6 ćelija vs 8ćelija po pateriji

poruka: 13
|
čitano: 8.355
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
6 ćelija vs 8 ćelija po bateriji

Namjeravam uzeti preko ebaya novu bateriju za hp 6830s.

Ugl., nude se baterije od 6 (10.8V) ili 8 ćelija (14.4V), obije deklarirane 5200mAh

Cijena je itektako različita, 25 USD vs 42 USD.

U čemu je zapravo razlika? 

Manji br. ćelija će brže ispucavati cikluse, veće su struje pražnjenja/punjenja = sve skupa ode brže bye bye. To je ono što pretpostavljam.

Hvala

ps

Ako admin može ispraviti naslov

Poruka je uređivana zadnji put čet 16.2.2012 20:19 (hrastro).

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: 6 ćelija vs 8 ćelija po bateriji
hrastro kaže...

Ugl., nude se baterije od 6 (10.8V) ili 8 ćelija (14.4V), obije deklarirane 5200mAh

Manji br. ćelija će brže ispucavati cikluse, veće su struje pražnjenja/punjenja = sve skupa ode brže bye bye. To je ono što pretpostavljam.

Hvala

ps

Mislim da ti nema neke razlike što se tiče ciklusa punjenja, struje pražnjenja nisu toliko različite da bi pak bitno utjecale na to (nisam baš neki poznavaoc takve tematike tako da me upućeniji slobodno možete ispraviti :) )

Također količina ćelija bitno utječe na autonomiju, baterija sa 8 ćelija nudi dosta bolju autonomiju neko ova sa 6 ćelija (iako bi ti opcija 2 x 6-ćelija baterija bila bolja opcija za samo 8$ više)

Great people talk about ideas. Average people talk about stuff. Small people talk about other people.
16 godina
Mario92 kaže...
hrastro kaže...

Hvala

ps

Mislim da ti nema neke razlike što se tiče ciklusa punjenja, struje pražnjenja nisu toliko različite da bi pak bitno utjecale na to (nisam baš neki poznavaoc takve tematike tako da me upućeniji slobodno možete ispraviti :) )

Također količina ćelija bitno utječe na autonomiju, baterija sa 8 ćelija nudi dosta bolju autonomiju neko ova sa 6 ćelija (iako bi ti opcija 2 x 6-ćelija baterija bila bolja opcija za samo 8$ više)

Kako će autonmija biti veća/manja, kada je kapacitet baterija isti, 5200mAh?

17 godina

Meni nije jasno nešto drugo - kako se mogu za isti model notebooka koristiti baterije s različitim naponom? To je malo čudno, i nije uobičajeno. Jesi li siguran da su deklaracije tih baterija OK (u smislu podržanih modela notebooka)? Provjeri u uputama notebooka koju bateriju (koji napon) zahtijeva.

Uobičajeni princip je inače da se kod baterija s većim kapacitetom slažu paralenlno spojevi nizovi baterija, ali uvijek s istim naponom (npr. standardna baterija 14.4 V ima 4 ćelije, veća ima 8 ćelija, ali isto 14.4 V (dvije serije po 4 ćelije su spojene u paralelu)). Iako, nije nemoguća ni kombinacija s različitim naponom (ionako je unutar notebooka DC-DC pretvarač, koji se može izvesti za različit napon), ali nije uobičajena, pa zato provjeri, da ne baciš novce nepotrebno.

Objašnjenje kapaciteta: 10,8 V × 5,2 Ah = 56,2 Wh; 14,4 V × 5,2 Ah = 74,9 Wh, znači druga baterija može pohraniti više energije.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.2.2012 8:41 (KaeR).
16 godina
6 ćelija vs 8 ćelija po bateriji

Pronalazim i originalne baterije za isti model od 6 i 8 ćelija.

Tražeči po googleu, našao sam rasprave, najčešće oko Toshibe, 6 vs 9 ćelija serijski za jedan te isti model prijenosnika. No, nigdje nije bilo pravog objašnjenja.

Ima li ko iskustva sa neoriginalnim baterijama? 

0 0 hvala 0
17 godina

Nažalost, nemam iskustva sa zamjenskim baterijama, ali sigurno nisu jednake kvalitete kao originalne (kolika su odstupanja, to je teško reći jer ima mnogo proizvođača), pa bi bilo najbolje pročitati malo komentare korisnika koji su eventualno kupili takvu bateriju.

Inače, kombinacija 6 ćelija koju spominješ kod Toshibe (ili nekog drugog proizvođača) ima 2 paralelne grane po 3 ćelije spojene u seriju (10,8 ili 11,1 V), uz 9 ćelija su 3 takve paralelne grane po 3 ćelije (isto 10,8 ili 11,1 V).

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.2.2012 9:50 (KaeR).
16 godina

Naručio, pa što bude! Napišem kratki osvrt kada stigne (nakon par ciklusa baterije)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Napon je potpuno nebitan, i gotovo svaka baterija s 8 ćelija ima napon veći od one od 6

Svakako je preporuka 8 ćelija jer kod zamjenskih baterija pitanje je dali je deklarirani kapacitet točan

Orginal baterije preko ebaya su neznatno skuplje od zamjenskih pa bi po meni bile ipak bolji izbor

http://www.ebay.com/itm/14-4v-Genuine-original-Battery-HP-Compaq-6735-6735s-6820-6820s-6830-6830s-/250995508728?pt=Laptop_Batteries&hash=item3a707f85f8

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Jeste vi sigurni u to što pričate? Jer, u ovoj prvoj bateriji od 10,8V se nalaze 3 para ćelija od (vjerojatno) 2600mAh, dok se u ovoj od 14,4V nalaze 4 para ćelija od 2600mAh.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: 6 ćelija vs 8ćelija po pateriji
Val kaže...

Jeste vi sigurni u to što pričate? Jer, u ovoj prvoj bateriji od 10,8V se nalaze 3 para ćelija od (vjerojatno) 2600mAh, dok se u ovoj od 14,4V nalaze 4 para ćelija od 2600mAh.

Da, to što si napisao je točno.

17 godina

Znam, ali za povećanje kapaciteta baterije treba uzeti sa više mAh, a ne sa većim naponom. Ili je laptopu svejedno ima li na ulazu 10.8V, 11.1V ili 14.4V?

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: 6 ćelija vs 8ćelija po pateriji

S obzirom da će s višim naponom struja biti linearno manja a kapacitet mjeriš u mAh dobiješ: nije gov*o nego se pas posro{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.2.2012 20:23 (lucco85).
16 godina
neaktivan

Evo da ode postavim jedno pitanjce.

Dali vi gasite laptop kad baterija dode do 10% i onda ga prikljucite na adapter?

ili to nema nekakve veze da bi tako ostetile neke komponente kao hard ili displej.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice