OC Phenom II X6 1075T

poruka: 11
|
čitano: 1.654
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
OC Phenom II X6 1075T

Pozdrav, naime imam nekoliko pitanja što se tiču OC-a općenito. Imam slijedeću konfiguraciju:

CPU:Phenom II x6 1075T

MBO: AsRock 870 Extreme3

PSU: Tacens Valeo V 900W

GPU: Evga GTX 580 3Gb

RAM: 2x4Gb G.Skill Ripjaws 1333Mhz

SSD: 64Gb (OS)

HDD: 250GB

Cooler: CM Hyper T4 (imam još i Mugen2 što mi stoji sa strane)

U zadnjih nekoliko dana pročitao sam masu engleskih / hrvatskih guide-ova što se tiče OC-a općenito, ali mi neke stvari jednostavno ne idu u glavu. Meni je cilj ovaj CPU podići na 4.0Ghz i koliko sam shvatio FSB bi trebao naštimati da na kraju imam DRAM na otprilike 1333Mhz (molim vas da me ispravite ako sam pogrješio), multiplier * FSB = 4000Mhz, HT/NB na što bliže stock postavkama, 2000Mhz. E sad, može li netko ovako čisto seljački objasniti da li sam dobro shvatio kako izračunati FSB jer sam pročitao da bi trebalo pronaći max FSB metodom pokušaja i pogreške sve dok se sistem više ne može boot-ati, ali isto tako u tom postupku mi nije jasno kada promjenim FSB na koliko bi trebao promjeniti DRAM/HT/NB frekvencije? Da budu što bliže stock postavkama? DRAM što bliže 1333Mhz, HT/NB što bliže 2000Mhz? I koliko mi je jasno kada udarim u zid da mi se računalo više ne može bootati, trebao bih se igrati s naponima na CPU i RAM-ima? Unaprijed hvala na odgovoru! 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.12.2015 21:25 (FreeCandy).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: OC Phenom II X6 1075T

Bok, prvo - nije ti potrebno klokat proc na 4.0 GHz ako se mislis igrat jer moj phenom je na stocku vec godinu dana i sve igre vrti na high/max postavkama (mislim vecinom sve neigram vise nista ali probao sam na Falloutu 4 i GTA5 jer su to dost zahtjevne igre). Znaci ako te tolko hebe da mora biti klokan proc stavi si ga na 3750Mhz jer na toj postavki Ramovi, HT i NB ce ti bit najblize tvornickim postavkama, normalno moras povecati i CPU voltazu i brzinu ramova. 

Ako se dobro sjecam dok je meni bio klokan na 3750MHz ovakve su postavke bile (mozda griješim)

Multiplier x15

FSB - 250

DRAM- 1332Mhz

HT/NB -2000Mhz

e sad voltazu procesora stavi na 1.3750V (tak je na mojoj gigabyteovoj ploci nisam siguran dal mozes tako na AsRockovoj jer ta koju ti imas si sama povecava voltazu)

i brzinu ramova stavi na 9-9-9T-24T 

to su ti najbolje postavke za taj procesor vjeruj mi prije par godina sam se i ja igrao snjim najvise sam postigo 4200MHz i nije bas bio stabilan (ali to ovisi od proca do proca), sve danasnje igre s tim procom i grafom ces vrtjeti na Max postavkama i to na stocku, i ja nemislim da ima potrebe toliko klokat proc jer samo stime si ga unistavas blablabla... 

Kažem još jednom ako mislis igrat se nije ti ga uopce potrebno klokat jer neces vidjeti razliku neku (mozda dobijes 1-2fpsa eventualno), no ak mislis benchmarkove prolazit onda si ga stavi 3750MHz jer na toj frenkvenciji je najstabilniji i najbolje radi. (barem je tak moj proc, dok sam imo i drugi PhenomII i radio je na 4.1GHz isto ful stabilno, no kak sam vec reko ovisi od procesora do procesora). Peace

9 godina
neaktivan
OC Phenom II X6 1075T

Mislim da sam ja imao jednake postavke i svejedno mi se kompjuter ugasi nakon 25sec u OCCT CPU Linpack testu, nemam pojma sto bi mogao biti problem, cak sam bio i povecao voltazu na CPU da nije slucajno do toga, ali izgleda da nije. Sljedece sto mi pada na pamet je napajanje, ali opet nema smisla jer imam 900W sto bi trebalo biti i vise nego dovoljno...

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Tih 900w je samo na papiru. Vjerovatno isporučuje oko 500injak
Hardwell - Young Again
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
leon98 kaže...
Tih 900w je samo na papiru. Vjerovatno isporučuje oko 500injak

Nemoj kenjat,nisi ni izguglao napajanje ima 80 bronze certifikat.

12V-67A

LINK

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
9 godina
neaktivan
Mozda ne daje 900w, ali preko 500 daje sigurno uzimajuci koliko mi cpu + gpu vuku u full loadu.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Imam sa strane ocz sxs 600w, pa mogu eventualno s time probati, ono je ma testovima dalo 780w pri 49 stupnjeva :/

0 0 hvala 0
17 godina
minkas kaže...
e sad voltazu procesora stavi na 1.3750V (tak je na mojoj gigabyteovoj ploci nisam siguran dal mozes tako na AsRockovoj jer ta koju ti imas si sama povecava voltazu)

i brzinu ramova stavi na 9-9-9T-24T 

Uf, ak se ja ne varam trebao sam 1.425-1.45V za stabilnih 4GHz, makar je bootao i sa 1.4V, ploča je bila ASUS, viši srednji rang 890GX sa 8+2 regulacijom i hladnjakom. Za 3,8GHz sam trebao 1.375V (+ overvolt u loadu na 1.4-1.41V) i držao sam ga uglavnom na toj frekvenciji jer traži osjetno manji napon nego za više frekvencije, a mogu reći da Thuban kao i nasljednici mu Piledriver/Bulldozer stvarno znaju povući struje iz utičnice (mjerio sam) i overclockani Thuban može preko 200W sam samcat povući iz utičnice (tu treba naravno uračunat efikasnost napajanja da bi se dobila stvarna potrošnja).

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1668382

Ti vjerovatno imaš neki dobar primjerak, ak ti radi bez nuspojava na tom naponu, a moj je bio solidan primjerak.

Proc je dovoljno jak da vrti sve igre, naravno, ali ja sam svejedno prešao na core i7 2600k i jednostavno se ta cijela serija codename Thuban (Pa ni onaj x6 1100T BE), iako ima 2 jezgre više, ne može mjeriti s njim u igrama. Pa u WOT-u koji koristi jednu jezgre doslovno dobiješ 30-50% više fps-a, a procesori su izašli iste godine mislim.

Fortune favours the brave
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.1.2016 14:29 (Hyperion).
16 godina
OC Phenom II X6 1075T

Ja za svoj 1055T trebam 1.356V za 3.5GHz

Ja nebi išao preko 1.4V jer nakon toga temperature jako rastu, a i potrošnja !

Probaj izvući 3.5-3.7 GHz uz max 1.4V, sve preko toga se ne isplati...

Memoriju nemoj dizati previše(IMC Thubana je po meni do nekih 1800 MHz max.)

Ploča ti nije baš neko čudo tako da moraš i to uračunati u sve... 

Edit: vidim da imas T4 za hladnjak, to je jednostavno preslabo za taj procesor, pikni gore Mugena 2 kako si naveo i vozi :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.1.2016 14:44 (Master Z).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
OC Phenom II X6 1075T

Hjooj, ne znam, ali meni T4 sasvim uredno drži temperature u full loadu. Ako bi išao stavljati Mugena 2 gore trebao bih ponovno rastavljati cijeli kompjuter. Ali još uvijek mi nije jasno zašto mi se kompjuter gasi na OCCT CPU Linpack testu kada CPU dođe do full loada. Probao sam i povećavati voltažu na CPU do 1.4V što bi svakako trebalo biti dosta za 3.5Ghz, ako ne i previše uzimajući u obzir postavke drugih forumaša. 

I još jedno pitanje, budući da 1075T nije black edition (koliko sam vidio nikada nisu ni proizvodili 1075T BE), kako to da ja imam u bios-ima unlockan CPU Frequency Multiplier? Uzimajući u obzir unlockan multiplier, pretpostavljam da je bolje samo njega povećavati nego povećavati CPU Frequency (200Mhz), zato što kada povećavam CPU Frequency povećavaju se i ostale stvari. Correct me if im wrong, please?

0 0 hvala 0
17 godina
FreeCandy kaže...

Hjooj, ne znam, ali meni T4 sasvim uredno drži temperature u full loadu. Ako bi išao stavljati Mugena 2 gore trebao bih ponovno rastavljati cijeli kompjuter. Ali još uvijek mi nije jasno zašto mi se kompjuter gasi na OCCT CPU Linpack testu kada CPU dođe do full loada. Probao sam i povećavati voltažu na CPU do 1.4V što bi svakako trebalo biti dosta za 3.5Ghz, ako ne i previše uzimajući u obzir postavke drugih forumaša. 

I još jedno pitanje, budući da 1075T nije black edition (koliko sam vidio nikada nisu ni proizvodili 1075T BE), kako to da ja imam u bios-ima unlockan CPU Frequency Multiplier? Uzimajući u obzir unlockan multiplier, pretpostavljam da je bolje samo njega povećavati nego povećavati CPU Frequency (200Mhz), zato što kada povećavam CPU Frequency povećavaju se i ostale stvari. Correct me if im wrong, please?

To ti je vjerovatno Turbo multiplier.

Ako ti se ruši na 3.5GHz onda te vjerovatno neka druga frekvencija zeza tipa rami, NB ili Hyper Transport i njihovi naponi, moraš na sve pazit jer kod ovakvog tipa procesora nije dovoljno dići samo napon i HTT. Probaj se igrat i sa LLC-om.

Meni npr. x6 1075T nije radio sa 4 keksa rama na 1600MHz, morao sam spustit na 1333MHz, a i tad je znalo zezat nekad.

Fortune favours the brave
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.1.2016 15:43 (Hyperion).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice