Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

poruka: 320
|
čitano: 100.888
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Također obožavam ljutu hranu.

Prošle godine sam u bašći imao neke feferone koje je stara dobila od kolegice i mogu reći da tako šta ljuto još nisam probao. Redovno jedem feferone iz staklenke i kad krenem nemogu stat. Često ih jedem u kasnim večernjim satima tako da mi se nekad zna dogodit da nemogu zaspat od bolova u trbuhu. {#} A sutradan svi znamo šta bude na WC-u.

 

@Bastardo

Gdje si nabavio sjemenke i koliko su te izašle ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.10.2014 21:23 (AmonZero).
12 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
AmonZero kaže...

Također obožavam ljutu hranu.

Prošle godine sam u bašći imao neke feferone koje je stara dobila od kolegice i mogu reći da tako šta ljuto još nisam probao. Redovno jedem feferone iz staklenke i kad krenem nemogu stat. Često ih jedem u kasnim večernjim satima tako da mi se nekad zna dogodit da nemogu zaspat od bolova u trbuhu. {#} A sutradan svi znamo šta bude na WC-u.

 

@Bastardo

Gdje si nabavio sjemenke i koliko su te izašle ?

Citat iz mog posta prije tvog ...

 

 

"Moje sjemenke koje idu u zemlju u rano proljece su narucene sa pepperseeds.eu (Nizozemska), pa valjda hr carinici nece praviti probleme (svicarski nisu)."

*dobitnik i7-4790K!
11 godina
neaktivan
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Bastardo kaže...
Nitro233 kaže...

ovaj da vas samo pitam,kako vas probava poslije toga sluzi,zato jer bih ja nakon tih eksperimentiranja ima poslje hirošimu i nagasaki u wcu...

Vec sam par puta rekao da probava pravi probleme pri ljutini u octu kojega zaludac ne moze spaliti. Ako jedes ljuto sto nije ukiseljeno, onda si na konju. Ako udaras ukiseljene feferonke ... onda s strahom cekaj "output" :)

 

Ja se bas i ne sjecam problema kad sam bio mali, ali sad mi bilo kakve ukiseljene feferonke uzrokuju zelucane bolove i posjete WC-u...

Isto volim ljuto, ali ne uzivam bas kad mi "suze cure", niti mogu jako ljuto pojest, barem spram Azijaca, za hrv. pojmove volim nesto ljucu hranu.

Glavni umak za cuspajze, gulase, pa i uz meksicku hranu i jaja, mi je El Yucateco XXXtra. Ono sto me privuklo je odlican okus i to sto nema octa uopce, pa nema onaj "kiselkast" okus kao Tabasco, iako i Tabasco ima svoju primjenu. A i osjetno je ljuci od Tabasca (11-12K spram 3-4 u Scovilleima), sto je meni otprilike taman, itekako ga osjetim, ali nije da moram imat 2L mlijeka kraj sebe.

Probao sam nekakvu jamajkansku ljutu papricicu (tak se zove, nekad prodaju i kao Scotch Bonnet), varijanta Habanera, mozda malo blaza. Vrlo sam ju oprezno probao, ne bi ju mogao pojest cijelu, iak je sitna i neugledna. Uvijek uvalim jednu u chili, jer na habanero nisam naletio. Ove Bhut Yolokie, Trinidad Scorpion, Carolina Reaper i slicne perverzije izbjegavam.

Probao sam vise umaka: Blair Death Sauce (nije me se dojmio), Shriracha (dobar s azijskom hranom), Valentina (vrlo dobar, dosta jeftin), Cholula (nije mi nesto) i jos nekoliko. El Yucateco ostaje No 1.

15 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Također volim ljuto, ali nemam bogzna kakvu toleranciju...još...nažalost...:P

Uglavnom, najljuća stvar koju sam jeo - ljuti umak u Mek-persu na Zagrebačkoj cesti. Obavezno te upozore prije narudžbe da nije za svakoga...pojeo jesam, ali bilo je veselo...:)

U svakom slučaju, svaka preporuka...osim što je umak ljut i sendviči su odlični...a i volio bi kada bi netko od vas iskusnijih provjerio je li to doista toliko ljuto...{#}

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
12 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
DamageHigh kaže...

Također volim ljuto, ali nemam bogzna kakvu toleranciju...još...nažalost...:P

Uglavnom, najljuća stvar koju sam jeo - ljuti umak u Mek-persu na Zagrebačkoj cesti. Obavezno te upozore prije narudžbe da nije za svakoga...pojeo jesam, ali bilo je veselo...:)

U svakom slučaju, svaka preporuka...osim što je umak ljut i sendviči su odlični...a i volio bi kada bi netko od vas iskusnijih provjerio je li to doista toliko ljuto...{#}

Steta, nisam ni blizu Zg da probam. Cesto restorani kazu da je nesto "ljuto" pa se popalim, narucim i ostanem vidno razocaran. Ne kazem da nemam okusne pupoljke ... imam ih ali jednostavno ono sto meni nathera suze na oci bi ubilo druge. Ono sto drugima natjera suze u oci meni je tek okus blagog peckanja po ustima, cak ni da zagrije.

 

Jedna od prvih ljutih stvari koju sam probao s 12-13g je "ljuti Pišta".

 

Za one koji neznaju, to je nesto tipa ajvar od feferonki. Mi smo ga kupovali u madjarskoj, ali vidio sam da ima povremeno u kauflandu. Koristi se kao dodatak jelima (zlica-dvije na kotlic) dok sam ga ja obozavao mazati cm debelo na kruh. Mama se svaki put hvatala za glavu kad bi vidjela da to jedem. Definitivno bih to preporucio pocetnicima kao svojevrsan test za ono sto slijedi na nekim ekstremnijim razinama.

 

Ono sto takodjer volim i uvijek me odusevi su jalapeno papricice. Meni su dobavljive iskljucivo kao rezani kolutici u blagom octu.

 

 

 

Ono sto me kod tih papricica fascinira je to sto su uvijek jednako ljute. Samo zagriju usta do odredjene razine i to je to. Nema peckanja, nema boli, jednostavno osjecaj kao da su usta puna poluvrele vode. Takodjer sto volim kod jalapena je socnost i mesnatost same papricice. Mrzim iz dna duse kada jedem ukiseljene feferonke a one su sama kora koja se jedva sazvace i nema nista "mesa" na feferonki. Dakle definitivno za probati ako se zeli testirati okusne pupoljke.

 

Ono sto je takodjer po mom poimanju blago ali ipak jace od neke sveopce verzije pikantnog jest chipotle.

 

 

 

Chipotle su dimljene jalapeno papricice. Dimljenje im podize ljutinu i daje istancan, dimkast okus. Nisam ih nikada nabavio u komadu, ali redovito koristim chipotle umak za meso ... nesto predivno!

 

Iz ove Heinzove serije chipotle i green jalapeno su neka pocetnicka razina (iako je po njihovoj skali zeleni jalapeno ljut ljut) dok im je habanero umak nesto napredniji. Nije usporediv s mojim habanero prahom, ni blizu, ali ipak ima osjetan udarac.

 

 

 

 

 

*dobitnik i7-4790K!
16 godina
odjavljen
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Gdje smo stali? Ja sam se jučer malo zabavljao sa tabascom i otkrio sam da mi zapravo baš i ne paše na "faširke"...

Freak Show Inc.
16 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Dobra i zanimljiva tema!

 

Jedno noob pitanje, da li ovako nešto (vidi sliku) mogu korisiti kao začin u gotovom jelu,

u smislu kad je fažol/grah, varivo, gulaš već u mom tanjuru još vruć, da dodam malo da dobije na ljutini?

 

Ili je to predviđeno da se doda u lonac dok se kuha kako bi aromu prenio na jelo, pošto se radi o sušenoj paprici/feferonama?

Klinci su i ovako izbirljivi što će jesti, a kamoli da pojedu pikantno/ljuto, pa tražim alternativu

tj. vaše prijedloge za početnika u konzumranju ljute hrane - sa čime (kojim proizvodima) na tanjuru mogu pojačati ljutinu

(do sada sam koristio samo papar{#}).

 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.11.2014 16:19 (Matozan).
12 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Matozan kaže...

Dobra i zanimljiva tema!

 

Jedno noob pitanje, da li ovako nešto (vidi sliku) mogu korisiti kao začin u gotovom jelu,

u smislu kad je fažol/grah, varivo, gulaš već u mom tanjuru još vruć, da dodam malo da dobije na ljutini?

 

Ili je to predviđeno da se doda u lonac dok se kuha kako bi aromu prenio na jelo, pošto se radi o sušenoj paprici/feferonama?

Klinci su i ovako izbirljivi što će jesti, a kamoli da pojedu pikantno/ljuto, pa tražim alternativu

tj. vaše prijedloge za početnika u konzumranju ljute hrane - sa čime (kojim proizvodima) na tanjuru mogu pojačati ljutinu

(do sada sam koristio samo papar{#}).

 

Okus ljutine i arome je uvijek bolji ako se prvotno "ukuha" u samo jelo, ali ako zelis samo dodatnu ljutinu - mozes naknadno zaciniti jelo s tim chilijem. Skoro svi to radimo jer nas vecina ima djecu i ne moze se posebno za nas kuhati, nego za sve. Daklem - dodatno zaljuti i mir :)

*dobitnik i7-4790K!
12 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Dobro jutrro ljubiteljima ljutoga ...

 

Sto se ljutoga brstilo za vikend? Ja sam se devastirao habanero umakom preko mesa, sira, pizze itd ... uh, jos osjetim kako fino grije :)

*dobitnik i7-4790K!
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 9:05 (Bastardo).
16 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Prekjucer sam degustirao papricice koje je sadila zenina baka. Male paprike, mozda 2 cm duljine. I gricnem ja malo vrh - nista, ne pece. Gricnem ja malo veci komad - nista. Gricnem ja pola papricice, ulete dvi tri sjemenke. Godfuckingdamnit. Ko da sam vruci komad ugljena u usta stavio :D

 

Sreca, pripremio sam mlijeko na vrijeme.

Rvat katolik!
16 godina
odjavljen
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
tnakir kaže...

 

Sreca, pripremio sam mlijeko na vrijeme.

 

I gdje je tu onda zabava? {#}

Freak Show Inc.
16 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Friday kaže...
tnakir kaže...

 

Sreca, pripremio sam mlijeko na vrijeme.

 

I gdje je tu onda zabava? {#}

Pa nisam ja mazohist ko vi ludjaci :)

Rvat katolik!
12 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Pekao ja jucer kokice ... i kad smo ih slistili, ostalo na dnu posude soli i naravno - klinci umacu prste. Nebudi mi tesko, odem po chili, pobacam malo preko soli kad nisu gledali i promatram reakciju.

Petogodisnji sin je poceo vristati, popio vode i vise nije dirao sol. Dvogodisnja kcerka se namrstila, popila vode i nastavila umakati prst u sol uz konstantno mrstenje  i hvatanje zraka ustima - ali je nastavila ...

 

Dakle mali se ubacio na mater a kcerka na mene :)

*dobitnik i7-4790K!
16 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Volim pojesti ljuto, čak mislim da imam malo veću toleranciju od većine ljudi, no nikad mi nije na pamet palo jesti cijele papričice ili sipati tabasco na žlice u sebe {#}

 

Tabasco mi traje po 5-6 mjeseci, kisele feferone ne jedem iz zna se kojeg razloga, a sa suhim mljevenim domaćim feferonima volim začiniti dosta toga. {#}

 

Postoji mi granica u hrani kad ljutina daje onaj dodatni štih i okus, i kad prevlada pa više ne osjetiš ništa nego ljuto. Kad više ne osjetim ništa drugo od ljutine to mi pokvari hranu, i nisam pobornik takve ljutine (osim za nekakva natjecanja), al ko voli nek izvoli...

 

Također, mislim da vam one papričice tipa Bhut Jolokia, Carolina Reaper i slične nisu namjenjene za konzumaciju, nego za ukras... Bad things can happen {#}

 

Također vidim da ima nekih ljudi koji ovdje kažu da ne treba komplicirati, da staviš bibera u juhu i da je to to. E tu se nikako nebi složio. "Ljuto" nije samo ljuto, tu su i druge arome. Nije isto zaljutit s paprom, paprikom suhom, tabascom, habanerom, itd... Tu su jako velike razlike kak u okusu, tak i u ljutini. Papar ima recimo specifičan okus, dok recimo kajenski papar nema baš okusa i neku aromu, već se osjeti samo ljutina (zato je dobar kad se hoće samo zaljutiti bez dodavanja ikakvih drugih aroma). U svakom slučaju jedna jako gastronomski zanimljiva tema i s veseljem ću ju pratiti, a možda dođe i do toga da se organizira kakav gulaš za forumaše koji vole ljuto {#}

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 13:39 (lllnuclearlll).
16 godina
odjavljen
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
lllnuclearlll kaže...

 

Tabasco mi traje po 5-6 mjeseci

 

 

Kupiš bačvu, ili? {#}

Freak Show Inc.
16 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Friday kaže...
lllnuclearlll kaže...

 

Tabasco mi traje po 5-6 mjeseci

 

 

Kupiš bačvu, ili? {#}

{#} 

 

A ne jedem ga svaki dan, jednom tjedno u prosjeku malo pokapam po nečem. 2 velike teglice mljevenog čilija mi traju cijele godine recimo, a naravno idu i u kobasice i začinsku smjesu za sušeni špek i ostalo meso {#}, tu potrošimo negdje više od pola teglice (ljute češnjovke dinstane s kiselim kupusom su nešto neprocjenjivo {#}). Iako zadnjih godina nam nisu baš dovoljno ljute, ne znam jel zbog vremena il čega, no bakice na placu su sjećam se prije imale ljuće papričice, pa stavljamo nešto više paprike u smjesu...

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 14:32 (lllnuclearlll).
16 godina
odjavljen
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Tabasco je na glasu kao dosta blaga stvar ali možeš se i s njim dobro oljutiti. Prije koji dan žena ispekla lungić i punila ga s nečim. Ja uzeo pa ga dobrano zalio sa tabascom (kao što normalni ljudi recimo rade sa ketchupom).  Ajme, siktao sam ko zmija!

Freak Show Inc.
12 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Sinoc mi zena uzela piri piri umak. Piri piri feferonkice sam i prije tamanio ali umak nikad. Ostao sam ugodno iznenadjen. Ljutina je tu, oh da, ali i uzasno jak okus one mesnate paprike blago ukuhane ili uprzene. Umak je dovoljno slan a kisel nimalo. Danas nije bilo posljedica nikakvih pri "outputu" tako da ga debelo preporucam svima koji nalete na njega. I jos samo okvirno - duplo je jaci od tabasca ...

*dobitnik i7-4790K!
11 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Friday kaže...

Tabasco je na glasu kao dosta blaga stvar ali možeš se i s njim dobro oljutiti. Prije koji dan žena ispekla lungić i punila ga s nečim. Ja uzeo pa ga dobrano zalio sa tabascom (kao što normalni ljudi recimo rade sa ketchupom).  Ajme, siktao sam ko zmija!

Sama Tabasco papričica i nije jako ljuta (5000shu), odprilike ko jedan domaći feferon.

Kod tabasco umaka je stvar u tome što se u njemu miješa više vrsta papričica. U neke tabasco umake idu čak i Habanero papričice. Treba čitati u popisu sastojaka koje su papričice unutra.

 

Vidim da se kolega Bastardo pohavlio svojim sjemenkama {#} pa ću se i ja malo havlisati svojim sjemenkama i biljčicama.

Ove godine sam sijala 4 vrste papričica jer druge nisam uspjela nabaviti. Do sad je bilo teško naći sjeme a da nije nevjerojatno skupo. Ove godine sam od jedne cure s njuškala nabavila:

 

Jalapeno zeleni(8000shu)- odlična papričica pristojne veličine. Najbolja kad se napuni sirom i malo zapeče. Trenutno čekam da na jednoj od biljčica pocrvene paprike pa da uzmem sjeme

 

 

Tabasco(kao što rekoh 5000shu) nije jako ljuta, plodići dosta sitni pa ih je malo teže brati.

 

 

Habanero Chocolate(450 000shu)- dosta kasno nabavila sjeme pa ove godine još nije imala plodova, tek je sad počela cvasti. Ali sva sreća  to je kod Habanera nebitno pošto je trajnica i prezimit će u stakleniku.

 

 

Red Basket of Fire(80 000shu)- moja najdraža za sada. Grmasta paprika koja obilno rodi šarenim paprikama. Najbolja stvar kod nje je ta što se može brati još dok je potpuno zelena, odmah je ljuta a branje samo potiče rast novih papričica.

 
 

Ove godine sam išla u malo raniju nabavu paprika pa sam već na njuškalu kupila: Santa Fe/Guero(500shu), Big Jim(500shu), Habanero bijeli(325 000shu), Tondo Picante(2500shu), Scotch bonnet yellow(325 000shu) i Serrano tampiqueno(8000shu)

 

 

Idući tjedan od prijateljice iz Poljske stiže kutija sa raznim sjemenom. Uz cvijeće, paradajze, žitarice i ostale povrčke stižu i ljute papričice {#}:

Piri piri(150 000shu), Jamaican hot yellow(200 000), Aji lemon drop(30 000shu), 7 pot white(1 000 000shu), Bhut Jolokia chocolate(1 000 000shu), Big bang Naga(milijunček), Explosive Ember(50 000shu), Naga Morich(1 000 000shu), Rawit red(40 000shu), Trinidad moruga scorpion red(2 000 000shu), Cayenne purple(50 000shu) i Habanero burning bush(180 000shu)

Mislim da će mi to biti dovoljno za iduću sezonu Smijeh

 

Na ljeto kad dozore ako netko treba sjeme nek se javi :D :D

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
16 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Odlicna tema, odlicna!

 

Ja imam srecu kaj ekipa s kojom sam u kompi {#} obozava ljutu hranu. Kad smo za stolom i jedemo stogod ljuto, normalno je da svaki od nas ima salvetu vise, ova dodatna je za brisanje znoja sa cela.

Kolko znam, svaki od nas u teglama uzgaja ljute feferone i susi ih za zacin.

 

Pretezito konzumiramo svoje domace feferone + kajenski papar. (kajenski papar mi je obavezan na pizzi)

Takodjer, ne mogu odoljet ukiseljenim ljutim feferonima, istina da je pecese - seres - peces, al nema veze, odvagnuo sam bol i uzitak i odlucio ih dalje tamanit :D

 

Ovo dolje su slike za koje imam autorska prava, al to je samo mali dio...

 

Kaj se tice Habanera, moram se domoc tog gada :)

 

Omiljen dodatak obroku, pogotovo nekom mesnom - rostilju primjerice, mi je domaci kravlji sir sa dodacima: bucinog ulja, kiselog mlijeka (kupovnog), crnog i kajenskog papra + slavonske ljute paprike, cesnjaka i soli. (slika vam je dolje)

Opcenito obozavam zacinjenu hranu, pogotovo ljutim dodacima :)

Truth in engineering.
15 godina
odjavljen
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

ah! ti boga! {#}

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through this night Try to die again.....
12 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Sve nas je vise! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA odlicno!

 

ddarknessfairyy - molim te da fino opises sto se i kada moze saditi. Ja imam sijaset finih sjemenki i nisam siguran mogu li to sada saditi posto bi bile saksije u stanu na toplom ili iskljucivo moram cekati proljece. Ima li efekta ako probam s UV lampom ocvijetliti biljkice (ako uopce ista sada i izadje iz zemlje) ... Please malo podijeli iskustva :)

 

Svaka cast na berbi ... imas ti finih stvari ...

*dobitnik i7-4790K!
16 godina
online
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Bastardo kaže...

Sve nas je vise! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA odlicno!

 

ddarknessfairyy - molim te da fino opises sto se i kada moze saditi. Ja imam sijaset finih sjemenki i nisam siguran mogu li to sada saditi posto bi bile saksije u stanu na toplom ili iskljucivo moram cekati proljece. Ima li efekta ako probam s UV lampom ocvijetliti biljkice (ako uopce ista sada i izadje iz zemlje) ... Please malo podijeli iskustva :)

 

Svaka cast na berbi ... imas ti finih stvari ...

Malo ulijećem, ali evo moja iskustva.

Sjemenke sam kupovao sa ebaya, sadnice sa volimljuto i od kolega koji sade.

Sadio sam do sada Scotch Bonnet, žute Yholokie, habanerose i Butch-T scorpionse.

Najbolje ti je pričekati još mjesec dva, sjemenkama neće ništa biti.

Tamo negdje u veljači fino navlaži gazu ili kakvu staru krpu, sjemenke umotaj u nju i zatvori ju u nekakvu posudicu s poklopcem. Pazi da ostane vlažna.

Za već nekoliko dana trebale bi proklijati. Kada proklijaju presadi ih u onaj stiropor s rupama za rasadu ili u male posude kao ja prošle godine.

Za nekoliko tjedana kada puste jak korijen su spremne za u posudu za cvijeće ili u vrt. Ovako nekako.

Ja sam svoje držao u posudama za cvijeće na terasi. Bitno je da imaju dovoljno vode i sunca.

Prihranjivao sam ih s tekućim gnojivom za povrće, a kada su ih napale uši koristio sam prašak Pitroid.

Zrenje ovisi o vrsti, ali generalno ih možeš očekivati tamo oko 9. mjeseca ili kasnije, kao moje prošle godine

Imam slike negdje pa ću ih dodati u post kada ih iskopam.  Ne rade poveznice, uploadat ću negdje pa ispraviti kad uhvatim više vremena.

Evo scorpionsa iz 2012. Evo ih još. I ovdje kad sam tek zasadio sadnice koje sam dobio.

 

Btw. za kupnju sjemenki, sadnica i umaka preporučam domaći shop Volimljuto

 

Ja sam svoje sušio i mljeo, tucao, a ove godine sam od svježih napravio ljuti umak s habanerosima, scorpionsima i nekim domaćim feferonima. Slike ovdje.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2014 21:45 (mind_challenge).
12 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
mind_challenge kaže...
Bastardo kaže...

Sve nas je vise! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA odlicno!

 

ddarknessfairyy - molim te da fino opises sto se i kada moze saditi. Ja imam sijaset finih sjemenki i nisam siguran mogu li to sada saditi posto bi bile saksije u stanu na toplom ili iskljucivo moram cekati proljece. Ima li efekta ako probam s UV lampom ocvijetliti biljkice (ako uopce ista sada i izadje iz zemlje) ... Please malo podijeli iskustva :)

 

Svaka cast na berbi ... imas ti finih stvari ...

Malo ulijećem, ali evo moja iskustva.

Sjemenke sam kupovao sa ebaya, sadnice sa volimljuto i od kolega koji sade.

Sadio sam do sada Scotch Bonnet, žute Yholokie, habanerose i Butch-T scorpionse.

Najbolje ti je pričekati još mjesec dva, sjemenkama neće ništa biti.

Tamo negdje u veljači fino navlaži gazu ili kakvu staru krpu, sjemenke umotaj u nju i zatvori ju u nekakvu posudicu s poklopcem. Pazi da ostane vlažna.

Za već nekoliko dana trebale bi proklijati. Kada proklijaju presadi ih u onaj stiropor s rupama za rasadu ili u male posude kao ja prošle godine.

Za nekoliko tjedana kada puste jak korijen su spremne za u posudu za cvijeće ili u vrt. Ovako nekako.

Ja sam svoje držao u posudama za cvijeće na terasi. Bitno je da imaju dovoljno vode i sunca.

Prihranjivao sam ih s tekućim gnojivom za povrće, a kada su ih napale uši koristio sam prašak Pitroid.

Zrenje ovisi o vrsti, ali generalno ih možeš očekivati tamo oko 9. mjeseca ili kasnije, kao moje prošle godine

Imam slike negdje pa ću ih dodati u post kada ih iskopam.  Ne rade poveznice, uploadat ću negdje pa ispraviti kad uhvatim više vremena.

Evo scorpionsa iz 2012. Evo ih još. I ovdje kad sam tek zasadio sadnice koje sam dobio.

 

Btw. za kupnju sjemenki, sadnica i umaka preporučam domaći shop Volimljuto

 

Ja sam svoje sušio i mljeo, tucao, a ove godine sam od svježih napravio ljuti umak s habanerosima, scorpionsima i nekim domaćim feferonima. Slike ovdje.

 

Ne radi ti ni jedan link s googlea :(

*dobitnik i7-4790K!
16 godina
online
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

Da, nažalost ne rade. Uploadam polako na imgur, napisat ću kad bude gotovo sve.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
11 godina
neaktivan
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
ddarknessfairyy kaže...
Tabasco(kao što rekoh 5000shu) nije jako ljuta, plodići dosta sitni pa ih je malo teže brati.

 

Wikipedia za Tabasco pepper kaze 30,000-50,000, sjecam se nekog site (Scott nesto?) sa Scovilleima za hrpu umaka i paprika, i isto je bilo nekih 30,000 koliko se sjecam. Koji ti je izvor za ovih "blagih" 5,000?

13 godina
neaktivan
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

dobih danas zeleni jalapeno, i neke što su pri dnu kao trokraka ili četverokraka zvijezda, nemam pojma kaj je to.....

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2014 20:56 (Checola).
11 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Bastardo kaže...

Sve nas je vise! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA odlicno!

 

ddarknessfairyy - molim te da fino opises sto se i kada moze saditi. Ja imam sijaset finih sjemenki i nisam siguran mogu li to sada saditi posto bi bile saksije u stanu na toplom ili iskljucivo moram cekati proljece. Ima li efekta ako probam s UV lampom ocvijetliti biljkice (ako uopce ista sada i izadje iz zemlje) ... Please malo podijeli iskustva :)

 

Svaka cast na berbi ... imas ti finih stvari ...

Ovako ima na raznim forumima opisa(filozofiranja) kako saditi papričice. Ja se ne držim ni jednog Smijeh

Kod paprika(slatkih također, ali i ostalih flanaca) bitno je samo imati dobar supstrat da krenu, svjetla i topline. Ne treba ih sijati prije Siječnja. Mislim može se ali ćeš bespotrebno trošiti svjetlost i grijanje a paprike neće puno ranije dozrijeti.

Ja za sadnju koristim Klasmann supstrat. Tebi bi mogao biti problem jer su vreće od 50litara(ja ga potrošim na rajčice). U posudice siješ ko i sve ostalo. Pola posudice zemlje, pa sjeme, pa malo zemlje za pokriti. Zaliješ, zamotaš u najlonsku vrećicu i staviš na toplo. Dok ne proklija sjeme ne treba svjetlo tako da ga slobodno staviš na radijator u mračnu prostoriju ili ko ja na vrh peći za centralno Smijeh. Kad proklija (14-21 dan ovisno o vrsti paprike) makneš vrećicu i staviš negdje na toplo i da ima svjetla.

Zaljevati svaki dan.

 

Ja ih sadim u malo veće posude. Tetrapake od 1l mlijeka bez vrha ili posudice u kojima kupiš sir na pultu u kauflandu(izbušim rupe za vodu po dnu), a dobre su i one gdje se pakira meso Tako da ih ne trebam presađivati dok neidu u velike tegle. 

Veličina Habanera na dan presađivanja

 

Svaka biljka kod presađivanja na neko vrijeme stane s rastom. Tako da izbjegavam više puta presađivati.

Kad dođe vrijeme presađivanja- najranije kad biljka ima 2 prava lista(to znači 4 ona mala i 2 baš prava lista) presadi ih u veću teglu. Obično se kaže da bi tegla trebala biti 15 litara ali zbilja nema potrebe za tako velikim teglama. Paprike koje su trajnice mogu u velike tegle a one koje su jednogodišnje dosta je tegla od 2,5- 5 litara.

Pokušaj saditi paprike tako da imaš najviše 2 flanca u jednoj teglici i presađuj skupa sa onom prvom zemljom. Ako ideš čupati flance van i sijati ih bez zemlje postoji jako velika mogućnost da se neće primiti ili da ćeš ih potrgati. pogotovo kod habanera koji je jako osjetljiv.

 

I da kod svega što ima više od 300 000shu rukavice su obavezne čak i kod rukovanja sjemenom. I sjeme je jako ljuto i može opržiti kožu.

 

CyberK kaže...
ddarknessfairyy kaže...
Tabasco(kao što rekoh 5000shu) nije jako ljuta, plodići dosta sitni pa ih je malo teže brati.

 

Wikipedia za Tabasco pepper kaze 30,000-50,000, sjecam se nekog site (Scott nesto?) sa Scovilleima za hrpu umaka i paprika, i isto je bilo nekih 30,000 koliko se sjecam. Koji ti je izvor za ovih "blagih" 5,000?

Originalna tabasco papriičica je blaga papričica koja je kasnije križana da bi se dobila ljuća verzija. Ljuta verzija je komercijalizirana pa se i više koristi.

Mislim da se i na slikama vidi da su moje malo okruglaste dok su ljute malo izdužene i obično okrenute.

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2014 23:19 (ddarknessfairyy).
12 godina
offline
Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane

ddarknessfairyy - SVAKA CAST! Carica si! Cisto reda radi moram pitati ... ti to konzumiras ili uzgajas za nekoga?

*dobitnik i7-4790K!
11 godina
offline
Re: Za sve ljubitelje ljutoga i ljute hrane
Bastardo kaže...

ddarknessfairyy - SVAKA CAST! Carica si! Cisto reda radi moram pitati ... ti to konzumiras ili uzgajas za nekoga?

{#}

Sve za domaću upotrebu {#} Moj tata i ja obožavamo ljutu hranu,od malena jedem feferone i u sve trpam ljutu papriku u prahu.  {#}

Inače su moja prva strast rajčice. Njih skupljam i uzgajam već godinama(150vrsta za sad). Radim sos, ketchup, razne salse... A pošto kod nas sve mora biti ljuto onda u njih naravno ide i ljuta paprika. Samo nikad nisam bila zadovoljna jer ona ljuta paprika u prahu nije dosta ljuta, ako se stavi previše jelo postane gorko, a feferoni su sami po sebi malo gorkasti i ne daju onu toplu ljutinu. Pa mi dopiydilo i sad uzgajam i papričice.

Ove godine sam radila umak od papričica i kiselila, a kad dođu ove extra ljute(Trinidad moruga...) one će ići na sušenje i onda u prah za kuhanje.

 

Checola kaže...

dobih danas zeleni jalapeno, i neke što su pri dnu kao trokraka ili četverokraka zvijezda, nemam pojma kaj je to.....

jel su smežurane ili ko jalapeno čvrste?

 

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice