Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.681.374
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Prošli tjedan HT priključio VDSL s Turbo 60 opcijom (60/10). Prije sam imao ADSL. Umjesto mog Fritz 7270 routera HT je donio ZTE ZXDSL931VII. Problem koji primijetim je broj FEC grešaka - za 1 sat router registrira oko 50.000 grešaka. Nuspojava je smrzavanje na skype i sličnim realtime aplikacijama kao i često pucanje veze. Što se tiče downloada, Speedtestom uspijem dobiti tih 60Mbps u downloadu i 10 uploadu ali je problem očito u stabilnosti veze i jitteru.

Zvao HT, zamijenili zračni vod koji je išao na kuću i spojili se sa stupa izravno na moj novi podzemni vod koji u komadu ide od splitera kroz podzemni bužir do reglete u kutiji na ogradi (oba voda su 10 žilni telefonski, oklopljeni s bakrenim vodičem).

Molim mišljenje, jesu li vrijednosti koje HT-ov modem izmjeri po vašem mišljenju adekvatne za brzinu koja je aktivirana? Što još napraviti da se riješim ovih FEC grešaka.

Hvala,

Kat

Stanje sa starog Fritz 7270 modema Stanje sa starog Fritz 7270 modema
Novi ZTE Novi ZTE

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
Kat kaže...
Molim mišljenje, jesu li vrijednosti koje HT-ov modem izmjeri po vašem mišljenju adekvatne za brzinu koja je aktivirana? Što još napraviti da se riješim ovih FEC grešaka.

Neznam zasto se zamaras s FEC greskama. To su ispravljene greske. Ovo sto ti se vidi na adslu je da si ti i prije imao gresaka, i to ne malo. Stovise, fritz to ne prikazuje na tom dijelu bas potpuno. Evo recimo ja isto imam fritza i na toj slici koju si ti stavio vidim "200" errora sto na fritzu sto na dslamu, a onda kad se spojis na telnet vidis malo drugacije stanje. Komandom supportdata.dsl ce ti izlistat stanje veze.

Znaci meni na 200 errora prikazuje ovo

DS ES            : 206
DS SES           : 2
DS total CRC     : 886
DS total FEC     : 1881862
DS CRC per Minute: 2
DS FEC per Minute: 5002
DS CRC 15 Minutes: 0
DS FEC 15 Minutes: 690

Znaci na slici je 200 ES, a tu 1881862 FEC errora. A onda dolje jos imam 7 day stats recimo

Ds FEC         (Max)   : 4753,37461,56179,2036,3210,46560,3511

Ja znaci niti jednu od tih brojki ne vidim na fritzovom prikazu u dsl line stats. Tako da se nemoj s tim bas sigurat sto pise.

Sto se tice same veze, veza je odlicna i itekako mozes 60mbita, samo je treba jos malo podesit da ti podignu marginu ako imas problema, al ove stvari su malo veca nauka trenutno.

EDIT:

E da malo sam jos pogledao tu prvu sliku jer je dosta mala. Izgleda da tebi uopce nije bio podesen profil prije za podesavanje gresaka (bitswap ti je na 0) te nemas koliko vidim nikakve ispravke po liniji. Sad si na interleavu te samim time i ispravljene greske su tu. Prije su bile samo greske.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.9.2015 18:38 (sandokan111).
9 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Koliku bi brzinu mogao imati.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php  unesi podatak u calculator i dobit češ max brzinu.

10 godina
sam444 kaže...

Koliku bi brzinu mogao imati.

Slicnu tome sto imas tako da te vjerojatno nece ni prebacit na vdsl.

14 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav ljudi :)

Molio bih Vas za mišljenje u vezi moje linije koja je kolko se ja razumijem sva čudna i van svih pravila.

