Teorije zavjere

poruka: 1.884
|
čitano: 312.832
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Teorije zavjere

Izvrstan Potohlerov video, u kojem ćete vidjeti mnoge primjere opstrukcije rasprave koje smo u ovoj temi doživljavali od teoretičara zavjera, a od kojih je najočitiji izbjegavanje davanja linkova na legitimne sajtove ili izbjegavanja odgovaranja na direktna i nedvosmislena pitanja kad su dovedeni pred zid.

17 godina
neaktivan
Re: Teorije zavjere

Odličan video.

Nažalost u zadnje vrijeme nemam živaca pristojno odgovarati na komentare. Više sam puta koristio izraze - krete, kompleksaš, glupan, debil, š*upak - naravno poopćeno, ali shvaćam da mi to nije na ponos.

No uvjeravanje da je 2+2=5 ostavlja tragove na živcima.

Ono što je odlično u videu je jednostavni sažetak teoretičara da donose zaključak prije ikakvog razmatranja dokaza i činjenica ili postavljanja hipoteze

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
17 godina
moderator
wyks kaže...

Ono što je odlično u videu je jednostavni sažetak teoretičara da donose zaključak prije ikakvog razmatranja dokaza i činjenica ili postavljanja hipoteze

Da, izvrsno sažeto u "Scientists know something you don't". Samo što bi to trebalo proširiti - problem s teoretičarima zavjera nije u tome što oni ne znaju nešto što znanstvenici znaju, pa zbog toga donose pogrešne (ponekad i lude) zaključke, nego je problem u tome što ne žele znati. Ne žele znati, ne žele se informirati, kad ih se informira ne žele prihvatiti informacije.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

kad ih se informira ne žele prihvatiti informacije.

Mislim da je često u pitanju samo ego trip. Ako analiziramo tipičan diskurs primjetit ćemo da se često pojavljuju termini poput ovce (sheeple), spavači i slično. Teoretičari se u biti postavljaju kao superiorni ljudi koji s lakoćom prozrijevaju tuđe "zavjere", tako se stvara svojevrsni elitni krug odabranih (odnosno kako će oni to reći "osviješetenih"). Možda je i mesijanski kompleks bar dijelom u igri.

Jedna stvar koja me redovito bode u oći jest da kako to da tako sposobni i zli zavjernici i njihove tajne i mračne zavjere tako lako padaju od šaćice laika? Mislim da bi se dotičnima već tu trebala upaliti crvena lampica (onima koji doista i misle da su na tragu nečega, a ne onima koji namjerno muljaju i toga su svjesni).

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
wyks kaže...

Da, izvrsno sažeto u "Scientists know something you don't". Samo što bi to trebalo proširiti - problem s teoretičarima zavjera nije u tome što oni ne znaju nešto što znanstvenici znaju, pa zbog toga donose pogrešne (ponekad i lude) zaključke, nego je problem u tome što ne žele znati. Ne žele znati, ne žele se informirati, kad ih se informira ne žele prihvatiti informacije.

A niste li to vi kad ja stavin video di Bush i Kerry oba priznaju kako su oboje članovi tajnog društva, a vi onda opet tvrdite da takva društva ne postoje.

Evo ja jedno znanstveno istraživanje: 

Maharishiev efekt

Eto, nije li to peer reviewed?

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 22:09 (dr. zlo).
17 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...
mbaksa kaže...
wyks kaže...

A niste li to vi kad ja stavin video di Bush i Kerry oba priznaju kako su oboje članovi tajnog društva, a vi onda opet tvrdite da takva društva ne postoje.

Evo ja jedno znanstveno istraživanje: 

Maharishiev efekt

Eto, nije li to peer reviewed?

Kako društvo može biti tajno ako netko javno priznaje da je član?

15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Pa javno priznaje da je član jer zna da to nemože poreć. Vidiš kako ih odma uvati nesigurnost čin ih to pita!

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 22:08 (dr. zlo).
15 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

Ako oni pričaju o njima - nisu tajna, ako ti znaš za njih - nisu tajna. Znači netočno je da se radi o tajnim društvima. Ta izjava sama sebi kontrira. Stoga iz njihovog možebitnog priznanja (koje je također možda izvađeno iz konteksta i samim time izmanipulirano, ali to je sada sporedno jer se ovdje ne bavim time) možemo zaključiti da su oni članovi nekakvog društva ali da to društvo nije tajno, kada se to uzme u obzir tada se ne može takvo "priznanje" koristiti kao dokaz za postojanje "tajnih" društava.

A C program is like a fast dance on a newly waxed dance floor by people carrying razors.
17 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...
BlackDog22 kaže...

Pa javno priznaje da je član jer zna da to nemože poreć. Vidiš kako ih odma uvati nesigurnost čin ih to pita!

Pa ali kako društvo može biti tajno ako netko javno prizna da je član. Onda očito to nije tajno društvo, nego samo obično društvo. 

15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
dr. zlo kaže...

Ako oni pričaju o njima - nisu tajna, ako ti znaš za njih - nisu tajna. Znači netočno je da se radi o tajnim društvima. Ta izjava sama sebi kontrira. Stoga iz njihovog možebitnog priznanja (koje je također možda izvađeno iz konteksta i samim time izmanipulirano, ali to je sada sporedno jer se ovdje ne bavim time) možemo zaključiti da su oni članovi nekakvog društva ali da to društvo nije tajno, kada se to uzme u obzir tada se ne može takvo "priznanje" koristiti kao dokaz za postojanje "tajnih" društava.

Jesu, tajna su, znaš zašto? Zato šta večina ljudi misle da nepostoje. Ljudi ne znaju da postoje. Ne triba se riječ "tajna" uzimat pre doslovno, i mafija je zapravo tajno društvo.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 22:19 (dr. zlo).
11 godina
protjeran
Teorije zavjere

Ma koja "tajna drustva"..?? Svijet se dijeli na ljude koji imaju lovu i koji nemaju..vecina balansira ni na nebu ni na zemlji,prezivljavajuci,..Svatko se druzi sa onima sa svojeg nivoa..dijele slicne stavove,stilove zivota,zanimacije i ostalo...Ti nivoi se medjusobno odvajaju,iz vec navedenih razloga,a samo oni koji nemaju lovu i oni koji prezivljavaju izmisljaju razne "teorije zavjera"izcistog razloga,sto ne mogu pristupiti nivou bogatih,koji doista jesu svijet za sebe i drze se izolirano...Da imam par milijardi Eura,ne bih se nija potucao tamo gdje "vladaju" ispredkavanski generali i ispijaci piva...

17 godina
moderator
Teorije zavjere

Ne kužim baš po čemu su ne-tajna tajna društva teorija zavjere.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Pa tajna društva upravljaju tom globalnom zavjerom.

11 godina
protjeran
Teorije zavjere

Povremeno "zaplovim" u vode teskih lovatora,i filling je zanimljiv jako.covjek pocne na realu i svijet oko sebe gledati,kao na nesto u drugoj dimenziji,problemi vecine postaju apstraktni kao i sve drugo..Imas lovu veliku,sam si sve kreiras kako zelis da ti bude,na jedno interesantno mocnom nivou..

17 godina
moderator
dr. zlo kaže...
mbaksa kaže...

Kojom globalnom zavjerom?

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Pa jeli potrebno to pitanje? Pa misim na zavjeru koja postoji prema raznim teorijama zavjere, ništa novo.

11 godina
protjeran
mbaksa kaže...
dr. zlo kaže...
mbaksa kaže...

Al  ga zbunjujes..{#}..nemoj,sad ce poceti o politici,Siriji,Ukrajini,ovom i onom..

Za Zlog kolegu :Zavjera ne postoji,postoji samo kreiranje situacije od stravicno mocnih,bogatih i uticajnih..To sto se sve odrazava globalno,izgleda obicnim ljudima neshvatljivo,nepoznati i zato tome daju razne nazive...U početku je i munja bila pripisivana ljutnji Bogova..

17 godina
moderator
dr. zlo kaže...
mbaksa kaže...

Pa jeli potrebno to pitanje? Pa misim na zavjeru koja postoji prema raznim teorijama zavjere, ništa novo.

WTF?! {#}

15 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

Ljudi ne znaju da postoje. Ne triba se riječ "tajna" uzimat pre doslovno, i mafija je zapravo tajno društvo.

Ali ljudi znaju da mafija postoji, postoje konkretni dokazi, pojedini pripadnici raznih skupina organiziranog kriminala su u zatvoru, protiv nekih se vode istrage, i postoje mnoge žrtve takvih skupina koje mogu dati svoja svjedočanstva. Možeš se, ako baš tražiš vraga, jako lako uplesti u poslove s mafijom pa onda na vlastitoj koži iskusiti dokaze o postojanju iste...

Stoga, to nije tajno društvo. Tajna ne može biti općepoznata stvar.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 22:43 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
Teorije zavjere

@mbaksa, šta ti je smišno ili nejasno? Znamo na šta se misli, nema potrebe komplicirat. Ili tvoj strogi znanstveni matematički um nemože svatit? da nemaš možda nešto slično ko Sheldon Cooper koji ne shvaća sarkazam? To ti nije dobro, moraš aktivirat malo i drugu polovicu mozga, ona nije toliko podređena strogim pravilima i logici ali trebamo i nju. ;)

Bez kompliciranja: tajna društva su tajna jer ljudi neznaju da postoje. Pritom mislim na kritičnu masu ljudi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 22:53 (dr. zlo).
17 godina
moderator
dr. zlo kaže...

@mbaksa, šta ti je smišno ili nejasno? Znamo na šta se misli, nema potrebe komplicirat.

Ne znamo. Zato i pitam. O kojoj globalnoj zavjeri pričaš?

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Okej, ako baš oćeš. Nas su porobili vanzemaljci gmazovi kako bi nam mogli upijat energiju. Drže nas u materijalizmu i ne daju da shvatimo da smo duhovna bića sa puno većim potencijalima. 

E, a sad je problem taj da za ovo postoji.... ETIKETA. 

17 godina
moderator
dr. zlo kaže...
mbaksa kaže...

Okej, ako baš oćeš. Nas su porobili vanzemaljci gmazovi kako bi nam mogli upijat energiju. Drže nas u materijalizmu i ne daju da shvatimo da smo duhovna bića sa puno većim potencijalima. 

Opet si sarkastičan ili zbilja vjeruješ u te besmislice?

12 godina
protjeran

OMG {#}

17 godina
neaktivan
Teorije zavjere

Ja vjerujem da tajna društva postoje, mislim da to nemamo što dokazivat. Ljudi su od pamtivjeka uvjek bili članovi nekih redova, društava, sekti i sl., skupina ljudi koji su bili sličnih interesa, društvenog statusa i ciljeva i koji su se okupljali da se međusobno druže i pomažu. Neka od tih društva su sigurno držana tajnima, bilo zbog nerazumjevanja okoline, izbjegavanja publiciteta, neka su bila i ilegalna a i ljude imponira kad je nešto tajno, moćno, a ti si član. Kroz godine ostale su tradicije, razvili se rituali (što opet nije ništa neobično za ljudsku čud) i sl.

Tako da li vjerujem da na bršljanovim faksevima postoje neka tajna društva čiji članovi su djeca moćnih roditelja koja imaju svoje rituale, pravila, kodekse i sl.? Sigurno. Ne znam zašto bi to uopće čudilo nekoga. 

Što se tiče ovog drugog da oni rade neke zavjere? Mislim da je tu više slučaj kao što mravi misle o meni da ja radim urotu protiv njih. "Obični" ljudi ne mogu u potpunosti shvatiti, predvidjeti ili razumjeti postupke ljudi koji barataju na nekim višim društvenim instancama i onda im se to čini urotama, a osobno mislim da njihova motivacija nije ništa drugačija od bilokojeg drugog "običnog" čovjeka (u principu se sve svodi na novac na kraju). Razlika je samo da kad se takvi ljudi nešto dogovore onda to utječe na tisuće, stitne tisuća ljudi koji rade za njih, njihove obitelji i kooperanti i njihove obitelji. Tvornice u americi stvaraju i uništavaju čitave gradove i kad neki CEO neke kompanije odluči tvornicu prebacit u Kinu ili ju likvidirati, zatvoriti neki rudnik to utječe na tisuće, ako ne i milijune. 

Onda "obični" ljudi od toga stvaraju teorije zavjere i mistificiraju takve postupke, a čovjek je samo htio uštediti 1 cent po paketu špageta. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 23:05 (BlackDog22).
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nisan sarkastičan, virujen. Viruješ li ti da ne postoji ništa drugo osim ovoga materijalnog svijeta i da smo mi zapavo bića bez svijesti?

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 23:06 (dr. zlo).
15 godina
neaktivan
MasterPeace kaže...

OMG {#}

Haahahahaah {#} mora sam

heh, hebiga, to mi je etiketa koju mi društvo dalo

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.11.2014 23:07 (dr. zlo).
17 godina
moderator
dr. zlo kaže...
mbaksa kaže...

Nisan sarkastičan, virujen.

Zasigurno u to ne vjeruješ bezveze, bez ikakvih dokaza, zar ne? Daj nam linkove na peer reviewed znanstvena istraživanja koja potvrđuju to.

dr. zlo kaže...
Viruješ li ti da ne postoji ništa drugo osim ovoga materijalnog svijeta i da smo mi zapavo bića bez svijesti?

Svijest je proizvod mozga. Tako da si postavio besmisleno pitanje.

15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
...

Jako si lijepo izjasnio isto stajalište koje i ja imam o takozvanim tajnim društvima.

Mislim da bi zagovornici kojekakvih teorija prvo trebali jasno definirati pojam "zavjera". Što je zapravo zavjera? Jesu li se razni pojedinci urotili protiv čovječanstva, ili su se samo okupili u neke interesne skupine kako bi lakše monopolizirali raznim tržištima ne mareći pri tome uopće koliko će ljudi morati pregaziti u svojoj gramzljivosti? Mislim da je jedna stvar aktivno raditi protiv svekolike populacije, a sasvim druga imati hrpu usputnih kolateralnih žrtava koje ti znače onoliko koliko i mravi...

15 godina
neaktivan
Teorije zavjere

@mbaksa, evo ti link na Maharishiev efekt. Samo nemoj opet postavit neko glupo pitanje tipa "kakve to ima veze s teorijama zavjere?".

Samo to sad, kasno je. Pozz....

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice