Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.676.168
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Re: Kvaliteta DSL parice?
5220 kaže...
PC - stručnjak kaže...
Centrala blizu, cca 500 m, al parica katastrofa, po ovome ili nevalja kabel u kuci, osla izolacija ili su spojevi oksidirali kolko god su mogli.

Jeli to zaključak iz ovo output power dijela? Gledam screen shoot od nedavno i dosta je drugačije izgledalo. Prije par dana mi je bio tehničar da prebaci na voip i rezao je i produživao neke žice, možda je do toga.

Evo starija verzija.

Output power je manji ne zbog radova na parici, nego zbog profila koji je stavljen na tvoju liniju. Vjerojatno si downgradeao uslugu, uzeo manju brzinu, ili maknuo iptv, pa su ti stavili drugi profil.

13 godina
neaktivan
Tu parametri ne odgovaraju ni profilu ni gusenju, to vjerojatno radi po jednoj grani, nest je puklo.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
14 godina
Kvaliteta DSL parice?

Istina da je isključen maxTV.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 0:28 (5220).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Komentari? Imam problema sa pucanjem linije u zadnje vrijeme,vrlo vjerovatno će mi mjenjati modem pa me zanima šta tcom donosi ovih dana i što bi valjalo uzeti.

Bears, Beets, Battlestar galactica!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Linija je poprilično ok (mogao bi navući 20ak mbit down i 2 up) tako da je pucanje 99% do modema.

My name is Legion... For we are many!
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Planirao sam produžiti ugovor sa Iskonom koji ima u ponudi 20Mbit -nu brzinu, ali kada sam ukucao svoj broj i nakon njihove provjere dostupna mi je samo 5 Mbit-na opcija(narančasta zona). Zanima me dali se može nešto napraviti po pitanju parice s obzirom na ove podatke (router Thomson SpeedTouch 780):

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
1. Ne znaci svi koji su u narancastoj zoni da mogu imat vdsl brzine, jer nisu sve centrale nadogradene na vdsl deslame, ipak ih rucno treba ugradit.
2. Parica ti je losa, samo gusenje i nije tako veliko, uzevsi u obzir da je to bcm chipset, realno gusenje je oko 20 i nesto sitno, no SN margina dosta losa, treba te sve spojeve popravit da bi valjalo.
A za vdsl cekat dok ne ugrade dslam, nemozes tu nista.
11 godina
Kvaliteta DSL parice?

Znam da ovo pitanje nije baš u ovoj temi.   Kod mene su počeli ubrzano gurati migraciju na IMS (IP Multimedia Subsystem). Zanima me dali sam obavezan preći na tu migraciju ili mogu odbiti. U predhodnim postovima vidim da Voip - uzme dio brzine. 

Hvala.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru! Sada znam više pa ću probati riješiti problem preko Iskonove tehničke podrške pogotovo što sam zaboravio reći da router zadnjih par mjeseci ima naviku (skoro svakodnevnog) restartanja.

13 godina
neaktivan
VOIP ilbti ga IMS ne oduzima dio brzine od interneta, VOIP radi po posebnom PVC-u, te nema veze s internetokm, voip ima svoju brzinu i to , ako imas dobru paricu, daj covijemu da ti to napravi, jer njemu je to plaveno a tebi ne igra ulogu od kud telefon radi.
Naravno mozes odbit, ali ondq ce te se ispred HT zvat svako malo jer se to forsira.
11 godina
PC - stručnjak kaže...
VOIP ilbti ga IMS ne oduzima dio brzine od interneta, VOIP radi po posebnom PVC-u, te nema veze s internetokm, voip ima svoju brzinu i to , ako imas dobru paricu, daj covijemu da ti to napravi, jer njemu je to plaveno a tebi ne igra ulogu od kud telefon radi.
Naravno mozes odbit, ali ondq ce te se ispred HT zvat svako malo jer se to forsira.
SN/margina je loša.Evo slike.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 11:55 (Grobnik300).
13 godina
neaktivan
Centrala dostw blizu, margina dosta losa, treba spojeve preradit i bit ce ok, ako ti svijetli lampica VOIP onda imas pusten taj profil vec i ako ti sad sve ok neces imat razliku jer imas profil kao da ti telefon vec radi preko voipa.
11 godina
PC - stručnjak kaže...
Centrala dostw blizu, margina dosta losa, treba spojeve preradit i bit ce ok, ako ti svijetli lampica VOIP onda imas pusten taj profil vec i ako ti sad sve ok neces imat razliku jer imas profil kao da ti telefon vec radi preko voipa
Ne svjetli lampica za VOIP.T-com prošle godine provukao nove žice po cijeloj ulici, instalacija po kući nova. Problem je u razvodnoj kutiji za cijelu ulicu- od moje kuće nekih 60m ( najvjerovatnije zahrđalo ) žalio sam se ali govore da je razvodna kutija OK. Platio bi ja tehničaru da to pogleda ali opet nemaš komu.
Hvala za odgovore.

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.2.2015 16:30 (Grobnik300).
10 godina
neaktivan
Grobnik300 kaže...
PC - stručnjak kaže...
Centrala dostw blizu, margina dosta losa, treba spojeve preradit i bit ce ok, ako ti svijetli lampica VOIP onda imas pusten taj profil vec i ako ti sad sve ok neces imat razliku jer imas profil kao da ti telefon vec radi preko voipa
Ne svjetli lampica za VOIP.T-com prošle godine provukao nove žice po cijeloj ulici, instalacija po kući nova. Problem je u razvodnoj kutiji za cijelu ulicu- od moje kuće nekih 60m ( najvjerovatnije zahrđalo ) žalio sam se ali govore da je razvodna kutija OK. Platio bi ja tehničaru da to pogleda ali opet nemaš komu.
Hvala za odgovore.

Tvoja parica nije uopće loša, baš naprotiv. Imaš 14Mbita i niti jednu crc grešku u 7 dana. Ne znam šta bi htio više. Šta te briga kolika je margina, dok imaš brzinu i dok nemaš grešaka.

10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Moze li neko da mi kaze kakvi su mi sad parametri? Kacio sam pre screenshot i bili su losi, dolazili ljudi promenili paricu, ali ja i dalje imam problema sa IPTV-om.. Imam 2 stb-a, i net 10Mbit, a na speedtest-u mi ne prelazi 6.56Mbit-a. Kad gledam IPTV cesto se zamrzne slika na sekundu-dve, i krene da secka dok ne primenim kanal.. 

hvala 

0 0 hvala 0
14 godina
kale_88 kaže...

Moze li neko da mi kaze kakvi su mi sad parametri? Kacio sam pre screenshot i bili su losi, dolazili ljudi promenili paricu, ali ja i dalje imam problema sa IPTV-om.. Imam 2 stb-a, i net 10Mbit, a na speedtest-u mi ne prelazi 6.56Mbit-a. Kad gledam IPTV cesto se zamrzne slika na sekundu-dve, i krene da secka dok ne primenim kanal.. 

hvala 

Ti si dokaz da čak ni izvrsna parica ne podnosi dva STB-a na ADSL-u.

Upravo je to drugi razlog zašto Tcom radi migraciju na VDSL.

Prvi i glavni je konkurencija, ofkors.

12 godina
Kvaliteta DSL parice?

Brzina 4 Mbps, jel moguće više?

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
kale_88 kaže...

hvala 

Čini se da tvoji problemi s IPTV-om nemaju veze s paricom. Parica je odlična, i mogla bi podnjet 3 STB-a. Slika ti može trzat zbog puno stvari, koje se najčešće svode na: a) neispravna / bugovita oprema, b) neispravna konfiguracija dslama ili cpe-a.

Što se tiče brzine, probaj ugasiti oba stb-a, i izmjerit brzinu. Trebao bi dobit 10 Mbita. Ako ne, ištekaj mrežne kablove iz stbova, pričekaj 5 minuta i onda izmjeri. Ono što je sigurno, pustili su ti premalu brzinu na portu. Da bi imao 10 Mbita, sa 2 stb-a, trebao bi imati brzinu 18, a ti imaš 14 Mbita. Ja bi tražio da to isprave.

15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav. Jel mi možete reći kakva je moja "veza" ako nije problem obzirom na vrijednosti. Udaljen sam od "pošte" 3-4 km.

Inače, trebao bi imati 8192/512 kbit/s ali kao što možete vidjeti to je oko 4k.. dok mjerenje speedtest-om sa različitim serverima max. 3.5 mbps.

Dobio sam informaciju od telekoma da moraju srediti uskoro liniju blizu mene kako bi omogućili puni kapacitet ali me zanima što Vi zaključujete iz ovoga i da li je možda problem i u spojevima sa moje strane?

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.2.2015 18:37 (55555).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Evo kontaktirao sam sa Iskonovom službom u vezi problema samorestartanja routera te usput za provjeru mogućnosti povećanja brzine interneta. Ono što mi je on napravio je da je router vratio na tvorničke postavke jer "to nije napravljeno već tri godine" i da vidi nekakva gušenja na liniji te da će pratiti stanje jedno vrijeme. Restartanjem mi se promjenila SN margina skočila sa 9.0 na 10.5 . Dao mi je podatak izmjerene udaljenost od centrale 2010god. kada sam potpisivao prvi ugovor, a iznosila je 1700 metara. Većeras me zove neka druga ekipa koja je trebala provjeriti mogućnost povećanja brzine te mi kažu da mogu dobiti jedino 5Mbps internet plus televizija jer je to najviše na udaljenosti od 2000 metara tako ispada da živim u kamp kućici pa sam se preselio 300 metara dalje u odnosu na 2010. Moje pitanje je na koji podatke iz moje dsl konekciji iz rutera da se pozovem kod slijedeće žalbe službi za korisnike u vezi parice jer i po izračunu na stranici http://www.speedguide.net/dsl_speed_calc.php trebao bi imati max propusnost od 17358kbps. 

0 0 hvala 0
15 godina
Kvaliteta DSL parice?
mija15 kaže...

Za sve koje zanima kakva im je linija i da li mogu imati vdsl, evo par informacija.

Dakle, vdsl ima smisla samo na kraćim paricama. Koliko kratkim, svaki operater to definira za sebe. Ako ćemo gledati samo tehničke uvjete, na duljini do 2000 metara bi trebali imati veću brzinu na vdslu. Brzina na prosječnoj parici na duljini 2000m bi trebala iznositi oko 20 Mbps. Jasno, stvarna brzina dosta ovisi o individualnoj kvaliteti parice.

Ove brzine vrijede za laboratorijske uvjete sa savršenom paricom i bez utjecaja ostalih parica u kabelu. Drugim riječima, na terenu je jednostavno neizvedivo, granična udaljenost za VDSL brzine je 1200-1300 metara. Mi smo eksperimentirali i uspjeli dobiti 50/18 na 500 metara sa 17b profilom, ali radi se o jako kvalitetnoj instalaciji i jednom izoliranom slučaju na kabelu. Da se cijeli DSLAM prebaci na 17b, cross-talk bi ubio sve.

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

To su podaci dobiveni na temelju trenutnih prosječnih vrijednosti vdsl korisnika u Hrvatskoj. Jasno, kako će broj vdsl korisnika rast, i te vrijednosti će se mijenjat. Na 500 metara, na 8b profilu ste morali dobiti u laboratorijskim uvjetima puno veću brzinu od 50 Mbita. Na kojoj opremi ste testirali?

14 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?
Pozdrav! Planiram zatražiti VDSL2 i interesira me koliku bi brzinu mogao izvući na ovoj parici i kakve je ona uopće kvalitete? Trenutno sam na 4 Mbps i VoIP-u.
DSL parica DSL parica

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
DarkBoss kaže...
Pozdrav! Planiram zatražiti VDSL2 i interesira me koliku bi brzinu mogao izvući na ovoj parici i kakve je ona uopće kvalitete? Trenutno sam na 4 Mbps i VoIP-u.

Vrlo dobra parica. Mala udaljenost od centrale. Mozes dobiti oko 50mbps u DL.

Never let a computer know you are in a hurry.
10 godina
neaktivan
blagus kaže...
dasan kaže...
dasan kaže...

Hvala na savjetima,evo bas gledam kako ide znaci iz uticnice u prizemlju ide jedan kabel(telefonski) u spliter a iz splitera kabel u modem.(to je to sto se tice prvog kata,sad neznam pretpostavljam da taj kabel koji ide u spliter je telefon iz prizemlja)dalje,dirket iz uticnice u prizemlju ide kabel na kat dje je prikljucen drugi tel

p.s. ima i na uticnici rj utor za telefon koliko vidim al nije u njega ustekan vec u spliter (mislim sve je nekako cudno,da tel kabel direkt iz uticnice ide u spliter )

Kako bi ovo bilo u buducnosti najbolje rijesti ?

Provući novi Cat5 kabel od dolaza na kuću do utičnice s routerom, bez prespoja, štukanja, rezanja itd itd.

PC STRUCNJAK:

Nek provuce utp od uvoda direkt do modema, a onda moze telefon ili s splitera ili s modema vratit kroz utp i spojit uticnice po kuci di misli imat samo telefon.

Znaci od glavnog voda koji je na tavanu izvuci novi kabel(recimo cat5) do mjesta dje je sad telefon i tamo bi se trebalo granati recimo iz splitera u jedan i drugi telefon i jedan u modem ili nesto tako slicno ?

15 godina
mija15 kaže...

To su podaci dobiveni na temelju trenutnih prosječnih vrijednosti vdsl korisnika u Hrvatskoj. Jasno, kako će broj vdsl korisnika rast, i te vrijednosti će se mijenjat. Na 500 metara, na 8b profilu ste morali dobiti u laboratorijskim uvjetima puno veću brzinu od 50 Mbita. Na kojoj opremi ste testirali?

Ne znam, nisam još nikad vidio 20Mbps na 1500 metara ili više. Možda kolega PC - stručnjak zna nešto više budući da više hoda po terenu kod korisnika?

Taj test nije bilo u laboratoriju nego na terenu sa 17b profilom.

Radiš u tehnici nekog ISP-a pa imaš te podatke ili?

13 godina
neaktivan
Na 1500 m je moguce po adsl2 plus nagurat s tg 788 vn stabilno uz SN marginu 9 da radi negdje malo iznad 20 Mbita, no to se nemoze izvest skoro nigdje, potpuno nova mreza, 3 spoja od centrale do kuce, uzeta parica koja nije ni blizu nekog drugog dsl korisnika itd.
Uglavnom u realnim uvijetima to se nemoze postic, na 1500 m je negdje 16 Mbita stabilno plafon ak je parica ispravna, a na toj udaljenosti i po vdsl nejde bas nesto puno.
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

kolika bi onda bila recimo brzina teoretski na 17 ili 30 profilu da udaljnosto od oko 500-600 metara ako je trenutno Noise 14.6 a Attenuation 13.1 Db a zte pokazuje max brzinu od 57 mbita

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

pozdrav ljudi. imao sam 10mbit/s 3 mjeseca zbog one ponude da plaćas istu cijenu kao 2-4 mbit/s i onda sam nakon toga smanjio brzinu. Sada sam opet htio povećat brzinu ali mi kažu da mi je nedostupno. Može mi neko reć kakva je kvaliteta moje parice i dali mogu dobit 10 mbit/s.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.2.2015 14:24 (tommyboy77).

0 0 hvala 0
15 godina
Doktor-X kaže...

kolika bi onda bila recimo brzina teoretski na 17 ili 30 profilu da udaljnosto od oko 500-600 metara ako je trenutno Noise 14.6 a Attenuation 13.1 Db a zte pokazuje max brzinu od 57 mbita

Nitko ti neće službeno staviti 17b ili 30b profil jer previše smeta drugim korisnicima na kabelu. Ali inače, 30b se koristi za 200/200 brzine na parsto metara.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice