U moru pametnih telefona i svakodnevnim slušanjem i čitanjem o tužbama između Samsunga i Apple-a ( tko je kome, tko je koga...itd.) donosim vam mali odmak od ovih dnevnih tema tj. review jednog noviteta na našem tržištu kojeg sam imao prilike isprobati. Naime radi se ASUS-ovom uređaju naziva PadFone, kombinaciji tableta i smartphone-a. Znamo da ASUS radi odlična prijenosna računala i tablete ali ovaj koncept i sam dizajn uređaja je unikatan i kao takav jedini u svijetu i zato je po tome poseban. Prednost ovakvog koncepta je što nema potrebe za sinkroniziranjem pošto je sve uvijek na jednom mjestu. Mnoge aplikacije se mogu koristiti na tabletu i zatim nesmetano na telefonu bez prekidanja poput igrica ili filmova.
Tablet
Sam tablet je sličan tabletima iz ponude modela TF Transformer ali je nešto drugačijeg dizajna i u odnosu na prethodnike debljina tableta je malo veća. Razlog tome je utor ili ''ladica'' sa stražnje strane tableta za sam pametni telefon. Prilikom ubacivanja pametnog telefona u tablet, slika se u sekundi prebacuje sa telefona na zaslon tableta. Sam tablet se ne može sam koristiti jer u sebi sadržava svoj BIOS sustav za prebacivanje slika između uređaja, dodatnu bateriju i zvučnik. Veličina zaslona je standardnih 10.1 inča rezolucije 1280x800. Zaslon je IPS i zaštićen je Gorilla Glassom. Sa prednje strane tableta nalazi se kamera od 1.3 MPixela. Baterija smještena u tabletu je jačine 3300mAh, 24,4 Wh koja produljuje vrijeme razgovora sa 15h na 63h. Od priključaka na tabletu nalazi se samo 3.5mm priključak za slušalice. Ostatak priključaka se nalazi na dock tipkovnici poput USB priključaka i čitača memorijskih kartica. Tipkovnica ne dolazi u pakiranju sa tabletom i smartphone-om te se kao takva može kupiti zasebno (raspitao sam se, trenutno je nema za kupiti na našem tržištu). Ako ste vlasnik modela Transformer TF101 moguće je iskoristiti tipkovnicu sa tog modela ali tablet neće sjesti do kraja kako bi trebao kao na original tipkovnici od PadFona jer je ležište tipkovnice uže i tu treba paziti da se ne utiskuje na silu da se ne iskrivi, ali se može iskoristiti i dodatno puniti i raditi na njoj čime se trajanje baterije produljuje na 102 sata razgovora.
Smartphone
Najbitnija stavka cijelog uređaja je sam pametni telefon. Riječ je o telefonu sa Qualcomm Snapdragon S4 procesorom sa dvije jezgre koji radi na 1.5 GHz. Arhitektura ovog procesora omogućava odlične performanse i pri radu sa većom rezolucijom kada je smješten unutar tableta. Zaslon telefona je kapacitivni Super AMOLED sa 16M boja zaštićen Gorilla Glass-om. Dizajn telefona po meni je odličan a ne bi ga se posramili niti lideri na tržištu poput Samsunga i iPhone-a. Rubovi telefona izrađeni su od aluminija a stražnja strana (poklopac) napravljen je od čvrstog polikarbonata (PC) sa uzorkom koncentričnih kružnica koje su poznate sa modela Transformer i Zenbook.
Neke od specifikacija telefona:
Općenito 2G Network: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network: HSDPA 900 / 2100
Dimenzije Dimenzije: 128 x 65.4 x 9.2 mm
Težina: 129 grama (sa baterijom)
Zaslon Vrsta: Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Dimenzije: 540 x 960 pixela, 4.3 inča
Multitouch: Da
Zaštita: Gorilla Glass
Zvuk Alert types: Vibration, MP3 ringtones
Loudspeaker: Da
3.5mm priključak: Da
Memorija Card slot: microSD, up to 32 GB
Internal: 16 / 32 / 64 GB storage, 1 GB RAM
Data GPRS: Da
EDGE: Da
Speed: HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLAN: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot
Bluetooth: Da, sa A2DP
USB: Da, microUSB v2.0
Kamera Primary: 8 MP, 3264 x 2448 pixela, autofocus, LED flash
Features: Geo-tagging
Video: Da, 1080p
Secondary: Da, VGA
Features OS: Android OS, v4.0 (Ice Cream Sandwich)
Chipset: Qualcomm MSM8260A Snapdragon
CPU: Dual-core 1.5 GHz
GPU: Adreno 225
Sensors: Accelerometer, gyro, proximity, compass
Messaging: SMS, MMS, Email, Push Email, IM
Browser: HTML5, Adobe Flash
Radio: Da
GPS: Da, sa A-GPS support
Java: Da, via Java MIDP emulator
Baterija Stand-by: Up to 360h (2G) / Up to 370h (3G)
Talk time: Up to 15h 40min (2G) / Up to 8h (3G)
PadFone Stylus
U pakiranju sa tabletom i telefonom nalazi se i stylus olovčica izrađena od aluminija, koja služi za pisanje i tipkanje po tabletu. Odlična stvar i koncept koji je napravljen vezano za olovku je to da ona može služiti i kao slušalica kada je telefon smješten u tabletu za obavljanje razgovora. Znam da bi vas ljudi čudno gledali na ulici da se javljate na olovku ili pričate dok držite olovku u ruci...i ja sam se začudio tome pitajući se tko je tu lud, međutim sam koncept i funkcija je odlična i svaka čast onome tko je izmislio ovu stvarčicu. Povezivanje sa uređajem se vrši putem Bluetooth-a a javljanje jednostavnim pritiskom na tipku na olovčici koja na sebi ima i funkciju stišavanja i pojačavanja zvuka.
Benchmark test
Da nije riječ o još jednom modelu pametnog telefona na našem tržištu govore i rezultati. Napravio sam benchmark test telefona i rezultati su me ugodno iznenadili. Program koji sam koristio je Quadrant Standard koji se može besplatno skinuti sa Google Play-a. Da test bude fer, uređaj sam testirao na tvorničkim postavkama bez ikakvih dodatnih programa niti izmjena sustava. Prosječni rezultat je bio oko 6000 dok je najveći rezultat koji sam dobio u par testiranja bio preko 6150.