Evo šaljem vam screen shot odma napravljen kada sam uključio Turbo 30

[IMG]http://i60.tinypic.com/zlaj2p.jpg[/IMG]

i screen shot nakon mjesec dana kada mi je monter rekao da imam prviše smetnji i pucanja veze iako mi nije ni jednom puknula veza i nisam nigdje primjetio problem na internetu:

[IMG]http://i59.tinypic.com/mcaywh.png[/IMG]

Da li da nešto poduzmem i što?

Hvala

odma nakon uključenja T 30 odma nakon uključenja T 30
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.9.2015 23:30 (Airbus).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Airbus kaže...

Pozdrav ljudi :)

Molio bih Vas za mišljenje u vezi moje linije koja je kolko se ja razumijem sva čudna i van svih pravila.

Evo šaljem vam screen shot odma napravljen kada sam uključio Turbo 30

[IMG]http://i60.tinypic.com/zlaj2p.jpg[/IMG]

i screen shot nakon mjesec dana kada mi je monter rekao da imam prviše smetnji i pucanja veze iako mi nije ni jednom puknula veza i nisam nigdje primjetio problem na internetu:

[IMG]http://i59.tinypic.com/mcaywh.png[/IMG]

Hvala

FEC errors su ti smetnje na liniji, zamjeni kabal koji ti vodi od telefonske utičnice do gdje se spajaš na njihovu liniju i pobrini se da je svugdje dobro izoliran i i da nema viška kabla koji ne vodi nigdje nego samo vjesi sa strane. Ako i dalje bude bilo tih errora onda do greške dolazi između tebe i centrale što znači da si ili predaleko od centrale za turbo 30 ili da nešto kod njih nije u redu, to sve tehničar može provjeriti nakon što budeš siguran da je kod tebe sve uredno, onda on pogleda dali je greška negdje kod njih i ako je moguće riješi ju, a ako ne onda će ti smanjiti brzinu na turbo 20 vjerojatno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2015 1:48 (FrEaK94).
10 godina
Airbus kaže...

Hvala

Sto ces poduzet ako su oni vec poduzeli :) Trazi da te vrate natrag kako je bilo. Taj tehnicar ne bi smio dirat liniju na svoju ruku, ocito je do neceg drugog pa je i tebe malo smanjilo. Jesi imao fecova dosta, al to je nebitno, barem ne ako ti veza radi kako spada.

FrEaK94 kaže...

FEC errors su ti smetnje na liniji, zamjeni kabal koji ti vodi od telefonske utičnice do gdje se spajaš na njihovu liniju i pobrini se da je svugdje dobro izoliran i i da nema viška kabla koji ne vodi nigdje nego samo vjesi sa strane. Ako i dalje bude bilo tih errora onda do greške dolazi između tebe i centrale što znači da si ili predaleko od centrale za turbo 30 ili da nešto kod njih nije u redu, to sve tehničar može provjeriti nakon što budeš siguran da je kod tebe sve uredno, onda on pogleda dali je greška negdje kod njih i ako je moguće riješi ju, a ako ne onda će ti smanjiti brzinu na turbo 20 vjerojatno.

FEC su ispravljene greske, i prikaz da stvari funkcioniraju. Neznam sto se dize tolika halabuka oko fecova. Tu su da se isprave. Ako linija ima dovoljno margine da ih ispravlja, sto se brinete. Nece mu nitko popravljat vezu ako ima FEC greske, tek ako mu veza puca, ili kad bude toliko gresaka da se nemoze ispravit. Sto veca brzina i vise podataka to je vise gresaka. Vecina je navikla na ADSL greske koje se po broju bas nemogu usporedjivat.

13 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Što očekivati od ove linije? Udaljenost od centrale je 1230 m. Dali bi bio moguć VDSL?

Snimak Snimak
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2015 7:59 (LukaSnow).

0 0 hvala 0
10 godina

Ako je sudit po prikazanom, a zte voli jos malo preuvelicat brojke, nis od vdsla. Nije ti neka parica. a i daleko si da se ne "isplati".

15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Trenutno sam na iskonu 10/768. Vrijedi li prelaziti uopce na vecu brzinu?

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2015 13:02 (roach).

0 0 hvala 0
15 godina
LukaSnow kaže...

Što očekivati od ove linije? Udaljenost od centrale je 1230 m. Dali bi bio moguć VDSL?

ako meni frend moze na ZTE sa 28 db line attenuation imat turbo 20 onda mozes i ti

pozz

Samsung S6 Edge+
11 godina
pasko kaže...
LukaSnow kaže...

ja sa 21.7 db line attenaution imam punih 30 turbo.

10 godina
roach kaže...

Zasto ne. Izgleda samo 6db atenuacije. Ic ce to ok. Naravno, ako ti cjenovno pase, ali jako si blizu, to bi trebalo bit ok.

pasko kaže...

ako meni frend moze na ZTE sa 28 db line attenuation imat turbo 20 onda mozes i ti

pozz

Grobnik300 kaže...
pasko kaže...
LukaSnow kaže...

Obe stavke potpuno nebitne za njegovu liniju. Eto vidjet cemo kad ga spoje ako ga spoje.

Ajde stavi ti sliku tih parametara s 21.7 db s 30 mbita? Bas me zanima kako to izgleda, to neka mnogo dobra linija. Ili mozda ipak pricamo od 21.7 db VDSL atenuacije, ne adsl..

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2015 18:16 (sandokan111).
11 godina
sandokan111 kaže...
roach kaže...

Zasto ne. Izgleda samo 6db atenuacije. Ic ce to ok. Naravno, ako ti cjenovno pase, ali jako si blizu, to bi trebalo bit ok.

pasko kaže...

ako meni frend moze na ZTE sa 28 db  line attenuation  imat turbo 20 onda mozes i ti

pozz

Grobnik300 kaže...
pasko kaže...
LukaSnow kaže...

Obe stavke potpuno nebitne za njegovu liniju. Eto vidjet cemo kad ga spoje ako ga spoje.

Ajde stavi ti sliku tih parametara s 21.7 db s 30 mbita? Bas me zanima kako to izgleda, to neka mnogo dobra linija. Ili mozda ipak pricamo od 21.7 db VDSL atenuacije, ne adsl..

istina pričamo o 21.7 db VDSL na ADSl je bio 14.5 db na Thomsonu a na ZTE 21.5 evo slika.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2015 19:29 (Grobnik300).
10 godina
Grobnik300 kaže...

istina pričamo o 21.7 db VDSL na ADSl je bio 14.5 db na Thomsonu a na ZTE 21.5 evo slika.

Da, to je mnogo razlicito :) Stavi u onaj kalkulator 14.5 db pa pogledaj sta ti prikazuje :)

A ZTE svasta prikazuje, to je vec poznato.

13 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...
zumazuma kaže...

Zanima me koliko se može izvući iz ovakve parice.

Hvala.

Ti si vec na vdslu tako da to sto pokazuje to imas/mozes imat. Neznam samo dal je ovo max ili pusteno. Prikazuje 26mbita. Po margini pretpostavljam da nije pusteno 26 vec imas neki manji paket.

popo kaže...

Pozdrav,

uskoro mi ističe ugovor sa HT-om gdje imam internet brzine 10 Mb/sec + telefon.

Prešao bi na nekog drugog providera i uzeo 3/1 paket sa televizijom pa me zanima  da li imam dovoljno kvalitetnu paricu ?

Dakle uzeo bi brzinu 10 Mb/sec +TV.

Zahvaljujem

Tesko ce to radit. Nije ti losa parica za tu razdaljinu (jer si i dalje daleko), ali kad bi i tv uzeo vjerojatno ne bi imao punih 10mbita, a opterecenje parice do maxa moze uzrokovat daljnje probleme jer nema "lufta" za povecanje margine. Posto bi te vjerojatno spojili jer ces placat veci racun za 3u1 sam vidi koliko ti se isplati.

Znam da sam na VDSL-u ali kada sam unosio podatke u onaj kalkulator pisalo je da bi trebao imati oko 44mbit-a a imam samo 20.

10 godina
Zumatore kaže...

Znam da sam na VDSL-u ali kada sam unosio podatke u onaj kalkulator pisalo je da bi trebao imati oko 44mbit-a a imam samo 20.

Kako mislis trebao bi imat? Pa koliko si zakupio od providera. Po ovim 26 izgleda da imas trio uslugu + 20mbita? Koliko si zakupio toliko imas, bez obzira koliko parica moze. Mislim da ovaj modem ne prikazuje max, ako je sudit po margini i ako si stvarno zakupio 20mbita + tv onda bi znacilo da imas jos dosta do maxa, pa bi 44 mozda i bilo realno donekle jer margina od 20 znaci da ima dosta lufta kad je samo 26 provedeno od xx maxa. Ili ti stvarno treba margina od 20, al onda ti je linija katastrofa. Mislim ipak da je ono prvo. Napisi koliko si zakupio.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.9.2015 14:51 (sandokan111).
16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

atenuacija 26.5 margina 9.5 - 10.5. optima.

malo zvao za vdsl. kažu nema problema. uzmete 20 mbita i imate 14 dana za odbit i vratit se na trenutnu (10mbita). pa pitanje za vdsl ako ne odbijem. može li vdsl se skalirat kao i adsl pa recimo držat vdsl od 20 mbita na 15-17 mbita koliko god je više moguće?

jer za 10 kuna više dobijem 5 mbita extra, a to mi puno znači kad svi dođu doma i sjednu na jubito.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav

Molio bih za mišljenje jer mi često dolazi do pucanja veze, a iz Iskona su mi rekli da

bi se to riješilo kad bih izbacio TV iz svojeg paketa (i ostao na 10Mbps) ili smanjio brzinu na 5Mbps.

No zašto mi onda veza puca i kada je TV ugašen? 

I još nešto, u kući imam dvije odvojene linije; je li bi problem bio rješen kada bih internet prebacio

na tu drugu liniju?

http://www.speedtest.net/result/4693914003.png

The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Kad ti ugasis tv to nema veze s brzinom koja je i dalje pustena prema tebi jer je profil tako konfiguriran, znaci prema tebi uvijek ide ovih 9 Mbita samo dal ide promet po tome il ne nena veze, zato ti i puca. Blizu centrale nisi,pa zato i imas poteskoca, jedno id rijesecnja je to da ugasis tv ali i dalje nebi imo net punih 10 i da je stabilno, 7 Mbita vjerojatno.
No na tom gusenju kad bi se sve dovelo tip top u red bi moralo drzat stabilno taj profil od 9 Mbita, samo iskon treba naterat HT da ti rijesi, a ti opet provijeri u kakvom je stanju instalacija, ako je neki stari kabel, mjenjaj to odma s UTP om i vidit ces da bude bolje, promijeni i uticnice, stavi nove ili najbolje direktno. Znaci sve sto je staro, oksidiralo, bacaj i stavljaj novo.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
10 godina
domagoj_tomic888 kaže...
I još nešto, u kući imam dvije odvojene linije; je li bi problem bio rješen kada bih internet prebacio

na tu drugu liniju?

Sto to znaci da imas 2 odvojene linije? Ako imas stvarno dvi odvojene linije na nacin da su dvi parice do tebe, onda da. Na jednoj si furaj jedno, na drugoj drugo i bit ce bolje jer ce na ovoj na kojoj je tv bit recimo i telefon, a na drugoj samo internet i moc ces imat vecu marginu da veza bude stabilnija (na ovoj gdje bi bio internet), a brzina nece padat kad upalis tv. I dalje ce to bit oganiceno na nekakvih max 8-9 jer ako imas 2 parice ,vjerojatno obe imaju iste parametre, ali bolje ista nego nista. Samo je pitanje dal bi ti tcom to tako uveo. TV + tel na jednu, dsl na drugu. Najbolje bi bilo kad bi mogao napravit bonding, ali mislim da tcom ne pruza tu uslugu?!?! Provjeri pa pitaj. Eventualno da si sam to napravis kuci, ali mislim da je to neisplativo jer bi tehnicki morao 2 pretplate tcomu placat za 2 linije i 2 adsla, sto nema smisla bas nekog.

Ovo naravno ako stvarno imas 2 linije doma, a ne samo jednu liniju na 2 mjesta s 2 broja :P

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.9.2015 23:49 (sandokan111).
15 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...
...samo iskon treba naterat HT da ti rijesi, a ti opet provijeri u kakvom je stanju instalacija, ako je neki stari kabel, mjenjaj to odma s UTP om i vidit ces da bude bolje, promijeni i uticnice, stavi nove ili najbolje direktno. Znaci sve sto je staro, oksidiralo, bacaj i stavljaj novo.

Ma instalacije su nove jer je i kuća nova, bila je i ekipa iz Iskona i mjerila svakakve gluposti po kući i jedini zaključak im je da to štima i da je kriva loša infrastruktura HT-a

(mislio sam da Iskon ima vlastitu infrastrukturu u "narančastoj" zoni, ali dobro).

Do centrale imam nekih 850m zračne udaljenosti, ali izgleda da parica ide posvuda jer su mi tehničari rekli da je duljina skoro 3km.

The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.
13 godina
Kvaliteta DSL parice?

molim vas procjenu moje parice, gledam što ću dalje pošto mi je ugovor s H1 završio

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Topitelj kaže...

molim vas procjenu moje parice, gledam što ću dalje pošto mi je ugovor s H1 završio

Tebi je parica neka koma ako na 9db atenuacije imas samo 15 maxa. Inace po atenuaciji bi ti trebao bit jako blizu centrale gdje u idealnim uvjetima ide 50mbita na vdslu. S ovakvom paricom ce to bit valjda jedva 30. To se mora nesto tu popravit jer stvari ne stimaju.

EDIT: A cek, ti si na anexu M pa imas veci upload i promjenjen je download. Svejedno mi ne izgleda najbolje, ali je teze procjenit jer mislim da ovaj max nije indikativan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2015 0:38 (sandokan111).
14 godina
To je zbog signal to noise margine.

Ja isto imam velikih problema sa njom te neznam što bi napravio.
robimarko@gmail.com
10 godina
robimarko kaže...
To je zbog signal to noise margine.

Ja isto imam velikih problema sa njom te neznam što bi napravio.

Wat?

14 godina
Signal to noise margina mu je samo 7.9 i to je jako loše te mu je zbog nje takva brzina
robimarko@gmail.com
10 godina
robimarko kaže...
Signal to noise margina mu je samo 7.9 i to je jako loše te mu je zbog nje takva brzina

Nije to lose, to je kako treba bit ako moze tako. Mjesas marginu i ratio.

Problem je sto s tako malom marginom ima tako mali max u downloadu jer se margina odrzava malom da max bude sto veci, a njemu je tako "mali" za ovu atenuaciju. Problem je sto je annexu M frekvencijski spektar premjesten te smanjenje downloada moze bit prilicno u odnosu na dobitak u uplaodu. Posto mu nije pusten veci upload, nepoznato je zasto su ga uopce stavili na annex m, ali je teze po ovom maxu procjenit. Mozda parica ipak nije takva banana.

14 godina

Oprosti onda,moja greška.

Što kažeš na moju paricu?

Prema atentuacija sam 1.4km udaljen od centrale no stari koji radi za Ericsson kaže da nemože biti više od 900m.

Naravno nikako da VDSL postane dostupan.

robimarko@gmail.com
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice