Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad,fx) izdvojena tema

poruka: 5.818
|
čitano: 969.173
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)
Brega55 kaže...
Jooj kaže...
Brega55 kaže...
Brega55 kaže...

Evo da se i ja malo ukljucim.

Imam Athlona II x4 630@3,25GHz ispod Katane 3 sa stock naponom.

Zelio bih ici dalje na nekih 3,5 - 3,6GHz, nisam se jos nikada igrao sa voltazama i nebih nesto htio skuriti :/

Maksimalno sam isao do 3,4 (stock napon) i tada sam dobio bsod odmah pri pokretanju Prime95.

Moze li mi netko dati nekakve postavke za Bios sa nekakvim "Safe" naponom.

Maticna je ASRock M3A770DE (4+1).

inace cpuz ocitava napon od max 1.440v

Moze li netko pomoci/odgovoriti?

daj malo vise info-a što si sve radio..

Pomicanjem FSB ne pomices samo Cpu frekvenciju vec i NB, HT i Ram frekvencije.. tako da ne mora bit do tvog procesora.. možda si drugo nesto smrdao pa ti se komp rusi..

jesi skinuo novi cpuz? trebao bi ocitavat i veci napon..

Kada je proc bio na 3.3GHz, NB i HT su bili 2032MHz (smanjio sam im mnozitelj), rami su bili na 1353Mhz ako me sjecanje dobro drzi.

Jedino latencije nisam gledao bile su niske, neznam kako da podesim latencije?

i koliki bi mi otprilike trebao napon za 3.5-3.6?

Zar nisam ja tebi poslao u poruci kako da podesiš clock ?

16 godina
neaktivan
d666sermek kaže...

POZDRAV!

imam konfu koja je navedena pod moj komp... cooler je spire neki k...c i na 4.0GHz mu je uvrhglave na voltaži od 1.375... prije sam imao GB 770 UD3 i bilo je na 4.2 s istim temperaturama (60-65c)...

na novoj mbo mi je na 4.2 nestabilan na toj voltaži i ruši se... može li netko ovo objasnit?? cooler je na maksimumu kapaciteta a da nije previše bučan (92cm na 2800RPM) pa bih zamolio da me savjetujete za neki s kojim bi mi phenomček mogao na 4.5 bez beda jer ga ne mislim tjerat iznad 60-65C... po mogučnosti da nije iznad 300kn, 350 max
HVALA!

Cooler: Scythe Mugen 3

Stavi ga na 4.2GHz@1.4V napon, pa vidi. I racunaj da ces ga tesko dic na 4.5GHz ispod 1.45V (Sta je preporucljivo za 24/7).

RIP EnlightenedPhoenix //// Rakim - The Legend, 2Pac - The King, Notorious B.I.G - The Flow and FreeStyle, Nas - The Last Man Standing, Big L - The Punchline and FreeStyle.
13 godina
Overclocking AMD procesora (dual,triple,quad)

@longlive: mislim da sam se objasnio al... znam kak to ide s voltažom al ne mislim ga tjerat iznad 65C MAX... pitanje je bilo kak je na starijoj MBO (770 ud3) uspio radit na istoj voltaži stabilno 4.2GHz na istoj temp ko što radi na novoj (970 extreme4) na 4.0GHz... :S  probao sam zamijenit pastu al isto mi dođe

@fico: znam znam, mislim si da će trebat 1.5V za 4.5 možda i do 4.7GHz zato sam i postavio pitanje koji cooler ak uopće ima koji da to drži na 60-65C a da ne košta više od 350kn... misliš da bi taj mugen mogao??

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

mislim da nisam vidio nijedan da je na zraku otišao dalje od 4,4-4,5..

mugen će ga definitvno ohladit dobro.

inače ti je max za phenome al ono max maxa 62C, zato ti nejde dalje.

uzmi kuler novi i onda probaj ;)

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2011 15:47 (longlive775).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

ok hvala... sad se još treba rastegnut i ušparat neke pare... možda koja alternativa mugenu?? uvijek dobro dođe više proizvoda u obzir

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
d666sermek kaže...

@longlive: mislim da sam se objasnio al... znam kak to ide s voltažom al ne mislim ga tjerat iznad 65C MAX... pitanje je bilo kak je na starijoj MBO (770 ud3) uspio radit na istoj voltaži stabilno 4.2GHz na istoj temp ko što radi na novoj (970 extreme4) na 4.0GHz... :S  probao sam zamijenit pastu al isto mi dođe

@fico: znam znam, mislim si da će trebat 1.5V za 4.5 možda i do 4.7GHz zato sam i postavio pitanje koji cooler ak uopće ima koji da to drži na 60-65C a da ne košta više od 350kn... misliš da bi taj mugen mogao??

Mugen bi mogao, al racunaj da Phenomi ne mogu na 4.7 tako lako, a ti nemas neki wow primjerak koji bi isao na 4.7GHz@1.5V. Za to bi ti trebao na 4.2 ic sa 1.35V, ne 1.375V.

Alternative Mugenu: Thermalright MUX, Xigmatek Aedir (oba su skuplja od Mugena), Noctua NH-U9B SE2 (za nju nisam siguran, al je skuplja od Mugena).

RIP EnlightenedPhoenix //// Rakim - The Legend, 2Pac - The King, Notorious B.I.G - The Flow and FreeStyle, Nas - The Last Man Standing, Big L - The Punchline and FreeStyle.
14 godina

Evo i moj primjerak overclocka.AMD Athlon II X4 620 undervoltan na 1.375V ide sa 2600 mhz na 3250 mhz.Za 3350 mhz vec trazi 0,05V vise,dakle sve preko 1.425V(max napon naveden na stranici od AMD-A) su sitni pomaci i nerazumni naponi.Link za validaciju.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.

0 0 hvala 0
14 godina

Kod Athlona odnsono Propus jezgre sam primjetio da im je 250 Reference clock neki maximum i sweet spot za clockanje ( kod nekoliko primjeraka sam to zapazio ). Onda ovisi koji imaš maximalni množitelj i taj takt dobiješ.

14 godina
itomic009 kaže...

Kod Athlona odnsono Propus jezgre sam primjetio da im je 250 Reference clock neki maximum i sweet spot za clockanje ( kod nekoliko primjeraka sam to zapazio ). Onda ovisi koji imaš maximalni množitelj i taj takt dobiješ.

To je istina.Za 24/7 im je 250 reference clock.Inace idu oni i na 4ghz samo sa abnormalnim naponima za validaciju.A primjerci sa Deneb jezgrom,tipa Athlon II X4 620 Deneb sa L3 cacheom idu na 3.5 ghz bez povecanja napona.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put uto 25.10.2011 11:33 (zoharbizo).
13 godina
protjeran

zakaj nece primit test a doso je do 3.7Ghz ? ja stavim apply OC i sve to i dalje je na stock 3.4? 

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Reference clock ovisi isključivo o MBO. Svaka bolja amd ploča ide na 300+.

14 godina

Šta ti pričaš ! Ajde uzmi  Propus jezgru i clcokaj ga da bude stabilan sa  300 Reference clockom !

15 godina
neaktivan

Nisam nikad imao athlona II, ali kako podržava C&Q pretpostavljam da multi ide prema dolje na recimo 10.  Eto stavi ga na 10 i provaj. Spusti naravno i NB multi, memoriju, sve što se već da spustiti. Pcie malčice podigni kad zapne . Ma ono, osnove OC.

0 1 hvala 0
14 godina

Lool, pa vidim kako si upoznat sa "osnovama" Kakav NB, to kod Propusa NE diraš jel nema l3 cache {#}. A tek PCI-E, loool opaki su ti savjeti ali ne hvala, neželim spalit grafu {#}.

14 godina
Žuža kaže...

Nisam nikad imao athlona II, ali kako podržava C&Q pretpostavljam da multi ide prema dolje na recimo 10.  Eto stavi ga na 10 i provaj. Spusti naravno i NB multi, memoriju, sve što se već da spustiti. Pcie malčice podigni kad zapne . Ma ono, osnove OC.

Nisu ti osnove bas bajne.Pricamo o 24/7 taktu a ne max overclock mogucnostima.

15 godina
neaktivan

Tvrdi ste ko kamen. Prestrašno. Nije mi jasno kako ne možete shavatiti. Smanjite multi na svemu i dižite clock. Max ref. clock nema nikave yebene veze sa procesorom. Itomic pcie se diže da bi se izvukao još kakav mhz ako već ciljaš maksimum..  Kakvih usranih  250, pa i lošije ploče sigurno mogu postići više od toga. Žohar šta se tiče 24/7 rada, ovisi jel od ploče do ploče. Kakvu memoriju imaš, koja nb frekvencija, koliko volti za koliko MHz itd. Treba naći najbolji omjer,  a ne reći ma to ti je 250 jer tako itomic  kaže. Uglavnom reference clock ovisi isključivo o ploči i nema nikave veze sa procesrom.

0 0 hvala 0
14 godina
Žuža kaže...

Tvrdi ste ko kamen. Prestrašno. Nije mi jasno kako ne možete shavatiti. Smanjite multi na svemu i dižite clock. Max ref. clock nema nikave yebene veze sa procesorom. Itomic pcie se diže da bi se izvukao još kakav mhz ako već ciljaš maksimum..  Kakvih usranih  250, pa i lošije ploče sigurno mogu postići više od toga. Žohar šta se tiče 24/7 rada, ovisi jel od ploče do ploče. Kakvu memoriju imaš, koja nb frekvencija, koliko volti za koliko MHz itd. Treba naći najbolji omjer,  a ne reći ma to ti je 250 jer tako itomic  kaže. Uglavnom reference clock ovisi isključivo o ploči i nema nikave veze sa procesrom.

Ima i nesto istine u tvome postu,samo ti kazem da nijedan propus ne ide na 1.4V preko 3.4ghz,jednostavno mu fali napona.

15 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Lool, pa vidim kako si upoznat sa "osnovama" Kakav NB, to kod Propusa NE diraš jel nema l3 cache {#}. A tek PCI-E, loool opaki su ti savjeti ali ne hvala, neželim spalit grafu {#}.

Glavno da ti znaš pisati LOOOL. Bože dragi. A daj mi reci koja ti je NB frekvencija? I šta misliš do kud ona može ići?

14 godina

Neznam do kud moze ici,znam samo da ja svoga drzim na 2000 mhz,defaultnoj frekvi.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma ok, ne ide, ne ide. Ne ograničava ga ref. clock, već CPU ne može brže i točka. Tih 3400 MHz možeš dobiti na različite načine.  Nekad se sa manjim multijem, a većom ref. clockom može istisnuti još koji MHz pri istom naponu.

14 godina
Žuža kaže...

Hm, šta reć. Puno gluposti si napisao, a ističe se ova podebljana. Vidim da nikad nisi clockao Propusa. Hvala na savjetima, ali jasno je ko dan da neznaš puno o clcokanju i savjetujem ti da zaboraviš sve to što znaš te pročitaš jedno 500 overclock seansi pa onda kreni sam nešo dirat.

15 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Neznam do kud moze ici,znam samo da ja svoga drzim na 2000 mhz,defaultnoj frekvi.

Ali si sigurno samnjio multi ako ti je ref clock 250. Jel na 8. Vjerovatno pri standarnom naponu ide do 2400. Podigni i dobit ćeš bolju propusnost memorije. Testiraj aidom ili nečim sada i poslije pa vidi. Nije puno ali čovjeka veseli.

14 godina
Žuža kaže...

Ma ok, ne ide, ne ide. Ne ograničava ga ref. clock, već CPU ne može brže i točka. Tih 3400 MHz možeš dobiti na različite načine.  Nekad se sa manjim multijem, a većom ref. clockom može istisnuti još koji MHz pri istom naponu.

Ne moze se tebi dokazati.Jedini nacin da imas reference clock 300 jest da smanjis multi na 11 pa reference clock stavis na 300(3300mhz na 1.4V,i to samo bolji primjerci mogu).Ako ti se uopce boota sa tim postavkama.Kazem ti da na 1.4V sa neznam kojim postavkama nijedan Propus 620 nece ic na reference clock 300 za 24/7 ako mu das 1.4V i ostavis multi na max,recimo moj na x4 620 je 13,on trazi suludi napon od 1.55-1.6V za takav OC.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.10.2011 13:02 (zoharbizo).
14 godina
Žuža kaže...
zoharbizo kaže...

Ali si sigurno samnjio multi ako ti je ref clock 250. Jel na 8. Vjerovatno pri standarnom naponu ide do 2400. Podigni i dobit ćeš bolju propusnost memorije. Testiraj aidom ili nečim sada i poslije pa vidi. Nije puno ali čovjeka veseli.

Multiplier od NB frekve je na 8 ali od procesora na 13.BSODA se komp kad ga dignem vise od 2200 mhz(NB multi 10).

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.10.2011 13:03 (zoharbizo).
15 godina
neaktivan

I tako ti meni kažeš. Klokaš ti tomiću sve u šesnaest. Nb frekv multi ni ne diraš. Ma, pa da šta će ti to. Staviš 250 i dobar.{#}

Nema veze jel propus, deneb, thuban, ako ne shvaćaš princip staviš 250 i vozi{#}.

14 godina

Gle, lega neda mi se uopće više raspravljat sa trolovima kao što si ti. Clockaj kako hoćeš što se mene tiče ! Samo me zanima šta ti misliš da je PCI-E, ono što si spominjao kod nekog "stabiliziraja" ?

14 godina

PCIE clock se nikad,ama bas nikad ne dira.Tako jedino mozes sprziti karticu.{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Eto sad si shvatio, moraš smanjit multi jel. Pa nećeš trežiti max ref clock sa najvećim množiteljem. Kod oc nije bitan samo cpu, imaš memoriju, imaš nb frekv. Treba naći najbolji omjer. Ne trebaš ti držati na max cpu množitelju. To jest najlakše, najbrže ali vjerovatno nije i najbolje. Dođe tomić i kaže stavi 250, ja znam.

16 godina
neaktivan

pozdrav da li bi se dalo što napraviti od mog "siromaha" haha ploča je asus m2a-mx a proc je amd phenom triple core 2.1ghz odavno sam stavio aftermarket hladnjak jer je stock zaštekao...? hvala

kayser soze
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.10.2011 14:06 (boxer5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Srećom pa sam iz cjele ove i pola prošle stranice naučio sve živo o overclock-u, uglavnom, ne znam zašto se uopće raspravljate, sa svakim procesorom je drugačije, nekom odgovara smanjivanje HT link-a nekom blago povećavanje, nekom smanjivanje Northbridge frekvencije, nekom ovo, nekom ono, sve zavisi, uglavnom to je za ganjanje maks takta, za 24/7 još najbolje rješenje za nekog ne previše upućenog u clock-anje je podizanje FSB-a, ako je stabilno zašto ne, odma su mu i RAM-i malo podignuti, i cjeli sustav, naravno, nije jedino i idealno rješenje ali ako radi onda je OK!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice