Vaš audio kutak izdvojena tema

poruka: 11.908
|
čitano: 2.955.577
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
4 godine
Re: Vaš audio kutak

Pa, možda prikladnije boje.
To je tvrda akustička mineralna vuna (10 cm) u tapetarskom platnu, 100x50 cm.

Dobar absorber, čuje se.....

4 godine
Vaš audio kutak

Stavljeni su i 3D difuzori gore, lijevo i desno (kopija Bluetone Skyline difuzora).

https://www.btacoustics.com/skyline

Izradio ih i namontirao danas ujutro susjed.

Dodatni, mali pomak u zvuku.

1 0 hvala 0
5 mjeseci

Ne razumijem čemu toliko panela iza zvučnika i ispod tv-a. Sumnjam da si dobio ikakvo poboljšanje, ali to je samo moje mišljenje.

4 godine
Vaš audio kutak
  1. Sve je to isprobano prije montaže ili kupnje.

Kolega ima npr. 5 takvih QRD difuzora ( 1 vodoravni ispod tv-a i 4 okomita iza i sa strane), 2 bas trapa i 2 abfusera u manjoj sobi od moje.

Moji imaju ukupnu površinu 3,2 m2.
U jednom kutu iza slušnog mjesta imam i jedan bas trap.

Zvučni pomak je veći od očekvanog.
Doduše, doata se dobilo i micanjem visokog Racka s lijeve strane i stavljanjem tv-a na zid.

To su sve osnove sobne akustike (vidi primjer na slici).

Ima na dnu linka graf koji prikazije frekvencijski utjecaj difuzora i absorbera.

https://www.btacoustics.com/qrd-n23

https://www.btacoustics.com/studio-spectrum

https://www.btacoustics.com/skyline

https://www.btacoustics.com/binary-abfuser

Mjerenja bi vjerojatno pokazala da bi mogao ići negdje i još koji akustički elemenat u moju sobu.
Prisustvovao sam takvim profi mjerenjima u vrhunskom sustavu kolege.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 4:56 (analogni).

0 0 hvala 0
5 mjeseci
Vaš audio kutak

Prvi su ih izmislili tehničari iz BBC-a. Zato se zovu i BBC defuzeri.

I prostor se mora detaljno izmjeriti, a onda se prema matematici izrađuju paneli i postavljaju na određena mjesta u prostoru.

PS.

Jel je netko od Vas bio u pravom profesionalnom glazbenom studio i vidio kako nastaje glazba?

Nakon toga izvodite svakakve ludorije ne bili dobili bolji zvuk!

Dajte uživajte u glazbi i što nam umjetnici kroz glazbu i riječi žele poručiti, a jel koji herz gore ili dolje sasvim nebitno u našim kratkim životima.

Bez uvrede.

Evo mojeg setupa bez ikakvih igrarija sa ovim ili onim. Upalim i slušam što mi se sluša u tom trenutku.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 7:36 (tursound).
Moj PC  
5 0 hvala 0
4 godine
Vaš audio kutak

Nisu to bezvezne igrarije.

Za iza zvučnika i nemaš nešto mnogo izbora mjesta gdje možeš staviti difuzore i absorbere. Bas trapovi ionako idu u kut).
Ne možeš tu puno fulati u smještaju.

Kolega koji je mjerio postavke u onom High End sustavu je bio i kod mene i dao je smjernice za poboljšanje u mojoj sobi.
Prvo je naravno bilo tv na zid i niski Rack u horizontalu.
Mjesta za difuzore i absorbere je definirao slično kao što su i sada postavljeni.

Bočni zidovi su već druga priča (od prvih refleksija pa na dalje).

Ti npr. imaš  iza zvučnika staklenu površinu i tu bi dobro došli QRD difuzori.
Stave se samo kad svira glazba.

Ulaganje u osnovni akustički tretman nije preskupo glede onoga što dobiješ sa time.
Nikakvi kabeli ili sl. ne mogu postići takav rezultat.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 8:16 (analogni).

2 0 hvala 0
13 godina
Nezz napamet ovako bacanje difuzora mi nema smisla,mislim definitivno bolje od golih zidova ali trebai s njima imat mjeru!
Vidim da imas vremena i ako imas potrebe dovedi nekog da ti izmjeri i postavi sve kako treba!
Znam da kosta ali tako je u svemu u zivotu a posebno u hifi!
AUDIOFIL
Moj PC  
3 0 hvala 0
4 godine

Pa, gore ti piše da je već bio kod mene kolega koji vrši profi mjerenja, tak da ništ nije napamet.
A i isprobano je (posuđeno) prije postavke nešto od absorbera.

Ponavljam, iza zvučnika i nemaš nešto puno mjesta gdje ćeš postaviti difuzore i absorbere.
Pitanje je samo da li ćeš ih postaviti dva, četiri ili više i koje vrste (QRD, 3D, abfuzori, absorberi...).

S time se igram već skoro 15 godina (izradio 5 bass trapova i nekoliko panela, koje sam kasnije donirao i sl.), tako da imam nešto malo iskustva.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 8:53 (analogni).
13 godina
Aha..pardon pardon..svakako ptomijeni tu boju crvene tkanine..bode u oci ..:-)
Gustaj!
AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 mjeseci
Vaš audio kutak

@analogni

Vjerovao ili ne, ali nisu mi potrebni.

Jer izrada zvučnika ovih zvučnika koje imam je takva da nema potrebe za postavljanjem bilo kakvih difuzora ili nešto slično.

Nekad su majstori iz ničega stvarali čudesa. Danas uz svu modernu tehnologiju neke se stvari ne mogu dostići.

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Vaš audio kutak

Uživo nije ta crvena (prava hrvatska boja!) tako napadna, pače, da malo razbije boju drveta.
Nije tapetar imao takvu kvalitetnu tkaninu boje pijeska npr. (siva mi se nije sviđala).

Eto, tu se npr. probom pokazalo da je taj crveni absorber (100x60, debljine 10 cm) bolje sjeo drito iza zvučnika, a binarni panel (onaj s rupicama) malo u sredinu.

I kolega mjernik kaže da mjerenja nisu 100% definirana, već se dodatno; praksom i probom panela postigne njihovo pravo mjesto.

1 0 hvala 0
4 godine
volegradele kaže...
Aha..pardon pardon..svakako ptomijeni tu boju crvene tkanine..bode u oci ..:-)
Gustaj!

Evo, vidi dole sliku, da nisam jedini koji voli crvenu boju.

16 godina
analogni kaže...

Pa, gore ti piše da je već bio kod mene kolega koji vrši profi mjerenja, tak da ništ nije napamet.
A i isprobano je (posuđeno) prije postavke nešto od absorbera.

Ponavljam, iza zvučnika i nemaš nešto puno mjesta gdje ćeš postaviti difuzore i absorbere.
Pitanje je samo da li ćeš ih postaviti dva, četiri ili više i koje vrste (QRD, 3D, abfuzori, absorberi...).

S time se igram već skoro 15 godina (izradio 5 bass trapova i nekoliko panela, koje sam kasnije donirao i sl.), tako da imam nešto malo iskustva.

Radili ste mjerenje sobe prije i nakon kako bi se vidio konkretni rezultati koje probleme ste rješavali ?

Može neka slika grafova ?  To što je kolega bio, ako nije izmjerio onda baš i nije neki pro, naprotiv ako je rekao što da radiš bez mjerenja to jse sve samo ne pro.

Ovako samo ajmo stavit difuzore i apsorbere i bit će bolje bez mjerenja nema nikakvog smisla jer može biti i gore.

Naravno da zvuči drugačije, ne znači da je bolje.

4 godine
Vaš audio kutak

Nemam grafove.

Gore ne može biti nikako !
Već sam nekoliko put napomenuo da iza zvučnika nemaš preveliki izbor kamo ćeš smjestiti difuzore i panele.
Bočni zidovi su već druga priča.

A i sve je u konkretnom isprobavanju smještaja istih u prostoru.
A to je ovih godina isprobano sa dosta panela i trapova kod mene.

Materijalni akustički tretman je puno viši i bolji nivo od EQ i DSP korekcije sobe, jer ne zadire u izmjenu signala.

A ako kolega mjernik opet dođe kod mene, napraviti ćemo i ta naknadna mjerenja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 9:52 (analogni).

2 0 hvala 0
16 godina
Vaš audio kutak

Tretman sobe je donio veci pomak od bilo kakve komponente:) 

Ja poslao REW snimak (sa Umik mikrofonom) ekipi iz GIK, postavio budzet, i oni poslali nazad par prijedloga sa detaljnjim opisom zasto neki element ide gdje vec ide.

Najveci pomak je vidljim u smanjivanju RT60 sa 0.6-0.7s na 0.3s, sto rezultira daleko ciscim zvukom i boljim fokusom. 

Medjutim, sve ispod cca 200hz je ostalo nedirnuto, tu cak niti Gik ovako preko telefona nemoze pomoc, to bi ja trebao premjestati namjestaj i zvucnike dokle ne pogodim najbolji poziciju.

Jedina stvar oko tih (vecine) profesionalaca kao Gik je da su oni specijalizirani za studije, a hifi sobe ipak trebaju mrvu vise difuzora i jeke, cca 0.4s idealno, i dobro postavljeni difuzori da se dobije veca sirina i visina zvucne slike. Inace malo ubije prostornost. 

Planiram probati neke difuzore, medzutim zbog polozaja fotelje/ormara/prozora, jos neznam gdje bi bilo najbolje staviti ih. Volio bi naci profesionalnca i pitati za savjete, samo da mi ne pretvori dnevni u jos veci studio, znaci netko tko kuzi sa mi obicni audiofili zelimo, mi nismo tonci i producenti...

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
6 0 hvala 0
4 godine

Svaka čast na trudu.

Oni koji nisu probali sređivati akustiku svoje sobe niti ne znaju kakve pozitivne pomake tu sve možeš dobiti.
Ima tu uz savjete stručnih kolega i podosta računalnih simulacija za smještaj aku elemenata u sobu.

I na kraju je kao i kod svih teorija i mjerenja krajnje najmjerodavnija proba i dodatno igranje sa smještajem u vlastitoj sobi.

Ponavljam, za srediti prostor iza zvučnika, nije to nikakva kvantna fizika.
Treba malo truda s upoznavanjem materije, malo računalnih simulacija, savjet stručnjaka (najbolje i stručna mjerenja) i rezultat je tu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 11:16 (analogni).
16 godina
Vaš audio kutak

Da, i "los" tretman nabacivanjem panela naokolo je cesto bolji od nikakvog :)

Naravno, ja bi uvijek prvo izmjerio sobu jer je onda puno lakse vidjeti gdje su tocno problemi, i prema tome pristupiti njihovom rjesavanju. 

Kao npr, jednom mjerio sobu i vidim jako dugacku i usku jeku na cca 60hz, al ono 2+ sec, koliko je vec window graph u REWu dug, i gledam sada sobu, gdje to zvoni, koji kut je to, mozda neki ormar, razmisljam, dal da micem sve na drugi zid, nikako da skuzim koji je to stojni val posto frekv. odnosno duzina vala nema nikakvog smisla. Nakon nekog vremena, primjetim da se nesto promjenilo, tisina je u sobi! Shvatim da je cijelo vrijeme radila vesmasina na koju se uho navikne jer je relativno tiha, ali Umik mikrofon pokupio tu buku i jasno ju pokazao u grafovima :) 

Moralna poanta price; umijece mjerenja je jednako vazno kao i razumijevanje citanja rezultata mjerenja! 

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
7 0 hvala 1
16 godina
analogni kaže...

Materijalni akustički tretman je puno viši i bolji nivo od EQ i DSP korekcije sobe, jer ne zadire u izmjenu signala.

Nije da sam pobornik nekog dsp-a ili eq-a niti to koristim , ali to jednostavno nije točno ako se radi sve u digitalnoj domeni, naprotiv.  Čak i ovo u digitalnoj domeni je uvjetno jer svaki zvučnik zadire u signal u analognoj domeni i to poprilično, ali ako je to u kutiji koja se zove zvučnik onda je ok, ako se kutija zove EQ nije.  

Zašto je ok ako soba zadire u signal i radi atenuaciju ili boost pojedinih frekvenvija, dodaje jeku, krši impulsni odziv, faze i  hrpu toga, ali kad se npr korigira aplituda u digitalnoj domeni na vrlo kontroliran i precizan način onda je to veliko ne ? Da ne kažem da cijela produkcija glazbe je žestoki dsp.

To je kao nije gov.no nego se pas po.ro  :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 13:29 (Pixel).
4 godine
Vaš audio kutak

@Hudo,
Tak nekak.

Akustička mjerenja ti neće u centimetar pokazati kamo trebaš smjestiti akustičke elemente, već samo okvirnu količinu koju ćeš trebati za tretman.

A onda ćeš na temelju izgleda i razmještaja sobe otprilike (i na temelju iskustva) odrediti ta mjesta.

Zatim slijedi probavanje/mjerenje/probavanje....

Upravo mi je to u razgovoru i potvrdio kolega koji radi mjerenja akustike prostora.

On sam kaže da približno točno na temelju izgleda sobe i zvuka Hife može i bez mjerenja odrediti mjesta smještaja akustičkih elemenata, ali mu mjerenja trebaju u svezi količine (a to znači i veličine) istih.
I dakako, idu naknadno mjerenja za korekciju nakon probnih smještaja.

Tu je bitna praksa i iskustvo kao i kod večine sličnih djelatnosti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 13:42 (analogni).

0 0 hvala 0
4 godine
Pixel kaže...

Nije da sam pobornik nekog dsp-a ili eq-a niti to koristim , ali to jednostavno nije točno ako se radi sve u digitalnoj domeni, naprotiv.  Čak i ovo u digitalnoj domeni je uvjetno jer svaki zvučnik zadire u signal u analognoj domeni i to poprilično, ali ako je to u kutiji koja se zove zvučnik onda je ok, ako se kutija zove EQ nije.  

Zašto je ok ako soba zadire u signal i radi atenuaciju ili boost pojedinih frekvenvija, dodaje jeku, krši impulsni odziv, faze i  hrpu toga, ali kad se npr korigira aplituda u digitalnoj domeni na vrlo kontroliran i precizan način onda je to veliko ne ? Da ne kažem da cijela produkcija glazbe je žestoki dsp.

To je kao nije gov.no nego se pas po.ro  :)

Soba ne zadire u signal nego u odziv zvučnog vala, a to nikako nije isto!

Da, točno je da zvučnik svojim ustrojem, kabinetom i skretnicom zadire u analogni signal.
Ali je to dio priče koji ovaj puta ne diramo (tweakanjem i sl.).

DSP se koristi u slučaju da se ne želiš baviti aku tretmanom ili ako isti možeš/želiš dodatno unaprijediti (ako postoje smještajna ograničenja istog).
Da, točno si rekao, DSP zadire u signal u digitalnoj domeni.

16 godina
Vaš audio kutak

Zaboravio spomenuti, kako tretmanom sobe nisam mogao rijesiti stojni val na tocno 42hz, imam u Roonu vrlo uski EQ (Q 10) na 42hz i -5db.

Ne prejako da ne zezne fazu previse, al taman pomogne na nekim moderno produciranim pjesmama sa nabrijanim bassom.

Sasvim prihvatljiv kompromis; mrvu DSP/EQ za <150hz, a sve iznad probat rjesit polozajem zvucnika i tretmanom. Ne treba bjezati niti od jednog alata dokle god si upoznat sa dobrim i losim stranama. 

~~ sound sommelier ~~
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
tursound kaže...

Prvi su ih izmislili tehničari iz BBC-a. Zato se zovu i BBC defuzeri.

I prostor se mora detaljno izmjeriti, a onda se prema matematici izrađuju paneli i postavljaju na određena mjesta u prostoru.

PS.

Jel je netko od Vas bio u pravom profesionalnom glazbenom studio i vidio kako nastaje glazba?

Nakon toga izvodite svakakve ludorije ne bili dobili bolji zvuk!

Dajte uživajte u glazbi i što nam umjetnici kroz glazbu i riječi žele poručiti, a jel koji herz gore ili dolje sasvim nebitno u našim kratkim životima.

Bez uvrede.

Evo mojeg setupa bez ikakvih igrarija sa ovim ili onim. Upalim i slušam što mi se sluša u tom trenutku.

Sta ti ovo ispod B&W zvucnika? Neki drugi zvucnik ili sta?

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
13 godina
hudo kaže...

Nova godina, novi upgrade, LP konacno zvuci (skoro pa) bolje od jedinca i nula :)

Uboo polovni Michell Gyro SE sa nadogradnjama (rucka, napajanje, tanjur) za super cijenu, nisam uopce planirao zamjeniti cijeli gram al prilika je bila predobra. Bogami zvucna poboljsanja su itekako vrijedna novaca, mislim da je to moj end game TT, samo cu se igrat sa zvucnicama (cak narucio neku chi-fi MC sa aliexperessa jer frend kaze da zvuci super za cijenu!). 

Samo ploce se vrte vec dva tjedna...

Top,promaknula mi je ova objava.Taj gram mi je bio jako dugo želja i u vrijeme kad i nije bio toliko skup..sad košta ko sv.Petra kajgana!Ja se još nisam zakačio na iglu..ali tko zna...planiram u skorije vrijeme doma dovuc Gold Note Pianosa sa Vasari Shibata zvučnicom ,Gold Note phono sa zasebnim napajanjem,ako me to ne zakači....

AUDIOFIL
5 mjeseci
Vaš audio kutak

@djigibao

Ovo ispod Bowersa su original B&O BeoVox 3000 zvučnici iz 1967 - 1971. Dansko ugljeno drvo, kompresijski zvučnik. Ispravno stoje tako da je bas na vrhu, a visokotonac na dnu. Dobio sam ih od susjeda kojemu su stajali u šupi.
Ja sam ih uredio, tako sa sam poskidao sve čikak trake koje su držale mrežicu i riješio to na drugi način. Furnir je bio uništen i nisam ga skidao, nego samo pokitao kitom gdje je bilo potrebno i polakirao u bijelu boju u četiri sloja. Svaki sloj u jednom tjednu. Isto tako sam sredio mrežicu i okvir za mrežicu.

Bowersima sam zamijenio skretnicu i služi mi samo kao visokotonac.

BeoVox 3000 ima izlaz za Beovox 2500 cube tweeter ako se ukaže potreba za višim frekvencijama. U pravilu Bowersi su tu više kao ukras, nego da imaju audio funkciju.

Tražim te BeoVox 2500 tweetere, ima ih, ali ili previše traže za njih ili su u kvaru.
Tko god da čuje BeoVox 3000, ne mogu vjerovati kako dobro rade.

Moj PC  
4 0 hvala 2
4 godine
Vaš audio kutak

Ja sam od gramofona gledao u SH ponudu restauriranih Lenco i Thorens gramofona.
Više mi se sviđa klasična (drvena) kutija od modernih tanjurastih čuda.
Ima tu solidnih pila.....

https://www.njuskalo.hr/gramofoni/ortofon-concorde-hi-fi-stylus-5-oglas-26598393

https://www.njuskalo.hr/gramofoni/thorens-td-320-limited-edition-oglas-38143012

0 0 hvala 0
4 godine
Vaš audio kutak

Malo sam piknul Fishera u sustav, da ne zapljesnivi!

I svaki put me iznenadi kak ta makina dobro zvuči!

6 0 hvala 0
5 mjeseci
Vaš audio kutak

Upiknul još ovo:

Jučer ga rastavio, provjerio gumice, podmazao što je trebalo. Koliko sam vidio nitko nije dirao po elektronici, potenciometri rade i ne krckaju. VU metri rade itd.
Sad samo trebam osmislit policu da stavim magnetofon, kazetofon i pojačalo u jedan lijepi glazbeni stup i kad se zaželim vintage zvuka da ju samo dovučem i pokrenem na određenim zvučnicima i eventualno pustim i CD ili glazbeni servis preko njega da uživam u takvom setupu.

Što zvučnom, što vizualnom.

Moj PC  
11 0 hvala 1
5 mjeseci
Vaš audio kutak

Dvaput je dvaput, pa sam još dodao u koleckiju i ovo:

Moj PC  
8 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Savjetnik za izbor pc zvučnika, Koji media player kupiti?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice