Bnet - iskustva općenito ?

poruka: 4.148
|
čitano: 1.759.714
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
Re: Bnet - iskustva općenito ?
dado16 kaže...
Jasno je ko suza da optika više poteže... al za korisnike koji ce koristiti do 120 mbps vjeruj mi nema razlike
dado16 kaže...

Hajde pokazi mi razliku... Isti ces posao obavit i na optici i na kabelu...

Jel hoces razliku ili "isti ces posao obavit i na optici i na kabelu"? Jer ako je ovo drugo, obavit ces isti posao i na 14400 baud modemu kao na optici i kabelu, pa ta referenca nema smisla. Poanta je da je razlika ogromna, od samog nacina tehnologije i skalabilnosti. Nije zaludu da ti taj tvoj kabel do centralne tocke dovlaci internet optikom.

A razlika? Pa razlika nema veze s 120mbps ili brojku koju si vec naveo. To je trenutno samo ogranicenje koje ISP radi, al mozes ti na kabelu imat i 1 gbps. Kad uvedu docsis 3.1 i ta brojka od 120mbps ce narast, a nikakve kabele oni mjenjat nece putem do tebe.

Osnovna i najbitnija razlika je da svi korisnici do cvorista putuju jednom te istom rutom, odnosno kabelom. Taj kabel ima svoj kapacitet koji je oversellan toliko da kabeli u iole napucenijim podrucjima (citaj, naselje gdje je vise nebodera) u peak satima imaju totalno zagusenje, pa tvojih 120mbps postane 10mbps s pingom od 500. Ovakve probleme optika nema, kao ni bakar, jer ti imas svoju paricu/opticki kabel do centrale i totalno te ne zanima dal je u to doba kad ti surfas peak ili nije peak. Naravno, oversellaju oni i optiku i parice na centralama, ali je puno teze zagusit centralu (a i njima je lakse povecat kapacitete centrale) nego sto je zagusit kabel.

Fanu kaže...
kako se optika nosi sa zagusenjem veze? tj kad ti je upload na max vrijednostima hoce li se download brzina drasticno smanjiti + povecati latencija (bufferbloat) kao sto je to slucaj sa kablovskom?

Bufferbloat .

To sto ti se povecava latencija nema veze s uploadom na maximumu vec je problem kako radi kabel, odnosno hfc kao tehnologija, i ujedno je i jedan od razloga zasto ga ne preferiram.

16 godina
sandokan111 kaže...
dado16 kaže...
Jasno je ko suza da optika više poteže... al za korisnike koji ce koristiti do 120 mbps vjeruj mi nema razlike
dado16 kaže...

Hajde pokazi mi razliku... Isti ces posao obavit i na optici i na kabelu...

Jel hoces razliku ili "isti ces posao obavit i na optici i na kabelu"? Jer ako je ovo drugo, obavit ces isti posao i na 14400 baud modemu kao na optici i kabelu, pa ta referenca nema smisla. Poanta je da je razlika ogromna, od samog nacina tehnologije i skalabilnosti. Nije zaludu da ti taj tvoj kabel do centralne tocke dovlaci internet optikom.

A razlika? Pa razlika nema veze s 120mbps ili brojku koju si vec naveo. To je trenutno samo ogranicenje koje ISP radi, al mozes ti na kabelu imat i 1 gbps. Kad uvedu docsis 3.1 i ta brojka od 120mbps ce narast, a nikakve kabele oni mjenjat nece putem do tebe.

Osnovna i najbitnija razlika je da svi korisnici do cvorista putuju jednom te istom rutom, odnosno kabelom. Taj kabel ima svoj kapacitet koji je oversellan toliko da kabeli u iole napucenijim podrucjima (citaj, naselje gdje je vise nebodera) u peak satima imaju totalno zagusenje, pa tvojih 120mbps postane 10mbps s pingom od 500. Ovakve probleme optika nema, kao ni bakar, jer ti imas svoju paricu/opticki kabel do centrale i totalno te ne zanima dal je u to doba kad ti surfas peak ili nije peak. Naravno, oversellaju oni i optiku i parice na centralama, ali je puno teze zagusit centralu (a i njima je lakse povecat kapacitete centrale) nego sto je zagusit kabel.

Fanu kaže...
kako se optika nosi sa zagusenjem veze? tj kad ti je upload na max vrijednostima hoce li se download brzina drasticno smanjiti + povecati latencija (bufferbloat) kao sto je to slucaj sa kablovskom?

Bufferbloat .

To sto ti se povecava latencija nema veze s uploadom na maximumu vec je problem kako radi kabel, odnosno hfc kao tehnologija, i ujedno je i jedan od razloga zasto ga ne preferiram.

Kazem za obicnog korisnika koji ce downloadirat i et tu i tamo uploadirat je isti  vrag, ovi peak time se rijetko gdje desava, te bi nam onda sluzba za korisnike bila vjecito krcata sa pozivima sto uopce nije slucaj....Svakako je optika pozeljna i nadam se da ce svi operateri poceti primjenjivati istu ali ni kabel nije toliko los koliko ga vi pljujete.... 

battletag:MasnaKrvavic#2275
12 godina
sandokan111 kaže...
Fanu kaže...

Bufferbloat .

da bufferbloat

https://wiki.untangle.com/index.php/Bufferbloat

i da, latencija se povecava sa uploadom na max 

17 godina

Evo moj bufferbloat test, pa usporedite :)

http://www.dslreports.com/speedtest/17580444.png

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Elles D. kaže...

Evo moj bufferbloat test, pa usporedite :)

http://www.dslreports.com/speedtest/17580444.png 

beskoristan test

17 godina

S tvog linka je :)

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
Elles D. kaže...

S tvog linka je :)

nisam ni skontao

mislio sam da je to standardni test gdje ide prvo download pa upload test i onda se radi aproximacija bufferbloata

bufferbloat bi trebao testirati na nacin da si fino popalis torrente koji ce ti 100% iskoristiti bandwidth i onda probati koristiti druge internet usluge (voip, video streaming, itd) i vidjeti koliko ce ti se veza zagusiti i padati bandwidth

10 godina
dado16 kaže...

Kazem za obicnog korisnika koji ce downloadirat i et tu i tamo uploadirat je isti  vrag

Trazio si razlike, stavio sam ti razlike. I ne kazes za obicnog korisnika i ne desava se tako rijetko vec jako cesto. Pogotovo kod ljudi koji igraju neke igre vezane za latenciju (neki tip fps-a) a na kabelu su, neznam da ijedan nije iskusio rast latencije dok mu je brzina "ok". Tako da ne, od te 3 tehnologije, hfc je daleko najgori, al ujedno i najjeftiniji za izvest i zato ima popularnost jer pruza naizgled vise za manju cijenu.

Fanu kaže...

da bufferbloat

https://wiki.untangle.com/index.php/Bufferbloat

i da, latencija se povecava sa uploadom na max 

Vec sam imao diskusiju oko tog s jednim koji kao i ti trazi fantome po internetu a nema apsolutno nikakvog nacina da dozna dal ima bufferbloat ili ne, isto kao ni ti. Al ne cudi kad ljudi vole stvari svaljivat na nevidljive demone. Bufferbloat je bitan za ispove i pruzatelje opreme koje ispovi koriste, al ti kao korisnik uopce nemas pojma dal imas bufferbloat ili ne. Ako ti se cita, i mislis da mozes sto konkretno nadodat, evo ti prijasnja diskusija bufferbloat meni se ne ponavlja ponovno ista. I ne, nema veze s tvojim maximumom uploada.

12 godina

koliko sam shvatio bufferbloat ne mora biti vezan za ISPa vec se moze pojaviti kod samog korisnika u slucaju da mu je modem los (ne stigne procesuirati sve izlazne pakete sto dovodi do zagusenja veze) ili da nema QoS i manifestira se u vidu smanjenog bandwidtha i povecane latencije

tako da ne znam kako su to fantomi ili da ne mozes znati kad si zahvacen s bufferbloatom kad su simptomi poprilicno jasni

evo sto o svemu ima za reci Lead Systems Engineer at Speedtest 

https://medium.com/speedtest-by-ookla/engineer-maximizes-internet-speed-story-c3ec0e86f37a

"We will cover bufferbloat in a later article, but in a nutshell, it’s an issue that arises when an upstream network device’s buffers are saturated during an upload. This causes immense network congestion, latency to rise above 2,000 ms., and overall poor quality of internet. The solution is to shape the outbound traffic to a speed just under the sending maximum of the upstream device, so that its buffers don’t fill up. My ISP is notorious for having bufferbloat issues due to the low upload performance, and it’s an issue prevalent even on their provided routers."

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.6.2017 14:52 (Fanu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Fanu kaže...
tako da ne znam kako su to fantomi ili da ne mozes znati kad si zahvacen s bufferbloatom kad su simptomi poprilicno jasni

Fantomi su jer je uzrok tvoje latencije 99% nesto potpuno drugo a ne bufferbloat. Taj term je valjda kao i gluten postao popularan jer je trenutno in, al nema veze s realnoscu. Dal postoji bufferbloat? Da. Dal je on tebi problem? 99% ne. Dal ima ljudi kojima je? Da. Dal se to onda rijesi na fizickoj razini isp-a? Da. Dal problem onda nestaje? Da. Dal ima veze s tvojim uploadom? Ne.

Fanu kaže...
evo sto o svemu ima za reci Lead Systems Engineer at Speedtest 

https://medium.com/speedtest-by-ookla/engineer-maximizes-internet-speed-story-c3ec0e86f37a

"We will cover bufferbloat in a later article, but in a nutshell, it’s an issue that arises when an upstream network device’s buffers are saturated during an upload. This causes immense network congestion, latency to rise above 2,000 ms., and overall poor quality of internet. The solution is to shape the outbound traffic to a speed just under the sending maximum of the upstream device, so that its buffers don’t fill up. My ISP is notorious for having bufferbloat issues due to the low upload performance, and it’s an issue prevalent even on their provided routers."

Da i? Sto je on tocno napisao da ja vec nisam?

Ti ocito ne razlikujes "when an upstream network device's buffers are saturated" pa mislis da je to tvoj upload koji ti je pusten na routeru, jer to nema veze s vezom. Ako ti nije tesko procitaj sto sam vec napisao onome. Bufferbloat je problem na opremi koju svaki isp rjesava sam za sebe i shodno tome shapea traffic kad se pojavi da bi se umanjio dok se ruta ne popravi. To da ce tvojih bijednih 10mbps (recimo) uploada stvarat bufferbloat na modemu/centrali kad koristis svih 10 a nece stvarat kad koristis 9.5 je smjesno u najmanju ruku.

Taj system engineer prica o stvarima kojima se on bavi. Znaci, ne korisnickim routerima, vec opremom koja upravlja cvoristima koja routaju dalje promet. Ti naravno, s stajalista svog racunala, pojma nemas sto se tamo dogadja i ovisis o tome sto ce ti oni rec.

Edit: sad sam tek stigo otvorit link

Preletio sam, prica o nekom ogranicenju njegovor korisnickog routera tako nest za brzine od 200mbps ili sto vec, sto naravno, opet nema veze s onim sto ti dozivljavas.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.6.2017 16:54 (sandokan111).
16 godina
Vama dvojici ni sam Bog nece pomoci...previse filozofiranja,korištenje nekih naprednih termina da ispadnes pametniji o tome o cemu pricas a nijedan nezna nista nego samo znate googlat i copy paste-at....
9 godina
neaktivan

ima oko god dana da mi je isteko ugovor i od tad nisu nista zvali za produzivanje bla bla.. jel ja mogu njima rec da cu otic od njih il tako nesto pa da mi ponude neki uređaj? 

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
_Marko_93_S kaže...

ima oko god dana da mi je isteko ugovor i od tad nisu nista zvali za produzivanje bla bla.. jel ja mogu njima rec da cu otic od njih il tako nesto pa da mi ponude neki uređaj? 

Niko ti ne brani da ih zovnes i pitas sta nude postojecim korisnicima.

16 godina
Marko posalji mi podatke u pm, pa ti mogu pogledat koju ponudu ti mozemo srediti :)
17 godina

Za razliku od amera, kod nas je dozvoljen kanal 13. jel tako? 

Object reference not set to an instance of an object
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
sandokan111 kaže...
Fanu kaže...

Fantomi su jer je uzrok tvoje latencije 99% nesto potpuno drugo a ne bufferbloat. Taj term je valjda kao i gluten postao popularan jer je trenutno in, al nema veze s realnoscu. Dal postoji bufferbloat? Da. Dal je on tebi problem? 99% ne. Dal ima ljudi kojima je? Da. Dal se to onda rijesi na fizickoj razini isp-a? Da. Dal problem onda nestaje? Da. Dal ima veze s tvojim uploadom? Ne. 

okej a u cemu je onda problem

cijelo vrijeme pises u cemu nije problem umjesto da vise objasnis u cemu je

10 godina
dado16 kaže...
Vama dvojici ni sam Bog nece pomoci...previse filozofiranja,korištenje nekih naprednih termina da ispadnes pametniji o tome o cemu pricas a nijedan nezna nista nego samo znate googlat i copy paste-at....

Za razliku od tebe koji radis u bneta pa ne razlikujes tehnologiju koju koristite od optike i "to je sve isto do 120mbps" sto naravno veze s vezom nema.

Fanu kaže...

okej a u cemu je onda problem

cijelo vrijeme pises u cemu nije problem umjesto da vise objasnis u cemu je

Pa ako si na kabelu 90% ti je problem zagusenost kabela na podrucju gdje se ti nalazis i zato ti latencija skace.

A ostalo, pa moze bit milion razloga, nemogu gatat iz kave niti na kraju krajeva mogu i znat. To ti i pokusavam reci. Mogu jednostavno vipovci imat zagusene rute van hrvatske (jer jako puno troskova isp-a i ide na routanje i zakupljivanje ruta i tu se jako stedi) i onda kad opali peak sve blokira. Ali ti nista od ovoga nemozes znat sa sigurnoscu jer ti nijedan sysadmin isp-a koji radi na ovome to nece reci, niti ti do njega mozes doci da ti on to kaze niti, na kraju krajeva, ti smije reci "je, zakupili smo malo jeftinije rute koje se nekad opterete". Pa imas hrpu postova kad ekipa ima na optici 200/200 a van drzave nemoze dobit vise od 100, i to ekipa koja zna kako ce to testirat a ne "upalio sam torent i ne hvata vise od 100". To ne znaci da je optika problem, vec jednostavno isp throtlea van drzave u to i to vrijeme jer je mozda, tad zakupio losije rute, manje brzine, stogod jer je skuplje.. Nije isp samo dovest internet do korisnika, to je u biti inicijalno velik trosak, al kasnije prakticki nepostojec.

16 godina
Ocito od silnog prepisavanja definicija sa interneta ni ne citas sto pisem...jasno se razlikuje tehnologija no mi pricamo o ljudima/korisnicima koji koriste za normalnu upotrebu interneta, i do 120 mbps je sasvim isto bilo optika ili kabel, zahebi to sto pljujes po pingu,zagušenosti itd, ping je normalan to sto ti zahtjevas enterprise je sasvim drugo....

Jasno je da ce optika uvijek biti bolja opcija no pricajmo o omjeru ulozenom,dobivenom, vjerujem da je svima prvo na umu cijena, to sto ce biti ping 20 ili 60 , 90% ljudi boli briga....A o zagušenosti pa neces valda u isto vrijeme uploadirat i downloadirat i jos ici igrat igre...onda ti ni optika nije dovoljna...
10 godina
dado16 kaže...
Ocito od silnog prepisavanja definicija sa interneta ni ne citas sto pisem...jasno se razlikuje tehnologija no mi pricamo o ljudima/korisnicima koji koriste za normalnu upotrebu interneta, i do 120 mbps je sasvim isto bilo optika ili kabel, zahebi to sto pljujes po pingu,zagušenosti itd, ping je normalan to sto ti zahtjevas enterprise je sasvim drugo....

I onda se ljudi cude kad zovu korisnicku sluzbu a ovi tamo blage veze nemaju sto pricaju vec ko papige citaju s papira, a isti takvi i po forumu pisu bez srama :)

Nista ja ne prepisujem, davno sam ovako nesto naucio, ne bi skodilo da i ti naucis ako vec radis s ovako necim.  Ne, nije to sve isto "do 120mbps" jer em je 120mbps arbitrazna brojka koju si iz nekog razloga uzeo kao granicu, em ping i zagusenost je itekako problem na kabelu, nista ja posebno ne zahtjevam, cak ni ne igram fps igre da me briga za ovako nesto, ali je to jednostavno cinjenica jer je tehnologija takva kakva je.

dado16 kaže...
A o zagušenosti pa neces valda u isto vrijeme uploadirat i downloadirat i jos ici igrat igre...onda ti ni optika nije dovoljna...

Uredno radim to na vdslu i nikakvih problema nemam tako da optika uopce nije potrebna za ovako neku osnovnu radnju na internetu.

16 godina
Uzeo sam 120 mbps brojku cisto iz razloga jer je to naša najveca brzina, a ti ocito nemas pametnijeg posla nego trolat po forumima...Naravno ti sve mozes pa ak treba i na adslu bez jbmti uploadat i downloadat ;).... Cisto sam ovdje da pomognem ljudima ako kome treba kaj , ti si ovdje cisto dosao da nekog jebes u mozak....
17 godina
neaktivan
dado16 kaže...
Cisto sam ovdje da pomognem ljudima ako kome treba kaj

Meni treba pomoć, prije jedno mjesec dana produžio sam ugovor i pod obavezno bila je zamjena uređaja (prijemnika za TV) i umjesto dva stara dobijem dva nova iako sam tražio da mi se stari ostave jer su radili savršeno. I tako dobijem dva kineza koji rade katastrofalno loše (slika se pixelizira i lome texture). Problem nije otklonjen iako je bio tehničar i promijenio dio kablova. Sad jel postoji bilo kakva mogućnost dobiti opet stari prijemnik s karticom (to mi je važno i zbog dekodera koji imam u CI-slotu TV-a) koji je radio savršeno

16 godina

Ako si zelio da imas stare TTC prijemnike sa karticama nazalost nisi smio produzavati ugovor (mogao si eventualno povecati samo brzinu interneta),  kod produzavanja ugovora automatski uzimaju stare TTC prijemnike (bez ikakve mogucnosti povrata istih) i daju nove KAON 1200VM, mozes i dalje inzistirati na poboljsanju TV slike eventualnim zamjenama za drugi prijemnik istog proizvodjaca ili ceprkanjem po tvojoj kablazi.

Iz istih razloga ne mijenjam nista i uzivam u CAM modulu i kartici (Stari TTC prijemnik je zamotan i spremljen na ormaru).

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.6.2017 10:41 (Bugov moljac).
10 godina
dado16 kaže...
Uzeo sam 120 mbps brojku cisto iz razloga jer je to naša najveca brzina, a ti ocito nemas pametnijeg posla nego trolat po forumima...Naravno ti sve mozes pa ak treba i na adslu bez jbmti uploadat i downloadat ;).... Cisto sam ovdje da pomognem ljudima ako kome treba kaj , ti si ovdje cisto dosao da nekog jebes u mozak....

Da, jebanje u mozak jer ti pricas gluposti jer ne razumijes sto prodajes. Yap. Nisam rekao adsl vec vdsl, al tebi je to sve isto, ko i kabel i optika, al samo do 120mbps :)

14 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...
dado16 kaže...

Da, jebanje u mozak jer ti pricas gluposti jer ne razumijes sto prodajes. Yap. Nisam rekao adsl vec vdsl, al tebi je to sve isto, ko i kabel i optika, al samo do 120mbps :)

Ajde naporan si vise.

10 godina
neaktivan

Pročitah upravo na poslovnom da Vipnet uvodi DOCSIS 3.1 i 500mbps u ponudu, a novi modemi bi trebali početi dolaziti uskoro.

Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu!
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina

1 0 hvala 1
17 godina

Javili mi se iz BNeta da planiraju u moju zgradu uvoditi optiku. Trenutno sam na Iskonu gdje plaćam 20/5 VDSL ali nisam zadovoljan jer najbolje što mogu dobiti je 12/2 (ponudili mi da se vratim na DSL, ali sam odbio jer mi je upload bitan). Vjerojatno se budem prebacio na Bnet čim ga budu uveli u zgradu. Kako funkcioniraju njihovi routeri na optici sa propuštanjem FTP, SSH i sl prometa? To mi je potrebno.

http://www.plesnistudiovem.com | https://www.robertobilic.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Taraba kaže...
x360gamer kaže...
Imam tih 120 mbps već pola godine, i imam problem da na WiFi dobivam samo 15 mbps!
Sada vidim da se spominje stavljanje rutera u nekih 5GHz mod?
Bio bih zahvalan ako bi mi netko rekao kako :)

Evo ti slike, lijen sam pisati, uđi u router, wireless tab i ovo mjenjaj kaj sam strelicama stavio

lp

Ne pomaze..

16 godina
Robi kaže...

Javili mi se iz BNeta da planiraju u moju zgradu uvoditi optiku. Trenutno sam na Iskonu gdje plaćam 20/5 VDSL ali nisam zadovoljan jer najbolje što mogu dobiti je 12/2 (ponudili mi da se vratim na DSL, ali sam odbio jer mi je upload bitan). Vjerojatno se budem prebacio na Bnet čim ga budu uveli u zgradu. Kako funkcioniraju njihovi routeri na optici sa propuštanjem FTP, SSH i sl prometa? To mi je potrebno.

B.net ne vodi optiku do prikljucka u tvom stanu, on ima optiku do vanjskog ormara u tvom naselju u blizini tvoje zgrade a po zgradi po kanalicama razvodi signal preko koaksijalnog kabela (antenskog kabela).

9 godina
protjeran
JozoBozo121 kaže...

Pročitah upravo na poslovnom da Vipnet uvodi DOCSIS 3.1 i 500mbps u ponudu, a novi modemi bi trebali početi dolaziti uskoro.

Aaaaa stiže pomalo daj Bože da to promjeni nabolje pingove prema vanjskim serverima i općenito da bude bolji i stabilniji sustav i naravno da više  dignu ovaj upload bar od 50 do 200 Mbps.I da nam dođu bolji modemi koji će imati stabilniji i bolji wi-fi.

Napad je najbolja obrana :)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice