Pozicija subwoofera

poruka: 21
|
čitano: 15.602
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pozicija subwoofera

Zanima me zasto je najbolje da se subwoofer stavi na pod (ispod stola npr.)?

Zivim u neboderu na 16. katu, tako da ako stavim na pod mislim da ce previse smetati susjedima...

E sad, dal cu ista izgubiti ako ga stavim na jedan otvor u stolu 25 cm iznad tla?

Da li se gubi taj neki ''efekt''? Znaci dal mora bas biti na podu?

Inace, imam x-230...

Hvala

0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
Pozicija subwoofera

Mislim da se tu radi o tome da bi trebao imati cvrstu podlogu kako ne bi vibrirao. Inaće, preporuča se da oko bass reflex cijevi bude slobodnog prostora.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

2 0 hvala 0
17 godina
Pozicija subwoofera

Buduci da subwoofer nije neka zvijer od 100kg mozes ga slobodno stavit i na stol.   Subwooferi se obicno stavljaju u kut negdje zbog refleksije zvuka, ali mislim da je to zanemarivo za ovaj tvoj, mozes ga stavit i negdje u policu, makar je najbolje da je na otvorenom. Najlakse ti je isprobat da ne izmisljamo sad toplu vodu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pozicija subwoofera

"obični bas se isto uklanja iz pjesme zajedno sa vokalom jer je također smješten u centru. razlog zašto bas nije potpuno ni na lijevom ni na desnom kanalu je taj što zvuk niske frekvencije za ljudsko uho nema točno usmjerenje. zato ne možete reći iz kojeg smjera dolaze tonovi niske frekvencije. npr uzmite kućno kino kao primjer. kućno kino se sastoji od 6 zvučnika: prednji lijevi, prednji srednji, prednji desni, stražnji lijevi, stražnji desni zvučnik i subwoofer (LFE - low frequency effects). svaki od tih zvučnika zahtijeva da se postavi u točan položaj, dok se subwoofer može postaviti bilo gdje"

[izvor]

stoga, subwoofer možeš postaviti gdje želiš, na pod ili stol, ili u kutu ili nasred sobe...

edit: sad sam skužio da ne valja link na izvor teksta, pa sam ga popravio...

Bubamara na steroidima.
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2009 15:10 (jurluk).

0 0 hvala 0
17 godina
Pozicija subwoofera

Bilo gdje na podu, a ne bilo gdje općenito jer ga tako možeš i na luster objesiti... za prave subwoofere to vrijedi naravno, ne za ovo čudo, to je više woofer nego subwoofer.

Stavi ga di hoćeš ali bolje negdje što bliže poda po mogućnosti da je recimo u dnu prostora za noge u stolu za što kvalitetniji bas ali možda to nije ono što ti želiš pa probaj se malo igrati sa rasporedom i vidi šta ti paše najviše.

Susjedima će smetati di god da je ako ga tjeraš jako glasno tako da to nema veze. Meni moj 250W RMS sub stoji na podu u stanu i nitko se nije žalio nikad (osim moje mame kad mi uđe u sobu ali ona čuje sve kad netreba i ništa kad treba). Ali ako pretjeraš i ako imaš netolerantne susjde, i oni plastičnjaci od 30kn će uzrokovati žaljenje.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Pozicija subwoofera

Hvala svima na odgovorima. Da ne otvaram novu temu imam jos jedno pitanje...

Na odredjenim pjesmama se pojavi ono pucketanje. A mislim da kvaliteta zvucnika

nije razlog jer i kad skroz stisam se cuje pucketanje, a i x-230 nisu bas losi/jeftini zvucnici...

Imate kakvih ideja kako da to rijesim? Da li sam mozda lose spojio zvucnike?

Hvala

17 godina
GuitarMaster kaže...

nije razlog jer i kad skroz stisam se cuje pucketanje, a i x-230 nisu bas losi/jeftini zvucnici...

Hvala

To ti je vrlo vjerojatno zbog same kvalitete pjesme koja je loše snimljena, tj. u slaboj kvaliteti.

Nije ti to zbog zvučnika, eventualno možda da ištekaš i opet uštekaš kabel od njih u pc.

Nemaš brige, to je čist normalna pojava - to se događa i meni sa Z-2300 kad reproduciraju zvuk sa TV kartice, loša kvaliteta izvora=loša kvaliteta zvuka.

Kaj se tiče pitanja autora; stavi ti samo sub na pod, susjedi budu ionak čuli.

Moj subovi (od Z-2300 i od linije) su na podu ali svejedno prek čega slušam i što je više stišano, bolje čujem bas u drugoj sobi nego kad sam u svojoj pred njim lol

"You must take your opponent into a deep dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one." -Mihail Talj
17 godina
neaktivan
Armor kaže...
GuitarMaster kaže...

Hvala

To ti je vrlo vjerojatno zbog same kvalitete pjesme koja je loše snimljena, tj. u slaboj kvaliteti.

Nije ti to zbog zvučnika, eventualno možda da ištekaš i opet uštekaš kabel od njih u pc.

Nemaš brige, to je čist normalna pojava - to se događa i meni sa Z-2300 kad reproduciraju zvuk sa TV kartice, loša kvaliteta izvora=loša kvaliteta zvuka.

Kaj se tiče pitanja autora; stavi ti samo sub na pod, susjedi budu ionak čuli.

Moj subovi (od Z-2300 i od linije) su na podu ali svejedno prek čega slušam i što je više stišano, bolje čujem bas u drugoj sobi nego kad sam u svojoj pred njim lol

Evo sad sam bas poslusao jednu kvalitete 192 kbps i pucketa samo kad su bubanj i bas u igri... Znaci to je prelosa kvaliteta?

Pjesme sa 256 kbps nemaju pucketanje... Znaci to je onda neki minimum na koji bi trebao paziti... Hvala ti na odgovoru

17 godina
Pozicija subwoofera

To što je sada toliki bitrate ne znači da nije bio manji pa da je povećan kasnije. Ljudi misle da to vraća kvalitetu...

Probaj skinuti neki malo boljimp3 sa neta pa vidi (ili još bolje neki FLAC).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, primijetio sam... Neke pjesme s jako malim bitrate-om se super cuju... Ali me cudi to pucketanje uopce jer

sa starim zvucnicima ga nije uopce bilo... A imao sam neke od 100 kuna i 2.0...

17 godina
neaktivan
Pozicija subwoofera

Mozes ga stavit gdje oces eventualno ces izgubit malo snage ili dojam ce bit isti jer ljudsko uho tesko razaznaje izvor zvuka male frekvencije.

Forever MUFC
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2009 0:31 (ManchesterUTD).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
GuitarMaster kaže...

Da, primijetio sam... Neke pjesme s jako malim bitrate-om se super cuju... Ali me cudi to pucketanje uopce jer

Može biti više stvari:

- greška u novim zvučnicima

- to krčanje je na nekoj frekvenciji koju jefini zvučnici nisu mogli reproducirati, a ovi mogu pa se čuje

- neka greška u kabelu ili zvučnoj (provjeri konekciju sa kompom, isprobaj isti priključak sa drugim zvučnicima i vidi čuje li se, meni se jednom dogodilo i reinstal drivera od zvučne je pomogao)

17 godina
Vido kaže...
GuitarMaster kaže...

Može biti više stvari:

- greška u novim zvučnicima

- to krčanje je na nekoj frekvenciji koju jefini zvučnici nisu mogli reproducirati, a ovi mogu pa se čuje

- neka greška u kabelu ili zvučnoj (provjeri konekciju sa kompom, isprobaj isti priključak sa drugim zvučnicima i vidi čuje li se, meni se jednom dogodilo i reinstal drivera od zvučne je pomogao)

Upravo to podebljano.

A moguće da se je Guitar malo "poigral" sa Equalizerom na krivi način :)

Možda Full Bass & Treble (Winamp) izgleda primamljivo ali zna se dogoditi baš to kaj se tebi događa!

Deni na Auto ili Default ili se jednostavno igraj s njim na pjesmi koji ti krči...

Ak to ne pomogne, onda je definitivno ono prije ustanovljeno - loša kvaliteta pjesme.

"You must take your opponent into a deep dark forest where 2+2=5, and the path leading out is only wide enough for one." -Mihail Talj
17 godina
neaktivan
GuitarMaster kaže...

Hvala

Osim svih onih razloga koje su ti nabrojali svi do sada, u igri je još jedan vrlo vrlo bitan - barem što se današnje industrije glazbe tiče.

To ti je clipping (distorzija), odnosno kad signal ode van područja kojeg možeš reproducirati. Ne ti, već pojačalo :)

Danas se to događa čisto zato što su svi CDi producirani tako da im glasnoću nafrlje do kud ide (pa i previše).

Imaš jako lijepo prikazano (obratiti pažnju na valni oblik kako se mijenjao kroz godine) na : http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Rješenje ti je u podešavanju gaina, osobno najbolji softver za to mi je mp3gain (besplatan je).

http://mp3gain.sourceforge.net/

Nadam se da je to razlog tvog problema jer se vrlo lako može rješiti mp3gainom, bez ikakvog gubitka u kvaliteti i bez re-enkodiranja.

17 godina
neaktivan
motom2772 kaže...
GuitarMaster kaže...

Hvala

Osim svih onih razloga koje su ti nabrojali svi do sada, u igri je još jedan vrlo vrlo bitan - barem što se današnje industrije glazbe tiče.

To ti je clipping (distorzija), odnosno kad signal ode van područja kojeg možeš reproducirati. Ne ti, već pojačalo :)

Danas se to događa čisto zato što su svi CDi producirani tako da im glasnoću nafrlje do kud ide (pa i previše).

Imaš jako lijepo prikazano (obratiti pažnju na valni oblik kako se mijenjao kroz godine) na : http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Rješenje ti je u podešavanju gaina, osobno najbolji softver za to mi je mp3gain (besplatan je).

http://mp3gain.sourceforge.net/

Nadam se da je to razlog tvog problema jer se vrlo lako može rješiti mp3gainom, bez ikakvog gubitka u kvaliteti i bez re-enkodiranja.

E stari hvala ti puno! Ne znam za ostale pjesme ali probao sam na jednoj gdje stvarno smeta pucketanje i potpuno ga je izbrisalo...

Hvala ti jos jednom!

17 godina
Pozicija subwoofera

Evo da oživim ovu temu malo. Zanima me koja je preporučena udaljenost subwoofera od kompa, playstationa i stvari koje posjeduju HDD? Naime kod mene je riječ o slabim 2.1 zvučnicima Logitech Z-4 pa vjerujem da nije taj magnet u njima nešto velik, ali čisto da znam koliko to može zapravo naštetiti diskovima, te gdje postaviti subwoofer.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2015 14:35 (lobotomac90).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Pozicija subwoofera

to su stvari u centimetrima.. magnetski efekt zvučnika je najlakše vidjeti na monitoru (distorzija slike-boje, magnetske silnice..), dok za brisanje ili oštečivanje HDDa treba izuzetno jako polje (koja mjera i cifra..??).. sama kućišta su već dovoljna udaljenost, tj ako zvučnik nije baš uz-na kućištu (ako netko i drži, nema posljedica..). Usporedivo s npr audio kazetom, koliko daleko je od zvučnika.. i radi. Zbog formule, kvadrat udaljenosti.. ipak je pametnije držati na npr pola metra i dalje (nego bliže).

+ problem kod bassova nije magnet nego vibracije, a to se može prenositi stolom.. drmati disk u radu nije poželjno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2015 14:52 (ihush).
17 godina
Pozicija subwoofera

Evo da ne objašnjavam situacija je sljedeća, doduše neuredna,a li funkcionalna, zvuk i sve super...udaljeno od stola 30-40 cm, mrvicu više do police lijevo na kojoj su tv i playstation. Jel ok taj raspored što se tiče okolnih uređaja? :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-bezbroj istih-sličnih rasporeda, nema nekog 'dokaza' da je nešto izazvalo problem zbog magnetizma, čak je veća šansa da zapneš u kablove i nešto potrgaš.. pa opet, tko zna.. nema 100% odgovora.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
ihush kaže...

-bezbroj istih-sličnih rasporeda, nema nekog 'dokaza' da je nešto izazvalo problem zbog magnetizma, čak je veća šansa da zapneš u kablove i nešto potrgaš.. pa opet, tko zna.. nema 100% odgovora.

za objašnjenje haha

10 godina
neaktivan
Pozicija subwoofera

Pozdrav, mislim da se u ovoj temi nije naveo moji problem.

Imam sub od oko 30kg i kad je izad mene, ja ga ne čujem uopće jako a moji roditelji ga

u dnevnom boravku čuju baš opako, ili tako u mojoj sobi kad se maknem sa jednog na drugo mjesto,

čuje se jače.

Šta bi to moglo biti.

U pitanju je neki pioneer sw-100 i nesto i još neka slova.

Andrea

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice