Večer,
imam jedno pitanje.
Promjenio sam operatera (bio na Tcom-u i imao 10 Mbit - down je iašo bez problema na čistih 10 Mb) i prešao na Iskon koji mi je obećao 20Mbit-a.
Nakon instalacije vDsl modema počinju problemi koji traju sad već 10 dana. Izašli su u međuvremenu na teren Iskonov serviser koji je bio apsolutni amater, nakon njega HTov koji je u 5 minuta izmjerio ulaz u kuću i brzinu na stupiću u ulici i rekao mi je da na kući imam 12 Mbita i da ne bi trebalo biti problema da mi ide bez problema 10 Mbit. Također je konstatirao da sam na 1.200 metara od centrale i je problem u tome.
Nažalost još uvijek se ne mogu dogovoriti s Iskonovcima što će mi na kraju pustiti. Malo mi šalju mailove da mi mogu garantirati minimalno 14 Mbit u Downu i 1 u Upu, onda mi na telefon vele da mi mogu isporučiti sadašnjih 7Mbita.
Još uvijek mi je uključen vDsl profil a rekao mi je Tcom-ov serviser da mi moraju pustiti adsl2 profil i da bi trebao imati barem 12 Mbita.
PItanje je da li je to istina? Nije?
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL Profile: Profile 8b
Attainable Net Data Rate: 1.693 Mbps 8.767 Mbps
Tu se neke stvari ne poklapaju.
Ako si na 1200m, onda bi ti ovi statsi trebali bit puno bolji, sto upucuje na problem na infrastrukturi i to ce ti morat netko popravit, a posto si na iskonu, a samo ht tako nesto moze popravit, to ce bit malo teze za izvest. Tako da nekuzim kako ti je on rekao da si na 1200m i onda kad ti vidi stanje u routeru ne vidi da mora pronaci gdje je kvar. Na 1200m bi trebao imat cistih 10 da, i 20mbita na vdslu, ali je ocito da imas puno manje. I po prikazu iz routera ta vdsl atenuacija upucuje da bi to trebalo ic vise od onog sto mozes.
A ako nista od tog nije istina, te je prikaz iz routera tocan sto se tice maksimale, onda nista od 10mbita. Ali prije mislim da je ovo prvo pa ti slijedi borba da ti otklone kvar gdje ce ti prva linija obrane (podrska na 0800) pricat da ne moze vise od 8mbita koliko sad imas i to je to da bi se tek ovi na drugj liniji obrane usudili upitati tcoma da ti popravi stanje.
Hvala ti na odgovoru!
HT ov tehničar mi je u kutiji na kući izmjerio 12 MBita, a na telefonskom stupiću koji je nekih 15tak metara od kuće 14 Mbita. On nije gledao karakteristike modema, nego mi je rekao da su mi pustili krivi profil, tj. da bi situacija sa brzinom trebala biti bolja ako mi iskon uključi adsl2 profil.
Nemam mi nikakve logike da sam do pred 10 dana kod Tcom-a imao čistih 10 Mbita, a sad sam na 7 Mbita