Ma po čemu se to razlikuje? Svi nazivi su isti koliko vidim. To sad da li se neka opcija nalazi pod tools ili settings nije bitno.
Ako je stabilan, sve je dobro. LLC promijeni malo, igraj se s tom opcijom. Zbog toga ti oscilira napon...
Ma po čemu se to razlikuje? Svi nazivi su isti koliko vidim. To sad da li se neka opcija nalazi pod tools ili settings nije bitno.
Ako je stabilan, sve je dobro. LLC promijeni malo, igraj se s tom opcijom. Zbog toga ti oscilira napon...
pa razlikuju se nazivi za istu stvar tj. pošto mi je ovo prvi puta da OCam, sve mi je čudno i pri maloj razlici paničarim, razumi me :/
Misliš na Load Line Calibration? aaa ne znam sta tu promjenit pošto imam opcije Auto, level 1,2,3,4,5 :( meni je na auto jer je tako Jurky stavio u tutorialu.
btw skinuo sam IBT pa cu probat s njim pošto mi linx i ne funkcionira baš... stavim mu da radi 20min i nakon 20 min on se ne zaustavi, a kad kliknem STOP ne reagira :(
pa reagira. na ovom screenshotu kojeg si stavio linx ti je ugasen a opterecenje procesora 1%. Stavio si ga na 20 times a ne na 20 minutes. to znaci 20 ciklusa cija duzina ovisi o postavkama i memoriji.
Evo ovako, probao sam sa mnoziteljem 45 i naponom od 1.35 ali dobivam visoke temperature, mozda ovaj zalman CNPS7X ne valja :/
Sa ovim postavkama (množitelj = 40, napon = 1.25v) sam dobio koliko toliko pristojne temperature (vidi screenshot). dok je ITB radio pratio sam malo CPU-Z i vidio da je core voltage vecinom 1.160 (nikad preko), kad je ITB zavrsio core voltage se vratio na vrijednost koja je na screenshotu... zanima me da li to znaci da u biosu mogu smanjit sa 1.25v na recimo 1.17 ili ne? cisto pitam da ne trosim vrijeme sutra na probavanje toga... Izgasio sam speedstep... malo sam guglao pa mi se cini dosta korisna stvar,al eto noob sam pa me zanima da li da ga enableam ili ostavim disableanog?
Molio bi misljenja i prijedloge... Hvala
Moje BIOS postavke za ASRock Z68 Gen3 Extreme3
Pod "OC Tweaker"
Advanced Turbo 50 - Disabled
Load Optimized CPU OC - Disabled
CPU Ratio Settings - Manual
Max Ratio - 40
Internal PLL Overvoltage - Enabled
Intel Speedstep Tech - Disabled
Turbo Boost Power Limit - Enabled
Additional Turbo Voltage - Auto
Core Current Limit - 150
BCLK - 100.0 Mhz
Spread Spectrum - Disabled
Power Saving Mode - Enabled
CPU Core Voltage - Fixed Mode
Fixed Voltage - 1.25V
CPU Load-Line Calibration - Auto
DRAM Voltage - Auto
PCH Voltage - Auto
CPU PLL - Auto
VTT - Auto
VCCSA - Auto
Pod "Advanced\CPU Config"
Active Processor Cores - All
Hardware Prefetcher - Enabled
Adjacent Cache Line Prefetch - Enabled
Enhanced Halt State(C1E) - Enabled
CPU C3 State Support - Disabled
CPU C6 State Support - Disabled
Package C State Support - Auto
CPU Thermal Throttling - Enabled
Intel Virtualization Technology - Enabled
No-Exec Memory Protection - Disabled
Evo ovako, probao sam sa mnoziteljem 45 i naponom od 1.35 ali dobivam visoke temperature, mozda ovaj zalman CNPS7X ne valja :/
Sa ovim postavkama (množitelj = 40, napon = 1.25v) sam dobio koliko toliko pristojne temperature (vidi screenshot). dok je ITB radio pratio sam malo CPU-Z i vidio da je core voltage vecinom 1.160 (nikad preko), kad je ITB zavrsio core voltage se vratio na vrijednost koja je na screenshotu... zanima me da li to znaci da u biosu mogu smanjit sa 1.25v na recimo 1.17 ili ne? cisto pitam da ne trosim vrijeme sutra na probavanje toga... Izgasio sam speedstep... malo sam guglao pa mi se cini dosta korisna stvar,al eto noob sam pa me zanima da li da ga enableam ili ostavim disableanog?
Molio bi misljenja i prijedloge... Hvala
...
Na tvom bi mjestu Intel Speed Step i C1E stavio na Disabled. Što se tiče 4.5 GHz, i5 2500K bi trebao da ide na još manji napon. Ja sam svog vozio na 4.5 sa naponom postavljenim na 1.260 i bilo je stabilno, 59°C u loadu, ali sam zaključio da ne trebam đabe silovati procesor, i sad ga vozim na 3.8 GHz. Tako da osim za testiranje, 4.5 GHz ti još ne treba za svakodnevnu upotrebu osim ako ne uređuješ neke velike gluposti u 3DS MAX-u i stalno nešto rednaš. Kao drugo, 4.5 GHz ti nije preporučljivo s tim coolerom za 24/7, tako da bi bilo najbolje da se držiš na 3.6 GHz do 3.8 GHz.
load line calibration ti je na level 5 najveci vdrop a na 1 ga skoro ni nema,na auto neznam ali vjerovatno si sam nastima kako mu pase
load line calibration ti je na level 5 najveci vdrop a na 1 ga skoro ni nema,na auto neznam ali vjerovatno si sam nastima kako mu pase
nemora biti. Kad sam kupio svoju ploču vdrop je bio najmanji na level 5. nakon što sam updejtao bios, ti leveli su se zamjenili i sad mi je najmanji vdrop a levelu 1. Najbolje je da slika bios.
Koliku mi frekvenciju preporucujete da ganjam na stock hladnjaku i5-2500k? Ploca je Asus Maximus IV GENE-Z/GEN3.
Koliku mi frekvenciju preporucujete da ganjam na stock hladnjaku i5-2500k? Ploca je Asus Maximus IV GENE-Z/GEN3.
Ne vjerujem da ćeš preko 3.8 GHz sa stockom
Minimalno CM Hyper 212 EVO.
4GHZ mozes bez problema na takvoj ploci ako je primjerak imalo dobar.
ja posjedujem i5 2400 i intelovu ploču sa H67 čipsetom, kad bih kupio ploču tipa Asus P8P67-M PRO ili Asrock P67 PRO 3 bi li išao taj proc do nekih 4.0?
ja posjedujem i5 2400 i intelovu ploču sa H67 čipsetom, kad bih kupio ploču tipa Asus P8P67-M PRO ili Asrock P67 PRO 3 bi li išao taj proc do nekih 4.0?
i5 2400 nema otključan množitelj i kao takav se može clockati svega stotinjak MHz-a.
i5 2400 nema otključan množitelj i kao takav se može clockati svega stotinjak MHz-a.
To nije točno, na svim zaključanim SB Intel daje ograničenih +4 množitelja i turbo množitelje koji ovise o optrećenju...
stock 31, 34 turbo + 4 = 3800MHz, s tim da je 3500MHz minimalni overclock sa svim jezgrama a 3800MHz sa jednom jezgrom... Ako dodamo u računicu da se BCLK prosječno overclocka na 105, onda dobijemo raspon 3675MHz-3990MHz
pozdrav ekipa , jeli je ovo ok OC tempa i sve ostalo ?
OC je preko turbo oc optimazed stavljeno na 4.4
iskljucen CE1,C3,C6 i intel Speed Step
hvala unaprijed
Slabo se vidi, jel to 47°?
Za idle to je malo previše, koji cooler imaš?
da je, H60
pozdrav ekipa , jeli je ovo ok OC tempa i sve ostalo ?
OC je preko turbo oc optimazed stavljeno na 4.4
iskljucen CE1,C3,C6 i intel Speed Step
hvala unaprijed
Ne ide s nižim naponom? Moralo bi to ić s barem 1.25-1.3V
nisam isprobavao sa manjim
edit : evoi radi na 1.3v i mogu rec da brze dize OS hmm ?
nisam isprobavao sa manjim
Probaj, temperature će se smanjit.
nisu se nesto smanjile 43/40
u UEFI-u sam stavio na 1.3 a cpuz pokazuje 1.28
Sta kazete onda da ga drzim ovako dok je na stock cooleru?
Kupi si cooler vec kad si uzeo K procesor i dobru plocu...
stavi na x40 i 1.18V.. za sad...
Stavio sam na 4.0, 1.2v, iskljucio SpeedStepping....vrtio BF3 i MW3 po sat vremena svaki. Neka ostane tako dok ne dodje neki hladnjak.
Na 4.0 možeš sve stavit na auto(malo samo napon pritegneš) i uključi slobodno sve sustave jer sandy za 4.0 ne traži više napone od stock-a stoga i original cooler podnosi tu frekvenciju bez beda.
BTW update-aj si cpu-z jer ovaj kaj imaš je fakat star i očito ti ne čita podatke od proca.
nisu se nesto smanjile 43/40
u UEFI-u sam stavio na 1.3 a cpuz pokazuje 1.28
dns su mi temperature sa istim postavkama normalnije hmmm ? 41-cpu/38-mbo
da spustim jos voltazu ?
edit: 1.27v
mislim da sam nasao optimalnu voltazu za 4.4Ghz-a
iznad se zagrijava za par stupnjeva ispod ovog se BSOD-a
Na 4.0 možeš sve stavit na auto(malo samo napon pritegneš) i uključi slobodno sve sustave jer sandy za 4.0 ne traži više napone od stock-a stoga i original cooler podnosi tu frekvenciju bez beda.
BTW update-aj si cpu-z jer ovaj kaj imaš je fakat star i očito ti ne čita podatke od proca.
Starija verzija cpu-z, tako je. Dobro, ja nisam nikad bio stedisa da gledam na power saving opcije i sl. green stvari, a speedstepping sam iskljucio da imam konstantnu frekvenciju.
Edit;
Jedno pitanje za nekog tko si je clockirao i5-2500K na 4.4Ghz, za koliko mu se u postotku povećale performanse u igrama može u postotku rečeno(10-15% ili više?). I temperatura pri loadu, dal je extremno skočila ili je u granicama normale.
Jedno pitanje za nekog tko si je clockirao i5-2500K na 4.4Ghz, za koliko mu se u postotku povećale performanse u igrama može u postotku rečeno(10-15% ili više?). I temperatura pri loadu, dal je extremno skočila ili je u granicama normale.
Evo posto sam ga svjeze clockao mogu ti reci da mi se recimo u MW3 na max postavkama FPS povecao s nekih 70-80 na jedno 120. Prije sam imao i5-650. Digao sam ga na 4.0 GHz sa stock coolerom i temperatura ne prelazi 52 stepena nakon sto igram BF3 i CoD satima.
Evo posto sam ga svjeze clockao mogu ti reci da mi se recimo u MW3 na max postavkama FPS povecao s nekih 70-80 na jedno 120. Prije sam imao i5-650. Digao sam ga na 4.0 GHz sa stock coolerom i temperatura ne prelazi 52 stepena nakon sto igram BF3 i CoD satima.
Boga mi nije to malo, ma razmišljam dal da clockiram budući i5.3570K ili da ga ostavim na tvorničkim postavkama? Pošto je namjera igranje, i još neke općenite radnje ne bi bilo loše da mu dignem malo takt. Al s druge strane, hoće li moć pod takvim radom npr 4.0 ili 4.4Ghz izdržat proc 4-5 godina, pošto nemam namjeru tako skoro u novi šoping procesora?
Boga mi nije to malo, ma razmišljam dal da clockiram budući i5.3570K ili da ga ostavim na tvorničkim postavkama? Pošto je namjera igranje, i još neke općenite radnje ne bi bilo loše da mu dignem malo takt. Al s druge strane, hoće li moć pod takvim radom npr 4.0 ili 4.4Ghz izdržat proc 4-5 godina, pošto nemam namjeru tako skoro u novi šoping procesora?
Naravno, uz adekvatno hladjenje ako mislis ici preko 4.5 GHz. Evo ja sam takodjer po preporuci forumasa stao na 4.0 GHz jer jos uvijek imam stock cooler, nije mi ni potrebno vise zasad. Tako da bih ja clockao taj Ivy odmah u startu kao sto sam i ja svoj. Ja sam uglavnom osjetio boost, narocito mi je dobrodosao u BF3 posto sam s dualca presao na quada. Ne znam koji proc i grafu sad imas pa da ti mozemo reci hoce li biti nekog boosta kupovinom novog koji si naveo.