Ma, O.K., za North ako ih je oslobodio. Mislim i 100 godina poslije, a prije nego je MLK imao san jedna rasa se nije mogla voziti zajedno sa drugom normalni način jedank za sve.
Gle, puno je u tadašnjem građanskom pokretu u borbi Afroamerikanaca, vođa tog pokreta bilo za radikalna rješenja. Tako da nije to baš jednostavno biti sam tak za mir.
Kao i danas kada ne želiš ratovati, pa zagovaraš mir, npr. kao Zoran Pusić, boraca za građanska prava, pa si mnogima trn u oku. Mnogi bi te na ulici rado razbili.
Pogotovo kada, primjerice veliš istinu o vojnoj akciji Oluja, a cijena nacija slavi oslobođenje generala.
Kaj se tiče bratstva i jedinstava(BiJ), poanta je međusobno poštovanje. Toliko smo slični kao Slaveni, te umjesto da trguju, surađujemo mi želimo ratovati, jer tako nas huškaju mrzitelji i mafijaši. Đubrad najveća!
Primjer, nama u Hrvatskoj, upravo je Jugoslavija bila najbolje tržište za naše proizvode. Kome ćeš lakše nešto prodati, ako ne susjedu koji je slični tebi, nego primjerice nekome Nijemcu ili Norvežaninu?
Moram maknuti bagru na vlasti koja ima krive ideje, npr. povezanosti krvi i tla, a krenuti sa međusobnim poštovanjem, među ljudima, narodima, državama....
Gle, o tome kaj veliš kako doći do BiJ se totalno slažem, samo ako se već hoćemo prihvaćati oružja, onda neka to bude kontra mafije i bagre, a ne kontra istih ljudi kaj žive kraj mojega plota ili pak ljudi koji su isti ili slični meni po mnogo čemu, samo eto žive par stotina kilometara istočnije, nego ja.
Ništa drugo nije uspjelo na ovim prostorima, kao BiJ, samo kada smo zajedno bili smo jaki. Hrvati su kada se realno gleda, najviše profitirali u svojoj povijesti upravo u socijalističkoj Jugoslaviji. Anacionalizam, te BiJ su vrijednosti koje treba slijediti kada gledamo naše susjede. O.K., je dakako biti Hrvat(ponositi se time), ali ne smije se to pokazivati na nači da smo ustaše, nego da se ponašamo kao partizani.
Jednostavna formula. Bar ja tako gledam.
Fala, kaj si linkao svoju preporuku, proučim čim stignem.
Vidiš na kojim vrijedostima živi CA, tako bi i mi morali nešto učiniti u našim uvjetima regije Adriatic.
-----------------------------
Inače, ove rasprave o ratu, te zazivanju nekakvog ratnog sukoba, pravog rata i slično....Osobno, me dosta uznemiruje, te mi se gade oni koji žele samo ubijati.
Gadi mi se rat, jer on odnosi najbolje, a na životu ostavlja ljudski talog.
Jedna zanimljivost, kada smo kod već rasizma i rata.
Primjerice u vrijeme pokreta za priznavanje građanskih prava crnaca u US, te rata u Vijetnamu....Bilo je dvostruko više crnaca u tom ratu, nego što ih je bilo po službenom popisu u to vrijeme u SAD, gledano u postocima. Naime, tada je crnaca bilo 11% u US, a u vijetnamskom ratu 22% cca. Ako me sjećanje dobro služi, jer sam to pročitao u jednoj knjizi. Nisam guglao.
Il' pak kada su se crcni u sklopu američke vojske borili u WW2 kontra nacifašizma, gdje su u stvari borili kontra onoga, što su imali u vlastitoj zemlji. Rasizam.