Grafička na laptopu se pregrijava

poruka: 12
|
čitano: 3.061
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Otišla mi je grafička na laptopu, međutim uspio sam je "zapeći", tako da sada ponovno imam sliku. Ono što me muči je temperatura. Nakon par minuta od paljenja, bez da se išta radi, temperatura se penje na 70°C, dok se kod pokretanja nećeg zahtjevnijeg temperatura penje preko 105°C. Ne očekujem da ću sa napola ispravnom grafičkom moći raditi nešto ekstra, ali volio bih znati postoji li način da se te temperature smanje.

Stavljao sam novu pastu, međutim izveo sam to dosta nespretno, kao što se može vidjeti malo niže.

Zanimala bi me još jedna stvar. Što je ovo što sam označio plavom i crvenom bojom. Radi li se o pasti koja se skrutnula ili je riječ o nečemu drugome? Treba li i to promjeniti?

Nepoznata tvar Nepoznata tvar
original slika original slika

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma jel to moje oči vide visokokvalitento riješeno hlađenje na Inspironu iz 2011.?

Rekao bih i5 sa HD5470. 

Jel je?

Ako je, stavi na power saver i to je to.

Moja grafička je ispravna ali je heatpipe i baza za GPU toliko sranje da se riječima opisati ne da.

Je bem majku onome inženjeru koji je to konstruirao jer ne može jedan je beni vijak i je bena pločica držati bazu.

Treba ti thermal pad jer je razmak toliko velik da bi Žak stao između...

Ja se je bem sa tim sranjem već godinu dana i naručit ću jedan thermal pad koji je jednom kolegi riješio problem, a nadam se da će i meni.

Half Life OF-110C

Power saver i bug forum-60C

Šest tisuća krznenih govana za laptop koji je inženjersko sranje...

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Grafička na laptopu se pregrijava

Zanimala bi me još jedna stvar. Što je ovo što sam označio plavom i crvenom bojom. Radi li se o pasti koja se skrutnula ili je riječ o nečemu drugome? Treba li i to promjeniti?

To što si označio ti je thermal pad. Na to ne stavljat pastu nego samo stavi na "čipove" na koje inaće i dođe. Pretpostavljam da je grafički čip desno od plavog oznaćenog dijela? I na procu i na grafičkom čipu si po mome mišljenju stavio previše paste.

When all else fails - crowbar the fucker
13 godina
protjeran

da to je termalna traka i stavljena je na regulaciju napona koja se takoder grije, ako zelis novu imas je ovdje za kupiti:

http://www.conrad.hr/Folija-za-provo%26%23273;enje-topline.htm?websale8=conrad-hr&ci=SHOP_AREA_27808_0205062

inace na taj cpu i gpu stavljas samo malu kolicinu tremalne paste maximalno malo zrno rize posto su za skoro duplo manji cipovi  nego na desktop racunalima!

znaci nikako se nebi smjela preliti preko!

lp{#}

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.4.2014 18:28 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
chutac kaže...

Ma jel to moje oči vide visokokvalitento riješeno hlađenje na Inspironu iz 2011.?

Rekao bih i5 sa HD5470.

Jel je?

Dobro si ga prepoznao. :D

Vidim i sam si imao problema s njime. Ja sam nezadovoljan samo time što mi je grafička otišla nedugo nakon isteka garancije, inače mislim da je dobro što je i toliko izdržao s obzirom na to kojim je intenzitetom radio.

Staviti ću ga u power saver mod pa ću vidjeti ima li kakve koristi od toga.

username kaže...

To što si označio ti je thermal pad. Na to ne stavljat pastu nego samo stavi na "čipove" na koje inaće i dođe. Pretpostavljam da je grafički čip desno od plavog oznaćenog dijela? I na procu i na grafičkom čipu si po mome mišljenju stavio previše paste.

Da, grafička je desno.

Paste sam stavio poprilično pa je procurila na sve strane, tako da izgleda da je ima još i više.

Nisam prije čuo za thermal pad pa sam ja to zgulio i bacio prije lemljenja (ovaj koji je prekrivao grafičku). :D Dobro da sam se uspio savladati pa nisam i ove ostale.

Našao sam nešto što bi možda moglo poslužiti kao zamjena.

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=050912153

Je li bolje ganjati thermal pad ili da se raspitam za ovo?

Zahvaljujem svima na odgovorima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.4.2014 18:40 (Mackey).
16 godina
neaktivan
Mackey kaže...
Da, grafička je desno.

Paste sam stavio poprilično pa je procurila na sve strane, tako da izgleda da je ima još i više.

Nisam prije čuo za thermal pad pa sam ja to zgulio i bacio prije lemljenja (ovaj koji je prekrivao grafičku). :D Dobro da sam se uspio savladati pa nisam i ove ostale.

Mislim da ti pasta ne bi smjela procuriti, puno si je stavio, zašto je toliko trošiti? Ako ti tje thermal pad bio i na grafulji onda ti sama pasta neće pomoći. Pasta jednostavno ne napravi dobar kontakt s hladnjakom i zbog toga dolazi do pregrijavanja. Thermal pad osim što bolje prijanja s hladnjakom, odvlači toplinu i s veće površine (znaći s jezgre i još malo šire). Iskreno s ljepilom nemam iskustva pa ti ne mogu dati nikakav savjet u vezi njega ali ako se odlučiš kupiti thermal pad pazi da ne bude predebel. Pokušaj se sjetiti koliki je debeo bio stari {#}

When all else fails - crowbar the fucker
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.4.2014 19:18 (username).
14 godina
neaktivan
Mackey kaže...

Ako je na gpu bio Thermal pad - treba ti ponovno thermal pad, zato ti se sad gpu i grije kolko se grije, jer hladnjak niti ne nasjeda na gpu. Nikakvo ljepilo nece posluziti kao zamjena, baš ti treba termal pad.

Dell Precision M6600
15 godina
neaktivan

Uzmi thermal pad debljine 2mm

Ali pazi.
Ja sam uzeo neke gumene sive i baš su sranje živo.
GPU na 60C i zrak koji puše je više hladan nego topao.
Dignem CPU na 60C-možeš janje okrenuti ispred otvora za ventilaciju.

Najveći je problem što baza za GPU nije paralelna s čipom/MB pa je s jedne strane thermal pad stisnutiji nego s druge na kojoj, usudio bih se reći, ne dolazi do adekvatnog kontakta. 

Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
neaktivan

Palo mi je na pamet gdje bih se mogao raspitati za padove pa se nadam da će oni kojih sam se sjetio biti susretljivi (reklamirati ću ih kasnije u slučaju pozitivnog odgovora). :)

Svakako se još javim, a u međuvremenu bi dobro došao koji savjet u vezi thermal padova u slučaju da mi ideja propadne. Do sada sam apsolvirao da treba paziti na debljinu, međutim na sugeriranoj stranici za nabavu (http://www.conrad.hr/Folija-za-provo%26%23273;enje-topline.htm?websale8=conrad-hr&ci=SHOP_AREA_27808_0205062) ima tona različitih modela pa me zanima na što da još obratim pažnju.

Zahvaljujem.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Mackey kaže...

Palo mi je na pamet gdje bih se mogao raspitati za padove pa se nadam da će oni kojih sam se sjetio biti susretljivi (reklamirati ću ih kasnije u slučaju pozitivnog odgovora). :)

Svakako se još javim, a u međuvremenu bi dobro došao koji savjet u vezi thermal padova u slučaju da mi ideja propadne. Do sada sam apsolvirao da treba paziti na debljinu, međutim na sugeriranoj stranici za nabavu (http://www.conrad.hr/Folija-za-provo%26%23273;enje-topline.htm?websale8=conrad-hr&ci=SHOP_AREA_27808_0205062) ima tona različitih modela pa me zanima na što da još obratim pažnju.

Zahvaljujem.

pa predpostavljam u provodljivosti topline...nazovi i pitaj oni ce ti odgovoriti na sve!lp

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
11 godina
neaktivan

Raspitao sam se za padove, međutim propalo mi je to što sam naumio. Kažu ljudi da nemaju to u ponudi.

Sada mi kao opcija ostaje samo Conrad (ako netko nema neki drugi prijedlog).

Dobro bi mi došao koji savjet u vezi postavljanja padova. Prvo ću zamjeniti samo ovaj koji sam bacio (s grafike). Je li potrebno stavljati i pastu ili je dovoljan pad? Ako se dobro sjećam, na grafici nije bilo ništa osim pada pa bi možda bilo dobro da obrišem pastu i probam samo s njim?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Stavi pad na čip tako da sjecište dijagonala čipa bude ispod sjecišta dijagonala pada i samo montiraj hladnjak.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.4.2014 14:43 (chutac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice