Razoran potres u Japanu

poruka: 489
|
čitano: 82.158
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Razoran potres u Japanu
nixass kaže...

cijela situacija je u mnogo boljem stanju nego što se prezentira svijetu, a trollovi to puše pa šire paniku.. kao i dobar dio naših portala.

to ćemo vidit i saznat a možda i nećemo,svi znanstvenici koji nečemu vrijede i znaju(a pogotovo nuklearni fizičari koji znaju kako napravit bombu) su pod utjecajem vojske i politike i vijesti se serviraju onako kako nekome odgovara

WM-Titel: 7 GP-Starts: 269 GP-Siege: 91 Podiumsplätze: 154 Pole-Positions: 68 Schnellste Runden: 76 WM-Punkte: 1.441
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Edit: odgovor za Deux Exa

....

Hvala na linku i odgovoru, sad bas citam ali ima megametar teksta...

No shvatio sam da ti materijali iz sekundarnih reakcija imaju vrlo kratki half-life (seconds?) pa postaju stabilni elementi vrlo brzo (tekst spominje zrak i ksenon).

Edit:

hvala nixass, nisam 'uhvatio' taj link. Iskreno, lakse mi je na eng :-)

Edit 2:

clanak je zapravo 'laksi' nego sam mislio, 90% su commenti.

Tako da sam ujedno pronasao i odgovor na svoje pitanje :-)

Back off I'll take you on - headstrong to take on anyone - I know that you're all WRONG - headstrong, I'm headstrong...
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2011 20:44 (Deus ex machina).
17 godina

@ deus ex

na početku prošle strane sam stavio isti tekst (tportal) al preveden na hrvatski pa koga zanima ;)

edit

evo ga

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/116691/Zasto-se-ne-trebamo-bojati-japanskog-cernobila.html

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2011 20:16 (nixass).
17 godina
Razoran potres u Japanu

Prvo hvala moderatorima na suspenziji ovog M4X-a... dosadan je vise. Tko god da ga je banao ima pivo od mene.

Drugo... za "hvatanje" sporih neutrona se koriste kadmijeve sipke uronjene medju nuklearno gorivo koliko se sjecam predavanja prof. Kapova sa FESB-a, a njegovo taliste je relativno nisko... oko 800 C...

Trece, francuzi i ostali su ispucali desetine nuklearki na nekakvom otocu na pacifiku. Ako nas to nije ozracilo nece ni ovo.

Cetvrto... mislim da je chernobil katastrofa za sebe, a ako ga tko moze usrat, to su rusi. Japanci su tu ipak pedantniji.

Nesto mi se dogadja. Dopiydilo mi je piydit :(
17 godina
neaktivan
Drago kaže...
naxeem kaže...

Dakle, ima li tko ideju kakav se to keramički omotač koristi za nuklearne reaktore i koje mu je talište te koju temperaturu može doseći fisijska jezgra koja se ne hladi?

Ne koristi se keramika već čisti čelik. Temperatura šipki sigurno nije 3.000 stupnjeva jer nema nikakvih naznaka da su izotopi teških elemenata u većim količinama u izboju pare izašli u okoliš. Za sada gotovo sva radijacija dolazi od izotopa lakih elemenata dušika16 i kesnona koji su kratkoživući. Bilo je tragova cezija i joda koji su izašli kad je puštena para iz reaktorske posude da bi se smanjio pritisak, ali i oni su kratkoživući. 

Sve ti izvrsno objašnjeno ovdje:

http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/

Dobar tekst, ali nije mi jasno - ako je detektiran cezij, onda je do taljenja došlo - manjeg ili većeg, svejedno. Cezij je moguće dobiti jedino i isključivo taljenjem jezgre. Dakle - i dalje stoji pitanje ima li stvarno grafitni štit unutar tog čelika (tako piše u tvom tekstu) i ako se tope cijevi za dovod morske vode, kako spriječiti daljnje taljenje jezgre?

Inače, Černobilski reaktor je zbog dizajna eksplodirao - ovaj ne može eksplodirati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2011 20:46 (naxeem).
16 godina
neaktivan
Razoran potres u Japanu

Nekad su i najgluplja rješenja najbolja,uzet sav tekući dušik i helij i zalit ju.Ovo zvuči retardirano,ali pate se s tobom morskom vodom,koja ima svega u sebi,a zbog toga se radijacija pušta u atmosferu i jezgra je tolko vruča da se cijevi koje ju pokušavaju hladit tale.Očajnička vremena traže očajničke mjere.

Cogito Ergo Sum
17 godina
neaktivan

Najbolje da unište reaktor nuklearnom eksplozijom - na taj način će izreagirati najveći dio jezgre, zar ne? {#}

Spriječit će se taljenje {#}

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Dobar tekst, ali nije mi jasno - ako je detektiran cezij, onda je do taljenja došlo - manjeg ili većeg, svejedno. Cezij je moguće dobiti jedino i isključivo taljenjem jezgre. Dakle - i dalje stoji pitanje ima li stvarno grafitni štit unutar tog čelika (tako piše u tvom tekstu) i ako se tope cijevi za dovod morske vode, kako spriječiti daljnje taljenje jezgre?

Inače, Černobilski reaktor je zbog dizajna eksplodirao - ovaj ne može eksplodirati.

Wikipedija kaze "Partial meltdown" odmah pri pocetku - http://en.wikipedia.org/wiki/Fukushima_I_nuclear_accidents

Nije da je bas relevantan source, ali ipak...

Back off I'll take you on, headstrong to take on anyone, I know that you are wrong, headstrong, I'm headstrong...
17 godina
neaktivan
Inače tekući dušik jako loše preuzima toplinu...

Pogotovo kad je tako nesto vruče... Ima razloga zasto se hladi s vodom (specificni toplinski kapacitet)...
Marija Antoaneta je intelektualni Mount Everest za Jadranku Kosor...
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Najbolje da unište reaktor nuklearnom eksplozijom - na taj način će izreagirati najveći dio jezgre, zar ne? {#}

Keep it cool.Nije to malo preekstremno?

Cogito Ergo Sum
17 godina

EDIT: Za Naxeema

"The challenge is that after inserting the rods and stopping the chain reaction, the core still keeps producing heat. The uranium “stopped” the chain reaction. But a number of intermediate radioactive elements are created by the uranium during its fission process, most notably Cesium and Iodine isotopes, i.e. radioactive versions of these elements that will eventually split up into smaller atoms and not be radioactive anymore. Those elements keep decaying and producing heat. Because they are not regenerated any longer from the uranium (the uranium stopped decaying after the control rods were put in), they get less and less, and so the core cools down over a matter of days, until those intermediate radioactive elements are used up.

This residual heat is causing the headaches right now.

So the first “type” of radioactive material is the uranium in the fuel rods, plus the intermediate radioactive elements that the uranium splits into, also inside the fuel rod (Cesium and Iodine)."

Gdje si ti tu vidio da je cezij moguće dobiti samo taljenjem jezgre? Gdje to piše?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2011 20:51 (Drago).
16 godina
moderator
Apocalypso kaže...

Nekad su i najgluplja rješenja najbolja,uzet sav tekući dušik i helij i zalit ju.Ovo zvuči retardirano,ali pate se s tobom morskom vodom,koja ima svega u sebi,a zbog toga se radijacija pušta u atmosferu i jezgra je tolko vruča da se cijevi koje ju pokušavaju hladit tale.Očajnička vremena traže očajničke mjere.

ovo bi bilo JAKO glupo...tek onda bi se dogodilo veliko sranje

TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///
16 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

ovo bi bilo JAKO glupo...tek onda bi se dogodilo veliko sranje

Reko sam da je retardirano.

Cogito Ergo Sum
16 godina
neaktivan
Razoran potres u Japanu

pogledajte razlike prije potresa i poslije

kuće su doslovno obrisane s lica zemlje

Atomska bubamara
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2011 21:07 (jurluk).
17 godina
neaktivan
Drago kaže...

EDIT: Za Naxeema

"The challenge is that after inserting the rods and stopping the chain reaction, the core still keeps producing heat. The uranium “stopped” the chain reaction. But a number of intermediate radioactive elements are created by the uranium during its fission process, most notably Cesium and Iodine isotopes, i.e. radioactive versions of these elements that will eventually split up into smaller atoms and not be radioactive anymore. Those elements keep decaying and producing heat. Because they are not regenerated any longer from the uranium (the uranium stopped decaying after the control rods were put in), they get less and less, and so the core cools down over a matter of days, until those intermediate radioactive elements are used up.

This residual heat is causing the headaches right now.

So the first “type” of radioactive material is the uranium in the fuel rods, plus the intermediate radioactive elements that the uranium splits into, also inside the fuel rod (Cesium and Iodine)."

Gdje si ti tu vidio da je cezij moguće dobiti samo taljenjem jezgre? Gdje to piše?

Evo jedan zanimljiv tekst: http://theautomaticearth.blogspot.com/2011/03/march-13-2011-how-black-is-japanese.html

17 godina
naxeem kaže...

Evo jedan zanimljiv tekst: http://theautomaticearth.blogspot.com/2011/03/march-13-2011-how-black-is-japanese.html

tl;dr {#}

This space for rent!
17 godina
neaktivan

{#}

15 godina
neaktivan
Razoran potres u Japanu

ajmo malo primitivne tehnologije..

zar im se nece sol odvojiti od mora i zacepiti cijevi ako hlade sa morem?

mislim, znam kada vodu kuham za kavu i ako zaboravim na to, nakon 10 minuta vidim 1mm kamenca u zdjeli.

ne mislim na to da ce izgristi cijevi, ali nece li se...ZACEPITI?i jos su price da je more oko Japana zagadeno zivom i svakojakim metalima..... ne vjerujem da su to cijevi vece od 1 cola?

nisam studirao fiziku niti kemiju, znam osnove minimalne pa zato pitam, nemojte se naljutiti na mene

{#}

zao mi je Japana, to mi je bila top destinacija koju bih posjetio kada bih se rijesio jos jedne godine skole i nasao posao

{#}

mjenjam sobnu lampu za dvosobnu..
16 godina
neaktivan
Razoran potres u Japanu

Japanski Kyodo javlja kako su oko 3 sata u utorak ujutro (po lokalnom vremenu) uspjeli sniziti tlak u problematičnom reaktoru te da je morska voda upumpana u reaktor, ali se još uvijek ne zna je li razina vode narasla i spriječila moguće taljenje reaktora.

Teško je danas biti glup,prevelika je konkurencija !!!
17 godina
neaktivan
mihaeeel kaže...

mislim, znam kada vodu kuham za kavu i ako zaboravim na to, nakon 10 minuta vidim 1mm kamenca u zdjeli.

ne mislim na to da ce izgristi cijevi, ali nece li se...ZACEPITI?i jos su price da je more oko Japana zagadeno zivom i svakojakim metalima..... ne vjerujem da su to cijevi vece od 1 cola?

nisam studirao fiziku niti kemiju, znam osnove minimalne pa zato pitam, nemojte se naljutiti na mene

{#}

zao mi je Japana, to mi je bila top destinacija koju bih posjetio kada bih se rijesio jos jedne godine skole i nasao posao

{#}

Logicno je da kamenac smeta cijevima, pogotovo jer je ta voda kipuca, ali vjerojatno je na brzinu ociste od kamenca, koliko stignu. To su ljudi koji svoj posao znaju jako jako dobro. {#}

...Scooter Tuning is not A Crime!!...
17 godina
mihaeeel kaže...

ne mislim na to da ce izgristi cijevi, ali nece li se...ZACEPITI?

Ne samo da će se "začepiti", već će taj reaktor biti za rashod. S time oni računaju i toga su sasvim svjesni.

Riječ je očajničkoj mjeri upumpavanja masivnih količina morske vode i borne kiseline kako bi na ikoji način hladili reaktor i spriječili daljnje taljenje jezgre.

No, s druge strane, Fukushima I je ionako star 40 godina i upravo prošli mjesec mu je bio EOL (s time da je, eto, upravo prošli mjesec dobio certifikat da je sposoban odraditi idućih 10 godina).

15 godina
Razoran potres u Japanu

Koliko se sjećam i amerikanci su imali problema sa nuklearnom. Three Mile Island
Kolko sam pročitao nabrzinu ima nekih dodirnih točaka s Japanom.

15 godina
neaktivan
naxeem kaže...

mislim da mi je netko ukrao ideju i pobrao TU!!!!{#}

http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/razoran-potres-japanu/1774207.aspx

17 godina
Re: Zemljotres u Japanu
Jedna stvar mi nije jasna. Ako se zbog kvara ispuštala velika količina radijacije i 190 ljudi je hospitalizirano, što je sa ovima koji su još u elektrani, potpisali su smrtnu ili što?
Znam da kada je bilo sranje sa Černobilom, glavni ljudi za sigurnost i neki voditelji odbili su zbog savijesti i odgovornosti napustiti elektranu dok ne rješe problem i ohlade ostale jezgre. Umrli su dosta brzo nakom toga. Čak je jedan od glavnih ljudi na 1. godišnjicu počinio samoubojstvo.
I'm just sayin'
17 godina
neaktivan
Re: Zemljotres u Japanu
Pa ocito je da nije gama zračenje izaslo jos uvijek...

Oni su unutra zaštičeni...

A to s Černobilom... černobil je bio izrazito loše građena elektrana koja je 2 tjedna curila radijaciju prije je nesto poduzeto...
15 godina
neaktivan
Razoran potres u Japanu

sumnjam da se u 25 godina zastitan odijela nisu znatno poboljsala, a k tome tu radi sigurno i veliki tim ljudi koji se cesto izmjenjuje,da se predugo ne izlazu radijaciji, pa makar s odijelima.

17 godina
neaktivan
Malo procitaj o alfa i beta zračenju...

Gama je jedino zapravo čega se boji u ovom slucaju sto se tiče rada oko toga u odijelima...

(malo sam pod opijatima pa mi oprosti ako neke stvari nemaju smisla)
15 godina
neaktivan
Razoran potres u Japanu

dobro goli hodaju po reaktoru i pumpaju vodu....

17 godina
neaktivan
O cem ti govoris???

Jel ti uopce vidis sto sam ja napisao ili samo citas svaku cetvrtu rijec...

15 godina
neaktivan
Razoran potres u Japanu

dobro oprosti, meni moras stavljat zareze i tako to, jer sam tako naucen...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice