dakle zanima me nesto , pao mi je napamet nacin za zaradivanje , dakle popravci hardwarea , izmjena windowsa s instalacijom softwarea po zelji , ugradnja djelova , ciscenje kompa , sve sto treba , ali me zanima par stvari , kakve bi cijene trebale bit i imam li ja to pravo radit s obzirom da bih baratao s piratskim i crackiranim sofwareom i dali bi bilo cudno to sto imam 16 god, mislim znanje definitivno nije problem sto se hw-a tice , ali npr slucajno elektricitetom unistim komponentu , moram novu kupit ? zato me malo zanima vase iskustvo da se mogu odlucit.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
dakle zanima me nesto , pao mi je napamet nacin za zaradivanje , dakle popravci hardwarea , izmjena windowsa s instalacijom softwarea po zelji , ugradnja djelova , ciscenje kompa , sve sto treba , ali me zanima par stvari , kakve bi cijene trebale bit
Ovisno što radiš. Instalaciju s windowsom i Officeom i svim driverima + Firefox i koji programčić nebih naplatio više od 100kn. Instalaciju Windowsa sa podešavanjem za rad u LAN, optimiziranje kompa i registrya i sl. nešto skuplje (150kn) i sl.
imam li ja to pravo radit s obzirom da bih baratao s piratskim i crackiranim sofwareom i dali bi bilo cudno to sto imam 16 god
Državno, Ne, nemaš pravo niti imaš pravo širiti piratizirani softver što je kažnjivo. Isto kao i prodavanje piratskih CD/DVD-ova u lokalnoj radnji. Ali sasvim legalno možeš raditi to po susjedstvima i poznanicima i sl.
mislim znanje definitivno nije problem sto se hw-a tice , ali npr slucajno elektricitetom unistim komponentu , moram novu kupit ? zato me malo zanima vase iskustvo da se mogu odlucit.
Naravno da moraš kupiti novu. Samim uzimanjem hardvera u svoje ruke uzimaš i odgovornost da ćeš taj hardver vratiti u najgorem slučaju potpuno jednakom stanju kakvog si ga primio.
Popravci hardwarea? Može pojašnjenje?
mislim da ce ti se zbog piratluka tema brzo zatvorit, ali pitas nesto na sto bi vec treba znat odgovor.
Legalno ne smis nista od navedenog radit, nemas firmu, nemos se tim bavit, ne smis koristit piratski software, ali ako pitas za ilegalu, onda sto da ti kazem, u ilegali se mos bavit svakakvim mutnim poslovima dok te ne uvate...
dakle zanima me nesto , pao mi je napamet nacin za zaradivanje , dakle popravci hardwarea , izmjena windowsa s instalacijom softwarea po zelji , ugradnja djelova , ciscenje kompa , sve sto treba , ali me zanima par stvari , kakve bi cijene trebale bit i imam li ja to pravo radit s obzirom da bih baratao s piratskim i crackiranim sofwareom i dali bi bilo cudno to sto imam 16 god, mislim znanje definitivno nije problem sto se hw-a tice , ali npr slucajno elektricitetom unistim komponentu , moram novu kupit ? zato me malo zanima vase iskustvo da se mogu odlucit.
možeš nešto sitno zaradit ako nekim frendovima ili poznanicima stavljaš windowse i radiš sitne popravke....ali za nešto veće tipa otići u neku firmu da njima popraviš ili staviš windowse, potrebno ti je :
1.godine, jer če rijetko ko dat maloljetniku da mi pipka po kompovima ( naravno osim prijatelja i nekih poznanika)
2. radno iskustvo (diplome, škola...)
3. orginalni softweri tj. možeš ti i sa piratskim ali nije legalno
možeš nešto sitno zaradit ako nekim frendovima ili poznanicima stavljaš windowse i radiš sitne popravke....ali za nešto veće tipa otići u neku firmu da njima popraviš ili staviš windowse, potrebno ti je :
1.godine, jer če rijetko ko dat maloljetniku da mi pipka po kompovima ( naravno osim prijatelja i nekih poznanika)
2. radno iskustvo (diplome, škola...)
3. orginalni softweri tj. možeš ti i sa piratskim ali nije legalno
da , tako sam i mislio ,nije bas pametno lijepit po gradu listice, popravci kompa - piratski software , mozda ipak bolje ostat samo na servsiranju prijateljima :d, btw netko je napisao sto podrzaumjevam pod servisiranje ? pa naravno da necuu gurat grafe u pecnicu jer bacaju artefakte , mislim na otkrivanje kvara, sradivanje onog sta se sredit da..
da , tako sam i mislio ,nije bas pametno lijepit po gradu listice, popravci kompa - piratski software , mozda ipak bolje ostat samo na servsiranju prijateljima :d, btw netko je napisao sto podrzaumjevam pod servisiranje ? pa naravno da necuu gurat grafe u pecnicu jer bacaju artefakte , mislim na otkrivanje kvara, sradivanje onog sta se sredit da..
popravci kompa se svode na izmjenu komponenti... za to ti prvenstveno treba zaliha tvojih komponenti koje mozes izmjenjivat osim ukoliko je "kvar" ocit... na popravke pojedinih komponenti zaboravljaju i pravi servisi, a kamoli kucna radinost...
kakve grafe u pecnicu, diskove u frizider i slicno... u babe vracare da kaze sta ces sutra... drz se popravaka prijateljima dok se necim konkretno ne pocmes bavit i znat sto radis...
popravci kompa se svode na izmjenu komponenti... za to ti prvenstveno treba zaliha tvojih komponenti koje mozes izmjenjivat osim ukoliko je "kvar" ocit... na popravke pojedinih komponenti zaboravljaju i pravi servisi, a kamoli kucna radinost...
kakve grafe u pecnicu, diskove u frizider i slicno... u babe vracare da kaze sta ces sutra... drz se popravaka prijateljima dok se necim konkretno ne pocmes bavit i znat sto radis...
okej, odluka je donesena, hvala na savjetima xd.
Meni je danas prijatelj dao iPhone da mu stavim muziku, ja instaliram iTunes i spojim iPhone, odem (na nesto vise od 10 minuta) vratim se on vec instalira nesto, mislio sam da je to update za iTunes.
Kad presao GB preko limita, iPhone ne radi.
Jest da mi je prijatelj, ali jednostavno ne znam sto da kazem ili uradim.
Htio bi da pitam koji bi tocno smjer treba za servisiranje racunala ili se to samo tako radi iz hobija?
Htio bi da pitam koji bi tocno smjer treba za servisiranje racunala ili se to samo tako radi iz hobija?
Savjet:nemoj se ni slučajno školovat za to(Tehničar za računalstvo je nekaj kaj se bavi s tim).U školi se niš nebuš naučil o tome(doslovno ništ),sve budeš iovak ionak učil i radil samostalno.Ni v rit ni mimo.Ak te baš hoćeš to,onda eventualno Elektrotehnička(makar se ni tam nebuš niš naučil,ak buš dobil neku labavu podlogu iz elektronike)i onda nastavit to na faksu ak imaš volje i love.
Preporučam ko hobi i za neku zaradu sastrane,kao glavni izvor zarade ne jer buš ostal gladan.
Znaci da mogu servisirat bez stručne škole za to
Znaci da mogu servisirat bez stručne škole za to
U nekoj većoj firmi ne.
Da bi dobio posao kao serviser mobitela recimo i računala/laptopa trebaš završiti elektrotehnički ili srodni fakultet, ili barem srednju školu tu, s tim da ne znam koliko je sa srednjom školom to dohvatljiv posao. Sa srednjom možeš dobiti eventualno za sastavljanje hardwarea u nekoj trgovini računalne opreme.
Nisam 100% siguran u ovo što pričam, ali pretpostavljam da je to tako, najlogičnije mi zvuči.
Servisiranje hardwarea je danas izmjena komponenti, nemaš tu nekog lemljenja više (barem ne u službenim servisima), a doma se mogu mijenjati i kondenzatori i utori i portovi i svašta-nešto ako znaš što radiš.
Recimo frendu je otišla matična na laptopu, u servisu su mu htjeli 2-3 tisuće kuna uzeti za to. Odnio je neslužbeni servis i tip mu je zamijenio HDMI port (cura njegova je izgleda gurala USB u HDMI i izazvala kratki spoj ili nešto i laptop nije radio). Popravak je platio 200kn i laptop radi kao nov. Radi i HDMI.
Al ne vidim da ćeš lemiti nešto i raditi takav posao bez elektrotehničkog fakulteta, jer nisu baš tak jednostavne stvari za naučiti sam. Nekakva podloga i praksa mora postojati da bi te neka takva firma zaposlila.
Ja sam se jedno vrjeme bavio zamjenom hardvera i instaliranjem windowsa i softvera ovako iz hobija poznanicima i prijateljima, ali od toga je jako slaba zarada jer živim u malom mjestu , najboljie sam zaradio kad se prelazilo sa analognog na digitalni tv signal pa sam starijim ljudima spajao te resivere i objašnjavao im kako da rukuju sa dvb-t receiverima, danas više zaradim ako uzmem motornu pilu i nekome ispilam drva, nešto zavarim, pokosim travnjak,uzorem,isfrezam zemlju nekome s traktorom, odvezem nekoga s autom negdje nego sa "popravljanjem" računala" kriza je mora se raditi sve i svašta da bi se nešto zaradilo