Dual boot

poruka: 7
|
čitano: 1.676
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Dual boot

Kupio sam novi Asusov laptpo K95VB. Inače dolazi s podrškom za 8.1. Moja želja je napraviti dual boot win7 pro i XP x64.

Ovaj laptop ima 3 tb disk. U biosu sam postavio sata config as IDE.

I krenem. Instalacija win 7 se pokrene, kliknem na new partition na disku i napravi se ona mala particija od 100 megi i ostatak je na c:.

krene instalacija - sve završi ok. Windowsi se podignu. Odem u CP u disk management i kliknem na tu win 7 disk i napravim shrink - napravim nelocirani prostor od 80 gb - stvorim new simple volume - dodam letter napravim format (NTFS). Stavim xp x64 instalacijski u dvd - resetiram - pokrene se instalacija dođe do odabira diska za instalaciju - i sad imam 3 particije - tj prva od 100 megi reserved, druga je C: win 7 (NTFS) i treca pokatuje E: (unknow) i kad selektiram na tu trecu - veli da nece napravit install zato jer to nije particija na koju se može instalirati sustav. Zna li tko gdje sam pogriješio? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 8:16 (x-files1).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Dual boot

pronašao sam odgovor - stvar je u GPT . iako piše na webu microsofta da XP x64 prepoznaje GPT - ipak nije baš lako ga natjerati da proradi. Sad je sve ok.

16 godina

svugdje, recimo redosljed (može i ovako ali..), prvo XP pa seven.

-izbjegavaj xp64, besmislen-loš support. Dual boot? Stavi normalan xp 32.

-podesi BIOS u klasičan (ne UEFI) mod, isključi sec.bot. i ovosno o želji-mogućnostima-znanju, IDE (compatible radi pod svim OSevima bez specifičnog drivera) ili AHCI za HDD npr zbog nekih mogućnosti (obavezan za SSD-trim..), jer za XP je potrebna disketa ili slipstream u install.

-obriši SVE (baš sve) particije. S installom XPa kreiraj jednu primarnu-boot, (po želji) 100-500MB, jednu extended sve ostalo. U toj extended, kreiraj particiju za XP i instaliraj.

-nakon XPa, instaliraj Seven (može x64 ovisi o potrebama), od nealociranog dijela odabereš dio, instaliraš. Ostatak nakon instalacije kreiraš po želji npr kao jednu particiju koju koristiš za storage iz oba OSa.

-redosljed je važan, XP->Seven, jer boot manager tad doda noviji OS u boot meni.

veličine particija (logičkih diskova) za XP i Seven + storage ovise o potrebama, recimo da je minimum za XP 10+ (20 i više), za Seven 60+ (radije 100-120GB). To su minimumi, na koje treba dodati appse i sl. koje misliš instalirati (ili to može biti i na dodatnim particijama.. ali više (pre)particija je nepraktično..). Sve ovisi o potrebama i veličini HDDa. Radije pokušaj par puta, ako nisi zadovoljan možeš od nule, ili npr s EaseUSom sve korigirati kasnije. (disk manager u sedmici je čak dovoljan za resizanje, ali ima ograničenja i postupak bi mogao biti dugotrajan, takve stvari je optimalnije raditi s boot medija nego iz živog OSa, ali može se..).

-i BTW, VM je često praktičnija stvar nego multiboot. Ako resursi dozvoljavju probaj virtualku.

-standardi (kao razlog zašto nisi mogao instalirati XP..), primarne particije =max x4, extended nema ograničenja ali nije bootabilna. Jedna mora biti primarna-aktivna (boot). Novi standar UEFI-GPT-sec.boot nisu za starije OSeve, ne može se npr bootati s GPTa. Jedina prednost GPTa je više primarnih particija i podizanje limita po particiji-logičkom disku z amax kapacitet. To te ne treba zanimati (za servere)...

-za uređaje koji su 'samo za Osmicu', može biti malo teže pronaći driver, ali zapravo je to lako, važan je samo chip(set), može od bilo kojeg modela ili branda. Razlika je samo što za konkretan model tad nemaš sve na jednom mjestu nego moraš pronaći. Važno je imati npr za kontroler (ako trebaš AHCI ili ako bios ne nuti opcije) da bi mogao instalirati i kasnije za LAN-WLAN da možeš sve ostalo ako OS nema support u instalu. Sve ostalo postoji 90% šanse da OS obavi sam.

-nabavi si i neku linuxić live distru (live medij CD-DVD-USB..) ubuntu (mint, suse, debian...) može novi-stari ako nemaš konkretan razlog za x64 dovoljni su x32bitni.. npr ubuntu 13 i 10LTS, ili (bolji) ArtistX, Hirens, miniPE... bit će ti lakši život (kreiranje particija i sl.).

-vidi slične teme... ako nemaš ideju kako, ili probaj par puta, teško da ćeš iz prve sve složiti po želji, tj tek kasnije (kad shvatiš) dobiješ ''pravu'' ideju.

x-files1 kaže...

pronašao sam odgovor - stvar je u GPT . iako piše na webu microsofta da XP x64 prepoznaje GPT - ipak nije baš lako ga natjerati da proradi. Sad je sve ok.

-storage i boot nisu iste stvari. Prepoznati je rastezljiv pojam...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 11:58 (ihush).
11 godina
neaktivan

konkretan razlog za xp x64 je jedan grafički uređaj i autocad - sve drivere sam za win xp x64 pronašao uz puuuuuno truda po netu za taj novi laptop.

Već sam ja uspio stavit na taj laptop xp ali samo na MBR - na GPT nije htio pokrenuti instalaciju.

A želim da se particije "vide" u oba sustava. Uglavnom je bolje izbjegavati 3 TB diskove ako nisu za storage samo.

16 godina

-pogrešno tumačenje. Disk može biti veći, logički disk-particija je do 2TB... tako da ne moraš izbjegavati npr 3-4TB, ali je tad potrebno podijeliti disk umjesto jednog volumena... opet, bitna stvar samo za storage-servere, ne za normalno korištenje.

11 godina
neaktivan

znači jedno od rješenja je napraviti xp x64 na usb stiku a ovdje na disku ostaviti win7.

16 godina

-XP ne može s removeable (flash disk) medija. miniPE je nešto drugo.

-ako hardware dozvoljava (kao navedena oprema ACAD+tablet..) isplati se probati u virtualki, ako sve radi OK, to je njapraktičniji način.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice