Ma proizvođač bira cjenovnu kategoriju u koju želi pozicionirati svoj proizvod. Ima nešto veze i sa R&D, marketingom, dirketnim troškovima, maržama uvoznika, prodavača... Ali cijene u HiFi su često proizvoljna odluka samog proizvođača da se natječe u određenom rangu cijene, jer su vjerojatno zaključili da im uređaji zvuče za tu kategoriju cijene.
Jedan Buchardt S400 - https://buchardtaudio.com/collections/passive-speakers/products/s400-mkii, bi koštao najmanje duplo više da se ide redovnim kanalima u prodaju a ne direktnom prodajom od proizvođača.

AUDIOFIL

, možda zapravo malo manje na istom pojačanju. Yamaha je čak deklarirano desetak wata jača od Fasea. Očito da je to tako u svijetu (budget?) pojačala. Nema veze, ionako se ne čuje na pola metra-metar udaljenosti. Kad input stavim na optički ili koax digitalni, šuma naravno nema ni u tragovima čak i kad je pot nafrljen do kraja a uho na zvučniku. Amp djeluje poprilično dobro napravljen, releji fino klikaju kad se pali i gasi, lampice (diode) ugodnog svjetla koje ne para oči, i nakon par sati sviranja u rangu 50-60-70dB totalno hladan na dodir kao da i nije bio upaljen. E sad zvuk? Po sjećanju ipak drugačiji od Fasea u gornjem spektru. Prvi dan smo žena i ja to malo slušali i nakon par stvari koje su mi nekako u uhu htio sam ga baciti kroz prozor zbog pirsavih ženskih vokala kakve Fase definitivno nije nikad svirao. Imao sam davnih dana Yamahino pojačalo i sjećam se da je isto bilo dosta svijetlo. Ali to je tek inicijalno slušanje, bolila me glava skroz taj dan, sve je bilo nabrzaka, došli sam tek s puta... Žena je rekla da su vokali u odnosu na Fase ko da pjevaju u kutiji, a da Fase ježi kožu. Drugi dan sam napravio još par profila EQ, slušamo, ja šaltam profile, ostavim na onom inicijalnom i žena veli da sad svira puno bolje nego dan prije, da se istiću vokali
. Ma da, možeš misliti, isti profil. Provrtili smo još neke stvari i tako. Svira lijepo ali me nije još kupilo. Treba još vremena. Drukčije od Fasea, svjetlije. Svjetlije, jesam rekao svjetlije, pirsing ženskih vokala? Ali imam mjuze na kojima vokali uopće ne pirsaju nego su baš super. Snimke? Hm. Ono što me ipak oduševilo je slušanje tiše navečer. Rekao bih da su iz songova počeli iskakati nekakvi zvukovi po bokovima sobe koje s Faseom nisam doživljavao, čak sam par puta pauzirao mjuzu da čujem da li to možda susjed trči gore dolje po stepenicama u svojem stanu. O čemus se radi, pojma nemam. Iz grafova frekvencijskog odziva baš se i ne vidi da nešto negdje posebno iskače, tu oko 2-3kHz Yamaha ide cca 1-2dB iznad Fasea i malo je sub bass sitno dignut s Yamahom jer s njom ne kompenziram ulazni signal ko na Faseu zbog disbalansa kanala, ali tome ne bih davao nekog značaja. Pretpostvaljam da je Fase drugačiji po pitanju THD-a i da od tuda možda dolazi razlika. Harmonici. Nemam pojma, moguće. Nabavljam switch za zvučnike/pojačala pa kad to nabavim definitivno ih mislim komparirati sluhom. Ovak bez toga mi se to ne da, previše raskapanja po sobi, mali prostor, puno posla. Sve u svemu Yamaha mi ovako nabrzaka ima svojih čari, ko da teži tehničkoj perfekciji zvuka u odnosu na Fasea koji zna naježiti kožu ko lampaši (distorzija).