako je nisam odavno mjenjao?, cak mi je i bocna strana kucista otvorena, da li da je zatvorim?  Molim za pomoc, hvala unaprijed.

Si skidao hladnjak a nisi dirao pastu ili si ga očistio dok je bio na procesoru?
Trebaš bolje to objasnit.

Definitivno se radi TEMP gasi PC,ajd bubni SS iz HW monitor ili aida 64.

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
11 godina
neaktivan
kruskar kaže...
Replicant kaže...

Si skidao hladnjak a nisi dirao pastu ili si ga očistio dok je bio na procesoru?

Skidao sam hladnjak sa lezista i cistio ga ali pastu nisam mjenjao. Evo temperature trenutne sad su ok http://www.dodaj.rs/f/I/6m/1Sm7Q5Su/aaaaaaaaa.png

http://www.dodaj.rs/f/v/1H/2SxFyxST/fggffgfgf.png

a evo nakon ulaska u igru i malo igranja bila je 89 sad 71 i pada: http://www.dodaj.rs/f/1m/aF/SYR3YEb/sdffgfg.png

P.S izvinjavam se sto sam pogrijesio temu jer moj racunar nije prijenosni. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.10.2015 13:43 (Replicant).
14 godina
Replicant kaže...
kruskar kaže...
Replicant kaže...

Skidao sam hladnjak sa lezista i cistio ga ali pastu nisam mjenjao. Evo temperature trenutne sad su ok http://www.dodaj.rs/f/I/6m/1Sm7Q5Su/aaaaaaaaa.png

http://www.dodaj.rs/f/v/1H/2SxFyxST/fggffgfgf.png

a evo nakon ulaska u igru i malo igranja bila je 89 sad 71 i pada: http://www.dodaj.rs/f/1m/aF/SYR3YEb/sdffgfg.png

P.S izvinjavam se sto sam pogrijesio temu jer moj racunar nije prenosni. 

Onda pastu stavi pa javi rezultat,ovako ili si obriso svu pastu pa nema kontakta ili je ostala pasta i puna zraka.

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
11 godina
neaktivan
Grijanje CPU

Pozdrav imam jedno pitanje zasto mi se procesor previse grije kada igram npr. CS,a pogotovo neku jacu igru,ili igru npr na FB, promjenio sam termalnu prije mjesec dana i ne znam da li sam poboljsao ista, posto se grije, znam da je vruce ali da li su normalne temp. kada udjem u igru 90 i preko i onda mi se ugasi racunar, sta bi to moglo biti? Evo trenutna temperatura procesora mi je 53-55, a maticne 44-46, pa pitam jeli to normalno za ove dane ili termalna nevalja ili sam je lose stavio, kada sam krenuo da skinem hladnjak s procesora nisam mogao jer se zalijepio za procesor nakon 4-5 dana stavljanja paste ,pa da li je to ok i da li su temperature ok s obzirom na vremenske temperature :D? hvala unaprijed

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav imam jedno pitanje zasto mi se procesor previse grije kada igram npr. CS,a pogotovo neku jacu igru,ili igru npr na FB, promjenio sam termalnu prije mjesec dana i ne znam da li sam poboljsao ista, posto se grije, znam da je vruce ali da li su normalne temp. kada udjem u igru 90 i preko i onda mi se ugasi racunar, sta bi to moglo biti? Evo trenutna temperatura procesora mi je 53-55, a maticne 44-46, pa pitam jeli to normalno za ove dane ili termalna nevalja ili sam je lose stavio, kada sam krenuo da skinem hladnjak s procesora nisam mogao jer se zalijepio za procesor nakon 4-5 dana stavljanja paste ,pa da li je to ok i da li su temperature ok s obzirom na vremenske temperature :D? hvala unaprijed

17 godina
Replicant kaže...

Koji procesor imaš, ako imaš desktop komp da li kučište odozada ima barem jedan ispušni ventilator?Bez pravilne ventilacije kučišta nema dobrog hlađenja kompa ili procesora.Ako je kučište zatvoreno brzo rješenje je da skineš bočnu stranu kučišta, i eto ti odma boljeg protoka zraka ili nižih temperatura procesora.

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
9 godina
neaktivan

Ja iskreno mislim da je problem do te termalne paste jer ako je nakon 4-5 dana bila skorena onda termalna pasta nije u redu.
A ja bi ti preporučio da skineš hladnjak od procesora i očistiš ventilator i hladnjak od prašine (ako je prljav) kada to sve napraviš onda skineš staru termalnu pastu sa hladnjaka i procesora skini pomoću vate ili toaletnog papaira a ako ne ide slobodno upotrijebi neku plastiku na primjer kreditnu karticu...
Kada sve to lijepo napraviš u sredinu procesora istisni termalnu pastu malo veću točku od veličine zrna riže,nikako nemoj razmazivati termalnu pastu po procesoru. Kada istisneš termalnu pastu na procesor vrati hladnjak na mjesto i sve će raditi kako treba..
Lijep pozdrav :D

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.7.2016 19:33 (Zeba79).
11 godina
neaktivan

Da ima ispusni vent, radio sam to cesto skidao i skidam i sada bocnu stranu i pomaze, ali sam sada pitao da ne skidam posto oba venta rade, i ispusni i na procesoru su ok ali temp procesora preko 90 kad igram igru npr., a kada ovako normalno su 53-58.

11 godina
neaktivan

Znaci ako je skorena nema efekta? posto ne mogu lako odlijepiti ventilator od procesora dobro se priljepio nakon stavljanja paste prije mjesec dana, sve sam uradio kako si napisao prije mjesec(i ocistio, i stavio pastu kako si rekao bez razmazivanja i sve to :) ) ali evo ne znam sta je problem?

9 godina
neaktivan

Probaj opet isto samo sa malo kvalitetnijom pastom vjerojatno je radi te paste ...

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.7.2016 11:54 (Zeba79).
11 godina
neaktivan

Lako bi probao ,ali ne mogu da odlijepim hladnjak od procesora koliko ga je ova termalna zalijepila, ako uspijem, znaci da stavim veoma malo termalne ,moze biti da sam stavio malo vecu "tocku" termalne na sredinu procesora pa zato nece da odlijepi i stvara vece temperature , ako jace povucem bojim se da nesto ne ostetim,zato cu pricekati malo dok se mogne odlijepiti.

12 godina
neaktivan

Mislim da češ lakše odlijepiti tu paste dok ti je procesor zagrijan, biće mekša. Dakle, nakon igrica ga ugasiš i  probaš skinuti hladnjak.

Svrha termalne paste je da poveča kontaktnu površinu između dva sloja metala, tako da je njena količina koju nanosiš optimizirana svrhovitošču, a

to je da se popune mikroskopske pukotine na dvije metalne strane. Termalna pasta je slabije toplinske provodljivosti nego metal, tako da ako staviš je kao

nutellu prijenos topline sa proca na hladnjak če biti usporen. Teško je to opisati koliko je optimalno staviti jer moraš shvatiti razlog zašto je nanosiš.

Ako tražiš nečiju pomoć potrudi se biti što precizniji u opisu problema, jer ovo što si opisao je krajnje zbunjujuče i mene iskreno prođe volja za ti pomoći

jer ispada da tebi treba majstor a ne pomoć.

Fali ti opis, koji procesor, da li se pregrijavao prije zamjene paste, temperatura zraka u prostoriji, koji je hladnjak na procu...

Evo primjer, na mom računalu temperature podivljaju ako skinem bočnu stranu zato jer se nalazi ispod stola pa poremetim protok zraka kroz kučište,

to mu šteti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.7.2016 20:08 (Attitude).
11 godina
neaktivan

Procesor mi je AMD Athlon 64 X2 4800+, znaci zaljepljeni su procesor i cooler kako i treba da bude,ali temperature su mi visoke ukoliko su pokrenute neke aplikacije na racunaru/igre i drugo, takodje temperatura u mirovanju procesora mi je 55, i mislim da to nije ok,pritom mi se i maticna zagrije kako procesor tako i ona, zato otvorim bocnu stranu racunara sto pomaze jer se maticna ohladi a i temperature procesora su za mozda 5-10 stupnjeva nize , procesor se zagrijavao i prije zamjene paste , temperatura zraka u prostoriji 20 stupnjeva i nize, bas kada je vruce zna biti i visa do 27 u prostoriji, hladnjak na procesoru mi je amd. Pa sta da radim dal da opet skidam ako uspijem odljepit, pastu pa stavljam novu ,manji sloj itd?hvala unaprijed ;)

12 godina
neaktivan

Neznam koje su temperature normalne za taj procesor, ali uz tu temperaturu zraka, a procesor u mirovanju(idle) izgleda da jesu nekih 15 stup. celzijusa više nego treba.

Fali u opisu vrsta termalne paste koja je upotrebljena.

http://www.tomshardware.com/reviews/thermal-paste-heat-sink-heat-spreader,3600-2.html

http://www.hardwarelogic.com/articles.php?id=5065&print=1&singlepage=1

Ovdje su linkovi koji objašnjavaju precizno ulogu termalne paste, i koji pomažu shvatiti šta je previše i premalo paste. Dodao sam i sliku izdvojenu iz tog članka. Pasta

povečava kontaktnu površinu između procesora(metal) i hladnjaka(metal,raspršivač topline). Najbolji nanos paste je kad se metali(površine) dodiruju a pasta popunjava ona mjesta(vidi sliku u prilogu)

gdje nema kontakta. Lošije je kad se metali ne dodiruju a pasta je između njih, to lošije ne znači da se prijenos topline ne odvija nego ide smanjenom brzinom(par stupnjeva viša temp).

Hladnjak(raspršivač topline) se može montirati i bez termalne paste ali onda su temp. nešto veće zbog manje površine prijenosa. Kada ovo shvatiš baš češ znati da li si negdje pogriješio ili ne.

Postoji mogućnost da u tvom slučaju ležaj ventilatora od pohabanosti usporava vrtnju ventilatora. To dijagnosticiraš tako da u BIOS uskopčaš ventilator da se vrti uvijek na 100%, i onda

u BIOS-u očitaš broj okretaja i usporediš sa tvorničkim specifikacijama(2900 okr/min).

Našao sam na netu da se nekim korisnicima okretao na 900 okr/min zbog pokvarenog PWM regulatora. Probaj i prije nego što išta skidaš prebaciti i na regulaciju vrtnje sa voltažom da bi

dijagnosticirao i taj dio.

Probaj i prstom dirati hladnjak sa strane da li je vruć(ako pokazuje 55stup. na tom mjestu bi trebalo biti oko 40stup) jer postoji i mogućnost da je senzor temperature na procesoru pokvaren.

Ja ti ovdje pružam samo informacijsku pomoć jer momentalno nemam drugog posla, šta češ ti raditi odluči sam. Moraš prvo dijagnosticirati kvar, ako ne ide plati majstora da si ne polupaš računalo.

12 godina
neaktivan

Ovdje je link za video

Moj savjet za odlijepiti procesor je da ga skineš skupa sa hladnjakom zalijepljenim ako ide. Pastu onda omekšavaš i kasnije skroz očistiš sa odstranjivačem laka za nokte, radi i onaj bez acetona iz DM-a.

Okreneš hladnjak sa procesorom na bok i polako natapaš tu pastu sa time(pazi da ne špricaš procesor sa time, nemetalni dio, smije samo po metalnoj kapi). Može i sa malenim kistom, da pasta

omekša i popusti i onda sa zategnutim koncem ulaziš između CPU i hladnjaka da ga nenasilno odvojiš. Stavi neku mekanu (par slojeva presavijena) staru krpu ispod toga da spriječiš oštečenje nožica procesora

kada se odvoji. Kažem koncem jer mislim da aceton otapa sintetske materijale, ako ide može tanki ribarski najlon ili upredenica.

11 godina
neaktivan

Aha hvala na savjetu a mozda i to nije problem u svakom slucaju ako ne rijesim na ovaj nacin pokusat cu na tvoj. Ipak mislim da je moguci problem do vrtnje ventilatora, znaci kada je temperatura procesora 55stupnjeva on vrti normalno,znaci ne cuje se kako da objasnim "onaj huk" kao kad temperatura predje 58-60i vise (sto nije po meni normalno) cim predje 58 i 60 stupnjeva on pocinje jace da vrti i prelazi 3000 obrtaja, pa mozda da ga u biosu namjestim ili preko cpu fan speeda- da mu podesim da vrti na 55i nize kao sto vrti na 60 i vise znaci da pojaca obrtaje odmah na 55 stupnjeva a ne preko? ,nadam se da me razumijete, pokusat cu to pa javljam rezultate :D

Evo slika kako izgleda to na speed fan https://postimg.org/image/fm17uq0yv/ ? ne znam znacenje ovo pored cpu? ova kao vatra i 70stupnjeva, pa jel znate vi kako da overclockujem da mi radi brze na temp. npr. od 45 do 55 znaci da je odmah spusta a ne da je spusti na 55 i onda normalno radi,znaci tihi zvuk ,? da li je to problem?

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.7.2016 21:18 (Replicant).
12 godina
neaktivan

Po onom što ste rekli on radi ispravno, hladnjak. Treba tu pastu staviti optimalno, ako već i nije.

Normalno je da radi tako, kada nije opterećeno da smanji brzinu vrtnje ventilatora, kada temperature rastu, raste i brzina vrtnje do tvorničkog dizajna ventilatora.

Sa ovakvim temperaturama i gašenjem računala nema overkloka jer mu je i ovo previše topline, ako ja nisam pogrešno razumio.

Moj prijedlog je slijedeći, pogledati na netu specifikacije matične ploče, koje procesore podržava(Cpu support list) i kupiti bolji, znači npr. ima trenutno na Njuškalu 5200+ za 89HRK.

Ako želite brži procesor, jer ovaj sa takvim hlađenjem neće ići daleko. Ako kupujete novi hladnjak za overclok, opet odu novci. Pogledajte šta podržava pa pronjuškajte, ili novi komp.

11 godina
neaktivan

Temperaturu smanji do 55 i onda pocne slabije da vrti, interesuje me po vama po ovim vrucim danima kolika bi trebala biti normalna temperatura amd athlon procesora 64x2 , sa ovim ventilatorom? http://img.hexus.net/v2/cpu/compare/DSCF4567_cropped-big.jpg i kakav je ovaj vent.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice