Statistike za siječanj. Prvi puta zerg prestigao terrana, isto tako vidi se i da su mass mute uzele zamaha u zvp. Korea opet prilično dobro balansirano.
Statistike za siječanj. Prvi puta zerg prestigao terrana, isto tako vidi se i da su mass mute uzele zamaha u zvp. Korea opet prilično dobro balansirano.
Očito se koreanci znaju obraniti od mass muta, hihihi.
Ljudi zanima me kako injectate larvu s backspaceom, jer ja nikako ne mogu dohvatiti backspace a da ne skinem ruku s miša?!?
Dali bindate tipku na neko drugo mjesto ili?
Ljudi zanima me kako injectate larvu s backspaceom, jer ja nikako ne mogu dohvatiti backspace a da ne skinem ruku s miša?!?
Ja bindam tipku na space, jer mi je space nekako beskoristan, ali više preferiram normalno injectanje jer se ovo može poremetit ako nemaš kraljicu kraj svakog hatcha, tako da bindam svaku kraljicu na svoj hotkey.
trebaš to pitati lol...
I ja sam do sada bindao jednu po jednu karaljicu (svaku sa svojim hatchom), ali ovako mi se čini brže.
Jedino neznam jeli dozvoljeno koristiti neke 3rd party programe za bindanje tipki?
I ja sam do sada bindao jednu po jednu karaljicu (svaku sa svojim hatchom), ali ovako mi se čini brže.
Jedino neznam jeli dozvoljeno koristiti neke 3rd party programe za bindanje tipki?
zašto bi trebal 3rd party program za bindanje tipka?
Lol sad tek vidim koliko su moja pitanja besmislena.
Inače kada sam gledao kako rebindati tipku igrao sam protiv bota da usput isprobam injectanje sa backspaceom, pa sam to tražio po options, totalno sam zaboravio kad izađem iz gamea da imam cijeli hotkeys segment gdje mogu sve rebindati, sorry zbog glupog zamaranja...
Lol sad tek vidim koliko su moja pitanja besmislena.
Inače kada sam gledao kako rebindati tipku igrao sam protiv bota da usput isprobam injectanje sa backspaceom, pa sam to tražio po options, totalno sam zaboravio kad izađem iz gamea da imam cijeli hotkeys segment gdje mogu sve rebindati, sorry zbog glupog zamaranja...
probaj koristiti grid
Meni su svi hatchevi na 1, a sve kraljice na 2. Backspace sam si stavio na space, i samo spamam space,2,v,space,2,v...
Ja bindam tipku na space, jer mi je space nekako beskoristan, ali više preferiram normalno injectanje jer se ovo može poremetit ako nemaš kraljicu kraj svakog hatcha, tako da bindam svaku kraljicu na svoj hotkey.
Isto space, queen - 3, hatch - 4. Sve kraljice pod 3, jer se ne brinem oko toga da nemam dovoljan broj kraljica. Rađe kod injecta idem malo sporije, provjerim da li kraljica postoji uz hatch, pa ga preskočim ako nema kraljice, izgubim sekundu više, koja i ovako nema veze. Prednost da mogu sve kraljice istovremeno "pozvati" na neko mjesto ako mi trebaju, što mi više koristi.
Kako vam idu match-upi u zadnje vrijeme (ja zerg) :
vs P : Toss-ovi u zadnje vrijeme jako jako gready (fe ili 3g fe standardne taktike), pa sam ja onda još bolje gready. Većinom mass roach/hydra ili muta(ako prežive, onda roach, infestor, brood). Rijetko kad gubim, većinom od nekog jako ranog push-a ili allin-a, jer dronam dosta dugo.
vs T : To mi je najteži match-up. Protiv helion, expo prema marine siege idem na brzu treću, širim što bolje moguće creep i idem na mass zergling (sa upgrade-ima), bainling, infestor. Protiv siege marine imam dosta dobar win ratio, ali gubim protiv čistog mech-a, jer prekasno stignem do broodova (previše gready sam).
vs Z : Standardno, prvo zergling bainling fight, roach hydra ili roach infestor ili muta ling sa mass spineovima. Standardno. Ide mi oko 50:50.
Vidim da je na ladderu sve više zergova,a sve manje tossova.
Vidim da je na ladderu sve više zergova,a sve manje tossova.
U diamondu ima nešto više zergova nego u drugim ligama (ako ne računamo gm koji nebi trebao ulaziti u statistiku zbog premalog broja igrača). Statistika
U diamondu ima nešto više zergova nego u drugim ligama (ako ne računamo gm koji nebi trebao ulaziti u statistiku zbog premalog broja igrača). Statistika
Dobro, ali ne opet toliko da imam 5 zvz-ova za redom, pa onda jedan ili dva toss/terran pa opet samo zvz.
Evo vratih se Starcraftu nakon nekoliko tjedana izbivanja, trenutno igram samo Zerga jer se jedino njih i sjećam. Od 20 partija 15 ZvZ-ova, od tih 15 osam zaredom. Mislim što je previše previše je. Uopće me ne čude statistike da Zerg sve više pobjeđuje ak su sad 60% igrača Zergovi. Ak svi krenu igrat Zerga biće mu win rate 100%, imba skroz.. :)
E da, i nisam siguran, ali čini mi se da je Protoss koji ne ide na FFE postao ugrožena vrsta. Je li P zaista postao one-build-race ili...?
Evo vratih se Starcraftu nakon nekoliko tjedana izbivanja, trenutno igram samo Zerga jer se jedino njih i sjećam. Od 20 partija 15 ZvZ-ova, od tih 15 osam zaredom. Mislim što je previše previše je. Uopće me ne čude statistike da Zerg sve više pobjeđuje ak su sad 60% igrača Zergovi. Ak svi krenu igrat Zerga biće mu win rate 100%, imba skroz.. :)
E da, i nisam siguran, ali čini mi se da je Protoss koji ne ide na FFE postao ugrožena vrsta. Je li P zaista postao one-build-race ili...?
Jep u diamond/platini svi igraju Zerg-a. Ko blata ih je. Što je najgore od svega, to su većinom zergovi koji do sada nisu igrali zerg-a i zvz im je najteži matchup(teško se priviknuti na bainling wars kad dođeš sa druge rase) i onda stalno cheesaju. Kad igram zvz idem obavezno 10 pool jer svi takvi igraju 7pool all in (sa dronama).
FFE ili 3G FE. Problem je u tome da su terrani i toss-ovi toliko cheesali zergove, da svi zergovi sad skautaju puno bolje nego ostale rase (istina imaju i bolje "alate" za skauting). Pogledaj samo stream-ove gdje bilo koji zerg igrač većinom vidi cijelu mapu dok toss/terran samo svoje baze. Zbog toga se zergovi lagano brane od bilo kojeg "early push-a", pa je toss-u najlakše ići na ffe.
Pa i nemaš puno izbora sa tossom. Ili ffe ili 3g expo ili 1g expo. Tom logikom je zerg još i više one build race (hatch-pool, pool-hatch ili gas-pool) sa tranzicijom ili u mass roach ili u muta-ling, bez ikakve potrebe za trunkom kreativnosti. Ja osobno neidem na ffe osim na mapama koje su izrazito pogodne za to, recimo taldarim ili shakuras. Na mapama koje nisu dobre za ffe, npr. xelnaga, zerg može bez problema ranim pritiskom razbiti wallin i doći do lagane pobjede.
Btw, matematika ti i ne štima, i da su 99% igrača zergovi winrate bi trebao ostati približno 50%, jer nije isto prosječan winrate i broj sveukupnih pobjeda, posebice s time da mirror matchupi naravno ne ulaze u statistike.
@dado: Normalna stvar da zerg u svakom matchupu ima map control kad ima najbrže unite zar ne? Tako je ta rasa i zamišljena da funkcionira
Srećom u nižim ligama nema puno zergova jer mrzim zvz.
Što se tiče igra protiv tossa u zadnje vrijeme ling/hydra mi radi jako dobro jer tossovi često idu na immortale pa su roachevi prilično loši, a hydre su ok i protiv forcefieldova jer imaju veći range pa i kad se baci koji ff nisu toliko beskorisni kao roachevi, kasnje se iz ovoga prebacim na mute i kontroliram protivnikovo širenje dok se ja usput širim, lategame naravno broodlord osim ako želim izgubiti, u tom slučaju idem na ultre
Što se tiče igra protiv tossa u zadnje vrijeme ling/hydra mi radi jako dobro jer tossovi često idu na immortale pa su roachevi prilično loši, a hydre su ok i protiv forcefieldova jer imaju veći range pa i kad se baci koji ff nisu toliko beskorisni kao roachevi, kasnje se iz ovoga prebacim na mute i kontroliram protivnikovo širenje dok se ja usput širim, lategame naravno broodlord osim ako želim izgubiti, u tom slučaju idem na ultre
4 kolosusa s forcfieldovima i nema više lingova/hydra
4 kolosusa s forcfieldovima i nema više lingova/hydra
Well budući da se prebacujem na mute odmah nakon toga mogu i kojega corruptora napraviti, naravno idem na ling/hydra ako scoutam da pravi immortale, ako ide na colosuse normalno da ću se prebaciti na roacheve.
Ajme nakon 2000+ odigranih partija (preko 1500 sa Zergom) tek sad sam naučio ovaj trik reinforsanja on-the-fly:
- odaberi hatcheve
- morfaj šta ti treba
- ctrl+click portret (da makne preostale larve)
- shift-klik control grupe kojom ih pripajaš
Znam da to neki koriste još od stoljeća sedmog ali šta sad. Meni je novo i totalno zakon jer sam do sad stalno prtljao sa rally pointovima i usred napada lovio jedinice po mapi.
Ajme nakon 2000+ odigranih partija (preko 1500 sa Zergom) tek sad sam naučio ovaj trik reinforsanja on-the-fly:
- odaberi hatcheve
- morfaj šta ti treba
- ctrl+click portret (da makne preostale larve)
- shift-klik control grupe kojom ih pripajaš
Znam da to neki koriste još od stoljeća sedmog ali šta sad. Meni je novo i totalno zakon jer sam do sad stalno prtljao sa rally pointovima i usred napada lovio jedinice po mapi.
Stephano style FTW (ne znam da li je on to počeo, ali njega sam najviše vidio da to koristi). Od par mjeseci unatrag i ja tako pokušavam igrati. Ako mi se u nekom trenutku ne raspadne igra radi kao urica.
Uz tih par tehnika/stratova koje sam pokupio na streamovima (Stephano, Dimaga, Hypro - da hypro) zadnjih par mjeseci jako rijetko gubim (jedino od mech-a ili nekog mutavog cheesa). Ispeglao sam donekle mehaniku i sad ide ko podmazano (nedavno došao u daimond, a pobjeđujem i dalje).
Moja najranija (i najdebilnija) tehnika je bila rally right-click novih jedinica na postojeće. I naravno ta jedinica na koju sam upikao uvijek prva crkne i onda pojačanja fino točaju noge kraj hatcheryja a ja ginem negdje s druge strane mape.
Onda sam do nedavno radio ono što sam vidio da većina profića radi - rally na "sigurnu" točku i povremeno prikupljanje. E sad to njima sa APM-om 200 i ultra-preciznim rallyjanjem radi super, dok sam ja redovito radio tonu grešaka - ili sam ostavljao jedinice da zuje ispred baze, ili ludio što mi i debeloguzi overlordi koriste isti rally i onda izgubim cijeli supply bezveze, il bi u žaru bitke promjenio rally point i puštao nove mute da herojski prelijeću bazu i mašu turretima.
Ovo novo mi za sad radi genijalno, čista uživancija. Mislim pokušavao sam to i prije raditi ali nisam znao za ovaj trik ctrl+klik portreta nego su mi uvijek larve ostale u istoj grupi i onda malo igram Starcraft, malo "izbaci uljeza" (da ne govorim veselja kad dronovi krenu u juriš). Sad kad sam ovo istrenirao mi je totalni gušt kad harassam mutama, zaokružim da skupim novopridošlice i glatko nastavim napad, ili kad otvorim pipu i krenu beskonačni lingovi u bazu.
Moja najranija (i najdebilnija) tehnika je bila rally right-click novih jedinica na postojeće. I naravno ta jedinica na koju sam upikao uvijek prva crkne i onda pojačanja fino točaju noge kraj hatcheryja a ja ginem negdje s druge strane mape.
Onda sam do nedavno radio ono što sam vidio da većina profića radi - rally na "sigurnu" točku i povremeno prikupljanje. E sad to njima sa APM-om 200 i ultra-preciznim rallyjanjem radi super, dok sam ja redovito radio tonu grešaka - ili sam ostavljao jedinice da zuje ispred baze, ili ludio što mi i overlordi koriste isti rally i onda izgubim cijeli supply bezveze, il bi u žaru bitke promjenio rally point i puštao nove mute da herojski prelijeću bazu i mašu turretima.
Ovo novo mi za sad radi genijalno, čista uživancija. Mislim pokušavao sam to i prije raditi ali nisam znao za ovaj trik ctrl+klik portreta nego su mi uvijek larve ostale u istoj grupi i onda malo igram Starcraft, malo "izbaci uljeza". Sad kad sam ovo istrenirao mi je totalni gušt kad harassam mutama, zaokružim da skupim novopridošlice i glatko nastavim napad, ili kad otvorim pipu i krenu beskonačni lingovi u bazu.
200apma... u kojoj si ligi, platinu lol?
nvm
Onda sam do nedavno radio ono što sam vidio da većina profića radi - rally na "sigurnu" točku i povremeno prikupljanje. E sad to njima sa APM-om 200 i ultra-preciznim rallyjanjem radi super, dok sam ja redovito radio tonu grešaka - ili sam ostavljao jedinice da zuje ispred baze, ili ludio što mi i overlordi koriste isti rally i onda izgubim cijeli supply bezveze, il bi u žaru bitke promjenio rally point i puštao nove mute da herojski prelijeću bazu i mašu turretima.
Ovo novo mi za sad radi genijalno, čista uživancija. Mislim pokušavao sam to i prije raditi ali nisam znao za ovaj trik ctrl+klik portreta nego su mi uvijek larve ostale u istoj grupi i onda malo igram Starcraft, malo "izbaci uljeza". Sad kad sam ovo istrenirao mi je totalni gušt kad harassam mutama, zaokružim da skupim novopridošlice i glatko nastavim napad, ili kad otvorim pipu i krenu beskonačni lingovi u bazu.
nvm
Jer zna netko kako se stavi control group na ekran sa f tipkama? Cini me se da sam ovdje procitao ali nemrem nac...
...
200apma... u kojoj si ligi, platinu lol?
Što bi ovo trebalo značiti?
ajme 5 puta covjek klikne da mu jedinice odu na neki drugi polozaj, nemoze kliknut 1 put nego bas mora kliknut par puta -.- neka mi ovo netko objasni.....sumnjam da ce netko dati dobar odgovor
Večina misli ako imaš veči apm da si bolji u igri,a to nije istina.
ajme 5 puta covjek klikne da mu jedinice odu na neki drugi polozaj, nemoze kliknut 1 put nego bas mora kliknut par puta -.- neka mi ovo netko objasni.....sumnjam da ce netko dati dobar odgovor
Večina misli ako imaš veči apm da si bolji u igri,a to nije istina.
Pa ako jedinice idu dobro prema određenoj lokaciji onda je dosta kliknuti samo jednom, ali u 90% slučajeva ne idu dobro i onda je naravno bolje kliknuti više puta, svaki puta na drugo mjesto i vidjeti kamo jedinice idu (da li su okrenute kako treba).
Nisi bolji, ali ti je kontrola jedinica puno bolja, a k tome je puno teže da ti se macro raspadne. Inače skill nije posljedica visokog APM-a, nego većinom obrnuto, bolji skill što dovodi do toga da ti poraste APM. Iako APM ne dokazuje apsolutno ništa. Pogledaj goody-a. Iako on igra većinom mech, a za to ti nije uopće potreban APM. Kada počne igrati bio raspadne mu se macro uvijek i većinom popuši, jer za bio je potreban viši APM.