Overclocking Intel procesora (dual,quad) izdvojena tema

poruka: 4.205
|
čitano: 663.662
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Overclocking Intel procesora (dual,quad)
MARKOcVp kaže...
Jurassic Park kaže...
MARKOcVp kaže...
Jurassic Park kaže...

evo mene opet

nakon što me je frend iz srednje nagovorio da si OC proc ja glupan to i napravio i nešto jako zeznuo,naime stavio sam ne znam točno što sa 333 mislim ghz na 380 i još nešto s vramom ali nisam siguran.e sada, kad sam upalio PC sve je radilo vent.svijetlo, ali monitor se nije palio, onda sam pitao frenda u čemu je problem i rekao je da nađem neki mali gumb na matičnoj koji je federast i da ga stisnem,e sad kad sam ga stisnuo PC se upalio i sve radi dobro dok ga nisam zgasio,kad sam ga pokušao ponovno upalit ponovo je sve crno i svaki put kad ga pokušam upalit moram malo zavrnut taj gumb na matičnoj i kad kad mi se upali kad kad ne  s tim da mi je crkla utičnica za miš i keyboard i zvuk a što je najgore na system monitoru mi piše da mi je GPU 97 posto usage na idle.

evo znam da sam napravio glupost ali frend je bio uporan i sad sam spušio ako vi znate što da učinim da mi bar PC radi kako tako molim vas pomozite jer vas stvarno trebam.

izvadi batriju sa maticne i vrati ju nakon pola sata

Puno hvala na brzom odgovoru ,ali uspio sam nekako namjestiti PC(valjda) sada ga mogu upaliti iz prve na gumb(valjda) evo kupio samsii USB tipkovnicu i sad mi sve radi normalno osim GPU usage koji je i dalje 97% na idle i također ne radi mi zvuk.

Imaš možda koji odgovor na to?

Tnx:)

pa to sa baterijom

znaci kad ti izvadis bateriju resetiras sve na tvornicke postavke kako je bilo i prije

Evo jesam i ništa...evo kako izgled MSI Afterburner(slika)

A sad imam i još jedan novi program a to je NOD32 koji mi javlja da mi je Virus signature is out of base i da nemam maksimalnu zaštitu.Također mi se mijenja display onaj broj plavi broj mi je sa 1 prelazi na 2,3,4,5, itako dalje,i počeo mi se sam od sebe otvarat outlook office i nema mi zvuka kad se PC pali i slika mi nekakve jako jako male jedva primjetne crte ima.Ali bar mi je zvuk na ostalom proradio.I još nešto kada uđem u neku igru ili program,temperature mi padnu na cca.57 stupnjeva i usage mi padne na

Evo sad te jako lijepo molim da mi pomogneš ako znaš.

13 godina
protjeran
Overclocking Intel procesora (dual,quad)

probaj reinstalaciju windowsa, formatiraj patriciju sa windowsima pri instalaciji

ako to netroradi stvarno neznam

LooooooL
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
MARKOcVp kaže...

probaj reinstalaciju windowsa, formatiraj patriciju sa windowsima pri instalaciji

Evo uspio sam sve riješiti osim grafičke koja je i dalje 98%usage i 74 stupnja dok je idle ali jedno ne kužim a to je da kad uđem u neki zahtjevan program poput igre temperature padnu drastično a s njima i usage koji pada na slici od mog zadnjeg posta.

13 godina
protjeran
Jurassic Park kaže...
MARKOcVp kaže...

Evo uspio sam sve riješiti osim grafičke koja je i dalje 98%usage i 74 stupnja dok je idle ali jedno ne kužim a to je da kad uđem u neki zahtjevan program poput igre temperature padnu drastično a s njima i usage koji pada na slici od mog zadnjeg posta.

pa probaj ibrisati drivere i staviti nove

LooooooL
14 godina
neaktivan
chutac kaže...

Znaci, imam E4300 i 965P-DS3. Lijepo je sve bilo dok mi se komp sa OC-anim procesorom nije htio resetirat. E, ja sam kupio novo napajanje, ionako sam mislio. Ali problemi su se nastavili.

Znaci kad je cpu OC-an nemoze se restartat, samo ostane upaljen, nema slike, ventovi rade, ledica diska ne radi. Radi dok ne treba doci beep, ali se samo ugasi ledica, a komp ostane upaljen.

Nije OC-ano nista osim procesora, memorija je na stock taktu, a voltaza je dostatna zato sto OC-an u full loadu radi bez problema. Temperature su u redu, samo sto je hladnjak na NB vrel. I kad se komp ugasi, na shutdown, ne mogu ga odmah upaliti.

Sto da radim, kako to srediti?

Hvala :)

Zna tko?

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
13 godina
chutac kaže...
chutac kaže...

Znaci, imam E4300 i 965P-DS3. Lijepo je sve bilo dok mi se komp sa OC-anim procesorom nije htio resetirat. E, ja sam kupio novo napajanje, ionako sam mislio. Ali problemi su se nastavili.

Znaci kad je cpu OC-an nemoze se restartat, samo ostane upaljen, nema slike, ventovi rade, ledica diska ne radi. Radi dok ne treba doci beep, ali se samo ugasi ledica, a komp ostane upaljen.

Nije OC-ano nista osim procesora, memorija je na stock taktu, a voltaza je dostatna zato sto OC-an u full loadu radi bez problema. Temperature su u redu, samo sto je hladnjak na NB vrel. I kad se komp ugasi, na shutdown, ne mogu ga odmah upaliti.

Sto da radim, kako to srediti?

Hvala :)

Zna tko?

Imaš jako sličan problem kao i ja,probaj pročitat moje i Markove postove,možda nešto uspiješ skužiti.

13 godina
MARKOcVp kaže...
Jurassic Park kaže...
MARKOcVp kaže...

pa probaj ibrisati drivere i staviti nove

Evo otišao sam na device manager i stisnuo da mi PC automatski updatea drivere i piše mi da imam najbolje drivere već instalirane.Da li sam dobro probao update-ati jer to ne radim baš često.

14 godina
neaktivan
Jurassic Park kaže...
Imaš jako sličan problem kao i ja,probaj pročitat moje i Markove postove,možda nešto uspiješ skužiti.

Pa i nije bas slican, ti imas i probleme sa zvukom i grafickom, ja samo ne mogu resetirat komp dok je CPU OC-an.

13 godina
chutac kaže...
Jurassic Park kaže...

Pa i nije bas slican, ti imas i probleme sa zvukom i grafickom, ja samo ne mogu resetirat komp dok je CPU OC-an.

Ja sam nekako sredio zvuk a grafičku još ne znam ali isto tako nisam mogao resitirat PC niti ga čak upalit.Sad ako ga ni ti nemožeš upalit probaj naći CMOS ako znaš što je to i probaj premostit to ili probaj izvatiti bateriju iz matične.CMOS inače služi za taj problem ako previše OC proc da ga možeš vratiti u normalni mod.

13 godina

Evo sve sam uspio (uz pomoć dobrih ljudi : ) temperatura PC-a je pala sa 74 na 50 stupnjeva GPU usage mi je cca. 3% na idle na 40 dok igram Sleeping Dogs ali još jedan i to zadnji problem imam a to je da mi sad Sleeping Dogs brejka i do 7-10 sekundi i igra onako malo trza ali ništa strašno.

PS

Ako itko zna zašto mi trza može mi reći i još jedanput HVALA Marko(instaliranje drivera je riješilo stvar)

:D

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Jurassic Park kaže...
chutac kaže...
Jurassic Park kaže...

Ja sam nekako sredio zvuk a grafičku još ne znam ali isto tako nisam mogao resitirat PC niti ga čak upalit.Sad ako ga ni ti nemožeš upalit probaj naći CMOS ako znaš  što je to i probaj premostit to ili probaj izvatiti bateriju iz matične.CMOS inače služi za taj problem ako previše OC proc da ga možeš vratiti u normalni mod.

Nista ti mene ne kuzis. Da neznam to, ne bi se upustao u OC-anje. Kazem da se ne zeli resetirat nego ga trebam ugasit i ostavit par minuta i onda se moze upalit. Ali samo ako je CPU OC-an..

13 godina

Probaj ga downclockat, tek toliko da vidiš dali će se normalno restartat/paliti/gasiti, pa javi.

Premalo si podataka naveo; kolika je voltaža i daj sliku CPU Z rama ili bar napiši.

Uglavnom, ako već nisi nešto skurio, to bi trebalo izgledati ovako: U BIOSU - C1E i CPU EIST stavi na disabled, CPU Host Clock Control na enabled,  DRAM Timing Selectable (SPD) na manual, PCI express na 100mhz,  System Memory Multiplier na 2.0 (FSBx2.0=RAM frekvencija) i System Voltage Control na manual.

Sad možeš dizati pomalo (10-20mhz) FSB sve dok se sistem nebude htio restartat ili dobiješ BSOD. Sad dižeš voltažu (preporučena za 24/7 je 1.48v u BIOSU) opet dižeš FSB i povećavaš voltažu dok ne postigneš najviši stabilan clock ili koji već hoćeš (testiraš sa prime 95, OCCT...) uz obavezno praćenje temperature (da neprelazi 61C u full loadu).Kad postigneš stabilan clock ideš clockat memoriju; smanji FSB za 50mhz, System Memory Multiplier stavi na 2.5 ili 3.0 (ako hoćeš, podigni RAM voltažu za 0.1-0.2) i diži pomalo FSB dok nepostigneš najviši stabilan clock.

Preporučio bih ti da prije nego kreneš clockat, izvadiš batriju iz matične na 5min da se poništi sve što si dirao u BIOS-u i obavezno testiraš RAM memtestom (možda nije ispravan pa ti zato pravi probleme).

Edit:Poslje clockanja, vrati C1E i CPU EIST na enabled (da ti nebude stalno max. cpu clock i da netroši struju bezveze).

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.9.2012 1:06 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
chutac kaže...
Jurassic Park kaže...
chutac kaže...
Jurassic Park kaže...

Ja sam nekako sredio zvuk a grafičku još ne znam ali isto tako nisam mogao resitirat PC niti ga čak upalit.Sad ako ga ni ti nemožeš upalit probaj naći CMOS ako znaš što je to i probaj premostit to ili probaj izvatiti bateriju iz matične.CMOS inače služi za taj problem ako previše OC proc da ga možeš vratiti u normalni mod.

Nista ti mene ne kuzis. Da neznam to, ne bi se upustao u OC-anje. Kazem da se ne zeli resetirat nego ga trebam ugasit i ostavit par minuta i onda se moze upalit. Ali samo ako je CPU OC-an..

Aaaaaa sad sam skužio,ali tu stvarno ne kužim šta se treba,ali sretno nadam se da ćeš uspjet! :)

14 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Probaj ga downclockat, tek toliko da vidiš dali će se normalno restartat/paliti/gasiti, pa javi.

premalo si podataka naveo; kolika je voltaža i daj sliku CPU Z rama ili bar napiši.

Voltaza je stock, 1.32500 V

RAM sam ostavio na stock taktu, 800 MHz, 4GB DDR2

13 godina

Na tu volažu si ga digao na 3.2Ghz??? To nije stabilno. Negdje oko FSB 320mhz postaje biti nestabilno (a tvoj je FSB 356 ako se nevaram) i mora se dizat voltaža.

Editirao sam svoj gornji post, pa ga pročitaj.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.9.2012 0:31 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Zanima me koliko je napajanje potrebno za recimo dizanje 3570k na 4.2? I jeli mi može netko objasniti činjenicu da overclocking smanjuje cpu lifetime? Podrazumijeva se da imam potrebno hlađenje za proc (spire ther max II)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Mile 74 kaže...

Na tu volažu si ga digao na 3.2Ghz??? To nije stabilno. Negdje oko FSB 320mhz postaje biti nestabilno (a tvoj je  FSB  356 ako se nevaram)  i mora se dizat voltaža.

Joj, ispricavam se, nije na 3.2 GHz. Manje se igram pa sam spustio na 2.4 GHz, zaboravio sam.

Isprika jos jednom.

EDIT: RAM je ispravan, nedavno testirao. Ja C1E i CPU EIST nemam u BIOSu.

Ostatak je vise manje isti, par stvari nije, ali to cu sutra, sad idem spavat, pa javim jel radi.

Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.9.2012 0:46 (chutac).
13 godina
fallout3fan kaže...

Zanima me koliko je napajanje potrebno za recimo dizanje 3570k na 4.2? I jeli mi može netko objasniti činjenicu da overclocking smanjuje cpu lifetime? Podrazumijeva se da imam potrebno hlađenje za proc (spire ther max II)?

Na 4.2 bi trebao ići bez dizanja voltaže (u 90% slučajeva).Lagani overclock bi smanjio životni vjek proca za recimo 10%, a extrimni za recimo 30%.Znači ako je životni vjek proca, recimo  10 godina, smanjio bi mu vjek od 1 do 3 godine, otprilike.Dakle ako se nepretjeruje sa clockom i pazi da temperature proca budu što manje, nema problema.

Ako misliš na PSU, to nisam stručan, pa pitaj u temi za napajanja, mada to uvelike ovisi o ostatku tvoje konfiguracije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.9.2012 1:01 (Mile 74).
13 godina
chutac kaže...
Mile 74 kaže...

Na tu volažu si ga digao na 3.2Ghz??? To nije stabilno. Negdje oko FSB 320mhz postaje biti nestabilno (a tvoj je  FSB  356 ako se nevaram)  i mora se dizat voltaža.

Joj, ispricavam se, nije na 3.2 GHz. Manje se igram pa sam spustio na 2.4 GHz, zaboravio sam.

Isprika jos jednom.

EDIT: RAM je ispravan, nedavno testirao. Ja C1E i CPU EIST nemam u BIOSu.

Ostatak je vise manje isti, par stvari nije, ali to cu sutra, sad idem spavat, pa javim jel radi.

Hvala!

Ma pogledaj bolje, moraš to imati, (stisni u BIOSU-u Ctrl F1) mada nije bitno za clockanje.

14 godina
neaktivan

Imam core 2 duo e8500 3.16 Ghz, imao sam ga na 3.25 Ghz do maloprije.

Dignuo sam samo fsb s 333 na 343 i voltaže nisam dirao(default: auto).

Žnači 1 sat prime 95 bez crasha, i kada sam išao restartat komp išo mi je dić bios i onda se nekaj krešalo i komp se restarto i ušao u bios  u kojemu je pisalo da neš ne valja s oc-om i s voltažama.

Zašto se to dešava?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
ovak ima li tko iskustva s p43 chipsetom do koliko otprilike ide fsb? jer meni na q9400 neide prek 400mhz tj 3.2ghz voltaza mi je ne 1.3+v cito sam da im je max fsb oko 425 a htio bi bar prek 3.5ghz...maticna je asrock p43de3
13 godina
protjeran
Stjepanj kaže...
ovak ima li tko iskustva s p43 chipsetom do koliko otprilike ide fsb? jer meni na q9400 neide prek 400mhz tj 3.2ghz voltaza mi je ne 1.3+v cito sam da im je max fsb oko 425 a htio bi bar prek 3.5ghz...maticna je asrock p43de3

pa netreba ti vise od 3.2ghz, i na stocku nebi bio bottleneck za 6850

LooooooL
13 godina
Stjepanj kaže...

Stavi najnoviji BIOS, poigraj se sa RAM postavkama (latencijama ivoltažom) i to tvoje napajanje mi ne ulljeva povjerenje.

13 godina
protjeran
bios je najnoviji,latencije najmanje a napajanje od skoro 500w nekakve srednje klase mislim da nije ni najmanji problem za ovaj setup!!pitao sam dali netko ima iskustva s p43 cipom posto vidim nije popularan sad znam i zasto fsb na max 420 ak imas debele srece!!:-(i jos asrock:-)
13 godina

Hmm....jedino da probaš staviti BIOS od P45DE3...pogledaj ovdje!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
da vec sam to vidio! i napravit cu to!al sam cito da se nista nedobije zbog neznam sad kojih,ali uglavnom losih elemenata na maticnoj!! pa veca sabirnica jednostavno nije moguca...jbga:-)al tx na linku!
12 godina
neaktivan
Pozdrav svima,

Ovako imam par pitanja, nisam se još do sada bavio clckanjem pa imam jedno pitanje.
Naime kad uđem u bios pod advenced proces options imam sljedeće

Cpu overclock : auto, +5%, +10%, +15%, +20%
Cpu overvoltage: auto, +25mV, +50mV, +75mW, +100mW
Memory overvoltage: 2.0V, 1,9V
Single logical proces mode DISABLED
Machine checking ENABLED
Fast string operation ENABLED
Compatible fpu code DISABLED
Split lock operation ENABLED
avanced cache line prefetc ENABLED
Set max ext cpuid¸3
Echo tpr ENABLED
c1 ENHACED MODE DISABLED
No execute mode mem protection ENABLED
Enhenced intel speed step DISABLED

Ja sam podigao cpu overclock na 20% i cpu overvoltage na +100mV.
Sad me zanima da li je ovo ostalo sve ok i da li se što može sje...podigao sam ga na 3.06GHZ.

Čitao sam dosta o overclocku ali nisam nigdje našao da u biosu ima ponuđeno ovako kako ja imam.

Unaprijed hvala

Moja konfiguracije je sljedeća:
DualCore Intel Core 2 Duo E7200, 1600 MHz (6 x 267)
Naziv matične ploče Supermicro C2SBA (4 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x8, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Chipset na matičnoj ploči Intel Bearlake G33
Grafička kartica ATI Radeon HD 3600 Series (512 MB)
Napajanje 550w
Memorija 4gb ram

0 0 hvala 0
13 godina

Išao si dakle preko automatskog overclocka. Dobro si sve napravio{#}. Samo vrati c1e i speedstep na enebled (zadnju stavku i treću odozada).To su stavke za štednju (powersving), da ti proc neradi stalno na 3.06.Ako nisi testirao stabilnost proca, onda to obavezno napravi (preporučujem OCCT 1h) i obavezno prati temperaturu.Ako bude stabilno, probaj smanjiti voltažu (vrati kako je bila na stock) pa još jednom testiraj stabilnost.Za neki veći overclock, treba ti bolji hladnjak i drugačije postavke u BIOS-u (zato što nemožeš više postići sa auto overclockingom).Ako su temperature dobre ( full load ispod 70C), onda nemaš straha da ćeš nešto skuriti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 23:28 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Što se tiče moga c2d e7400 koji je dizan s 2.8 na 3.7 (već godinu i nešto tako stoji). Jel to dovoljno - da ga više ne mučim s dizanjem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
tesko da ces vise, jadan ce krepat ja sam svog E7600 drzao na 3.8@1.4v i sabirnica na 1600! dalje ni mogao jadnicak bar kod mene!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice